Практичні завдання з теми «Активізація національно-демократичного руху. Декларація про державний суверенітет України. Проголошення незалежності України. Розпад СРСР»

Про матеріал
Практичні завдання з теми «Активізація національно-демократичного руху. Декларація про державний суверенітет України. Проголошення незалежності України. Розпад СРСР»
Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

з теми «Активізація національно-демократичного руху. Декларація про державний суверенітет України. Проголошення незалежності України. Розпад СРСР»

Спочатку опрацюйте навчальні матеріали заняття!!!

 

              ЧАСТИНА І. РОБОТА З ІСТОРИЧНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ

Завдання: опрацювати історичні джерела та виконати завдання, використовуючи цитати даного джерела, матеріал лекції,параграфів підручника, власні оціночні судження.

 

ДОКУМЕНТ 1

Із програми Народного руху України за перебудову:

«Головною метою діяльності Рух визначає:

- побудову в Україні демократичного й гуманного суспільства, у якому буде досягнуто справжнє народовладдя, добробут народу і умови для гідного життя людини, відродження та всебічний розвиток української нації, забезпечення національно-культурних потреб усіх етнічних груп республіки;

- створення суверенної української держави...

Стрижневим питанням у ділянці економіки Рух вважає подолання економічного відчуження трудівників від власності на засоби виробництва і продукції, яка виробляється ними. Розв'язання цього питання пов'язано з денаціоналізацією засобів виробництва (певної частини), децентралізацією управління, з демократизацією господарського життя і надання робітникам і селянам права самим розпоряджатись результатами своєї праці».

І. Коли і де було створено організацію, про яку йдеться? Хто її очолив?

ІІ. Які політичні ідеї сформульовано в програмних документах новоутвореної організації?

ІІІ. Чи відбулися з часом зміни у програмі НРУ? Коли? Які?

 

ДОКУМЕНТ 2

Зі «Щоденника» Олеся Гончара:

«До Києва стягуються війська. Біля Верховної Ради омоновці вчинили розправу над тернопільськими жінками... Місто вирує тривожно. На Хрещатику, розкинувши намети, оголосили голодівку студенти на знак протесту проти нав'язування Союзного договору. Девіз - “Краще вмерти, ніж жити в Радянському Союзі”. Бачу мученицькі юні обличчя. Серце розривається... На підтримку голодуючим прибули студенти з Омська, з Іркутська... Десятки тисяч студентів Києва вийшли на Хрещатик... У Верховній Раді України вже лунають голоси з вимогою... запровадити надзвичайний стан в Україні, тобто потопити студентські страйки в крові... Страшні ці в парламенті! Юхновський як голова комісії доповідає їм про вимоги голодуючих студентів, про те, що звідчаяні молоді люди готові на все “аж до масового самоспалення”, а у відповідь йому - регіт, жирне іржання цих парламентських жеребців! І серед таких - жити? Від таких ждати гуманних законів? Ні, неможливий з ними ніякий мир, ніяке порозуміння».

І. Під якою назвою в історію ввійшли події, описані О. Гончаром? Коли відбулась ця акція?

ІІ. Які вимоги ставили голодуючі студенти?

ІІІ. Чи було в повній мірі задоволено їх вимоги? Як закінчилась акція?

 

ДОКУМЕНТ 3

Указ Президії ВР України «Про заборону діяльності Компартії України»,

«Розглянувши висновки тимчасової президії Верховної Ради України з перевірки діяльності на території України посадових осіб, органів влади, управління громадських об’єднань та організацій у зв’язку з державним переворотом 19-21 серпня 1991 року, відповідно до яких керівництво Компартії України своїми діями підтримала державний переворот і тим самим сприяла його здійсненню на території України, Президія Верховної ради постановила:

1. <...> заборонити діяльність Компартії України.

2. <...> прийняти майно (будинки, споруди, друкарні... іншу власність (Компартії України) на рахунок Верховної Ради України».

1. Коли було прийнято цей документ?

2. У зв’язку з якими подіями було прийнято цей документ? (при поясненні можна використати  цитати з документу)

 

 

4. ІСТОРИЧНІ ВІЗУАЛЬНІ ДЖЕРЕЛА

Які події відображає світлина і коли вони відбулись?

І.______________________________________________________________________________Станьмо за Україну живим ланцюгом єднання!                  Соборність України. «Живий ланцюг» 1990 року в архівних фото

 

ІІ. _______________________________________________________________________30 років Руху: Створення Народного руху в семи моментах, які ...                  Рух, Народний Рух України - Спадщина - Суспільство - Енциклопедія ...

 

ІІІ. _______________________________________________________________________

      https://static.gazeta.ua/img/cache/social/795/795544_w_600.jpg?v=0      Революція на граніті: архівні фото

 

ІV. _________________________________________________________________________________Незалежність: 25 депутатів забули проголосувати за акт ...                 Звернення в. о. голови Чернівецької ОДА Михайла Павлюка з нагоди ...

Чим в Акті  проголошення незалежності обґрунтовано право України бути незалежною державою?(відповідь є в самому змісті документа)

 

               ЧАСТИНА ІІ.Відкриті завдання

 

ПЕРЕД ВИКОНАННЯМ ПРИГАДАЙТЕ МАТЕРІАЛ ВІДПОВІДНОЇ  ЛЕКЦІЇ!!!

  1. Чому і коли було усунено В.Щербицького з посади?
  2. Коли відбулися перші альтернативні вибори в УРСР і який їх результат?
  3. Що таке «Народна Рада» та «група 239»?
  4. У чому полягало історичне значення схвалення Декларації про державний суверенітет України?
  5. Коли було проголошено незалежність України? Яким документом?
  6. З якою метою було проведено референдум 1 грудня 1991 р.? Яким був його результат?
  7. Хто і коли став першим Президентом України?
  8. Укажіть не менша п’яти подій, що відбулись у 1990 році і стосуються цієї теми.
  9. Складіть речення про події та явища доби «перебудови», використавши назви неформальних організацій: Український культурологічний клуб (УКК), Товариство «Меморіал», Українська Гельсінська спілка (УГС), Народний рух України за перебудову.
  10. Назвіть прізвища 3-4 тогочасних видатних українських діячів. У чому ви вбачаєте їхній внесок в історію України цього періоду?
docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
1128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку