Практичний посібник "Формування в молодших школярів здоров'язбережувальної компетентності"

Про матеріал
У посібнику розглядається питання особливостей формування навичок здорового способу життя в учнів молодших класів. Належну увагу приділено розгляду питання формування культури здоров’я та здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я молодших школярів та їх гармонійного розвитку. Особлива увага акцентується на питанні створення оптимальних педагогічних умов, які сприяють більш ефективній навчально-виховній роботі, щодо формування навичок здорового способу життя школярів початкових класів. Дана робота може бути використана вчителями початкових класів у щоденній роботі.
Перегляд файлу

C:\Users\Admin\Desktop\001 (1).jpg

Укладач: Гуз  Г. М., спеціаліст І категорії, вчитель початкових класів Невгодівської філії Овруцького ліцею імені Андрія Малишка Овруцької міської ради Житомирської області. 

 

.

 

 

 

 

У посібнику розглядається питання особливостей формування навичок здорового способу життя в учнів молодших класів. Належну увагу приділено розгляду питання формування культури здоров’я та здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я молодших школярів та їх гармонійного розвитку. Особлива увага акцентується на питанні створення оптимальних педагогічних умов, які сприяють більш ефективній навчально-виховній роботі, щодо формування навичок здорового способу життя школярів початкових класів.

Дана робота може бути використана вчителями початкових класів у щоденній роботі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП

 

І. Теоретичні засади формування здоров’язбережувальної  компетентності молодших школярів.

1.1. Проблема формування здоров’язбережувальної компетентності у науковій літературі.

1.2.Використання здоров’язбережувальних технологій  у початковій школі.

1.3. Особливості здоров’язбережувального уроку молодших школярів як форми освітньо-виховної взаємодії в освітньому середовищі.

ІІ. Методична діяльність вчителя щодо формування здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів.

2.1.Педагогічний досвід впровадження здоровязбережувальних технологій у початковій школі.

2.2. Методичні вимоги щодо формування здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів.

 

ВИСНОВКИ

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

ДОДАТКИ

 

 

 

ВСТУП

 

Головним скарбом життя є здоров’я,

 і щоб його зберегти потрібно багато чого знати

 

Авіценна

 

Актуальність  теми. У Національній доктрині розвитку освіти України ХХІ століття в розділі «Здоров’я нації через освіту» зазначено: державна політика в галузі освіти спрямована на забезпечення здоров’я людини в усіх її складових: духовній, соціальній, психічній, фізичний. Це здійснюється через розвиток ефективної здоров’язбережувальної освіти, повноцінне медичне обслуговування, створення екологічно сприятливого життєвого простору,залучення до фізичної культури і спорту всіх учасників навчально-виховного процесу [16, с.10].

Перші роки навчання у школі є базовими для формування ключових компетентностей, які спрямовують подальший життєвий шлях та навчальні можливості учнів, формуючи стиль навчальної діяльності та моделі поведінки, розуміння себе як члена соціальної спільноти. Однією з ключових компетентностей є здоров’язбережувальна компетентність здатність учня дбайливо ставитися до власного здоров'я та здоров'я інших людей. Це комплекс знань, умінь, ставлень та цінностей, які спрямовані на збереження й укріплення здоров'я – свого та оточуючих, на уроках та в позаурочний діяльності.

Отже, основним завданням сучасної школи стає виховання компетентної особистості, яка не тільки володіє знаннями щодо здоров’язбереження, а й уміє застосовувати їх у житті, підтримувати своє здоров’я на належному рівні, надавати опір негативним впливам.

Серед головних чинників погіршення здоров’я дітей молодшого шкільного віку у більшості випадків виступають і педагогічні обставини, а саме: стресова тактика, інтенсифікація навчального процесу,невідповідність методик і технологій виховання віковим і функціональним можливостям дітей, нераціональна організація навчальної діяльності, відсутність системи роботи з формування здоров’язбережувальної компетентності. Тому існує потреба у використанні здоров’язберігаючих технологій, які навчають учнів розумному поєднанню навчальної діяльності та прийомів поновлення своїх фізичних і психічних ресурсів, що стане основою для збереження здоров’я та успішного навчання в закладі освіти.

Проблема здоров’я  учнів початкової школи розглядається в роботах багатьох учених-педагогів:                          В. Баранова, Т. Бойченко, Ю. Бойчука, О. Ващенко,                           О. Дубогай,М. Гончаренко, О. Іонової, С. Максименка,                             О. Савченко, С. Свириденко,С. Страшко, В. Шахненка та ін.

Із погляду організаційно-методичного вирішення вказаної проблеми основними та ґрунтовними є дослідження таких науковців, як Т. Андрющенко, Є. Дорошенко, І. Звєрєв, Р. Клопов, О. Ковальова, В. Лях, Т. Нікіфорова, В. Пащенко та ін., які досліджували здоров’язбережувальний аспект в освіті й особливості його організації в системі навчання. Дослідники підкреслюють, що розвиток дитини має проходити через гуманізацію процесу освіти та виховання, формування культури здоров’я в навчально-виховному процесі.

Проблемами  обґрунтування  оздоровчих технологій, впровадження  їх  у систему роботи  закладів освіти займаються О. Аксьонова, О. Богініч,                 Е. Бондаренко, Г. Григоренко, Н. Денисенко,                            О. Дубогай,   М. Єфіменко, В. Єфремова, Ю. Коваленко,   М. Корольчук, Л. Лиходід,  В. Нестеренко та ін.

Однак, аналіз наукових праць щодо виховання здорового способу життя свідчить про відсутність однозначного підходу до розв’язання даного завдання.  Існують певні суперечності між суспільним запитом на розробку ефективних педагогічних шляхів виховання в школярів здорового способу життя та недостатньою розробленістю наукових засад означеного педагогічного явища.

Саме це й визначило вибір проблеми, над впровадженням якої я працюю протягом останніх років - «Формування у молодших школярів здоров’язбережувальної компетентності».

Мета  роботи – розглянути і теоретично обґрунтувати особливості  здоров’язбережувальних технологій у початковій школі.

Постановка мети визначила наступні завдання:

  1. Уточнити зміст основних понять роботи:

«здоров’язбережувальна компетентність», «здоров’язбережувальні технології» в науково-методичній літературі.

  1.                Розкрити значущість формування здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів.

3.З’ясувати особливості реалізації  здоров’язбережувальних технологій у початковій школі.              4. Розглянути практичний аспект використання

здоров’язбережувальних технологій у початковій школі.

5.Надати практичні поради щодо використання

здоров’язбережувальних технологій у початковій школі задля покращення навчальних досягнень учнів, формування необхідних знань, умінь і навичок зі здорового способу життя та вміння використовувати одержані знання в повсякденному житті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.

 

1.1.Проблема формування здоров’язбережувальної компетентності у науковій літературі.

 

Сучасна парадигма педагогічної науки спрямована на вирішення проблеми збереження здоров’я та формування цінностей здорового способу життя школярів. Результатом такого процесу має бути сформована здоров’язбережувальна компетентність учня.

За матеріалами дискусій, організованих в рамках проекту ПРООН «Освітня політика та освіта «рівний-рівному», 2004 р. визначено перелік ключових компетентностей, який пропонується формувати й розвивати педагогам в освітньому процесі: уміння вчитися, загальнокультурна, громадянська, підприємницька, соціальна, компетентність з використання інформаційних і комунікативних технологій (ІКТ), здоров’язберігаюча.

Здоров’язберігаюча компетентність передбачає збереження власного фізичного, психічного, духовного і соціального здоров’я. Вона включає: життєві навички, що сприяють фізичному здоров’ю (раціональне харчування, рухова активність, санітарно-гігієнічний режим праці та відпочинку); навички, що сприяють соціальному здоров’ю (ефективне спілкування, співчуття, розв’язання конфліктів, поведінка в умовах тиску, погроз, дискримінації, спільна діяльність і співробітництво); навички, що сприяють духовному та психічному здоров’ю (самоусвідомлення та самооцінка, аналіз проблем і прийняття рішень, визначення життєвих цілей і програм, самоконтроль, мотивація успіху та тренування волі) [17, с.463].

Аналіз наукових джерел дозволив визначити кілька найбільш змістовних визначень терміну «здоров’язбережувальна компетентність». Так, у Державному стандарті початкової освіти, затвердженому постановою Кабінету Кабінету Міністрів України 21 лютого 2018 р. № 87, здоров’язбережувальна компетентність передбачає дбайливе ставлення до особистого, соціального і фізичного добробуту та здоров’я, дотримання здорового способу життя; розуміння правил поведінки і спілкування, що є загальноприйнятими в різних спільнотах і середовищах, спроможність діяти в умовах невизначеності та багатозадачності. [18].

 І. Анохіна розглядає здоров’язбережувальну компетентність як готовність самостійно вирішувати завдання, пов’язані з підтримкою, зміцненням і збереженням здоров’я, як свого, так і оточуючих [7, с.25].

На думку Д.Вороніна, здоров’язбережувальна компетентність передбачає не тільки медично-валеологічну інформативність, але й застосування здобутих знань на практиці, володіння методиками зміцнення здоров’я й запобігання захворюванням. Формування спрямованості мислення на збереження й зміцнення здоров’я невід’ємний компонент здоров’язбережувальної компетентності [3, с.28].

Т. Бойченко визначає здоров’язбережувальну компетентність як ключову в процесі здобуття освіти  та пропонує такі її ознаки[1, с.42]:

  •     поліфункціональність: ця компетентність дозволяє вирішувати проблеми здоров’язбереження людини, групи людей, спільноти та суспільства в просторі всіх чотирьох складових здоров’я – фізичної, соціальної, психічної та духовної;
  •       надпредметність і міждисциплінарність: інформація про формування, збереження, зміцнення, використання (або споживання), відновлення та передача здоров’я має місце в усіх ланках неперервної валеологічної освіти (дошкілля, шкільна ланка, додипломна, післядипломна, освіта для дорослих);

- багатовимірність: зумовлена сутністю здоров’я людини як багатомірного і цілісного феномена. Забезпечення широкої сфери  розвитку особистості: вивчення шляхів і засобів формування, збереження, зміцнення, відновлення та передача здоров’я, особливо його духовної складової, має особистісне спрямування.

О. Ващенко здоров’язбережувальну компетентність розглядає як процес, що складається з трьох етапів, які відрізняються один від одного як специфічними завданнями, так і особливостями методики.

Перший етап – початкове ознайомлення з основними поняттями та уявленнями, спрямований на формування в учнів елементарних знань про складові здорового способу життя: уявлення про елементарні правила збереження здоров’я; виконання норм здоров’язбереження (на рівні первісного вміння); мотивацію до ведення здорового способу життя.

Другий етап – поглибленого вивчення, зосереджений на повноцінному розумінні основ здорового способу життя учнів та вказує на рішення наступних завдань: уточнення уявлень про основи здоров’язбереження; досягнення свідомого виконання правил збереження та зміцнення здоров’я; формування практичних знань,умінь, навичок, необхідних у повсякденному житті.

Третій етап – закріплення знань, умінь і навичок збереження та зміцнення здоров’я та їх подальшого вдосконалення, передбачає формування вміння зберігати здоров’я та перевести це у звичку, що буде використовуватися в повсякденному житті. Цей етап вирішує такі завдання:досягнення стабільності та автоматизму під час застосування правил збереження здоров’я; досягнення виконання правил збереження  здоров’я відповідно до вимог їх практичного виконання; забезпечення варіативного використання правил здорового способу життя залежно від конкретних практичних умов [2, с.3].

Науковець М.Малашенко, спираючись на тлумачення поняття здоров’язбережувальної компетент­ності, її складові та етапи її формування у початковій школі, визначив основні здоров’язбережувальні компо­ненти:

 - аксіологічний (формування ціннісно-орієнтованих установок на здоров’я, здоров’язбереження та здоров’явідтворення, як невід’ємної частини життєвих цінностей і світогляду);

- гносеологічний (формування системи наукових і практичних знань, умінь і навичок поведінки у повсякденній дія­льності, які забезпечують ціннісне став­лення до особистого здоров’я та здоро­в’я оточуючих людей; розвиток знань про здоровий спосіб життя);

- екологічний (усвідомлення того, що лю­дина як біологічний вид існує, у єдності з біосферою);

- емоційно-вольовий (прояв психологіч­них механізмів, спрямованих на форму­вання досвіду взаємовідносин особисто­сті та суспільства; формує такі якості особистості, як організованість, дисцип­лінованість, обов’язок, честь, гідність);

- здоров’язбережувальний (являє собою систему вправ, спрямованих на вдоско­налення навичок і вмінь щодо особистої гігієни, догляду за своїм одягом, місцем проживання, навколишнім середови­щем, дотримання режиму дня, режиму харчування, чергування праці та відпо­чинку, попередження шкідливих звичок, функціональних порушень  тощо);

- фізкультурно-оздоровчий (передбачає підвищення рухової активності, забезпе­чує загартовування організму, високі адаптивні можливості; підвищення пра­цездатності) [13, с.15].

Таким чином, сутність означеної компетентності полягає в оволодінні спеціальними валеологічними знаннями, розвинутості життєвих умінь і навичок щодо ведення здорового способу життя, а також у сформованості свідомого ставлення особистості до власного здоров’я та його збереження.

Отже, підсумовуючи, доходимо висновку, що більшість науковців розуміють поняття «здоров’язбережувальна компетентність» як рівень знань, умінь та навичок щодо здоров’язбереження, аналіз результатів цієї діяльності, ведення та оцінку власного здорового способу життя. Мета використання здоров’язбережувальної освітньої технології – забезпечити учневі можливість збереження здоров’я упродовж періоду навчання у школі; сформувати у школярів необхідні знання, уміння, навички здорового способу життя; навчити використовувати отримані знання в повсякденному житті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.Використання здоров’язбережувальних технологій  у початковій школі.

 

В організації збереження й зміцнення здоров’я дітей особливо важлива роль належить вчителю початкової школи, що зумовлено віковими особливостями молодших школярів. Дитина цього віку інтенсивно розвивається,організм, який формується, занадто чутливий до будь-яких несприятливих зовнішніх факторів. Учитель початкових класів, як основний організатор навчально-виховного процесу може систематично і ефективно впливати на фізичний та морально-духовний розвиток своїх вихованців.

Більшу частину доби дитина проводить у школі. Тож основним завданням процесу навчання й виховання є не тільки навчити, сформувати певні вміння та навички, розвинути творчий потенціал, а й максимально зберегти здоров’я учнів шляхом формування культури здорового способу життя. Цьому допомагає використання в навчальному процесі здоров’язбережувальних технологій.

Здоров’язбережувальні технології трактуються методистами як  такі, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці учнів у школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей), відповідності навчального та фізичного навантаження можливостям дитини [5, с.11].

Під здоров’язбережувальними технологіями К.Сабінова розуміє:

- сприятливі умови навчання дитини в школі(без стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання та виховання);

- оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог);

- необхідний достатній раціонально організований руховий режим [19, с.78].

Метою використання здоров’язберігаючих технологій у роботі вчителя початкових класів є формування гармонійно розвиненої особистості школяра, яка включає основні сфери взаємодії людини з природою та суспільством без нанесення шкоди власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих. Виходячи з мети, основні завдання використання здоров’язберігаючих технологій у роботі вчителя початкових класів включають у себе навчання школярів без нанесення шкоди і погіршення їх здоров’я, виховання загальної культури здоров’я та здорового способу життя, культури тіла і духу, формування ціннісних уявлень про особисте здоров’я.

Формування в дітей основ свідомого ставлення до власного здоров’я не лише передбачає надання дітям знань про власне здоров’я, а й має поєднуватися з формуванням у молодших школярів навичок в оздоровленні, зміцненні та відновленні. Із цією метою в навчально-виховному процесі початкової школи мають впроваджуватися різні здоров’язбережувальні (оздоровчі) технології, які потім діти можуть виконувати самостійно.

Важливими складовими здоров’язбережної компетентності є сприятливі для здоров’я спеціальні та психосоціальні життєві навички.

До психосоціальних життєвих навичок належать: позитивна самооцінка, самоконтроль, керування стресами, мотивація успіху і гартування волі, аналіз проблем і прийняття зважених рішень, критичне і творче мислення, ефективне спілкування, співчуття, розв’язання конфліктів, протистояння негативним соціальним впливам тощо.

До спеціальних життєвих навичок належать: санітарно-гігієнічні навички, раціональне харчування, рухова активність, загартування, організація режиму праці та відпочинку, надання першої допомоги тощо.

Таблиця 1.1.

Різновидність навичок

Складові навичок

( уміння, звички)

Життєві навички,що сприяють фізичному здоров’ю

Навички раціонального харчування

дотримання режиму харчування;

уміння визначати і зберігати високу якість харчових продуктів;

Навички рухової активності

виконання ранкової зарядки;

регулярні заняття фізичною культурою; рухові ігри,

фізична праця

Санітарно-гігієнічні навички

навички особистої гігєни;

уміння виконувати гігієнічні процедури;

Режим праці та відпочинку

уміння чергувати розумову та фізичну активність;

уміння знаходити час для регулярного харчування й повноцінного відпочинку

Життєві навички,що сприяють соціальному здоров’ю

Навички ефективного спілкування

Уміння слухати та чітко висловлювати свої думки;

Уміння виражати свої почуття;

Уміння просити про послугу або допомогу;

Уміння адекватно реагувати на критику

 

Навички співчуття

уміння розуміти почуття, потреби і проблеми інших людей;

уміння висловити розуміння;

уміння зважати на почуття інших людей;

уміння допомагати та підтримувати.

 

 

Навички розв’язання конфліктів

уміння розрізняти конфлікти поглядів і конфлікти інтересів;

уміння толерантно розв’язувати конфлікти поглядів;

уміння розв’язувати конфлікти інтересів за допомогою конструктивних переговорів.

 

 

 

Навички поведінки в умовах тиску, погроз, дискримінації

уміння уникати небезпечних ситуацій і діяти при загрозі насилля; обстоювати свою позицію та відмовлятися від небажаних пропозицій, зокрема й пов’язаних із залученням до куріння, вживання алкоголю, наркотичних речовин;

уміння розрізняти прояви дискримінації, зокрема щодо людей з особливими потребами, ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД;

навички впевненої поведінки, зокрема й застережливих дій щодо ВІЛ/СНІДу.

 

 

 

Навички спільної діяльності та співробітництва

уміння працювати в «команді»;

уміння адекватно оцінювати свої здібності, свій внесок у спільну діяльність;

уміння визнавати внесок інших у спільну роботу.

 

Життєві навички, що сприяють духовному та психічному здоров’ю

Самоусвідомлення та самооцінка

позитивне ставлення до себе, інших людей, до життєвих перспектив;

уміння реально оцінювати свої здібності та можливості;

адекватна самооцінка;

уміння адекватно сприймати оцінки інших людей.

Навички самоконтролю

уміння правильно виражати свої почуття;

уміння контролювати прояви гніву, долати тривогу;

уміння переживати невдачі;

уміння раціонально планувати час.

Мотивація успіху та тренування волі

уміння зосереджуватися на досягненні мети;

розвиток наполегливості та працьовитості;

установка на успіх і віра в себе.

Аналіз проблем і прийняття рішень

уміння визначати суть проблеми та причини її виникнення;

уміння сформулювати декілька варіантів розв’язання проблеми;

уміння оцінювати реальність кожного з варіантів, враховуючи власні можливості та життєві обставини;

здатність вибирати оптимальні рішення.

Визначення життєвих цілей та програм

уміння визначати життєві цілі, керуючись своїми потребами, нахилами, здібностями;

уміння визначати пріоритети й раціонально використовувати час;

уміння планувати свою діяльність, враховуючи аналіз можливостей і обставин.

Аналіз класифікацій здоров’язбережувальних технологій дає можливість виокремити їх наступні типи:

- здоров’язберігаючі – технології, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці в школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм), відповідність навчального та фізичного навантажень можливостям дитини;

- оздоровчі – спрямовані на вирішення завдань зміцнення фізичного здоров’я учнів, підвищення потенціалу (ресурсів) здоров’я: фізична підготовка, фізіотерапія, аромотерапія, загартування, гімнастика, масаж, фітотерапія, музична терапія;

 - технології навчання здоров’ю – гігієнічне навчання, формування життєвих навичок (керування емоціями, вирішення конфліктів тощо), профілактика травматизму та зловживання психоактивними речовинами, статеве виховання. Ці технології реалізуються завдяки включенню відповідних тем до предметів загально-навчального циклу, введення до варіативної частини навчального плану нових предметів, організації факультативного навчання та додаткової                 освіти;

- виховання культури здоров’я – вихованняв учнів особистісних якостей, які сприяють збереженню та зміцненню здоров’я, формуваннюуявлень про здоров’я як цінність, посиленню мотивації на ведення здорового способу життя, підвищенню відповідальності за особисте здоров’я.

Види оздоровчих технологій

Інноваційні гімнастики

Профілактично-лікувальні

Терапевтичного спрямування

Художня, дихальна, звукова, імунна, масаж, гідроаеробіка, психогімнастика (вправи, ігри, етюди, пантоміми, анімації, театралізація).

 

Фітотерапія (коктейлі чаї, фітомішечки); ароматерапія (ароматизація приміщення), вітамінотерапія (вітамінізація страв).

 

Терапії: піскова-, казко-, сміхо-, арт-, кольоро-, музико-, лялько-, ігрова та танцювальна терапія, релаксація.

 

Діяльність учителя на кожному уроці повинна бути орієнтована на формування в дітей стійкої позиції, що передбачає визначення цінності здоров’я, почуття відповідальності за збереження й зміцнення власного здоров’я, поглиблення знань, умінь та навичок, пов’язаних з усіма складовими здоров’я (фізична, соціальна,психічна, духовна). Формування в учнів компетентного ставлення до власного здоров’я неможливе без реалізації всіх складових здоров’я.

 Важливими завданнями здоров’язберігаючих технологій є:

рухова активність дітей і молоді;

 максимальне використання природи, мистецтва для духовного, емоційного розвитку учнів;

створення позитивного мікроклімату в колективі навчального закладу;

використання можливостей класної, позакласної та позашкільної роботи у початковій ланці школи;

підвищення педагогічної культури батьків засобами педагогічної пропаганди;

підготовка кадрів у вищих навчальних закладах та системі післядипломної педагогічної освіти щодо впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес школи, формування фізично та психічно здорового професіонала, здібного оздоровлення оточуючих[5, с. 45].

Отже, звернення до науково-методичної літератури доводить, що проблема формуванню у молодших школярів здоров’язбережувальної компетентності може бути вирішена шляхом створення у початковій школі здоров’язбережувального освітнього середовища, орієнтованого на запровадження у навчально-виховний процес здоров’язбережувальних технологій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3. Особливості здоров’язбережувального уроку молодших школярів як форми освітньо-виховної взаємодії в освітньому середовищі.

Використання виховних можливостей будь-якого уроку у пропаганді здоров’язберігаючих технологій надзвичайно широкий. Для збереження здоров’я учнів на уроках в початковій школі необхідно використовувати модель здоров’язберігаючого уроку  (рис.1).

 

До провідних форм організації педагогічного процесу, які нададуть можливість отримувати валеологічні знання та вдосконалюватимуть здоров’язбережувальні навички молодших школярів належать, передусім:

уроки фізичної культури, природознавства та ін.;

фізкультурно-оздоровчі заходи (динамічні паузи, фізкультурні хвилинки тощо);

позакласна (години спілкування, тренінги, подорожі тощо) та позашкільна (спортивні секції, відвідування басейну, гуртки художньої самодіяльності, різні види танців тощо) робота;

спеціально організовані оздоровчі заходи та процедури, малі форми активного відпочинку, що призведе до сформованості культу здоров’я, потреби у здоровому способі життя, а відтак і здоров’язбережувальної компетентності.

 

Основні вимоги до якісного уроку в умовах здоров’язберігаючої педагогіки:

 

1. Структура уроку на основі закономірностей навчально-виховного процесу з використанням останніх досягнень педагогічної практики з урахуванням питань здоров’язбереження.

2. Реалізація на уроці в оптимальному співвідношенні принципів і методів як загальнодидактичних, так і специфічних.

3.Забезпечення необхідних умов для продуктивної пізнавальної діяльності учнів з урахуванням їх стану здоров’я, особливостей розвитку, інтересів, нахилів та потреб.

4.Установлення міжпредметних зв’язків, усвідомлених учнями, здійснення зв’язку з раніше вивченими знаннями та вміннями.

5. Активізація розвитку всіх сфер особистості учнів.

6.Логічность і емоційність всіх етапів навчально-виховної діяльності.

7.Ефективне використання педагогічних засобів здоров’язбережувальних освітніх технологій.  8.Формування практично необхідних знань, умінь, навичок, раціональних прийомів мислення та діяльності. 

9. Забезпечення варіативного використання правил здорового способу життя в залежності від конкретних умов проведення уроку.

10.Формування вміння вчитися, піклуючись про своє здоров’я.

11.Ретельна діагностика, прогнозування, проектування, планування і контроль кожного уроку з урахуванням особливостей розвитку учнів.

Вчитель, плануючи урок, повинен керуватися певними  валеологічними критеріями організації уроку, які визначені Н.Смірновим та В.Ірхіним.

Валеологічні критерії раціональної організації

здоров’язбережувального уроку

 

Фактори уроку

Рівні гігієнічної раціональності уроку

Раціональний

Недостатньо раціональний

Нераціональний

Щільність уроку

Не < 60%  і не > 75- 80%

85-90%

Більше 90%

Кільк. видів навч. діяльн.

4-7

2-3

1-3

Сер. тривал. різних видів діяльності

Не більше 10 хвилин

10-15 хв.

Більше 15 хвилин

Частота черг. різних видів діяльності

Зміна не пізніше чим через 7-10 хв.

Зміна через 11-15 хвилин

Зміна через 15-20 хвилин

Кількість видів виклад.

Не менше 3-х

2

1

Чергування видів виклад.

Не пізніше чим  через 10-15 хв

Через 15-20 хвилин

Не чергуються

Наявність емоційних розрядок (кількість)

2-3

1

0

Місце і трив. використанн технологій

У відповідностііз гігієнічними нормами

З частковим дотриманням гігієнічних норм

У довільній формі

Чергування положення

Положення чергується в залежності з виду роботи. Вчитель спостерігає за сидячим положенням учнів

Наявні випадки невідповідності положення виду діяльності. Вчитель інколи конролює положення учнів

Часта невідповідність положення виду роботи. Положення

не контролюється вчителем

Наявність, місце, зміст і тривалість фізкультхвилинок

На 20-й і 35-й хвилині уроку по 1 хвилині. Із 3-х легких вправ по 3-4 повтори

Фізкультхвилинка з неправильним змістом і тривалістю

Відсутні

Психологічний клімат

Переважають позитивні емоції

Наявні випадки негатавних емоцій

Переважають негативні емоції

Момент настання стомлення учнів щодо зниження навчальної активності

Не раніше 40 хвилин

Не раніше 35-37 хвилин

До 30 хвилин

 

Головними критеріями здоро’язбережувальної діяльності вчителя в організації освітнього процесу є: 

 

Попередження втомлюваності учнів. ( Дидактичні ігри, арт – терапія; фізкультпаузи, валеопаузи, релаксаційні паузи; групова і парна діяльність; емоційна передача змісту уроку; завдання на розвиток уяви, інтуїції, емоційно – чуттєвого сприйняття; чергування видів діяльності. З метою попередження втомлюваності учнів на уроці потрібно вводити фізкультхвилинки, валеопаузи, різноманітні дидактичні ігри, використовувати арт- терапію,  яка позитивно діє на емоційну сферу учнів, включати школярів у групову та парну діяльність, чергувати її види, яких повинно бути від 4 до 7 протягом уроку; обов’язково включати в урок завдання на розвиток уяви, інтуїції, емоційно–чуттєве сприйняття)

 

Попередження гіподинамії та зниження інтелектуальної активності. 

( Психофізичні паузи, зарядка для очей; підвищення активізації та розвитку ініціативи; науково – пошукова діяльність; використання додаткової літератури. Розв’язуючи проблему гіподинамії та зниження інтелектуальної активності учнів протягом уроку, потрібно проводити психофізичні паузи, зарядку для очей, включати школярів у науково – пошукову діяльність, яка сприяє активізації та розвитку ініціативи учнів, їхнього особистісного творчого зростання, вчити працювати з додатковими джерелами інформації – довідниками, словниками, науково – популярною літературою тощо.)

 

Раціональна організація навчальної діяльності. (індивідуальний, диференційований підхід; використання ІКТ, відеоматеріалів; використання різнорівневих завдань; забезпечення індивідуальним роздатковим матеріалом; виділення мотиваційних ліній уроку; інтенсивність та продовження самостійної роботи. Для раціональної організації навчальної діяльності учнів, для розвитку та розширення їхнього пізнавального інтересу потрібно використовувати інформаційно – комунікаційні технології, технічні засоби навчання, відеоматеріали; забезпечити індивідуальний та диференційований підхід до розв’язання навчальних завдань і цілей уроку. Наявність на уроці індивідуального роздаткового матеріалу забезпечує повноцінну та якісну організацію навчально – практичної діяльності учнів; кожен учитель обов’язково має брати до уваги виконання самостійної роботи, її продовження та інтенсивність. Мотивація усіх змістових ліній уроку забезпечує всебічний розвиток учнів та підвищує ефективність рівня засвоєння ними знань, умінь і навичок.)

 

Зміцнення психологічного здоров’я. (створення ситуації успіху; коректність та об’єктивність оцінювання; уникнення негативних емоцій; доступність і наступність інформації; міжпредметні зв’язки. З метою зміцнення психологічного здоров’я школярів під час уроку виділяють такі важливі компоненти:  створювати на уроці ситуацію успіху для учнів, для цього дозволити дітям використовувати опору, алгоритми, підказки під час усних відповідей або виконання письмових завдань;  виважено, об’єктивно і коректно оцінювати навчальну  діяльність кожного учня на уроці;  уникати у власній поведінці та поведінці школярів  проявів негативних емоцій.  Для кожної дитини важливим залишається розуміння  усього, що відбувається на уроці. Тому потрібно добирати таку інформацію, щоб вона була доступною для розуміння, могла використовуватись учнями на інших уроках, підтверджувалась наочністю, містила мінімальну кількість невідомих для дітей понять.)

 

Ціннісне ставлення до власного здоров’я.                        ( дотримання санітарно – гігієнічних умов; збереження зору вправами йоги; корекція освітлення приміщення; проведення оздоровчого тренінгу; введення зарядки до занять. Розв’язуючи проблему формування ціннісного ставлення учнів до власного здоров’я, обов’язково потрібно дотримуватися санітарно – гігієнічних вимог щодо організації навчально – виховного процесу (температурний та повітряний режим, освітлення класних кімнат, створення матеріального комфорту, дотримання порядку та чистоти). Особливу увагу звертати на збереження зору учнів. З цією метою проводити зорові вправи. Обов’язково проводити зарядку до занять).

 

Формування в учнів знань про здоров’я. ( зв’язок з життям; здійснення самостійних спроб удосконалення здоров’я; формування навичок здорового способу життя; наповнення змісту предметів особистісним смислом; прийняття валеологічно обґрунтованих рішень; виконання диференційованих домашніх завдань. Формуючи в учнів знання про здоров’я, потрібно використовути у змісті уроку питання, пов’язані зі здоровим  способом життя, вчити учнів приймати правильні валеологічно обґрунтовані рішення; забезпечувати умови для здійснення самостійних спроб школярів удосконалювати власне здоров’я на основі вивченого. З метою повноцінного використання навчальних досягнень кожного учня, забезпечувати виконання ними диференційованих домашніх завдань, що позитивно впливає на навчальну активність дітей на уроках та в поза навчальний час)

 

Вироблення системи цінностей. (ціннісне ставлення до суспільства і держави; ціннісне ставлення до людей; ціннісне ставлення до природи; ціннісне ставлення до мистецтва; ціннісне ставлення до праці; ціннісне ставлення до себе.) [10, 18, 15]

Для визначення критеріїв сформованості здоров’язбережувальної компетентності учнів молодших класів важливо визначити  рівні сформованості здоров'язбережувальної компетентності учнів

 

Рівні сформованості здоров'язбережувальної компетентності учнів

Рівень

Статус

Низький

Ускладнено осмислює значення здоров’я в житті людини. Веде хаотичний спосіб життя та недооцінює важливість здорового способу життя для власного здоров’я. Дитина мало піклується про своє здоров’я, із-за цього у неї часто виникає багато проблем, пов’язаних із загальним самопочуттям

Середній

В цілому ряді випадків учень здатен осмислити важливість здорового способу життя, але зазнає деяких утруднень, тож потребує уточнення та контролю. Дитина є досить актив­ною і дотримується виваженого підходу до питань здоров’я

Високий

Здатний ясно і чітко викласти думки щодо стану свого здоров’я та його показників. Веде здоровий спосіб життя.Дитина достатньо слідкує за собою, намагається не втрачати досягнутого рівня. Його активний спосіб життя та гарний настрій сприяють чудовому самопочуттю

 

      Ці критерії сформованості здоров’язбережувальної компетентності дозволять вчителю з’ясувати, який рівень знань  мають учні про правила здорового способу життя, як розуміють важливість здоров’я і його збереження.

Отже, враховуючи вищезазначене, можемо дійти висновку, що реалізація здоров’язбережувальних ідей сучасного уроку сприяє розвитку особистості школяра, має істотний потенціал для його становлення. Цей потенціал полягає в меті, оновленому та здоров’язбережувальному змісті освіти, її формах та методах, які сприяють:

формуванню творчої спрямованості особистості, що передбачає усвідомлення нею значення насамперед творчих, гуманістичних потреб, мотивів, цілей як провідних у її розвитку та майбутній життєдіяльності;

 формуванню позитивної мотивації на здоровий спосіб життя учнів;

 розвитку в учнів необхідних життєвих вмінь і спеціальних навичок, які зменшують схильність  до ризикованої поведінки.

 

 

 

 

 

ІІ. МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

 

2.1.Педагогічний досвід впровадження здоров’язбережувальних технологій у початковій школі

 

Одним із головних завдань сучасної школи, особливо початкової ланки, є створення умов для розуміння дітьми переваг здорового способу життя, заохочування до здобуття знань, умінь і навичок здорового способу життя; стимулювання до самостійного й усвідомленого вибору життєвої позиції; швидке і ефективне поширення знань про здоров’я.

У своїй діяльності намагаюся сприяти формуванню умінь і навичок, необхідних для збереження здоров’я і життя учнів молодших класів: свідомого ставлення до свого здоров’я, оволодіння основами здорового способу життя, навичками безпечної поведінки для здоров’я людини. Сприяю формуванню в учнів уміння володіти навичками морально-етичної поведінки, безпеки життєдіяльності вдома, у школі, в громадських місцях. Приділяю велику увагу формуванню навичок особистої гігієни, проводжу профілактичні бесіди по запобіганню захворюваності та травматизму дітей.

З метою формування у школярів здоров’язбережувальної компетентності, використовую на уроках та в позаурочній діяльності здоров’язбережувальні технології, які передбачають зміну видів діяльності (чергування інтелектуального, емоційного, рухового видів діяльності), групової й парної форм роботи, та сприяють підвищенню рухової активності; вчать вмінню поважати думки інших, висловлювати власні думки, навчають правилам спілкування; передбачають  проведення ігор та ігрових ситуацій, нестандартних, інтегрованих уроків.

Прагну під час уроків та в позаурочній роботі не тільки розкрити молодшим школярам чотири основні складові здоров’я (фізична, психічна, соціальна, духовна), а й забезпечити їх належне формування.

Вважаю, що психічна складова здоров’я визначає розвиток людини як особистості, забезпечує її душевне благополуччя. Важливу роль відіграє створення сприятливого емоційно-психологічного мікроклімату на уроках і позакласних заходах. Необхідно, щоб кожен учень повірив у себе, у свої сили і можливості, щоб випробував не тільки радість пізнання, але і радість спілкування, радість творчості. Тому на уроках намагаюся створити доброзичливу атмосферу, щоб діти повною мірою могли розкрити свої емоційні й інтелектуальні можливості. Для цього застосовую різні прийоми:

- створення у дитини суб’єктивного переживання успіху;

- зняття страху («Нічого страшного»);

- авансування («У тебе вийде»);

- висока оцінка деталі («Ось, це у тебе вийшло чудово»);

- посилення мотиву («Нам це потрібно для...») та інші.

Значне місце у створенні позитивного мікроклімату на уроці відіграють хвилинки радості: посміхнися сонечку; посміхнись так, як ти посміхаєшся вранці до матусі; посміхнись так, як клоун у цирку.

Психічна складова тісно пов’язана із соціальною. Соціальну складову здоров’я вбачаю як ефективну взаємодію дитини із соціальним середовищем. В її основі лежить адаптованість дитини до життя в соціумі. І це значною мірою залежить від нас, дорослих. Часом батьки, купуючи дітям комп’ютерні ігри, «переселяють» дітей у віртуальний світ, і дитина приходить до школи, не маючи навичок взаємодії з іншими дітьми та дорослими. Тому, я вважаю, що найголовніше завдання вчителя залучити таку дитину до дитячої спільноти, дати їй зрозуміти, що її люблять, поважають, що навколо друзі.

Для того, щоб сформувати в учнів життєві навички, спрямовані на здоровий спосіб життя, намагаюся створити умови для спілкування дітей. Дуже доречні в цій ситуації ранкові зустрічі. На них учні вчаться спілкуватися, більше дізнаються один про одного, вчаться слухати і чути, висловлювати свою думку та поважати думку іншого, приймати рішення та аргументувати свій вибір. Таким чином, у класі панує атмосфера психологічного комфорту. Кожна дитина відчуває себе важливою, учні співпрацюють разом. Це допомагає їм бути щирими, відкритими, почуватися затишно ( додаток 1).

 

За час роботи з молодшими школярами виробилися певні педагогічні правила, які допомагають сформувати позитивну самооцінку дитини:

Хвалити дитину за старанність так само, як за досягнення;

Дати зрозуміти, що старанність і наполегливість важливіші за результат;

Допомогти дітям ставити перед собою реальні цілі;

Критикувати не саму дитину, а вчинки;                              Дати дитині відчути справжню відповідальність. Кожна дитина має певні обов’язки в класі. Вона

відчуває себе членом команди;

Часто говорити своїм учням про те, що вони добрі, чуйні, справжні друзі.

На уроках, під час екскурсій та й загалом під час індивідуального довірчого спілкування розповідаю дітям про те, як берегти своє здоров’я, що таке здоровий спосіб життя, як діяти в ситуації, що загрожує здоров’ю та життю людини, спираючись на власний досвід дітей. Враховую і психологічні особливості сприйняття учнів молодших класів, власне, це переваги образного мислення над абстрактним.

Багато уваги щодо зміцнення здоров’я приділяю на виховних годинах та батьківських зборах. Працюючи з батьками, прагну донести до них, що здоров’я дитини на 50% залежить від способу життя, і вони власною поведінкою моделюють для власної дитини, який спосіб життя потрібно вести.

Реалізовуючи здоров’язбережувальні технології, приділяю належну увагу збільшенню рухової активності учнів. Для розвитку дитині молодшого шкільного віку потрібно багато рухатися (ходити, бігати). Як стверджує народна мудрість: «Рух це життя і здоров’я». Норма природної потреби в русі у дітей цього віку становить приблизно 1,5-2 години на добу.

Зі вступом до школи рухова активність дитини зменшується. Руховий режим з відносно довільного змінюється на обумовлений строгими правилами поведінки. Більшу частину доби дитина перебуває у статичному положенні, тобто сидить: у школі під час уроків; удома, коли виконує домашні завдання, читає, переглядає телепередачі або грається у комп’ютерні ігри. Як наслідок розвиток перевтоми. У дитини знижується працездатність, проявляються негативні емоції, погіршується самопочуття. Вона скаржиться на головний біль. Тому при виявленні у дітей перших ознак перевтоми роблю перерви, під час яких діти виконують нескладні фізичні вправи.

Постійно ознайомлюю учнів із закономірностями їх росту і розвитку. Розглядаємо такі важливі умови росту і розвитку, як: рухова активність та її вплив на розвиток школярів, раціональна організація щоденного розпорядку дня, умови навчання, активний відпочинок та його види, здоровий сон, запобігання втоми і перевтоми. Діти набувають навичок виконання оздоровчих вправ для збереження і зміцнення здоров'я. Звертаю  увага на особливості формування постави. За поставою потрібно стежити постійно, особливо, коли дитина сидить на уроках. Вправи для зміцнення хребта, зняття напруження м’язів спини проводжу на кожному уроці, використовую для цього ряд профілактичних вправ та рекомендую проводити ці вправи вдома. Значно допомагає гра-пантоміма. Наприклад:

а) При вивченні алфавіту показати букву (намалювати букву в повітрі головою або рухами частин тіла). Учень біля дошки, виконує це завдання, а учні відгадують букву алфавіт.

б) При вивченні теми «Тварини» показати тварину              рухом або мімікою, голосом, жестами.

в) При вивченні теми «Режим дня» показати дії,які виконуються зазвичай вранці, ввечері та інше.

Подібні ігри використовуємо як спосіб розвитку координації рук і ніг, інших частин тіла (додаток 2).

 

Ще у ІІ тисячолітті до нашої ери китайські мудреці знали, що існує взаємозв'язок між рухами пальців, кисті та розвитком мислення. Це підтверджують дослідження фізіологів. Пальчикова гімнастика дозволяє активізувати працездатність головного мозку, впливає на центри розвитку мови, допомагає зняти напруження, скоординувати рух з мовою, розвиває м’язи фалангів пальців кисті руки. Таку гімнастику проводжу найчастіше на уроках мови та математики. Для розвитку дрібної моторики використовуємо вправи з камінцями, кубиками LEGO, іграшки з поверхнею різної текстури і температури (гладенька, тепла, холодна, м'яка, пухнаста) тощо (додаток 3).

 

Для підвищення розумової працездатності дітей, запобігання передчасній утомі й зняття м’язового напруження проводжу різні види фізкультхвилинок, приблизно через 10-15 хвилин від початку уроку або з настанням першої фази розумового стомлення у значної частини учнів класу. Фізкультхвилинка включає 3-4 вправи, добре знайомі дітям і легкі для виконання. Кожна вправа виконується 3-4 рази в середньому темпі. Тривалість фізкультхвилинки 2-3 хвилини. Вправи добираю таким чином, щоб протягом дня цілеспрямовано навантажувалися і розслаблялися різні групи м’язів дітей: плечового пояса, спини, тазостегнових суглобів. Також включаю в комплекс вправи для відпочинку очей, дихальні вправи, вправи на координацію рухів. Щоб процес виконання фізичних вправ був цікавим для дітей, виконуємо їх під музику, включаючи танцювальні рухи (додаток 4).

 

На уроках, на перервах, в позаурочний час залучаю учнів до ігрової діяльності, а також використовую народні ігри, ігри-руханки (рухливі веселі вправи).  На прикладі українського фольклору показую, що піклування про здоров'я дітей завжди посідало значне місце в житті українців; прищеплюю  бажання грати в народні ігри та повагу до надбань українського народу, до мови, традицій та обрядів. Вони не лише розвивають фантазію, кмітливість, спритність, а й вчать справедливості, чесності. Учні дуже  полюбляють грати в такі ігри-забави як: «Сороки-ворони», «Панас», «Мишка й котик», «Король», «Фарба», «Час додому, час», «Пересідалки», «Веселий фотограф», «Якщо весело живеш ти, роби так»  та інші ( додаток 5).

 

Більшість учнів початкових класів не вміє правильно дихати під час виконання м’язового навантаження, ходьби, бігу, а також в умовах відносного м’язового спокою. Неправильне дихання веде до порушень діяльності серцево- судинної й дихальної систем, зниження насичення крові киснем, порушення обміну речовин. Тому застосовую  вправи для вироблення глибокого дихання, посилення видиху у поєднанні з різними рухами тулуба і кінцівок. Такі вправи дуже добре активізують учнів на уроці.

 

 

 

 

 

 

 

Метою фізичних вправ на формування правильного дихання є: профілактика захворювання верхніх дихальних шляхів; активізація м’язів шиї, зовнішніх і внутрішніх м'язів гортані («Послухаємо своє дихання», «Подихай однією ніздрею»); зміцнення м'язів черевної порожнини («Повітряна куля», «Вітер на морі»); зміцнення голосового апарату («Комарик», «Гріємо ручки», «Свічка»); вміння довго або багато разів вимовляти звук на одному видиху («Тиша», «Вітерець»; на одному видиху вимовляти 3-4 склади («Відлуння», «Дощик», «Грім»). Правильно сформоване дихання поліпшує емоційне сприйняття навчального матеріалу, дає змогу учням брати активну участь у виховних заходах, конкурсах тощо (додаток 6).

 

Навряд чи хтось буде сперечатися з тим, що з усіх дарів природи людині, зір найдорогоцінніший. Вчені встановили, що майже 90% обсягу інформації про навколишній світ              ми отримуємо за допомогою очей. Зіпсований зір виправити важко, тому очі треба берегти. Для цього використовую гімнастику «Красиві очі» (автор М.П.Малашенко), а також вправи для зняття зорової втоми, що виконуються вдома та вправи для профілактики зорової втоми і короткозорості, що виконуються на уроках у школі (додаток 7).

 

 

 

Наприклад: Сидячи за столом, розслабитися і повільно посувати очима зліва направо. Потім справа наліво. Повторити по 3 рази в кожну сторону.  Повільно переводити погляд вгору-вниз, потім навпаки. Повторити 3 рази.  Уяви обертається перед вами обід велосипедного колеса і, намітивши на ньому певну точку, стежити за обертанням цієї точки. Спочатку в одну сторону, потім в іншу. Повторити 3 рази.  Покласти долоні одну на іншу так, щоб утворився трикутник, закрити цим трикутником очі і повторити всі вправи в тій послідовності, яка описана вище. Очі під долонями повинні бути відкритими, але долоні не повинні пропускати світло.  Дивитися на кінчик носа до тих пір, поки не виникне відчуття втоми. Потім розслабитися на 5-6 секунд.  Швидко моргнути, закрити очі і посидіти спокійно, повільно рахуючи до п’яти. У середньому темпі проробити 3-4 кругових рухи очима в правий бік, стільки ж в ліву сторону. Розслабити очні м’язи, подивитися вдалечінь, рахуючи до п’яти.  Учні стоять біля парт. Спочатку вони виконують нахил в праву сторону і при цьому підморгують правим оком, потім вони виконують нахил в ліву сторону і підморгують лівим оком.

 

Крім того, я вважаю, обов’язково треба проводити на уроках психологічні розвантаження. Завданням психогімнастики  є збереження психічного здоров’я , запобігання емоційним  розладам у дитини через зняття психічного напруження, розвиток кращого розуміння себе та інших, створення можливостей для самовираження особистості Використовую такі вправи: «Створи в собі сонце»;  «Чарівна квітка добра»;  «Подорож на хмарі»;  «У моря»;  «Золота рибка»;  «Бурштиновий замок»;  «Танець рибки»;  «На лузі»;  «Водоспад»;  «Сила посмішки»  та ін..  (додаток 8).

Вважаю, що психічна складова здоров'я визначає розвиток людини, як особистості, забезпечує її душевне благополуччя. Психічне здоров'я розкривається через розвиток основних функцій психіки людини.

Духовна складова здоров'я є своєрідною вершиною, яка збирає все найкраще в людині, завдяки чому людина стає особистістю. І на цю складову особливо великий вплив мають батьки. Саме тут формуються сімейні цінності.

Духовність людини пов'язана із загальнолюдськими істинами добра, любові і краси. Тому цілком закономірним є прилучення дитини до краси в усіх її проявах (природа, мистецтво, людські взаємини, вчинки, діяльність); до діяльності, яка відповідає індивідуальним інтересам, бажанням, нахилам дитини та сприяє реалізації її здібностей; задоволення потреб дитини у повазі, любові до неї; створення умов для виникнення духовних станів (радість, захоплення тощо) та почуттів.

Важливу роль у формуванні бажання берегти себе відіграють виховні години, а саме їх здоров"язбережувальне спрямування (додаток 9). 

Багато уваги духовному здоров'ю приділяю на уроках української мови. Це і написання диктантів, написання творів, навчальних переказів(додаток 10).

Одним із шляхів реалізації здоров’язбережувальних технологій є природотерапія: проводжу уроки на природі, організовую екскурсії, прогулянки, спостереження за рослинами і тваринами тощо.

 У навчальному процесі початкової школи також можна застосовувати нетрадиційні методи зміцнення фізичного здоров’я учнів: фітболгімнастика , фітотерапія, аромотерапія, хромотерапія, арт-терапія, казкотерапія, Су-Джок терапія, звукотерапія, ігри – медитації та ін.

Отже, впровадження здоров’язбережувальних технологій у початковій школі допомагає формувати здоров’язбережувальну компетеність,розвивати цінності здорового способу життя, набувати навичок здорової міжособистісної комунікації; учні вчаться висловлювати свою думку, відкрито говорити про свої почуття, приймати рішення в ситуаціях, які загрожують здоров’ю.

 

 

2.2. Методичні вимоги щодо формування здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів.

 

Більшість учителів початкових класів, хоч і розуміють важливість проблеми формування в молодших школярів орієнтації на здоровий спосіб життя, на практиці використовують здоров’язбережувальні технології епізодично, педагогічні методи застосовують майже одноманітні: бесіди,розповіді, іноді фізкультурні паузи. На думку Т.Бойченко:  «Освітні технології, що ігнорують проблеми здоров’я дітей, підміняючи здоров’ятворчу філософію життя інтелектуалізацією особистості, повинні бути викоренені з системи освіти [1, с.40]. Науковець О.Ващенко, наголошує на тому, «що діти навчаються і виховуються переважно за старою інформаційною моделлю, без урахування особистісноорієнтованого підходу, без застосування відповідної цій парадигмі компетентнісної основи» [2, с. 4].

Здоров’язберігаючі технології, як відомо, сприяють формуванню здоров’язберігаючих компетенцій учнів. Під поняттям здоров’язберігаючої компетентності слід розуміти характеристики, властивості учня, спрямовані на збереження фізичного, соціального, психічного та духовного здоров’я – свого та оточення. Тому вважаємо за необхідне конкретизувати педагогічні та методичні умови, які будуть цілеспрямовано впливати на формування в дітей молодшого шкільного віку здоров’язбережувальної компетентності. До них ми відносимо:

1) формування в учнів мотивації на здоровий спосіб життя та ціннісне ставлення до здоров’я;

2) поетапна реалізація методики формування в молодших школярів здоров’язбережувальної компетентності;

3) використання здоров’язбережувальних технологій для закріплення учнями життєвих навичок, що сприяють фізичному,соціальному, психічному й духовному здоров’ю.

Перша педагогічна умова «Формування в учнів мотивації на здоровий спосіб життя» передбачає формування в дітей інтересу до проблеми збереження здоров’я, прагнення вести здоровий спосіб життя, усвідомлення необхідності здобуття знань щодо життєвих навичок, які сприяють фізичному, соціальному, психічному та духовному здоров’ю та їхньому формуванню. Готовність дітей молодшого шкільного віку до сприймання знань про основи здоров’я та чинники, які сприяють здоров’ю, до дотримання здорового способу життя суттєво залежить від вмотивованості дітей та сформованості в них відповідних ціннісних орієнтацій. Реалізацію цієї педагогічної умови забезпечують такі методи роботи з учнями як бесіди, пояснення, проблемно-ігрові завдання, спостереження, моделювання ситуацій, тести, мозковий штурм, аналіз життєвих ситуацій, вчинків.

Друга педагогічна умова «Поетапна реалізація методики формування в молодших школярів здоров’язбережувальної компетентності» передбачає:

а) початкове ознайомлення учнів з основними поняттями та уявленнями збереження здоров’я;

б) поглиблене вивчення основ здорового способу життя;

в) закріплення знань, умінь і навичок збереження та зміцнення здоров’я та їх подальше вдосконалення [8, с.14].

Упровадження в навчально-виховний процес зазначеної педагогічної умови забезпечують методи формування поглядів і переконань щодо дотримання здорового способу життя, а саме роз’яснення, бесіди, розповіді, казки та метод прикладу: позитивний приклад педагогів, батьків, новаторів здорового способу життя; методи формування оздоровчої поведінки –педагогічний вплив (порада, вимога, виховні ситуації) та привчання до виконання певних дій (режим дня, вправи); методи стимулювання діяльності і поведінки – змагання (ігри, шкільні спартакіади) та заохочення (схвалення), а також загальні методи: змагання, ігри, турніри, туристичні походи, конкурси,дні здоров’я, клубні форми роботи, екскурсії, валеологічні акції, ситуаційно-рольова гра, робота над проектами «Я і моє здоров’я».

Третя педагогічна умова «Використання здоров’язбережувальних  технологій для закріплення учнями життєвих навичок, що сприяють фізичному, соціальному, психічному і духовному здоров’ю» передбачає застосування молодшими школярами набутих знань, умінь і навичок здорового способу життя, тобто закріплення здоров’язбережувальних життєвих навичок у спеціально створеному здоров’язбережувальному середовищі. У такий спосіб діти мають можливість самостійно моделювати свою поведінку та діяльність, приймати рішення, діяти за внутрішнім переконанням, нести відповідальність за свої вчинки, набуваючи, таким чином, власного досвіду свідомого дотримання здорового способу життя.

Реалізація третьої педагогічної умови вимагає також і дотримання від керівництва школи та вчителів гігієнічного нормування до загальних шкільних приміщень та спортивних споруд; до озеленення приміщень школи і класів; контроль за температурним режимом; контроль за природним та штучним освітленням у приміщеннях; забезпечення санітарно-гігієнічної відповідності

шкільних меблів; контроль за чистотою класних кімнат; дотримання гігієнічних вимог до поліграфічної продукції для школярів, до одягу та взуття, до перегляду телевізійних передач та перебування за комп’ютером.

Запропоновані педагогічні умови перебувають у змістовому та функціональному взаємозв’язку і взаємозалежності, що забезпечує умови збереження здоров’я молодших школярів і таким чином формують здоров’язбережувальну компетентність.

Основними напрямками діяльності вчителів початкових класів є:

- виховання культури здоров’я учнів як невід’ємної частини загальної культури людини;

- урахування індивідуальних здібностей та можливостей школярів у процесі виховання в них культури здоров’я як головної умови досягнення успіху в житті;

- здоров’язбережна організація освітнього та виховного процесів на уроках і в позаурочний час;

- створення комфортного психологічного середовища;

- використання національних етновалеологічних цінностей, традицій у валеологічному навчанні та вихованні учнів;

- прищеплення гуманних поглядів на своє здоров’я та здоров’я інших.

Одним з провідних завдань школи є створення на основі співробітництва та співтворчості сприятливого освітньо виховного середовища, спрямованого на зміцнення здоров’я дітей, їхній фізичний розвиток. Стратегічною метою школи  є здорова, а вже потім освічена, творча, інтелектуально-розвинена, духовно збагачена, вихована людина; місією школи є гармонія єдності фізичного, психічного, інтелектуального й духовного.

 


 

Отже,  підхід до навчально – виховного процесу треба розглядати, як інтегрований, тобто такий, що буде враховувати всі сфери здоров'я: фізичне, психологічне і соціальне. Цей підхід дає змогу виявити нові ресурси здоров'я, що з'являються в дитини під час навчання в школі, параметри здоров'я, а саме: стресостійкість, креативність, толерантність, інтелектуальна витривалість, готовність до подолання перешкод, емоційна компетентність і т.п. У межах такого підходу досягнення дитини в галузі здоров'я стають і метою, і результатом навчально-виховного процесу. Ми можемо говорити не тільки про здоров'язбережувальні технології, а й про здоров'ярозвиваючі технології, які потрібно використовувати вчителям та батькам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

 

Важливість формування культури здорового способу життя, здоров'язбережувальної компетентності у молодших школярів обумовлена розумінням, що лише з раннього дитинства можна прищепити основні знання, навички і звички з охорони здоров'я, які згодом перетворяться у важливий компонент загальної культури людини і вплинуть на формування здорового способу життя усього суспільства. Саме у молодшому шкільному віці закладається майбутній потенціал здоров'я.

Тому основним завданням сучасної початкової школи стає виховання компетентної особистості, яка не тільки володіє знаннями, а й уміє застосовувати їх у житті, діяти адекватно у відповідних ситуаціях, адаптуватися до складних соціальних умов, долати життєві труднощі, підтримувати своє здоров’я на належному рівні, надавати опір негативним впливам.

Основним завданням процесу навчання й виховання є не тільки навчити, сформувати певні вміння та навички, розвинути творчий потенціал, а й максимально зберегти здоров’я учнів шляхом формування культури здорового способу життя. Цьому допомагає використання в навчальному процесі здоров’язбережувальних технологій.

Аналіз спеціальної літератури виявив, що немає одностайності у трактуваннях суті поняття «здоров’язбережувальнітехнології», що пояснюється поліфункціональним характером даного терміну. Визначаючи сутність поняття «здоров’язбережувальна технологія», можемо стверджувати, що це послідовна цілеспрямована система взаємодії суб’єктів педагогічного процесу, що включає науково обґрунтовані форми, методи, способи формування і збереження здоров’я, сукупність психологопедагогічних методів і прийомів роботи з дітьми, підходів до реалізації проблем, пов’язаних з оздоровленням і спрямованана створення умов для збереження і зміцнення здоров’я, а також усвідомлення педагогомцінності власного здоров’я та здоров’я вихованців.

Здоров’язбережувальні технології – такі, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці учнів у школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог), відповідності навчального та фізичного навантаження можливостям дитини.

В процесі роботі з’ясовано, що здоров’язбережувальні технології умовно поділяються на дві великі групи – здоров’язберігаючі – ті, що створюють безпечні умови для перебування, навчання та праці в школі, та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог), відповідності навчального та фізичного навантаження можливостям дитини та здоров’яформуючі – технології, спрямовані на зміцнення фізичного здоров’я учнів, підвищення потенціалу (ресурсів) здоров’я.

Зміст поняття «здоров’язберігаючі технології» об’єднує в собі всі напрями діяльності закладу освіти щодо формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів. Зміст  здоров’язбережувальних технологій досить різноплановий і включає заходи, які сприяють збереженню основних складових здоров’я учнів, а особливо фізичному здоров’ю.

Метою використання здоров’язберігаючих технологій у роботі вчителя початкових класів є формування гармонійно розвиненої особистості школяра, яка включає основні сфери взаємодії людини з природою та суспільством без нанесення шкоди власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих. Виходячи з мети, основні завдання використання здоров’язберігаючих технологій у роботі вчителя початкових класів включають у себе навчання школярів без нанесення шкоди і погіршення їх здоров’я, виховання загальної культури здоров’я та здорового способу життя, культури тіла і духу, формування ціннісних уявлень про особисте здоров’я.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Бойченко Т. Навчити головного. Формування здоров’яформувальної та здоров’язбережувальної компетентності учнівської молоді / Т. Бойченко // Профтехосвіта. – 2009. – № 1. – С. 40–43.

2.Ващенко О.М. Готовність вчителя до використання здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховному процесі / О.М. Ващенко// Здоров’я та фізична культура. – 2006. – № 8 (32). – С. 1–6.

3. Воронін Д. Є. Здоров’язберігаюча компетентність в соціально-педагогічному аспекті / Д. Є. Воронін // Педагогіка, психологія та медико-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. – 2006. – № 2. – С. 25-28.

4. Горковська Т. М. Формування культури здорово­го способу життя молодших школярів: теорія і практика: автореф. дипломної роботи / Т. М. Горковська. Миколаїв, 2011. — 14 с.

5.Грицай Ю. О. Використання здоров’язберігаючих технологій в навчальній діяльності школярів : навчальний посібник. Микола­їв: МДУ ім. В. О. Сухомлинського, 2012. 181 с.

6.Державний стандарт початкової загальної освіти, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21лютого 2018 р. № 87 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/87-2018-%D0%BF#Te

7.Долинський Б.Т. Теоретико-методичні засади підготовки майбутніх учителів до формування здоров’язбережувальних навичок і вмінь у молодших школярів у навчально-виховній  діяльності: монографія. – Одеса: 2010. – 269 с.

8.Здоров’язберігаючі технології у навчальному закладі /упоряд. О. Колонькова, О. Литовченко. – К.: Шкільний світ, 2009. – 123 с.

9. Кляцька Л. М. Формування в учнів ціннісного ставлення до здоров’я через зміст фізичної осві­ти : методичний посібник. Веселинове: РМК, 2012. 124 с.

10. Концепція формування позитивної мотивації та здоровий спосіб життя у дітей та молоді: книга для вчителя. – К.: Генеза, 2005. – 157 с.

11.Корнієнко С. М. Весела перерва. 1-4 класи : навч.- метод. посібн. Вид. 2-ге, переробл. і доп. Тернопіль, 2013. 96 с.

12.Мазуренко Л. Формування навичок здорового способу життя у молодших школярів. – К.: Шкільний світ, 2008. – 28 с.

13.Малашенко М. П. Шляхи реалізації здоров'язбережувальних освітніх технологій у початковій школі / М. П. Малашенко // Основи здоров’я. 2012.  №2. – 12-18 с.

14.Мельник І. М. Аксіологічний аспект технології здорового способу життямолодших школярів / І. М. Мельник // Сучасні технології навчання в початковій освіті : матер. Всеукр. наук.-практ. конф. – Київ: КМПУ ім. Б.Д. Грінченка, 2006. – С. 105–108.

15.Мельник О. Системний підхід до формування культури здоров`я учасників навчально-виховного процесу / О. Мельник. // Початкова школа. – 2005. – № 6. С. 57-62.

16.Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ столітті. Указ Президента України від 17 квітня 2002 р. № 347/2002URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/347/2002#Text

17.Родигіна І. В. Компетентнісно орієнтований під­хід до навчання / І. В. Родигіна. Х. : Вид.група «Основа», 2005. 96 с.

18.Смирнов Н. К. Здоров’язберігаючі освітні технології та психологія здоров’я. – Харків: Просвіта, 2006. – 264 с.


Додаток 1

DSCN2444Ранкові зустрічі

 

«Сіамські близнюки»

     Діти об’єднуються в пари, стають один напроти одного, кажуть: «Я рад тебе бачити!». Потім «вітаються»мізинчиками, безіменними пальчиками, середніми, вказівними, великими, притискаючи їх. З’єднують долоньки, плече, боки, стегно, ноги, п’ятки. Діти ніби зростаються один з одним.

 

2.«Кольорові компліменти»

Діти створюють коло, тримаючись за щось синє в одязі або тримаючи синє в руках. Вітаються один з одним, виголошуючи «синій» комплімент.

Наприклад:

Доброго ранку, Софія! Ти схожа на синю волошку.

Привіт, Кирило! Ти схожий на синю хмарку.

Вітаю тебе, Марійка! Ти схожа на синю смужку веселки.

  1. «Здоровенькі були»

Здоровенькі були, любі друзі,

Доброго вам здоров'я!

Правда, чудові ці фрази?

Вони нас зближують одразу.

Сьогодні, гадаю, якраз буде вчасно,

Щоб був насправді чудовий настрій.

  •                   Уявіть, що на ваших долоньках – частина вашого гарного настрою. Здуньте його легким подихом, нехай летить та зробить день приємнішим ще якійсь людині.
  •                   Давайте побажаємо один одному здоров'я.
  •                    

4.«Чарівні окуляри»

Учитель каже: «У мене є чарівні окуляри. Крізь них можна побачити тільки хороше». Учні передають окуляри один одному, розказуючи, що бачать гарного в тій людині, яка знаходиться поряд.

 

5.«Трон»

Діти сидять у колі. В центрі стоїть «трон». Кожен по черзі займає на ньому місце. Інші діти підходять до нього як до вельможі, звертаючись з наступними словами: «Більше за все мені подобається у тобі, що ти…» або «Ти краще за всіх, тому що…» тощо.

 

 

 

 

Додаток 2

Вправи для постави, хребта і спини

 

1. «Гойдалочка».

                           

  Руки на поясі, ноги вкупі. На «раз» - встати на носки,  на «два» - на п’яти.  Робити 5 разів.

 

2. «Так, ні, ай – я – я».

 Дуже повільно! Вправи для шийного відділу хребта. Ноги вкупі! Руки вздовж тулуба. Голову повільно опустити вниз і спокійно повернутися в висхідне положення. Потім голову повернути ліворуч – праворуч. Після цього похитати з боку в бік, ніби кажучи: «Ай –я –я !»  Робити 5 разів.

 

3.   « Письмо носом».

      Немов олівцем, «написати» в повітрі цифри від 0 до 9 носом або підборіддям. Руки вільно опущені, спина пряма.

 

4.   « Метелики»

      Руки завести на потилиці в замок. Спина рівна, лікті максимально розгорнуті назад. На «раз» - лікті під підборіддям звести докупи, на «два» повернутися у висхідне положення.

Робити 7 разів.

 

 

 

5.   «Божественна поза»

      Виконувати стоячи або сидячи. Завести руки за спину, долоні скласти пальцями догори, розташувати кисті так, щоб мізинці торкалися хребта. Лікті здійняти, спину випрямити, плечі відвести назад. Дихання спокійне. Тримати позу 10 – 20 секунд. Потім повільно повернутися до висхідного положення.

 

6. «Фігуристка»

1 - ліву ногу назад на носок, руки за голову, лікті в боки; 2-3 - тримати; 4 - вихідне положення; 5-6 - те ж правою ногою 4-6 разів, темп середній.

 

7. «Силачі»:

1 - руки нагору, дивитися на кисті рук; 2 - руки до пліч; 3 - руки вгору; 4 - вихідне положення, 4 рази, темп повільний.

 

8. «Неваляшка»

вихідне положення - стійка ноги нарізно, 1 - полуприсід, руки до пліч долонями вперед; 2-3 - тримати, 4 - вихідне положення, 4-6 разів, темп середній.

 

 

 

 

 

 


Додаток 3

 

Пальчикова гімнастика

 

1. «Моя сім’я»

Цей пальчик - дідусь, Цей пальчик - бабуся, Цей пальчик - татко, Цей пальчик - ненька, А ось цей пальчик - я, Ось і вся моя сім’я! (Почергове згинання пальців, починаючи з великого.)

 

2. «Капуста»

Ми капусту рубаємо-рубаємо, Ми капусту солимо-солимо, Ми капусту тремо-тремо, Ми капусту тиснемо-тиснемо. (Руху прямими долонями вгору-вниз, почергове погладжування подушечок пальців, потирати кулачок про кулачок. Сжимать і розтискати кулачки.)

 

  3.«Пальчики»

«Ми наші пальчики сплели І витягли ручки. Ну а тепер ми від Землі Відштовхуємо хмаринки  (Вправу виконують стоячи. Діти сплітають пальці, витягають руки долонями вперед, а потім піднімають їх вгору і тягнуться якнайвище.)

 

4. «Руки ми на стіл покладемо, Повернемо долонею вгору. Безіменний палець теж Хочеться бути не гірше за всіх. (Діти кладуть праву руку на парту долонею вгору, згинають і розгинають безіменний палець. Потім роблять те ж саме лівою рукою. Повторюють вправу кілька разів.)

 

 

 

  1. «Лимон»

Опустити руки вниз і увити собі, що в правій руці знаходиться лимон, з якого треба вичавити сік. Повільно стискати як можна сильніше праву руку в кулак. Відчути, як права рука напружена. Потім кинути                        « лимон» і розслабити руку:

Я візьму в долоню лимон.

Відчуваю, що він круглий.

Я його злегка стискаю-

Сік лимонний вичавлюю.

Все в порядку, сік готовий.

Я лимон кидаю, руку розслаблюю.

Виконати цю ж вправу лівою рукою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

Додаток 4

Фізкультхвилинки

 

1.   Що, ж мабуть, прийшла пора

      трохи відпочити.

      Хочу на фізкультхвилинку

      всіх вас запросити.

                             Раз – підняли руки вгору.

Два – схилились всі додолу.

Руки в боки!

Повернулись, нахилились

і вправо, і вліво –

щоб нічого не боліло.

2.   Раз! Два! Час вставати –

      Будемо відпочивати.

      Три! Чотири! Присідаймо,

      Швидко втому проганяймо.

      П’ять! Шість! Засміялись,

      Кілька разів  нахилились.

      Сім! Вісім! Час настав

      Повернутися до справ.

 

3.   Руки за голову ставимо сміло

і повертаємось вправо і вліво.

      Двічі наліво, двічі направо,

      зробимо чітко, діти, цю   вправу.

      Двічі наліво, двічі направо,

      будемо мати гарну поставу.

4. Скільки нас живе в квартирі?

       Тато, мама, брат і я.

       Маршируємо: раз, два, три, чотири –

       от і вся моя сім’я!

       Ось увечері в квартирі

       знов зібралась вся сім’я.

       Сіли всі: раз, два, три, чотири –

       тато, мама, брат і я!

5.   Працювали ви старанно,

      лічили, писали охайно.

      Стомилися очки і рученята,

      спочиньте трохи, мої малята!

                  Сонце спить, небо спить

                        ( очі закриті долонями)

                  Навіть вітер не шумить,

                  Рано – вранці сонце встало

                  (відкривають очі й піднімають голови)

                  і проміння всім послало.

            (піднімають на носки, руки підносять угору)

                        ( розводять руки у сторони)

6.    Діти дружно всі живуть 

       і до себе в гості звуть:

 будем весело ми гратись,

       будем разом танцювати!

Вліво, вправо повернулись,

стали рівно в ряд отак,

помахали ми й руками – ось так, так – отак!

         

 

 

Додаток 5

Ігри

1. ГРА « Хто більше?»

        На перші парті кожного ряду - чистий аркуш паперу. Передаючи аркуші з першої парти на останню, діти по черзі записують слова, які стосуються здоров'я(зарядка, мило, прогулянка,..). Переможе той ряд, який запише більше слів і зробить це швидше.

2. ГРА « Ланцюжок»

Поміркуйте, хто повинен піклуватися про ваше здоров'я. Виберіть та позначте свою відповідь у зошиті.

Складіть « ланцюжок» так, щоб утворився вислів. Як ви його розумієте?

(На дошці прикріплені частини «ланцюжка», переставте їх та прочитайте вислів.)

3. Гра «Фантазери»

    Які бажання можуть бути у    здорової людини.

Висловіть одним реченням.

4. За мімікою і жестами учня спробуйте відгадати ознаку здоров'я.

 ( Один учень отримує завдання показати за допомогою міміки і жестів відмінне самопочуття; гарний настрій; міцний сон; бадьорий настрій.) Решта дітей відгадують ознаку і записують у зошит під відповідними малюнкам

5.Гра «Вірю — не вірю»

      Учні записують номери тих тез, які вони вважають  правильними.

      Моїм рушником може користуватися будь-хто з моєї сім’ї;

      У мене має бути своя зубна щітка;

      Я повинен щодня приймати ванну;

      Гігієнічні процедури варто проводити хоча б 2 рази на день;

      Хлопцям можна митися рідше, ніж дівчатам;

      Байдуже, яким шампунем я користуюся;

      Гребінець повинен бути чистим і охайним;

      Білизну можна міняти 2 рази на тиждень;

      Байдуже, який у мене стан нігтів;

      Я повинен бути охайним.

DSCN2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 6

Дихальна гімнастика

1.«Король вітрів»

 «Зібралися якось вітри зусібіч світу й засперечалися, хто з них найдужчий. Далі влаштували змагання: який же вітер з-поміж них дме найсильніше?» Діти по двоє дмуть на вертушку (перемагає той, чия вертушка довше крутиться; або той, чия підвішена на нитці кулька підлетить найвище (три спроби).

2.«Віхола»

Діти дмуть через коктейльну трубочку у поліетиленовий пакетик з намальованим на ньому образом дерева, сніговичка,  зайчика,  піднімаючи  кульки  пінопласту , утворюючи «віхолу».

 3. «Задуй свічку»

Глибоко вдихнути, набираючи в легені якомога більше повітря. Потім витягнувши губи трубочкою, повільно видихнути, як би дмухаючи на свічку, при цьому довго вимовляючи звук « у».

4.« Ледача кішечка».

Підняти руки вгору, потім витягнути вперед, потягнутися, як кішечка. Відчути, як тіло тягнеться. Потім різко опустити руки вниз, вимовляючи звук « а».

  1. «Кулька луснула»

Вчитель пропонує «надути кульку». Надуваючи кульку, діти широко розводять руки в сторони й глибоко вдихають носом. Видихаючи повітря в уявну кульку через рот, вимовляють: «Ф-ф-ф», повільно з’єднуючи долоні під «кулькою». Потім на оплеск вчителя “кулька лускається” – діти плещуть у долоні. З кульки виходить повітря — діти вимовляють: «Ш-ш-ш», витягаючи губи трубочкою, й кладуть руки на коліна.

Додаток 7

Гімнастика « Красиві очі»  

(автор М. П. Малашенко)

 

Вправи краще виконувати сидячи.

 

1.«Привіталки»

Намагатися звести погляд на кінчик свого носа на
3-5 секунд («очі вітаються з носом»).
           Потім 3-5 секунд із напівприкритими повіками
дивитися в далечінь (6-8 р.).


2.«Схованки»

Міцно стулити повіки на 3—5 секунд (сховати очні яблука), а потім па 3-5 секунд широко розкрити очі (6-8 р.).

 

3. «Кліпалки»

45-60 секунд кліпати очима в швидкому темпі.

 

4.«Масажуванки»

Закрити очі та упродовж хвилини обережно масажувати повіки коловими рухами вказівного та середнього пальців у напрямку від носа, потім до носа.

 

5.«Малюванки»

«Малювати» очима упродовж хвилини геометричні фігури: квадрати, прямокутники, кола, овали, зірочки. У квадратах та прямокутниках «проводити» діагоналі. Слідкувати за тим, щоб «працювали» тільки очі. Голова залишається нерухомою.

 

6.«Надавлювалки»

Обережно вдавлювати вказівним, середнім та безіменним пальцями на закриті повіки 1-2 сек. (3-4 р.).

 

7.«Роздивлялки»

Намалювати крапку на віконному склі на рівні очей. Дивитися  в далечінь перед собою 10 15 секунд, бажано на зелений колір, потім 5-10 секунд на   крайку на віконному склі. Замість крапки можна дивитися на кінчик олівця, розташованого за 20 см від очей.

 

      Ці вправи виконують всі разом або по одній через
кожні 15-20 хвилин зорової праці (читання, письмо,
робота на комп'ютері, перегляд телевізійних
програм).


ДОДАТОК  8

Психогімнастика ( психологічне розвантаження)

  

1.  Учням рекомендується сісти прямо, руки вільно покласти на столі, очі закриті, у думках повторювати за вчителем:

        Я дихаю вільно.

       Моє тіло стає легким, наповнюється життєдайним повітрям.  М’язи відпочивають.  Мені приємно на душі.

       Я бажаю собі і всім людям добра, миру, любові і здоров’я.

2.   Ви знаєте ключ який допомагає відкрити всі «замки» в душах людей? Це усмішка. Красиво посміхатися повинен кожен. Поверніться один до одного і подаруйте свою посмішку.

3.   Гра «Квітковий дощ».

У ході гри хлопчика чи дівчинку, що має поганий настрій, переживає якість невдачі чи горе, друзі «поливають» щедрим дощем із невеликих квітів. Діти вибирають найрізноманітніші квіти й уявляють квітковий дощ. Вони розповідають, які гарні їхні квіти, як вони пахнуть, що символізують. Той, хто «під дощем», насолоджується квітами.

4.   Гра «Слухаємо себе»

Вчитель звертається до дітей: «Давайте сядемо зручніше, розслабимося і закриємо очі. Послухаємо, що відбувається навколо і в середині нас. Уважно прислухайтеся до своїх відчуттів. Що ви зараз відчуваєте, чого хочете? Що ви почули?

5.   Гра «Король Боровик»

Вчитель читає віршик, а діти відповідно з текстом :

                Йшов король Боровик

                Через ліс напрямки.

                Він грозив кулаком,

                тупотів каблуком.

                Був король Боровик не в дусі:

                Короля покусали мухи.

6.  Діти вільно сідають, розслабляючись. Подумки повторюють слова, записані на дошці:

      Я лежу на березі річки в лісі.

      Дзюрчить вода, співають птахи.

      Шумлять листки дерев.

      Я спокійний (а).

      Я лежу на спині, вдивляючись у голубе небо.

      Там пливуть хмарки.

      Наді мною гойдаються верхівки дерев.

      Я слухаю заспокійливий шум лісу.

      Мені легко дихається.

       Я ніби знаходжусь у стані невагомості.

      Моє тіло відпочиває у приємних променях сонця.

7.    Закрити очі, розслабитися. Уявити, що здійснюєте мандрівку в Країну Здоров’я, ходите вулицями цієї Країни, розмовляєте з людьми, спостерігаєте за ними. Як виглядять ці люди, як почуваються? Чим займаються, про що розмовляють, як живуть, до чого прагнуть? Яких знайомих можна зустріти в цій Країні?

8.  Гра  «Я – сонце».

          Заплющить оченята, посміхніться. Уявіть, що ви – сонечко, ви – маленьке сонечко. Ви прокидаєтесь, вмиваєтесь, розчісуєте свої промінчики і піднімаєтеся на небо.         Ви – велика куля (рухи руками). У вас багато

тепла і світла. Ви –велике сонце. Ви даруєте тепло всій землі, лісам, річкам, морям, лукам…

          Ви вдихаєте тепло, перетворюєтесь на маленький сонячний промінчик. Ви летите над Землею і освітлюєте зелене листя, червоні, білі. А зараз потягніться, розплющіть оченята. Ви добре відпочили.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  9

Виховні години

 

Подорож  в Країну здоров’я

 

Вчитель:

Добридень вам, дорослі і малята,               

Запрошуємо всіх на наше свято!

Ми свято здоров’я проводимо нині

Дуже потрібне кожній дитині.

 1.Добрий день, шановні гості!

Здоров’я, щастя, сміху!

Веселе свято на порозі

І вам і нам  на втіху.

 2. Ми, школярики маленькі,

Проводимо  свято: «Будьмо здоровенькі!»

Бо здоров’я – основа всього у світі,

Знають в школі про це і найменші діти.

  3. У кожній родині, у кожній сім’ї

Зростають веселі й спритні школярі.

А щоб шкільні науки добре вивчати

Про своє здоров’я треба подбати.

  Вчитель:

У народі кажуть: «Немає щастя без здоров’я».

Зрозуміло, всім відомо, що добре бути здоровим.

Тільки треба знати, як здоровим стати.

 

Діти! Сьогодні ми з вами вирушаємо в подорож  до Країни здоров’я і розкриємо таємниці про те, що потрібно робити для того, щоб зберегти здоров’я.  Вмощуйтесь зручненько на своїх місцях і … вирушаємо.   А допоможе нам здійснити нашу подорож  лікар Айболить. У нього є до вас поради, як піклуватися про себе.

  Лікар Айболить

Друже, щоб здоровим бути, треба навички здобути.

Про здоров’я піклуватись: перш за все – не лінуватись.

І здружитися зі спортом, рідко ласувати тортом.

Воду крижану не пити і ніколи не палити.

Щоб знешкодити мікроби, руки мий і щоразу чисто.

Не забудь щоденно їсти овочі та фрукти різні –

Всі вони тобі корисні. Вранці й ввечері,

Мій любий, завжди – завжди чисти зуби.

Отже, будьте уважні під час подорожі. В дорогу!

  Вчитель.

Наша перша зупинка – острів Бруд нуль. Вони не вмиваються, не чистять зуби, нігті у них чорні і не обрізані. Вони не чистять взуття, не слідкують за одягом і ходять патлатими. Там живе дівчинка Плямка:

         Шапочка у глині, сажа на коліні, пальчики зелені, плаття у смаженні. Вся замурзана, брудна, неохайна дуже, подивіться: ось вона впала у калюжу.

  Плямка.

Не вмивайтеся ніколи і не мийте навіть рук,

Не потрібне це заняття,  не вартує стільки мук.

Знов замурзуються руки, шия, вуха, все у вас,

Та навіщо сили тратить і даремно гаять час?

Стригтися також не варто, та й резону в тім нема,

Бо однаково на старість облисіє голова.

 

Вбігає муха…

  Вчитель.

Ой, а це що за невідомий літаючий об’єкт?

 Муха.

Я -  нахабна чорна Муха.

Скажеш «Киш!», та я не слуха.

Я куштую пиріжки, цукор, каву та вершки,

Повзаю у мисці з сиром,

Вправно плаваю в кефірі,

Над тарілками кружляю,

В сміттєпроводі гуляю,

В бруді добре розбираюсь,

Знайти друзів намагаюсь.

(Оглядає Плямку з обох боків)

 Муха.

Довгі нігті маєш?

Мити руки забуваєш?

В тебе брудні вушка!

Ти ж моя подружка!

(Цілує)

 

Танок Мухи і Бруднулі.

  Муха.

Ну що дорогенька, подружко, сьогодні день нашої зустрічі. Я пригощаю.

(Дає Бруднулі немите яблуко)       

Пригощайся, Плямко. Брудненьке, немите, недоспіле, смачненьке.

        

Плямка бере яблуко, надкушує і хапається за живіт.  

  Плямка.

Ой, ой, напевно там багато мікробів?

З’являються мікроби.

 

Пісня мікробів:

Ми банді то, гангстері то,

Ми мікробо, вірусіто, ох,єс,

Інфекціто рознесіто

І дитянто зарезіто, ох,єс

Грипо, пчеханто і кашлянто

Зарезіто ун моменто, ох єс

Невмиванто, нечисанто

На здоров’я наплюванто, ох,єс.

  Лікар Айболить.

Буде все у вас боліти, як нічого не лічити

Буде світ тоді не милий, і не буде в діток сили.

Коли рук своїх не мити і брудну водичку пити,

Їсти овочі не миті, ось таким брудним ходити.

Буде все у вас боліти, як зарядку не робити,

Будете тоді маленькі, безсилі і слабенькі,

А коли не має сили, світ тоді стає не милим,

А таким ходить не стид? Ви погляньте на цей вид.

 

Пісня «Бумбурук»

  Лікар Айболить.

Ой мені прийшло СМС від мого друга Мийдодіра. Він каже, що не любить таких неохайних малят, як Плямка і може їй допомогти, якщо ви відгадаєте такі загадки:

  1. Гарне я і запашне, роботяще змалку.

Люблять всі чомусь мене вдень і на світанку.

Кажуть, я даю красу і здоров’я, й силу,

Чистоту у дім несу, звуть мене всі …    ( мило )

  2. Я – невтомна трудівниця, мені вірять люди,

Хто зі мною поведеться – той здоровий буде.

Буде часто усміхатись білими зубами,

Мене знає вся малеча і бабусі, й мами.

Чистоту тримаю в домі, справу знаю чітко,

Вам ім’я моє знайоме, бо зубна я …    ( щітка )

  3. Я маленька полотнинка, випрана дбайливо.

Не серветка, не хустинка, знаю своє діло.

Я дощичок, до голівки притулюсь ласкаво,

Я вберу усі краплинки з тіла після ванни.

Я не гість – хазяїн в домі, лежати я не звик,

Вам ім’я моє відомо, пригадайте, я …       ( рушник )

  4. Білих тридцять зубчиків для кучерів і чубчиків

По голівці ходять, волосся в порядок приводять.   ( гребінець )

  Вчитель.

Ось ви і відгадали загадки. Тепер Мийдодір допоможе жителям острова Бруд нуль виправитися.

 Я знаю, що всім вам подобаються білі, здорові й міцні зуби, гарна посмішка, густе, красиве волосся, охайний, чистенький одяг. Але для цього треба щодня чистити зуби, вмиватися, розчісувати волосся, чистити взуття і привчати себе до цього треба змалку. Заважати вам у цьому може тільки лінь. Треба навчитися переборювати свої лінощі.

         Діти, ми з вами опинились у місті Лінивому. Ось послухайте, як живуть люди в цьому місті.

  1. Дзвенить за вікнами трамвай: вставай (3 рази)

У хаті – метушня. Сестра гукає: «Де пальто?»

А де пальто – не зна ніхто. Отак у нас щодня.

  2. Шука портфель старший брат, сорочку – середній брат,

Штанці – молодший, а я загубила черевик

І олівець раптово зник, шукаю все підряд.

  3. Пальто знайшли ми у кутку, портфель в садочку на бузку.

Ну а штанців нема, коли дивлюся – ось вони,

Лежать під лавкою штани, на них Мурко дріма.

  4. Дев’ята б’є. Ну так і є. Спізнились на урок.   

Порозмовлявши віч-на-віч, на місце класти кожну річ

Даєш собі зарок.

  5. А зранку знов лунає крик:

«Де мій портфель? Де черевик?»

І знову метушня. І тільки чути:

Де та де?

І хата обертом іде. Отак у нас щодня.

  Вчитель.

Діти, а у вас не буває такого?

Що ви порадите жителям цього міста?

  Всі.

Кожній речі – своє місце!

  Вчитель .

У містечку Лінивому ще живе хлопчик Антошка. Давайте заспіваємо пісню про нього.   ( пісня «Антошка» )

  Вчитель.

Діти, наступна зупинка нашої подорожі «Чарівний ліс». У ньому живуть звірі, які дуже люблять займатися спортом і завжди роблять зарядку. Познайомтеся з ними.

  Мишка.

Мишенятко встало зранку, розім’ятись до сніданку.

Йшло під гірку, бігло з гірки, тай вернулася до нірки.

 Їжачок.

Їжак, їжак, їжачок – колюченький бочок

В мене гарна звичка є – їжак рано устає.

Прибирає двір і хатку й почина робить зарядку.

Спершу тупає ногами, потім низько присідає,

Вгору ноги піднімає. 1, 2, 3, 4, 5 – кожна шпилька хоче стать.

  Ведмідь.

Я ведмідь! Міцний аж жах!

Сила вся моя в руках.

Тож в подушку мов боксер,

Набиваємо тепер.

  Лисиця.

Довгий хвіст у лисеняти,

Щоб той хвостик роздивитись,

Треба добре покрутитись.

  Вчитель.

Дякуємо звірятам. Діти, а давайте ми покажемо звірятам, що ми теж любимо спорт і танці. Запрошуємо  всіх на веселий танок.

DSCN2094

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель.

Наша подорож продовжується.

Поряд з нами місто Режим Дня.

Діти цього міста все встигають, вони завжди охайні і веселі. Ось послухайте.

  1. Ми всі класом про порядок дбаємо,

А сміття і безпорядок з класу виганяємо.

В нашім класі чистота на першому місці,

Безпорядок і сміття, забирайте звідси.

2. Подивіться на дівчаток – королеви красоти.

А таких, як нас, хлоп’яток в цілім світі не знайти.

Всі ми дружим з мийдодиром, із гребінчиком і милом.

Називають нас «зразкові» і ростем ми всі здорові.

  Вчитель.

Жителі цього міста пропонують вам пограти в гру, яка називається 10 правил. Це ті правила, які ви маєте виконувати щодня. Хто уважний і хоче бути здоровим, той легко вгадає потрібне слово.

1. Як прокинувся – вставай, ліні волі…  (не давай ).

2. Квіточку роса умила, а тебе умиє…    ( мило ).

3. І дивись, неба рись, в школу швидко, швидко …   ( мчись ).

4. Але й тут не поспішай, подивись спочатку,

Чи нічого не забув, чи в портфелі все в …    ( порядку ).

5. Не носи в кишені жуйки, крейду, яблука і булки,

Кнопки, цвяхи, сірники, а носи …     ( носовички ).

6. В школі, класі не брудни, сміття бачиш …  ( підніми ).

7. Будь охайним завжди сам, уникай дірок і …   ( плям ).

8. Вдома близьким не груби, менших захищай (завжди ).

9. Щоб тобою всі пишались, перехожі оглядались

Так роби, щоб люди звикли, ти завжди в усьому  ( приклад ).

  Лікар Айболить.

І ось, друзі, ми з вами опинились у країні Здоров’я.

  Вчитель.

Тут чисті вулиці, по тротуарах йдуть чисті, красиві й веселі діти.

Вони знають багато прислів’їв про здоров’я і хочуть вас навчити:

 

1. Чистота – запорука здоров’я.

 2. В здоровому тілі – здоровий дух.

 3. Чиста вода – для хвороби біда.

 4. Як про здоров’я дбаєш – так і маєш.

 5. У чепурній оселі й життя веселе.

 6. Найбільше багатство – здоров’я.

  Вчитель.

Діти, для того, щоб стати жителем цієї країни, треба пройти випробування. Я пропоную вам пограти в гру «Шкідливо і корисно». Слухайте ж, що я казатиму і якщо це корисно, то плесніть у долоні, якщо ні – топайте ногами.

 

1.Щодня вранці робити зарядку.  ( так )

2.Лягати спати пізно ввечері.      ( ні )

3.Інколи чистити зуби.   ( ні )

4.Бути охайним і акуратним.   (так )

5.Відпочивати на свіжому повітрі.  ( так )

6.Переглядати усі телепередачі на всіх каналах.   (ні )

7.Мити овочі й фрукти перед вживанням.   (так )

8.Берегти здоров’я власне, поки є на це ще час,

Бо життя таке прекрасне і воно одне у нас!    ( так )

  Лікар Айболить.

Отже, діти, за власним бажанням ви стали жителями країни Здоров’я. І вам слід пам’ятати, що найбільше багатство в людини – це здоров’я.

  Вчитель.

В усіх куточках Землі люди хочуть бути здоровими і гарними. Людина створює себе і свою зовнішність сама. Важливо, щоб людина була не лише красивою. А ще й доброю, працьовитою, щирою. Про таких людей кажуть, що вони красиві душею. Тому я бажаю вам бути здоровими. Красивими і добрими.

 Пісня «Посмішка»

  Вчитель.

Найбільше багатство – здоров’я людини.

А люди здорові – багатство країни.

А будуть здоровими діти рости,

То буде країна багатством цвісти!

 

         Ростіть здоровими і сильними, добрими і мудрими.

У добрий час!

Свято «Здоровим будь і пам’ятай: про здоров'я сам подбай»

Вчитель. Шановні гості, дорогі діти! Сьогодні ми проведемо свято «Здоровим будь і пам’ятай: про здоров’я сам подбай»

Будьте   здорові, як вода,

Красиві, як весна,

Багаті, як земля,

 Щедрі, як осінь.

Більш як дві тисячі років існує приказка « У здоровому тілі – здоровий дух.» Бо люди давно зрозуміли, наскільки важливо піклуватися про своє тіло, щоб воно завжди було здоровим, міцним та сильним. І сьогодні у нас незвичне свято – свято «Здоров’я.»

                          Сьогодні хлопчики й дівчатка,

                          В нас буде здоров’я свято

                          Щоб рости і гартуватись,

                          І міцніти як броня

                          Треба, друзі,   піклуватись

                          Про здоров’я нам щодня

( Під музику виходять ведучі)

 

1 ведучий:      Сьогодні свято, конкурс нині,

                         Сьогодні ми зібрались тут.

                         І в цьому залі радість лине.

                         Конкурси, змагання всіх нас ждуть.

2 ведучий:      Конкурс здорових і кмітливих

                         Змагання розумних і щасливих.

                         Змагання для тих, хто у чесній  боротьбі.

                         Шлях перемоги прокладе собі.

1 ведучий: 

А зараз проведемо конкурс – змагання «Здоровим  будь і пам’ятай про здоров’я сам подбай.»

2 ведучий:

У ньому братимуть участь дві команди.

Команда ……….(Нехворійко (під музику виходять))

Команда………..(Вітаміни (під музику виходить))

1 ведучий:  А ще до нас завітали цікаві гості, яких ми запрошуємо у журі.

(Представити членів журі. Журі буде оцінювати конкурс за п’ятибальною системою.)

2 ведучий: Увага! Увага! Тож слухайте всі. До конкурсу команди готові?

Команди:   Готові!

1 ведучий: Це добре. Але перш ніж приступити до конкурсної програми ми пропонуємо командам привітати один одного.

Команда  « Нехворійко»

                                       Ми прийшли сюди сьогодні,

                                       Щоб вести запеклий бій.

                                       Тільки ні, не кулаками,

                                       А у веселій дружній грі.

Команда «Вітаміни»

                                       Наша команда невеличка

                                       І поки молодий у неї вік

                                       А Дениса ми вибрали за отамана,

                                        Бо він здоровий чоловік.

Команда «Нехворійко»

                                        Назар наш парубок моторний

                                        І хлопець хоч куди мастак

                                        На всяке діло він проворний,

                                        На всякі випадки гаразд.

Команда «Вітаміни»

                                        Хочете перемогти команду нашу?

                                        То візьміть оцей горнець

                                        І з'їжте всю кашу.

Команда «Нехворійко»

                                       А як хочете перемогти команду нашу

                                       То візьміть оце відро і випийте все молоко.

 

Дві команди разом звертаються до журі

                                      А ви журі правильно судіть

                                      За кожен тур змагань

                                      Нас хороше хваліть.

                                     Конкурс 1

  1 ведучий:

Команди познайомили нас із собою, та покажуть на що вони здатні

                                    «Бліц - турнір»

На питання відповідають  учасники команд по черзі. За кожну правильну

 відповідь – 1 бал.

  1. Чому потрібно мити руки перед їдою?
  2. Для чого людині режим дня?
  3. Що таке здоровий спосіб життя?
  4. Чому потрібно обрізати нігті?
  5. Які обов’язкові режимні моменти школяра?
  6. Чому коли чхаєш, потрібно користуватися носовичком?
  7. Що таке фізичний розвиток дитини?
  8. Навіщо потрібне щеплення?
  9. Що таке розумовий розвиток людини?
  10. Які фактори рідної природи впливають на здоров’я людини?   

Оцінка журі

                                        Конкурс 2

1. Для хлопчиків.    Плетіння коси.  (Потрібно по 4 учасники від кожної команди. Один учасник тримає три стрічки з одної сторони, а з другої сторони – по одній стрічці три учасники. Під музику починають плести косу. Музика зупиняється. Оцінюється правильність, швидкість. )

2.Для дівчаток «Посадка та збирання картоплі» (Перший учасник із команди розкладає картоплю, а наступний збирає і так вся команда. Оцінюється швидкість і кількість картоплин.)

3.Для хлопчиків «Бій півнів» (Малюється коло. Виходять по одному учаснику від кожної команди. Під музику починають виштовхувати один одного за коло. Хто перший виштовхає – той виграв.)

4.Для дівчаток. «Змагання зі скакалками» (За певний проміжок часу – швидше проскакати)

    1 ведучий: Поки журі підводить підсумки, ми з вболівальниками проведемо конкурс                    

                    «Згадай - відгадай»

                         Вітаміну  «А» багато,

                         Про це всі повинні знати,

                         Щоб високими росли,

                         Щоб веселими були

                         Щоб зір ніколи не псувався.

                         Що потрібно їсти? (моркву)

 

                              Якщо хочеш підрости

                              І учитися прекрасно,

                              Їж цибулю, виноград.

                              І лимони, і мармелад,

                              І малину, і шипшину.

                              Вітаміном яким

                              Багаті ці рослини?    («С»)

                         

  1. ведучий:

              А якщо ти випадково десь поранив ногу,

              І зеленки, і чи йоду ти не взяв із дому,

              То природний сік  стане тобі на допомогу,

     Чий листочок прикладеш ти собі на ногу? (Подорожник)

                          Кучерявий кущ на кручі,

                           Має пазурі дряпучі.

                           Хто по квіти потовпиться,

                           Він за того ухопиться.

                          Як дряпне – ані руш!

                          Відгадайте, що за кущ? (шипшина)

1 ведучий:

                           Ото ж бо, друзі,

                           Вітаміни завжди всім потрібні.

                           Тож завжди їжте

                            Моркву, картоплю, житній хліб,

                            Щоб все було і смачно, і ситно.

                            Дружіть із молоком і маслом.

                            Бо ж, знайте, більш нема багатства

                            За міцне здоров’я наше.

                            На радість усім: і тату, і мамі

                            Здорові всі ростіть і гарні.

Оцінка журі 2 конкурсу

                             Конкурс 3

2 ведучий:

Кожен із вас буде себе набагато краще почувати, якщо буде вести здоровий спосіб життя. Учасникам пригадати складники здорового способу життя.

 

Складові здорового способу життя:

1.Чергування відпочинку та праці.

2. Займатися улюбленою справою.

3. Правильно харчуватися.

4. Щодня робити ранкову зарядку.

5. Стежити за чистотою свого тіла.

6. Не палити.

7. Не вживати алкогольних напоїв.

8.Доброзичливо ставитись до інших людей.

         Оцінка журі

Конкурс капітанів на краще прислів’я про                                               здоров’я.

1 команда

  1. Здоровому все здорово.
  2. Доки здоров’я служить, то чоловік не тужить.
  3. Бережи одяг поки новий, а здоров’я – поки молодий.
  4. Здоров’я всьому голова.
  5. Хто день починає із зарядки, у того всі справи в порядку.

     2 команда  

  1. В здоровому тілі – здоровий дух.
  2. Чиста вода – для хвороби біда
  3. Без уроків фізкультури не зміцнити мускулатури.
  4. Люди часто хворіють, бо глядітись не вміють.
  5. Держи голову в холоді, ноги в теплі – проживеш сто літ на землі.

Конкурс 5 «Хто швидше»

  1. Зав’язування бантів.(по два чоловіки від кожної команди. Хлопчики зав’язують дівчатам банти.)
  2.               Зав’язування шнурків. (по одному учаснику від команди.)

                                           Конкурс 6

Кожній команді провести по одній фізкультхвилинці

1 ведучий:

                                   До кінця іде вже свято,

                                   Слово суддям треба дати.

                                        Один, два, три, чотири, п’ять.

                                        Важко бали рахувать

  1. ведучий:

Журі врахували всі наші старання,

              Ви гарно пройшли через всі випробування.

                                       Тож з перемогою вас вітаємо

      І журі кінцевий результат повідомляє.

 (Слово журі)

1 ведучий:

Ми хочемо подякувати вам всім за участь, за те, що хвилювалися, вболівали за свої команди, за те, що своїми оплесками підтримували всіх.

 

  1. ведучий:

Якщо хочеш бути здоровим

Правило запам’ятай                                            

Турботу про своє здоров’я

На лікарів не покладай                                                                                                                                

Лікарі лікують хворих.

А здоров’я вони не творять

Людина повинна бути сама,

Дисциплінована і вольова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        «МІЙ ДРУГ – ДОРОЖНІЙ РУХ!»

Вчитель.

- Доброго дня, діти! Усміхніться і починаємо наш захід. Сьогодні ми з вами не просто будемо закріплювати правила переходу вулиці, а проведемо змагання. Я пропоную вам об’єднатися в групи. (Вчитель роздає дітям картинки із зображенням водіїв і пішоходів). Учні обирають капітана. Капітанам команд вчитель пропонує взяти картку. Капітан, який витягує картку «пішоходи», його команда і має таку назву, який картку «водії» - його команда – «Водії».

Представлення команд.

У нас дві команди – «Пішоходи» і «Водії». Ви будете змагатися між собою за право називатися «Кращим знавцем Правил дорожнього руху». Команди, відрекомендуйтеся.

Командир команди  «Пішоходи»:

- Команда, наш девіз!

Учні команди: Наша команда знає багато!

 Кажуть про нас: «Гарні малята!»

Командир команди «Водії»:

- Команда, наш девіз!

Учні команди: Ми обіцяємо гарно змагатися,

 Будемо кращими називатися!

Результати нашого змагання ми будемо записувати на екрані змагання

Екран змагань.

 «Водії»    «Пішоходи»

1. Загадки

2. Гра «Червоний, жовтий, зелений»

3. «Перехід»

4. «Перехрестя!»

5. Вікторина

6. Гра «Не плутай сторони»

7. Підсумок

 

І тур. «Загадковий»

Визначення 8-10 головних учасників.

1. Біжать чотири брати

І один одного не можуть наздогнати.

(Колеса)

2. Як переходиш вулицю,

То завжди зупинись,

І перш за все з увагою

На мене подивись.

Я шлях вкажу надійний,

Де небезпек нема.

Трикольорові очі

Я маю недарма...

(Світлофор)

3. Маленькі будиночки містом біжать,

Хлопчики й дівчатка в будиночках сидять.

(Автобус, трамвай, тролейбус)

4. Тримаюсь лише на ходу,

А як зупиниш – упаду.

(Велосипед)

5. Підморгне зеленим оком – ми йдемо,

Підморгне червоним оком – стоїмо.

(Світлофор)

6. Двоє ніг у швидкого коня,

Має він одне око і роги

Я катаюсь на ньому щодня,

Хоч і добре натомлюю ноги

(Велосипед)

7. Полотно, а не доріжка,

Кінь біжить сороконіжка.

(Потяг)

8. Довгий хвіст дугою тягне за собою

(Тепловоз)

9. Підрозділ міліції,який відповідає за безпеку

руху на дорогах

(ДАІ).

10.Ти рушай зі мною в ногу

Перейдем у двох дорогу:

Під землею проведу,

На той бік переведу.

(Підземний перехід).

 

Зустріч зі «Світлофором».

Заходить «Світлофор» (хлопчик в костюмі).

- Здрастуйте, діти! Це тут урок з правил дорожнього руху?

(Відповіді дітей). Діти, хто я? Що ви знаєте про мене? (Відповіді дітей).

- Я - ваш добрий друг Світлофор. Не дивіться, що я такий маленький. Я вже досить старий і дуже багато знаю. Більше ста років я допомагаю людям переходити вулицю. Сьогодні мені дуже захотілося зустрітися з вами і дізнатися, чи ви вже знаєте правила вулиць і доріг.

Розповідь вчителя.

З історії світлофора. Чому світлофор так назвали?

Назва ця походить від двох слів: нашого слова «світло» і грецького «форос» - несе. Отже, у перекладі на нашу мову «світлофор» означає: той, що несе світло. А чи знаєте ви, що світлофори походять від прапорців, якими користувалися залізничники, щоб керувати рухом поїздів? Було три прапорці:червоний, який забороняв рух, жовтий, що закликав до обережності, і зелений, який дозволяв вільно їхати. Мали три кольори і перші світлофори, котрі з’явилися на початку ХХ століття. Це були великі дошки, пофарбовані у три кольори. По їхній поверхні з одного кольору на інший переповзала стрілка, вказуючи, який саме колір слід брати до уваги. Її важко було розгледіти здаля, і водії помилялися, не розуміючи, на який колір вона вказує. На сучасних світлофорах вогні спалахують по черзі, так що сплутати їх можна хіба навмисне.

Гра «Червоний, жовтий, зелений».

На сигнал «жовтий» - тиша, на «червоний» - плескають в долоні, на «зелений» - крокують (умовно). Результати записують на екран.

Вчитель. Закон вулиць суворий. Він не любить тих, хто не виконує правил. Адже саме цей закон зберігає життя багатьом людям. Діти, будьте уважними на дорогах!

Виходять чотири учні. У одного з них – зображення світлофора, у інших – кола жовтого, зеленого, червоного кольорів.

1-й учень. Водіям хто помагає?

Це повинен знати ти!

Від біди оберігає,

Та усім допомагає

Найбезпечніший шлях знайти.

Цей невтомний трудівник

Три великих ока має.

Він ніколи не дрімає,

Особливо в часи «пік»!

2-й учень: Три сигнали світлофора

Що накажуть – то закон!

Як червоний загориться –

Терміново зупиниться!

3-й учень: Жовте світло - почекай!

4-й учень: А зелене сяє світло,

Усміхаючись привітно, -

Сміло рухайтеся всі:

І дорослі, і малі!

Інсценівка вірша О. Кононенка «Весела подорож з братом до дідуся, або знайомство з дорожніми знаками»

У ході виступів учнів учитель демонструє відповідні дорожні знаки.

1-й учень: Світлофор зеленим світить,

Поспішаю, як ніхто –

З братом їдемо до діда

У новенькому авто.

Ми домовилися вранці,

Він чекає на стоянці.

Ось і я – часу не гаймо,

Заспівав мотор - рушаймо!

2-й учень: Розрослись каштани, липи,

Без зупинки тут не можна

СТОП – ці літери великі

Здалеку побачить кожний.

3-й учень: Брат машину зупиняє,

Озивається до мене:

Світлофор три ока має –

Червоне, жовте і зелене.

Червоне – треба пам’ятати:

Іти не можна – слід чекати.

Мигне жовте, не хвилюйся:

Уважним будь і приготуйся.

Зелене – вітер, сніг чи злива:

Через дорогу йди сміливо.

4-й учень: Нам дорога ще далека.

Брат веде, позаду я.

Знак дорожній «Небезпека»

Попередить водія.

Глянь праворуч, глянь ліворуч,

На дорозі діти - стій!

Дитсадок і школа поруч –

Обережніше, водій!

5-й учень: Я забув! Не вимкнув праску!

От так лихо! Що робити?

Для забудьків знак, будь ласка –

«Телефон» - біжу дзвонити.

6-й учень: Скоро дідове подвір’я,

Дід у нас лісник, отак!

З лісу можуть вийти звірі,

Нам про це говорить знак.

Ми приїхали. Дідусь

На порозі крутить вус,

Йде онуків зустрічати:

- Здрастуйте, ходіть до хати.

7-й учень: Приїздіть у ліс в суботу –

Вистачить для всіх роботи.

Пост ДАІ. Інспектор чемно

Радить пас прилаштувати,

Посміхається приємно:

- Хай частить вам, - каже брату.

ІІ тур.«Запитання - відповідь»

Закон вулиць дуже строгий. Він не прощає,

коли пішохід йде по вулиці, як йому заманеться, не дотримується правил.

Але цей закон і дуже добрий: він охороняє людей від страшного нещастя,

береже їх життя. Зараз ви покажете, чи знаєте ви ПДР

(Учасникам задаються по черзі запитання. Хто не відповів – вибуває).

 

· Чи допускається буксирування велосипеда? (Ні)

· Як найчастіше називають водія? (Шофер)

· 3 якого віку дозволено пересуватися на велосипеді дорогами загального

користування? (З 14 років)

· Чи дозволяється водієві мопеда їздити пішохідними доріжками? (Ні)

· Кого ми називаємо учасниками дорожнього руху? (Пішоходів, водіїв,

пасажирів)

· Чи є у велосипедиста шлях гальмування? (Так)

· Чи можна велосипедистові їхати по дорозі, якщо неподалік є

велосипедна доріжка? (Ні)

· Який дорожній знак установлюють поблизу шкіл? («Діти»)

· Який поворот більш небезпечний — лівий чи правий? (Лівий, тому що

рух правосторонній)

· Як називається «зебра» на дорозі? (Пішохідний перехід)

· Які сигнали подає світлофор? (Червоний, жовтий, зелений)

Яке перехрестя називають регульованим? (Те, де є світлофор або

регулювальник)

· Кому мають підкорятися пішоходи й водії, якщо на перехресті

працюють одночасно й світлофор, і регулювальник? (Регулювальнику)

· Навіщо потрібні стоп-сигнали  на автомобілі? (Щоб інші учасники

дорожнього руху могли бачити наміри водія зупинитися або пригальмувати)

· Якої сторони слід дотримуватися, крокуючи тротуаром? (Правої)

· Зі скількох років дітям дозволено їздити на передньому сидінні автомобіля?

 (312 років)

· Чи завжди пасажирам потрібно пристібатися ременями безпеки? (Так:,

завжди)

· Скільки сигналів має пішохідний світлофор? (Два": червоний і зелений)

· Чи потрібно велосипедистові надягати шолом під час руху заміською

дорогою? (Ні)

· Як велосипедист повинен інформувати інших учасників руху про намір

зупинитися? (Підняти руку вгору)

· Чому на заміських дорогах пішоходи повинні рухатися назустріч руху?

(Рухаючись узбіччям назустріч руху, пішоходи завжди бачать транспорт, що

наближається)

· Як слід переходити дорогу, якщо ви вийшли з автобуса? (Не можна

обходити транспорт ні попереду, ні позаду, потрібно зачекати, коли він

від'їде й дорогу буде видно в обидва боки, ще краще — відійти на безпечну

відстань від автобуса. А якщо є пішохідний перехід, то переходити через

дорогу слід ним)

· Чи можна перевозити на велосипеді пасажира віком 9 років? (Ні, лише

до 7років — на спеціально обладнаному сидінні з підніжками)

· Де та які катафоти встановлюються на велосипеді? (Спереду — білий,

ззаду — червоний. Можливі катафоти на колесах)

· 3 якого віку можна навчатися управління автомобілем? (3 16-ти років)

 

ІІІ тур «Тестування»

Хто з казкових героїв правильно перейшов би вулицю?

  • Мальвіна;
  • Буратіно;
  • Незнайко;
  • Вінні- Пух.

 На якій дорозі машина краще гальмує?

  • На мокрій;
  • на обмерзлій;
  • з ямками;
  • на сухій.

Коли загорілось зелене світло світлофора, що ти будеш робити?

  • Подивишся, чи немає поблизу
  • швидкого
  • транспорту;
  • пропустиш всіх бабусь і даму з собачкою;
  • побіжиш з усіх ніг;
  • залишишся стояти на місці.

З якого віку можна їздити на велосипеді по проїжджій  частині?

  • З самого народження;
  • з 14 років;
  • коли отримаєш права;
  • коли вийдеш на пенсію.

Як правильно перейти дорогу, вийшовши з автобуса?

  • Обійти автобус спереду;
  • обійти автобус ззаду;
  • перестрибнути;
  • пролізти під автобусом.

 

ІV тур «Дорожні знаки»

Ви знаєте 7 груп дорожніх знаків?

(Сім груп: попереджувальні,пропозиції, заборонні, знаки пріоритету, інформаційно-вказівні, сервісу,знаки додаткової інформації)

Загадка для учасників, а до яких знаків вони

відносяться відповідає зал.

 

На дорозі дружно в ряд

Смужки білі лежать.

Для тебе є, крихта ... ( Пішохідна доріжка - наказові знаки )

 

Я хочу запитати про знак,

Намальований він ось так:

У трикутнику хлопці

З всіх ніг біжать кудись. ( "Обережно, діти!"- попереджувальний)

 

Йшли зі школи ми додому,

Бачимо - знак над бруківкою.

Коло, всередині - велосипед,

Нічого іншого немає. ( Велосипедистам проїзд заборонений– знаки пріоритету)

 

Цей місток над дорогою

Служить нам великою підмогою.

Через вулицю веде

Нас. .. ( Надземний перехід – інформаційно-вказівні )

 

У трикутнику, хлопці,

Людина стоїть з лопатою.

Щось риє, будує щось ,

Тут ... ( Дорожні роботи – попереджувальні).

 

Vтур «Намалюй знак»

Учасникам вікторини даються листочки і називають знак.

Завдання

– намалювати названий знак

1.Перехрестя зі світлофором

2.Пункт першої медичної допомоги

3.Пункт харчування

4.Залізничний переїзд

5.В'їзд заборонено

 

Гра «Не плутай сторони»

- Діти, ви, мабуть, уже втомилися, нумо трішечки пограємо в гру «Не плутай сторони».

Всі учні стоять. Учитель подає такі команди:

«Підняти праву (ліву) руку!», «Подивитись право-

руч (ліворуч)». Хто помиляється, той сідає на місце.

 

 

Перемагають ті. Хто не зробив помилок і залишився стояти. Вони одержують фішки. Кількість одержаних командами фішок заноситься до екрана змагань.

(Поки діти грають в гру, підраховуються бали всіх конкурсів).

VІ. Підведення підсумків.  

- Підсумковий рахунок змагань: _

Перемогла команда ____. Вона і є «Кращим знавцем Правил дорожнього руху». Але незалежно від того, яка команда одержала перемогу, ви всі дуже гарно працювали. І я думаю, що зі мною погодиться і «Світлофор».

- Так, я дуже задоволений, і тому нагороджую обидві команди. Це – знак «Світлофор», щоб ви ніколи не забували про мене і мої кольори.

VІІ.Заключна частина.

Вчитель. Сьогодні ви повторили Правила дорожнього руху та дізналися багато

нового і цікавого.  Правила дорожнього руху дуже важливі. Знати їх повинен кожен дорослий і кожна дитина. Не порушуйте їх, тоді у нас не буде нещасних випадків на дорогах, і ви виростете міцними і здоровими.

Ми вдячні вам за вірні відповіді і переконалися в тому, що з правилами

дорожнього руху ви знайомі. Зараз ми перевіримо наскільки вправно ви їх

виконаєте. Впевнені, що в майбутньому дехто з вас мріє стати водієм.

Насправді це досить складна справа, яка вимагає уважності, спостережливості та обережності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  10

 

Навчальні диктанти, перекази

                             

Бережи здоров'я

Вставай не пізніше сьомої години ранку.

Починай свій день з ранкової зарядки. Гімнастика зміцнює здоров'я.

Кожен день мий з милом обличчя, вуха, шию. Перед сном мий ноги. Мий руки з милом перед їжею, після роботи, після гри з товаришами, після відвідування туалету.

Запам'ятай! Брудні руки – джерело багатьох хвороб. Будь чистим і охайним.Щоденно чисть від пилу і бруду одяг та  взуття.

Бережи зуби.  Щоденно чисть їх щіткою і зубною пастою. Полощи рот після їжі.

Бережи зір. Читай і пиши тільки при доброму освітленні. Світло від вікна і лампи повинно падати зліва.

Не читай у ліжку: це шкідливо.

 

Робіть ранкову зарядку

Івасик хоче бути здоровим і бадьорим. Він щодня вранці займається гімнастикою. Перед початком занять Івасик провітрює кімнату. Вправи він виконує на килимку. Після зарядки Івасик обтирає тіло мокрим рушником, а потім сухим. Потім Івасик снідає і йде до школи. Молодець, Івасик! Він буде здоровим і витривалим! (50 сл.)

 

Відпочинок на природі

Якщо ти навіть із батьками вирушаєш до лісу, то маєш бути уважним та обережним. Не відходь від них далеко.

У лісі можеш зустріти невідомих тварин .Не зазирай у нори і дупла. Навесні в лісі багато кліщів, які можуть причепитися до тіла. На природі зустрічаються змії. Будь обережний!

Миші та голуби можуть розповсюджувати хвороби. Не розпалюй вогнищ, бережи природу! (62 сл.)

 

Що таке здоровий спосіб життя?

Людину можна назвати здоровою, коли вона витримує навантаження за партою, на спортивному майданчику, не хворіє. Ця людина дотримується режиму, не піддається шкідливим звичкам. Для того, щоб легко переносити навантаження, треба займатися спортом, щоденно робити зарядку. Необхідно систематично дотримуватися правил особистої гігієни. Здоровий спосіб життя повинен стати доброю звичкою. (56 сл.)

 

Проти армії мікробів

Дуже важливо вміти доглядати за шкірою рук. Ці полчища шкідливих мікробів знаходяться на пальцях і долонях рук.

Щоб уникнути їх, необхідно систематично мити руки перед їдою, після відвідування туалету. Одна з важливих вимог особистої гігієни полягає і в тому, щоб коротко підстригати нігті. Важливо систематично мити ноги, доглядати за ними. Якщо будете дотримуватися цих правил - будьте здорові! (61 сл.)

 

Догляд за зубами

Якщо ви хочете бути здоровими, стежте за порядком у ротовій порожнині. Необхідно систематично, два рази в день, чистити зуби спеціальною пастою. Яка вам потрібна паста, порадить лікар-стоматолог. Якщо в зуб заходить холодне чи гаряче і лише злегка він болить, необхідно звернутись до лікаря. Своєчасна допомога врятує пошкоджені зуби - і вони будуть вам служити довго. Велика кількість солодкого шкодить зубам. Правильно користуйтесь жувальними гумками .(65 сл.)

 

Попередження грипу

Вчора до нашого класу не прийшло дев'ять учнів. Лікар сповістив, що вони захворіли на грип. Грип легко передається від хворого й іншим людям. При розмові, кашлі, чханні з рота і носа хворого вилітають малесенькі краплини слини та слизу. У кожній краплині знаходяться мікроби грипу.

Оберігайте себе й інших людей від грипу. Не заходьте в квартири, де є хворий на грип.

Користуйтесь тільки своєю носовою хусточкою, своїм рушником. Доглядаючи за хворим, закривайте рот і ніс пов'язкою з марлі. Промоклий одяг та взуття скидайте з себе якомога швидше. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс хусточкою.

 

Попередження травми очей

Інколи діти частково чи повністю втрачають зір через травмування очей. Вони завдають шкоди своїм очам гострими предметами в результаті балощів. Тому діти повинні бути обачними. Ігри з рогаткою, пістонами, запалами, бенгальськими вогнями, петардами можуть привести до травми очей. Будьте обережні з очима. В разі погреби звертайтеся до лікаря.

Зберегти очі від травмування - значить зберегти зір, можливість вчитися і працювати. (60 сл.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Гуз Ганна
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
12 березня 2023
Переглядів
5171
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку