Практичний матеріал варіативного модулю «гандбол»на другому році вивчення

Про матеріал

Представлено практичний матеріал варіативного модулю «гандбол»на другому році вивчення: рекомендовані вправи з розвитку спеціальних фізичних якостей, опис та характеристика виконання техніко-тактичних дій у гандболі, рекомандовані вправи технічної спрямованості.

Перегляд файлу

Практичний матеріал варіативного модулю «гандбол» для учнів на другому році вивчення

 

1. Спеціальна фізична підготовка - Розвиток фізичних якостей.

До спеціальних фізичних якостей, сприянню розвитку яких необхідно звернути увагу вчителя фізичної культури на другому році навчання гандболу у школі віднесемо (на вибір) координаційні здібності, силу та швидкісно-силові здібності. У таблиці 1. наведений перелік вправ, які можливо використовувати на уроках фізично культури з гандболу.

Таблиця 1.

Орієнтовні вправи, спрямовані на розвиток фізичних якостей на уроках фізичної культури з гандболу

Спрямованість

вправ

№ з.п.

Вихідне положення

Зміст вправ

координаційні здібності

1

В.п. – вільне розташування по майданчику, вузька стійка ноги нарізно, руки зігнуті у ліктьових суглобах.

 

Стрибки на місці з обертом на 90°.

Оберт виконується у заздалегідь обумовлену сторону:

а) тільки праворуч або ліворуч

б) два праворуч, один ліворуч

в) два ліворуч, один праворуч

2

В.п. – те саме.

 

Стрибки на місці з обертом на 180°.

Оберт виконується у заздалегідь обумовлену сторону:

а) тільки праворуч або ліворуч

б) два праворуч, один ліворуч

в) два ліворуч, один праворуч

3

В.п. – те саме.

 

Стрибки на місці з обертом на 360°.

Оберт виконується у заздалегідь обумовлену сторону:

а) тільки праворуч або ліворуч

б) два праворуч, один ліворуч

в) два ліворуч, один праворуч

4

В.п. – упор присівши.

 

Перекат назад в угрупуванні з наступним прискоренням: падаючи на спину, перекотитися до торкання головою мата; зворотним рухом повернутися у В.п.; прискорення вперед на 3–4 метри.

Перекат на спину необхідно робити послідовно: від попереку до плечей.

Повернення у В.п. повинно здійснюватися без допомоги рук. Можна трохи розвести гомілки в сторони, але колінні суглоби і стегна повинні бути разом.

Прискорення виконується: обличчям уперед, спиною вперед, галопом вліво імітуючи захисні дії руками, галопом вправо, імітуючи захисні дії руками.

5

В.п. – вузька стійка ноги нарізно.

Із кроком уперед виконати «колесо» з наступним прискоренням на 3–4 м.

швидкісно-силові здібності

 

1

В. п. – на боковій лінії.

За сигналом учні виконують стрибок у довжину з місця з наступним стрибком вгору з місця в темпі. Після чого повільно повертаються назад у В. п.

2

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії.

За сигналом стрибок на двох уперед з наступним прискоренням уперед на 3 метри. Після виконання повернутися у в.п.

3

В.п. – упор лежачи у довільному розташуванні по майданчику.

За сигналом, залишаючи руки на підлозі, відштовхнутися стопами від підлоги та підтягуючи коліна до грудей прийти у положення упор присівши. Зворотним рухом прийти у в.п.

4

В. п  - упор руками о стіну на відстані 2 кроків від неї, спина пряма.

 

За сигналом, трохи згинаючи руки у ліктьових суглобах та різким зворотнім рухом,

відштовхнутися від стіни та прийти у положення стоячи.

Тіло тримати прямо, намагатися не допомагати собі відставлянням тазу назад.

 

5

В. п. – упор лежачи, руки збоку від лінії (будь яка лінія на майданчику).

 

За сигналом, трохи згинаючи руки у ліктьових суглобах та різким зворотнім рухом, перестрибнути руками через лінію.

При приземленні руки необхідно зігнути амортизуючи силу приземлення.

сила

1

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії у положенні упор лежачи.

За сигналом крок правою рукою уперед, згинання та розгинання рук та крок лівою рукою уперед.

2

В.п. – лежачи на животі, руки за голову.

Піднімання та опускання тулубу.

3

В.п. – лежачи на животі, руки вгору.

Піднімання тулуба вгору, мах прямих рук за спину та у зворотному русі.

4

В. п. – стійка ноги нарізно.

 

Присідання.

Стійки: вузька стійка ноги нарізно; стійка ноги нарізно; широка стійка ноги нарізно.

При виконання присідань необхідно слідкувати, щоб спина залишалася прямою, коліна не виходили далеко вперед, руки виносяться вперед для утримання рівноваги.

5

В.п. – упор лежачи (положення «планки»).

Піднімаючи таз вгору, торкнутися правою рукою лівої ноги, зворотним ходом прийти у в.п. Те саме лівою рукою.

 

2. Техніко-тактична підготовка.

На другому році вивчення гандболу під час проведення уроків фізичної культури у закладах загальної середньої освіти  у розрізі техніко-тактичної підготовки відбувається подальше закріплення вже засвоєних способів виконання певних прийомів гри та розширення вмінь у виконанні інших способів та нових прийомів гри.

Так програма передбачає подальше повторення та закріплення способів пересування гравців по майданчику, ловлі м’яча двома руками при різній висоті польоту м’яча, передач м’яча однією та двома руками з місця, кидків м’яча у ворота з місця та після 3-х кроків розбігу.

На другому році вивчення гандболу у школі передбачається вивчення наступних технічних прийомів та способів їх виконання: ловіння та передача м’яча двома та однією руками у русі, перехоплення м’яча під час передачі, кидки м’яча у ворота у русі, виконання штрафного і вільного кидку, гра воротаря: стійка та переміщення у воротах, відбивання м’ячів однією та двома руками.

Програма пропонує організацію ігрових вправ 21; 22 для ознайомлення із груповими тактичними взаємодіями.

Штрафний кидок виконується з місця, з обов’язковою опорою до випуску м’яча. Способи виконання:

1. зі стійки - одна нога попереду чи після кроку назад - гандболіст виконує кидок з місця, розганяючи м’яч у двоопірному положенні;

2. з положення стоячи на ліва нога (якщо кидок виконується правою рукою, та навпаки) попереду, права позаду, спортсмен робить замах та виконує метальний рух із виконанням кроку вперед задньою ногою, залишаючи опорну ногу не рухомою.

Будь-який метальний рух виконаний вірно, якщо:

  1.     черговість розгону ланок тіла починається з масивної;
  2.     розгін наступної ланки починається тоді, коли швидкість попередньої наближена до максимуму;
  3.     м’язи наступної ланки вмикаються у той час, коли сила м’язів попередньої ланки дорівнює нулю. 

Вільний кидок. Якщо вільний кидок виконується безпосередньо у ворота, то особливості його виконання схожі із виконанням штрафного кидку, з однією лише відмінністю – при вільному кидку між нападником та воротарем може знаходитися захисники.

Якщо ж вільний кидок буде виконуватися для розіграшу м’яча своєму партнерові, то гравець, що планує виконати цей кидок, повинен: зайняти місце, що вказане суддею при призначенні вільного кидка, з м’ячем у руках. Інші гравці команди мають вийти за межі 9-ти метрової площі. Піднявши вільну руку вгору гравець має звільнити три пальця кисті з кулаку (це означатиме, що захисники мають відійти на відстань щонайменше 3 метри від цього гравця); у будь який момент віддати передачу партнерові не чекаючи дозволу суддів (якщо при призначенні вільного кидку не було тайм-аутів).

Перехоплення м’яча - оволодіння м’ячем під час передачі між суперниками. Виконується на місці, у русі, в опорному положенні та у стрибку, в залежності від ігрової ситуації, яка склалася на майданчику. Підготовча фаза:  гравець обирає найбільш вдалу позицію для оволодіння м’ячем. Основна фаза:  гравець виконує стрімкий ривок у бік траєкторії польоту м’яча. В залежності від висоти польоту м’яча, основна фаза перехоплення може бути в опорному чи безопорному положенні. Гравець випростовує одну або дві руки, з метою оволодіння чи відштовхування м’яча. Якщо захисник оволодіває м’ячем, повторюється основна фаза прийому м’яча при передачах. Заключна фаза: в залежності від висоти передачі, можуть виконуватися кроки або приземлення на поверхню  майданчика, прийняття вихідного положення для подальших дій у грі.

Стійка та переміщення воротаря. Переміщення - викликаний ігровою ситуацією цілеспрямований рух воротаря, з метою зайняти позицію, найбільш вигідну для захисту воріт. Існують такі способи переміщення воротаря у гандболі: 1) приставними кроками; 2) звичайним кроком; 3) бігом (особливо при виходах чи перехопленні); 4) випадами, стрибками, падінням (при відбиванні та прийомі м’ячів).  

Переміщення, як правило, виконується не по лінії воріт, а по «дузі воротаря» – подумки зображена крива, яка з’єднує бокові стійки воріт і крапку майданчика перед їх центром, віддалену від лінії воріт на відстань від 20 сантиметрів до 1 метра.

Переміщення приставними кроками виконується здебільшого на носках. Вперед і назад голкіпер переміщується звичайним кроком. Переміщення бігом використовується при швидких виходах на гравця першої лінії, який загрожує воротам, а також у грі при перехопленнях.

Стійка воротаря – це його положення рук, ніг та корпуса перед виконанням тієї чи іншої захисної дії. В процесі гри воротарі використовують різні види стійок, в залежності від місцезнаходження м’яча. Здебільшого вони дотримуються двох видів стійок: основної – при атаці з центральних зон нападу, та бокової – при атаці з кутових позицій. Основна стійка: руки підняті вгору та розведені вбік, дещо випростані вперед, зігнуті в ліктях. Ноги злегка зігнуті, відстань між стопами – 35-50 см. Воротар знаходиться спиною до воріт. Бокова стійка. Якщо нападник кидає м’яч по воротах з кутових позицій, то воротар повинен знаходитися боком до воріт. На крок попереду стійки воріт, у бік атакуючого гравця. Положення рук та ніг як при основній стійці. В ситуаціях, коли кидки м’яча виконуються з кута ближче до центру (до зони півсередніх), воротар відходить від стійки воріт на відстань 40-60 см. Ближча до стійки воріт рука вгорі, інша - зігнута в ліктьовому суглобі, відведена вгору-вбік,  долоня розгорнута у бік кидку. Руки зігнуті у ліктьових суглобах.

Відбивання воротарем м’ячів руками. М’яч, що летить збоку воротаря, відбивається як однією рукою, так і двома. При відбиванні м’яча однією рукою, голкіпер, який знаходиться біля стійки, швидко виносить руки по коротшій відстані до траєкторії польоту м’яча. Корпус нахиляється у той же бік, кисть, що повернута до м’яча, розгорнута. У момент торкання м’яча, рука згинається або розгинається (в залежності від ігрової ситуації) амортизуючи силу удару м’яча.  М’яч відбивається кистю, передпліччям або плечем.

При кидках, які спрямовані прямо на голкіпера, на рівні плеча та поясу, м’яч може бути відбитий двома руками. Для цього воротар різко виносить руки вперед (спочатку як при прийомі м’яча, але як тільки м’яч торкнеться долонь, вони  гасять силу польоту м’яча спрямовуючи його від воріт у бік або у підлогу).

Помилки при відбиванні м’ячів:

  • Відбивання м’яча прямою рукою.
  • У момент відбивання долонь не розгорнута у бік кидка.
  • Відбивання у бік суперника.
  • Відбивання на лінії воріт, а не під кутом уперед.
  • Поворот у бік в момент відбиття.

У таблиці 2 наведені вправи, що можуть бути використані на уроках фізичної культури (модуль гандбол, 2 рік навчання) для повторення, закріплення та засвоєння техніко-тактичних дій. Позначкою * позначені техніко-тактичні дії, що вже вивчалися, та  вправи надаються для повторення та закріплення. Відсутність позначки * - нові техніко-тактичні дії або способи виконання, що пропонуються для засвоєння на певному році вивчення.

Таблиця 2.

Вправи техніко-тактичної підготовки для уроків фізичної культури з гандболу на 2 році вивчення

Спрямованість вправ

№ з.п.

Вихідне положення

Зміст вправ

пересування гравців по майданчику*

 

1

В. п. – у колоні по одному у куті залу. По майданчику розташовані низькі бар’єри (змійкою по діагоналі від одного кута майданчика до іншого).

За сигналом учні виконують біг з перестрибуванням бар’єрів, відштовхуючись однією і двома ногами по черзі.

2

В.п. – в шеренгах на лицьових лініях майданчику (по обидва боку одразу). По майданчику розташовані стійки/фішки (10-15 штук).

За сигналом учні виконують біг з оббіганням цих перешкод та один одного. Вправа виконується одночасно з двох сторін

3

В.п. – в шерензі на лицьовій лінії майданчику.

Біг  у повільному темпі від лицьової до лицьової лінії, за сигналом учні виконують швидкий нахил тулуба вперед та прискорення на 3 кроки вперед, після чого знов біжать у повільному темпі.

пересування гравців по майданчику*

 

4

В.п. – уздовж 6-ти метрових ліній (по 4-5 осіб. Якщо на уроці багато учнів, то вправу виконувати по черзі змінюючи групи учнів на кожній серії.

За сигналом пересування у захисних стійках за наступною схемою: вихід на 9-ти метрову лінію, два приставних кроки вправо, потім вліво та повернутися у в.п.

Обов’язковим є імітація захисних дій руками при виході на 9-ти метрову лінію: одна вгору, інша вперед. Руки ледь зігнуті у ліктьових суглобах.

5

В. п. – те саме.

 

За сигналом переміщення у захисній стінці за умовним трикутником (вихід на 9-ти метрову лінію вперед-вправо, три кроки вліво уздовж 9-ти метрової лінії та повернутися спиною вперед у в.п. – назад-вправо).

При виході вперед та пересуванні вздовж 9-ти метрової лінії, руки мають імітувати захисні дії: одна вгору, інша вперед.

Можна також використовувати вправи, що наведені для засвоєння переміщень та зупинок на 1 році навчання гандболу у школі (табл.2).

 

1

В.п. – в парах у довільному розташуванні по майданчику, на відстані 1 метру обличчям один до одного, на пару м’яч.

За сигналом партнер з м’ячем має 10 разів передати м’яч з правої на ліву свої руки, його партнер має доторкнутися до м’яча вибивши його з рук першого.

2

В.п. – в парах у довільному розташуванні по майданчику, на відстані 1 метру обличчям один до одного, на пару два м’ячі, що одночасно утримуються двома партнерами (один м’яч тримає права рука одного партнера та ліва рука іншого).

За сигналом обидва партери одночасно намагаються забрати м’яч лише у своє володіння, так щоб партнер не торкався м’яча. Ноги обох гравців залишаються нерухомі.

передачі м’яча однією та двома руками з місця та ловля м’яча двома руками при різній висоті польоту *

3

В.п. – в парах на відстані 3-5 метрів, обличчям один до одного, на пару один м’яч.

 

Передачі м’яча з наступним нахилом тулубу вперед.

Способи передачі м’яча:

  1. від грудей двома руками прямо
  2. від грудей двома руками з відскоком від майданчику
  3. з-за голови двома руками прямо
  4. з-за голови двома руками з відскоком від майданчику
  5. однією рукою зверху прямо
  6. однією рукою зверху з відскоком від майданчику

При виконання всіх способів передач м’яча слід звернути увагу на постановку ноги вперед у момент передачі та правильне положення рук.

4

В.п. – на відстані 7-10 метрів, обличчям один до одного, на пару один м’яч.

 

Передачі м’яча зігнутою рукою зверху із виконанням кроку однієї ноги вперед (якщо передача виконується правою рукою, то крок

виконувати лівою ногою, та навпаки).

Способи передачі м’яча:

  1. прямо
  2. з відскоком від майданчику

5

В.п. – в парах на відстані 3-5 метрів, обличчям один до одного, на пару один м’яч.

 

Один партнер виконує накидання м’яча на 1-1,5 метри в сторону від партнера, який пересувається та намагається піймати м’яч, до його торкання підлоги. Після того, як м’яч опрацьований, партнер віддає його іншому та повертається у своє в.п.

Слід зауважити, що повинні здійснюватися саме накидання м’яча, а не різкі передачі мимо партнера. М’яч повинен мати таку швидкість та траєкторію польоту, щоб партнер зміг ним оволодіти при виконанні певних рухів ногами.

Можна також використовувати вправи, що наведені для засвоєння передач м’яча на 1 році навчання гандболу у школі (табл.2).

ловіння та передача м’яча двома та однією руками у русі

1

В.п. - в парах на лицьовій лінії на відстані 5-6 метрів один від одного. На пару м’яч.

Передачі м’яча пересуваючись приставними кроками уперед до протилежної лицьової лінії.

2

В.п. – те саме.

Те саме, що впр.1, але пересування обличчям уперед.

3

В.п. - те саме.

1 відрізок пересування уперед з передачами м’яча однією рукою на відстані 5-6 метрів один від одного, 2-й відрізок (зворотній) на відстані 15-20 метрів один від одного.

4

В.п. - те саме.

Те саме, що  вправа 3, але при зворотному пересуванні – котити м’яч підлогою.

5

В.п. - у трійках, у шерензі на лицьовій лінії, м’яч на трійку. Відстань між гравцями 4-5 метрів.

Передачі м’яча від крайнього до крайнього через центрального гравця пересуваючись уперед.

Ця вправа може виконуватися 2-ма м’ячами, від кутових до центрального та назад, спочатку з лівим потім з правим гравцями.

перехоплення м’яча під час передачі

1

В.п. - у трійках у трикутнику у довільному розташуванні по майданчику, на трійку м’яч.

Два гравця виконують між собою передачі м’яча не змінюючи темп та траєкторію польоту м’яча. Третій гравець – захисник прораховує момент для різкого виходу та перехоплення м’яча.

2

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але нападникам можна змінювати ритм виконання передачі в залежності від дій захисника (передачі залишаються прямими).

3

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але нападникам можна змінювати траєкторію польоту м’яча (прямо, з відскоком від майданчику) в залежності від дій захисника (ритм виконання передач постійний).

4

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але нападникам дозволяється пересуватися у межах 3 кроків у сторони та змінювати ритм та траєкторію польоту м’яча.

5

В.п. - у трійці: 2 обличчям один до одного, з одним м’ячем. 3-й між ними - захисник.

Передачі м’яча з пересуванням уперед та вибором траєкторії та напрямку польоту м’яча. Захисник намагається перехопити м’яч.

кидки м’яча у ворота з місця та після 3-х кроків розбігу*

1

В.п. - у ширензі на боковій лінії.

Виконання кроків розбігу та імітація опорного кидка: постановка 3-го кроку лівою ногою, стопа у середину, коліно зігнуто та теж у середину. Виконання імітаційного руху рукою (хльост). Гравці просуваються від однієї лицьової лінії до іншої.

2

В.п. – уздовж 6-ти метрової лінії, з м’ячами у руках.

За сигналом учні одночасно (або почергово) виконують кидок м’яча у гімнастична лаву, що розташована у воротах (можна замінити окресливши інші орієнтири у нижніх кутах воріт).

3

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але розташування уздовж 9-ти метрової лінії.

4

В.п. - на 9 ти метровій лінії на позиціях півсередніх та центрального розташовані гімнастичні обручі, у кожному обручі учень. Інші учні у колоні біля одного з півсередніх.

За сигналом м’яч від першого гравця колони послідовно передається гравцям у обручах де останній учень виконує кидок у ворота. Після кидка гравець підбирає м’яч та переміщується у кінець колони, всі інші переходять на одне місце вперед.

5

В. п. - у колоні на позиції кутового гравця, на 9-ти метрової лінії навпроти півсередніх та центрального гравців лежить по одному м’ячу.

За сигналом учень вибігає до першого м’ячу, піднімає його та виконує кидок у ворота, потім до другого та третього м’ячів.

Поки один учень виконує 2-й та 3-й кидки м’яча у ворота, інший розставляє наступні м’ячі для виконання вправи наступним учнем.

кидки м’яча у ворота у русі

 

1

В.п. – у колонах на позиціях півсередніх гравців з м’ячами у руках.

За сигналом учні почергово виконують ведення м’яча до 9-ти метрової лінії, потім три кроки розбігу та кидок у кути воріт.

2

В.п. - у колонах на позиціях півсередніх гравців з м’ячами у руках, один гравець, що добре опанував передачі знаходиться на позиції лінійного гравця.

За сигналом учні почергово виконують передачу лінійному, набігають вперед, отримують м’яч на 9-ти метровій лінії, виконують три кроки розбігу та кидок м’яча у ворота.

3

В. п. – у парах на лицьовій лінії на відстані 5-6 м один від одного, на пару м’яч.

За сигналом виконання передач один одному із просуванням уперед, той гравець у якого опиниться м’яч на 9-ти метровій лінії виконує кидок у ворота.

4

В.п. - у колонах на позиціях півсередніх гравців з м’ячами у руках, один гравець, що добре опанував передачами м’яча знаходиться на позиції розігруючого.

За сигналом учні почергово виконують передачу розігруючому, чекають поки той зробить рух уперед та почне повертатися у бік передачі, набігають вперед, отримують м’яч на 9-ти метровій лінії, виконують кроки розбігу та кидок м’яча у ворота.

Необхідно слідкувати щоб розігруючий гравець виконував рух із м’ячем на ворота і тільки після цього віддавав передачу набігаючому півсередньому.

5

В. п. – у колоні на позиції центрального розігруючого гравця, два гравця, що добре опанували передачами

розташовуються на позиціях півсередніх (лівий та правий).

Розігруючий віддає передачу одному і гравців, чекає поки той виконає рух вперед та розвернеться для виконання передачі м’яча, і тільки тоді починає набігати для отримання м’яча. Після обробки м’яча розігруючий виконує кроки розбігу та кидок у ворота.

 

При виконанні цих вправ у воротах вже може знаходитись воротар та протидіяти кидкам.

виконання штрафного і вільного кидку

1

В.п. – лінійний гравець із м’ячем знаходиться на лінії вільних кидків спиною до воріт, один півсередній (або розігруючий гравець, в залежності від місця розіграшу вільного кидку) знаходиться на своїй ігровій позиції; два захисника на 6-ти метровій лінії.

Лінійний гравець підіймає руку без м’яча вгору, та виставляє 3 пальці, що символізує прохання відійти захисникам на 3 метри від нього. Після цього виконує передачу м’яча партнерові (півсередньому або розігрую чому гравцю) а сам робить два кроки спиною вперед відсуваючи захисників на 6-ти метрову лінію. Захисники пасивні з піднятими руками вгору.

2

В.п. – те саме. Та сама вправа, але 3 захисника,  лінійний, півсередній та розігруючий гравці.

Лінійний сам визначає кому з партнерів віддати передачу. Захисники напівактивні з піднятими руками вгору та намагаються заблокувати кидок м’яча у ворота.

3

В.п. – лінійний гравець із м’ячем знаходиться на лінії вільних кидків спиною до воріт, півсередній та розігруючий гравці  знаходяться на своїх ігрових позиціях; два

Лінійний має кілька варіантів дії: 1) віддати передачу одному із партнерів та опуститися на 6-ти метрову лінію. Партнер отримавши м’яч повинен виконати кидок у ворота; 2) розвернутися та виконати кидок у ворота власноруч.

виконання штрафного і вільного кидку

 

захисника на 6-ти метровій лінії.

 

4

В.п. – один на лінії штрафних кидків, інші у колоні за 9-ти метровою лінією.

 

За сигналом учень виконує штрафний кидок у розмічені кути воріт.

Необхідно слідкувати за постановкою опорної ноги та її нерухомості при виконанні кидку.

5

В.п. – те саме.

Те саме, але проти воротаря.

гра воротаря: переміщення у воротах, відбивання м’ячів руками

1

В.п. – довільне розташування учнів по майданчику, основна стійка воротаря.

За сигналом швидко випростати руки вгору, в сторони, вниз та повернути їх у в.п.

2

В. п. – у колоні у площі воротаря по центру воріт. Перший гравець в положенні основної стійки воротаря.

 

Вчитель несильно накидує м’яч в район витягнутої руки воротаря, той повинен затримати м’яч, напружуючи  та підставляючи відповідну руку. Після відбиття м’яча гравець займає місце останнього у колоні.

У вчителя має бути 2-3 м’яча на підлозі поруч із ним, та у разі відбиття м’яча гравцем далеко, слід взяти наступним м’яч, для утримання високої щільності на уроці.

3

В.п. – те саме.

Та сама вправа, але затримувати м’яч воротарем слід супiнуючи чи пронуючи руку при зіткненні з м’ячем.

4

В.п. – те саме.

Та сама вправа але накидувати м’яч слід вгору-всторону. Відповідно воротарю слід відбивати м’яч у стрибку, відштовхуючись різнойменною ногою та випрямляючи руку у бік польоту м’яча.

5

В.п. – те саме.

Та саме вправа, але відштовхування воротаря при стрибку слід виконувати однойменною ногою.

ігрові вправи 21; 22

1

В.п. – один активний захисник на 6-ти метровій лінії, інші учні у парах

на позиціях розігруючого та півсереднього, на пару один м’яч. Зона нападу обмежена 4 метровим коридором (на 9-ти метровій лінії лежать два орієнтири на відстані 4 метри один від одного). Інші гравці у колонах за півсереднім та розігруючим гравцями.

За сигналом нападники передаючи м’яч один одному намагаються виконати кидок у ворота не виходячи за межі дозволеного коридору.

2

В.п. – те саме, але захисники на 9-ти метровій лінії

Та сама вправа, але у нападників є лише 4 передачі для організації нападу, після яких необхідно виконати кидок у ворота.

3

В.п. – два активних захисники на позиціях півсередніх гравців, інші учні у парах у двох колонах на позиціях півсередніх нападників. На пару один м’яч.

За сигналом нападники передаючи м’яч один одному намагаються виконати кидок у ворота.

4

Та сама вправа, але нападники: півсередній та розігруючий гравці, захисники розташовуються відповідно до них: один на 6-ти метровій лінії, інший на 9-ти метровій. Захисники активні лише руками, ногами не пересуваються. Зона нападу обмежується 4 метровим коридором.

5

Та сама вправа, але захисники активні.

При виконання цих вправ необхідно слідкувати за дотриманням правил гри у гандболі, особливо: правило трьох кроків, правило трьох секунд та подвійного ведення м’яча.

 

docx
Додав(-ла)
Nesen Оlena
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку