Практичний матеріал варіативного модулю "гандбол" на 1 році вивчення

Про матеріал
Представлено практичний матеріал варіативного модулю "гандбол" на 1 році вивчення: рекомендовані вправи з розвитку спеціальних фізичних якостей, опис та характеристика виконання технічних прийомів гри у гандбол, рекомандовані вправи технічної спрямованості, які можна використовувати на уроках фізичної культури.
Перегляд файлу

Практичний матеріал варіативного модулю «гандбол»на першому році вивчення

Спеціальна фізична підготовка - Розвиток фізичних якостей.

До спеціальних фізичних якостей, сприянню розвитку яких необхідно звернути увагу вчителя на першому році навчання віднесемо (на вибір) швидкісно-силові якості (прояв стрибучості), координаційні здібності, силу та швидкість. У таблиці 1. наведений перелік вправ, які можливо використовувати на уроках фізичної культури з гандболу на першому році навчання.

Таблиця 1

Орієнтовні вправи, спрямовані на розвиток фізичних якостей на уроках фізичної культури з гандболу

Спрямованість вправ

№ з.п.

Вихідне положення

Зміст вправ

прояв стрибучості

 

1

В.п. – стоячи на лицьовій лінії у шерензі.

Три стрибки на двох вперед-вгору, потім прискорення на 3 метри.

2

В.п. – стоячи на лицьовій лінії у шерензі на одній нозі, інша зігнута у коліні.

Стрибок на одній нозі вгору з наступним прискоренням на 3 метри.

3

В.п. – на лицьовій лінії у шерензі.

Стрибки вперед-вгору в темпі, без перерви, опускаючи таз низько до підлоги.

4

В.п. – на лицьовій лінії у шерензі.

5 стрибків вгору на двох, прискорення на 3 м.

5

В.п. – довільне розташування на майданчику.

Стрибок на двох у довжину вперед, в темпі повернутися назад на в.п.

швидкість

1

В.п. – стоячи в шерензі на лицьовій лінії.

За сигналом прискорення вперед, за іншим сигналом перехід на ходьбу. Період подачі сигналів кожні 3 секунди.

2

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії.

За сигналом стрибок на двох уперед з наступним прискоренням уперед на 3 метри. Після виконання повернутися у в.п.

3

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії.

За сигналом біг на місці «вижигання» (біг з мінімальним відривом стоп від майданчику та максимальною частотою), за другим сигналом прискорення на 3 метри. Перерва між сигналами 5 секунд.

4

В. п. – довільне розташування по майданчику.

За сигналом біг на місці із високим підніманням стегна (захлестом гомілки). Відпочинок між серіями 15 секунд.

5

В. п. - довільне розташування по майданчику із м’ячем у руках.

За сигналом підкинути м’яч на 1м вгору, виконати 3 хлопки та піймати м’яч.

сила

1

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії у положенні упор лежачи.

За сигналом ходьба у положенні упор лежачи до протилежної лицьової лінії.

2

В. п.  – в шерензі на лицьовій лінії у положенні упор лежачи позаду.

Ходьба вперед просуваючись ногами уперед до протилежної лицьової лінії.

3

В. п. – спиною до гімнастичної стінки, хватом за четверту поперечину.

Згинання та розгинання рук, опускаючи таз вниз майже до підлоги.

4

В. п. – упор лежачи головою до гімнастичної стінки.

Підіймання руками почергово на першу, другу та третю поперечину у положення упор лежачи хватом за поперечину.  У зворотному напрямку повернутися у в.п.

5

В. п. – довільне розташування по майданчику, упор лежачи «планка».

Опускання на передпліччя почергово правою та лівою руками, зворотнім ходом у в.п.

координаційні здібності

1

В.п. – у парах у довільному розташуванні по майданчику, на відстані 2 м один від одного, у першого тенісний м’яч на одній з рук, які випростуванні у сторони.

Другий торкається м’яча, робить оберт навкруг себе. У цей час перший гравець змінює положення руки з м’ячем (м’яч на іншій руці в сторону, вгору, вперед, тощо). Після оберту другий гравець повинен торкнутися м’яча і знов повторити цикл рухів.

2

В.п. – у парах у довільному розташуванні по майданчику, на відстані 2 м один від одного, у кожного у правій руці тенісний м’яч.

Одночасні передачі м’яча з правої руки на ліву руку партнера.

3

В.п. – у парах у довільному розташуванні по майданчику, на відстані 2-3 м один від одного, один тенісний м’яч на пару.

Передача м’яча з відскоком від майданчика з наступним обертом  на 360˚ та наступний прийомом м’яча від партнера.

4

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії.

Біг вперед з наступним чергуванням роботи ніг: два захльости гомілки, руками торкнутися стоп навхрест (права нога – ліва рука; ліва нога – права рука), два високих підйоми стегна, руками торкнутися стоп навхрест (права нога – ліва рука; ліва нога – права рука).

5

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії.

Біг змійкою виконуючи по три приставні кроки вперед – в сторону. На третьому кроці торкнутися рукою однойменної стопи.

 

2 Техніко-тактична підготовка.

Технічні прийоми гандболістів, що вивчаються на 1-му році навчання, та техніка їх виконання.

Пересування у стійці гандболіста. Основна стійка – ноги злегка зігнуті, вага тіла на передній частині стопи, руки у положенні в залежності від ігрової ситуації. Біг є основним засобом переміщень у грі. Гравець має вміти у межах ігрового майданчику виконувати прискорення з різноманітних в.п., на різну відстань та у різному напрямі, швидко змінювати напрям, швидкість своїх переміщень.

Зупинка стопорним кроком. Для зупинки однією ногою гандболіст різко нахиляє тулуб назад, стопорить ногою виставляючи її вперед, стопа злегка розвернута всередину. Одночасно із виставлянням однієї ноги вперед, гравець розвертає тулуб у напрямку майбутнього руху та сильно згинає іншу ногу.

Зупинка стрибком. Обидві ноги виводяться вперед, наштовхуючись на опору, чим відбувається гасіння швидкості пересування вперед. Тулуб при цьому нахиляється назад, повертаючись у повітрі на 45-90˚ у бік майбутнього руху. При приземленні слід сильно зігнути ноги, для забезпечення амортизації стрибку та можливості продовжити біг.

Ведення м’яча - технічний прийом, що дає можливість гравцям пересуватися по поверхні майданчика з м’ячем у будь-якому напрямку та на різну відстань. При всіх способах ведення м’яча слід дотримуватися наступних правил:

1. поштовх м’яча виконується пальцями кісті;

2. кість повинна бути розслаблена при зіткненні з м’ячем;

3. виконувати поштовх з такою силою, щоб м’яч піднімався не вище поясу спортсмена;

4. після виконання поштовхового руху рукою донизу слід підняти руки (передпліччя) вгору у в.п. та чекати на повернення м’яча;

5. необхідно контролювати м’яч периферичним зором, не слід спрямовувати погляд на м’яч;

6. якщо ведення виконується у русі,  пересуватися слід на повній стопі (правильний біг або ходьба: перекат з п’яти на носок) та на злегка зігнутих ногах;

7. для того, щоб змінити напрям руху при веденні треба змінити місце торкання кисті м’яча. Щоб послати м’яч уперед, треба торкатися його дещо позаду; щоб повернути ліворуч, пальці повинні торкатися м’яча дещо зправа, і так далі. Таких поштовхів гандболіст може зробити скільки завгодно, але якщо він піймав м’яч він має право зробити з ним тільки три кроки, кинути по воротах чи віддати передачу партнерові, в залежності від тієї ситуації, яка склалася на майданчику.

Передача м’яча - основний прийом, який забезпечує взаємодії партнерів по команді. Залежно від конкретної ігрової ситуації можна передавати м’яч: по прямій траєкторії, навісом, використовуючи поверхню майданчика (удар об підлогу), після використання дій, які відвертають увагу захисників (фінт). У гандболі передавати м’яч можна однією (на великі відстані) чи обома руками (якщо відстань між партнерами не велика).

Передача м’яча двома руками. Передача від грудей. Підготовча фаза: кисті з розставленими пальцями свободо тримають м’яч на рівні грудей. Основна фаза: м’яч спрямовують вперед різким випростовуванням рук уперед майже до відмови, доповнюючи його рухом кистями, який надає м’ячу певну траєкторію польоту. Заключна фаза: після передачі руки розслаблено опускаються донизу, та набирають положення як у стійки гандболіста для подальшої участі у певній діяльності. Передачі з-за голови.  Підготовча фаза: м’яч піднімається вгору злегка зігнутими руками та заноситься за голову. Основна фаза: гравець різким рухом руками, розгинає їх у ліктьових суглобах та виконуючи захльост кистями рук спрямовує м’яч партнерові. Заключна фаза: після передачі руки розслаблено опускаються донизу, та набирають положення як у стійки гандболіста для подальшої участі у певній діяльності.

Передача м’яча однією рукою. Підготовча фаза: розбіг та замах. В залежності від розбігу передача виконується у двохопорному, одноопорному та безопорному положенні після 1-го, 2-х та 3-х кроків розбігу. Замах – відведення руки з м’ячем для наступного розгону м’яча. Виконується вгору-назад, донизу-назад та в сторону-назад. Виконання замаху залежить від того, як гандболіст утримує м’яч у руці. У разі використання опорної передачі, протилежна діючої руці нога, у момент замаху, трохи ставиться вперед. Тулуб розвертається, виводячи протилежне кидаючій руці плече вперед. Ступінь розвороту тулуба залежить від майбутнього зусилля, яке знадобиться для виконання передачі. Основна фаза: гандболіст повідомляє швидкість та напрямок польоту м’яча (розганяє м’яч метальним рухом). Рух починається із зворотного розвороту корпусу у майбутньому напрямку польоту м’яча – плече кидаючої руки виводиться уперед до моменту перетинання ним фронтальної площі гравця. Потім рух плеча гаситься та набирає швидкість рух передпліччя та кисті, виконуючи таким чином хльостоподібний рух рукою. Заключна фаза: гравець опускає діячу руку та після цього готується до наступних дій (прийом м’яча, кидок по воротах, фінт, ведення м’яча тощо).

Ловіння м’яча двома руками - забезпечує можливість оволодіння гравцем м’ячем і здійснити з ним подальші дії. Прийом виконується однією чи двома руками, на місці чи у русі або у стрибку. Вибір способу прийому м’яча залежить від особливості траєкторії польоту м’яча і положенням гравця стосовно м’яча. Підготовча фаза: гравець повертається обличчям у бік м’яча, випростовує руки назустріч йому, дещо згинає їх у ліктьових суглобах. Пальці розставлені, великі пальці (при високих та середніх м’ячах) або мізинці (при низьких м’ячах) майже торкаються один одного. Основна фаза: у момент стикання із м’ячем пальці охоплюють його, а руки згинаються у ліктьових суглобах, амортизуючи силу удару м’яча при польоті. Заключна фаза: після цього гравець готується до наступних дій (передача, кидок по воротах, фінт, ведення м’яча тощо).

При виконанні ловіння (прийому) м’яча учневі слід дотримуватися наступних правил:

  1. дивитися на м’яч, поки не охопиш його руками;
  2. випростовувати руки назустріч м’ячу;
  3. рухатися на м’яч (виконувати крок на зустріч м’ячу);
  4. кінцівки рук та пальці треба тримати розслабленими, до торкання них м’ячем;
  5.      охоплювати м’яч пальцями а не долонями, після охоплення треба зігнути руки у ліктьовому суглобі для амортизації поштовху.

Кидок м’яча зігнутою рукою зверху з місця.  Виконання подібного кидку аналогічне виконанню хльостоподібної передачі м’яча однією рукою в опорному положенні (описано вище за текстом). 

Кидок м’яча зігнутою рукою зверху після трьох кроків. Підготовча фаза: з м’ячем у руках, гандболіст виконує три кроки вперед починаючи з лівої ноги (якщо кидок виконується правою рукою, та навпаки). На першому кроці гравець піднімає руку вгору та виконує замах (вгору-назад або всторону-назад) розвертаючи тулуб. Третій крок виконується як стопорний: задня нога згинається дужче, стопа передньої ноги,  злегка розгорнута всередину, ставиться починаючи з п’яти гасячи швидкість пересування гравця. Основна  фаза – розгін м’яча, виконання метального руху: в результаті замаху рука відведена назад, попереднє розтягування м’язів забезпечує певну напругу в них; в основній фазі при русі руки вперед ця напруга посилює тягу м’язів. Плече-передпліччя та кисть – такою є послідовність руху  дзвенів руки. Рух у плечовому суглобі дозволяє вивести плече вперед так, щоб передпліччя та кисть із м’ячем відставали. При зупинці плеча передпліччя та кисть отримують додаткове прискорення. Заключна фаза: гравець опускає руку донизу та готується до наступних дій.

У таблиці 2. наведені вправи, що можуть бути використані на уроках фізичної культур (модуль гандбол, 1 рік навчання) для засвоєння технічних прийомів гри.

Таблиця 2.

Вправи техніко-тактичної підготовки для уроків фізичної культури з гандболу на 1 році вивчення

Спрямованість вправ

№ з.п.

Вихідне положення

Зміст вправ

пересування у стійці гандболіста, зупинки

1

В. п. – на позиції правого кутового гравця на 6-ти метровій лінії у колоні.

Пересування вздовж 6-ти метрової лінії приставними кроками, спиною до воріт. Вправа виконується у обидва боки: спершу з правого кута, потім з лівого кута. Положення рук: одна рука перед собою, інша вгору; обидві руки злегка зігнуті у ліктьових суглобах; з певною частотою (1 або 2 кроки) зміна положення.

2

В. п. – на позиції правого кутового гравця на 6-ти метровій лінії у колоні спиною до воріт.

Пересування з одного кута у інший із виходами на 9-ти метрову.  Виконуючи вихід на 9-ти метрову лінію (3 кроки вперед, руки вгору) необхідно слідкувати за виконанням стопорного кроку).

3

В.п. – вздовж 6-ти метрової лінії (між гравцями 2-3 метри).

За сигналом учні виконують вихід на 9-ти метрову лінію, фіксують паузу (виконання стопорного кроку), потім виконують три кроки праворуч – три кроки ліворуч та повертаються на 6-ти метрову лінію. Слід при кожному виході вперед змінювати початкових рух (спершу праворуч - повернутись, потім ліворуч - повернутись). Обов’язковим є імітація захисних дій руками: одна вгору, інша вперед. Руки ледь зігнуті у ліктьових суглобах.

4

В. п. – у шерензі на лицьовій лінії.

За сигналом учні виконують три кроки вперед та настрибування на дві ноги. Настрибування слід виконувати не високо та м’яко, згинаючи коліна при приземленні, тулуб нахилений вперед, погляд прямо. При приземленні слід утримувати рівновагу протягом 1 секунди, потім продовжувати рух вперед.

5

В. п. – у шерензі на лицьовій лінії.

 

За сигналом учні виконують біг із обраною ними швидкістю та напрямом руху. За сигналом тренера учні виконують настрибування та утримують паузу на зігнутих після нього ногах до наступного сигналу вчителя.

Подача сигналу між рухом 2-3 секунди, 1 секунда утримання паузу після настрибування.

ведення м’яча кроком правою та лівою руками, обведення стійок

1

В.п. – в парах, вільне розташування по майданчику із м’ячем у руках, обличчям один до одного на відстані 2-2,5 метри, на пару м’яч.

За сигналом 1-й  виконує ведення м’яча однією (сильнішою) рукою на місці, за другим сигналом віддає передачу партнерові і вже той виконує ведення м’яча. Подача сигналу кожні 5-7 секунд.

М’яч від партнера гравець повинен піймати двома руками.

2

В.п. – у зустрічних колонах на відстані 5-8 метрів (якщо один м’яч у школі, то дві колони, якщо 2 м’ячі – то 4 колони (2 зустрічні колони,тощо) і так далі.

За сигналом учні виконують ведення м’яча пересуваючись кроком уперед до протилежної колони, віддають м’яч першому учню протилежної колони та займають місце останнього гравця у цій колоні. Слід поступово збільшувати швидкість пересування від повільної ходьби до повільного бігу. При веденні м’яча слід погляд спрямовувати вперед (не дивитись на м’яч).

3

В.п. – те саме.

За сигналом учні виконують ведення м’яча пересуваючись кроком уперед до протилежної колони, при цьому необхідно виконати 1-не обведення круг себе (при оберті через ліве плече ведення слід виконувати правою рукою, при оберті через праве плече – лівою рукою). Поступово слід збільшувати відстань між зустрічними колонами, темп пересування та кількість виконаних обертів круг себе.

едення м’яча кроком правою та лівою руками, обведення стійок

4

В.п. – те саме, на відстані 10-15 метрів. Між колонами лежать 3 фішки/стійки/інший орієнтир, 2-3 м між ними.

За сигналом учень виконує ведення м’яча пересуваючись вперед з обведенням фішок/стійок/інших орієнтирів. Слід зауважити, що обведення орієнтирів праворуч необхідно виконувати правою рукою, а ліворуч – лівою рукою (тобто дальньою рукою від орієнтира, що символізує захисника). Слід поступово збільшувати швидкість пересування від повільної ходьби до повільного бігу.

5

В.п. – те саме.

Те саме, що вправа № 4, але одночасний рух із зустрічних колон, тобто вправу виконують одразу 2 учні, що стоять першими у кожній з колоні. Необхідно слідкувати щоб погляд учнів, що виконують ведення м’яча, був спрямований вперед, а не на м’яч, тим самим уникаючи можливість зіштовхнутися із учнем, що прямує із зустрічної колони.

передача м’яча однією та двома руками з місця, ловіння м’яча обома руками

1

В.п. – у парах на відстані 3-5 метрів, на пару м’яч.

 

Передачі м’яча двома руками від грудей/з-за голови/однією рукою зверху. Прийом м’яча двома руками.

Слід почати із передачі повітрям: пряма передачі, потім  передача із відскоком від майданчику.

2

В.п. – у зустрічних колонах на відстані 5-8 метрів (якщо один м’яч у школі, то дві колони, якщо 2 м’ячі – то 4 колони (2 зустрічні колони,тощо) і так далі. Слід обирати таку організацію учнів на занятті, щоб щільність уроку була високою).

За сигналом учні виконують передачу м’яча двома руками від грудей/з-за голови/однією рукою зверху та займають м’ясце останнього гравця у протилежній/своїй колоні. Прийом м’яча двома руками.

передача м’яча однією та двома руками з місця, ловіння м’яча обома руками

3

В.п. - те саме.

Те саме, що вправа №2, але передачі з відскоком від поверхні майданчика. Прийом м’яча двома руками в залежності від висоти відскоку м’яча (високий чи низький м’яча обумовлюють різне положення кистей рук гравця, який приймає м’яч).

4

В.п. - те саме.

Те саме, що вправи №2 та 3, але за сигналом змінювати траєкторію польоту м’яча: пряма передача або з відскоком від поверхні майданчика. Прийом м’яча двома руками з урахуванням висоти польоту м’яча.

5

В.п. - у трьох колонах, м’яч у учня №1.

 

 

За сигналом №1 виконує передачу м’яча двома руками від грудей/однією рукою зверху гравцю №7, та займає місце останнім у колоні  зліва.

кидок м’яча зігнутою рукою зверху з місця, після 3 кроків; кидки в ціль правою та лівою рукою розбігу

1

В.п. - у колоні на 7 м позначці із м’ячем.

Виконання опорного кидку у вільні ворота (потім у розмічені кути воріт).

2

В.п. – вздовж 9-ти метрової лінії, у кожного м’яч (якщо м’ячів мало: 3 м’ячі – позиції двох півсередніх та розігруючого гравця, 4 м’ячі – позиції двох півсередніх та двох кутових гравців, тощо).

За сигналом учні виконують кидок м’яча у вільні ворота (потім у розмічені кути воріт).

3

В.п. - у ширензі на боковій лінії.

Виконання кроків розбігу та імітація опорного кидка: постановка 3-го кроку лівої ногою, стопа у середину, коліно зігнуто та теж у середину. Виконання імітаційного руху рукою (хльост). Гравці просуваються від однієї лицьової до іншої.

кидок м’яча

4

В.п. – у колоні на 9-ти метровій лінії.

Виконання трьох кроків розбігу та опорного кидку у вільні ворота (потім у розмічені кути воріт).

5

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але три кроки розбігу та кидок після прийому м’яча від учителя.

6

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але із інших ігрових позицій: кутова позиція, позиція півсередніх гравців.

 

 

docx
Додав(-ла)
Nesen Оlena
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку