Практичний психолог Хто це?

Про матеріал
Презентація з нагоди 23 квітня Всеукраїнського дня психолога та тижня психології в закладах загальної середньої осіти. Рекомендовано до використання учням 5 - 11 класів, вчителям та батькам. Вміщює слайди про роз`яснення в яких випадках звертатись до психолога та провідних психологів світу різних епох тощо...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

23 квітня – Всеукраїнський День психолога. Хто такий психолог?

Номер слайду 2

23 квітня – Всеукраїнський День психолога. Психея –персонаж давньогрецької і давньоримської міфології, чарівнадівчина з крилами метелика, втілення людської душі. Дуже часто слова психолог, психіатрі психотерапевт вживають як синоніми. Між ними дійсно є дещо спільне - кожен з них працює задля ментального здоров’я людини. Проте між освітою, методами цих спеціалістів і способами взаємодіїз тими, хто до них звертається, велика різниця. Картина Джона Вільяма Вотергауса «Психея входить у сад Амура»

Номер слайду 3

Тому тогочасна наука демонструвала загальні тенденції переходу від міфологічного типу світогляду до наукового. Виникають два провідні напрями в тогочасній психології – ідеалістичний та матеріалістичний. Психе – богиня дихання і душі, нематеріального начала в людині.

Номер слайду 4

Ідеалістична психологія Основним представником був ПЛАТОН, на думку якого ДУША є безсмертною і незмінною, після смерті людини вона покидає тіло і потім може заново втілитись.

Номер слайду 5

“ДУША”Перші наукові узагальнення щодо природи внутрішнього життя людини, його особливостей і будови було здійснено у період античності. Саме тоді і виникла назва науки: психологія в перекладі з грецької - «псюхе» (душа), «логос» - (наука, слово), тобто наука про душу.

Номер слайду 6

Хто такий психолог?Психолог спеціалізується на вивченні поведінковихі розумових процесів, взаємодії людини з навколишнімсередовищем та з іншими людьми. Психологи допомагають впоратися з психологічнимита міжособистісними проблемами, стресовими подіями,залежністю, застосовують доказові методи і підходи,але без призначення ліків. Робота психолога полягає не в тому, щоб радити, а в тому,щоб допомогти людині самостійно дійти до розуміннясправжніх причин і прийняття правильних рішень. Радити неможливо навіть у схожих ситуаціях. Всі люди різні,не може існувати універсального способу вирішенняпроблеми, який підійде для всіх.

Номер слайду 7

ПСИХОЛОГІЯ - наука про факти, механізми і закономірності психічного життя особистості. Внаслідок специфічності предмета дослідження психологія перебуває на перетині гуманітарних та природничих наук. Наука, що вивчає психічні явища, називається психологією

Номер слайду 8

Психолог (практичний психолог) (др.-грець. ψυχή — душа; λόγος — знання) — спеціаліст, який вивчає прояви, способів і форм організації психічних явищ особистості в різноманітних галузях людської діяльності для вирішення науково-дослідницьких завдань та з метоюнадання психологічної допомоги, підтримки і супроводу.

Номер слайду 9

ХІХ ст. Загальний розвиток філософії та гуманітарної сфери, призводить до посиленого інтересу до внутрішніх чинників соціальної поведінки людини, а відкриття у фізіології та інших природничих науках - до виділення окремого предмета дослідження – психіки, що дало можливість психології розробити власну методологію, відкрити перші лабораторії і остаточно відокремитись від інших наук.

Номер слайду 10

Психіка - властивість особливим чином організованої матерії, що полягає в ідеальному суб҆єк-тивному відображенні об҆єк-тивного світу та регуляції поведінки людини.

Номер слайду 11

Функції психіки (основні):1. Відображення дійсності.2. Регуляція поведінки.

Номер слайду 12

Причини суб҆єктивності психіки: Генетична відмінність індивідів одного виду;Особливості філогенезу (захворювання, спосіб життя тощо);Онтогенез (виховання, соціальні умови, індивідуальний досвід).

Номер слайду 13

Формування людської психіки можливе лише за наявності таких умов: Мова. Суспільство. Праця. Тип мозку.

Номер слайду 14

Класи психічних явищ. Психічні процеси. Психічні стани. Психічні властивостіПізнавальні:увага,відчуття,сприймання,пам’ять,мислення,уява Емоційно-вольові:емоції,почуття,воля стрес,апатія,пристрасть,фрустрація,настрій,бадьорість,афект.темперамент,характер,здібності.

Номер слайду 15

У 1879 в Лейпцизі Вільгельм Вундт організу-вав лабораторію фізіологічної психо-логії, яка пізніше була реорганізова-на в Інститут експе-риментальної пси-хології.

Номер слайду 16

В. Вундт(1832-1920)Його вважають батьком експериментальної психології, адже саме В. Вундт у 1879 році створив у Лейпцигу першу в світі лабораторію експериментальної психології

Номер слайду 17

Біхевіоризм. Основоположником є американ-ський учений Д. УОТСОН (1878-1958). Психологія як наука повинна займатися не свідомістю, душевними явищами, які недоступні науковому спостереженню, а поведінкою. Уотсон вважає, що основне завдання біхевіоризму (з англ. bеhаviour – поведінка) полягає в накопиченні спостережень за поведінкою таким чином, щоб можна було сказати наперед, яка буде реакція людини на відповідну ситуацію (стимул)

Номер слайду 18

Напрями, школи та концепції в психології ХХ ст. На початку XX ст. в психології виникає кризова ситуація: не дав помітних результатів метод інтроспекції; не вдалося уточнити специфіку психічної реальності, вирішити проблему зв’язку психічних явищ з фізіологічними, виявився значний розрив між психологічною теорією і даними експериментальної роботи. Спроби подолання цієї кризи призвели до формування декількох впливових шкіл (напрямів) у психологічній науці.

Номер слайду 19

Г. Еббінгауз(1850-1909)Розпочав перше експериментальне дослідження пам’ятіПрагнув встановити закони пам’яті в «чистому» вигляді, тому винайшов особливий матеріал: не цілі слова, а частини слів – склади (близько 2300). Це, на думку Тітченера, найбільш видатне досягнення за часів Арістотеля.

Номер слайду 20

Гештальтпсихологія. Виникла в Німеччині зав-дяки зусиллям Т. ВЕРТ-ГЕЙМЕРА, В. КЕЛЕРА І К. ЛЕВІНА, які висунули програму вивчення психіки з точки зору цілісних структур (гештальтів). Заслуги гештальтпсихології поляга-ють у розробці поняття психологічного образу, в затвердженні системного підходу до психічних явищ.

Номер слайду 21

Психоаналіз. Засновником є ЗИГМУНД Фрейд (ФРОЙД) (1856-1939). Уперше загальні положе-ння психоаналізу він виклав у 1900 р. - у "Тлумаченні сновидінь". Ключовими термінами психоаналізу є:несвідоме - уявлення про те, що існує психічна діяльність, якої суб'єкт не усвідомлює; опір - ідея про те, що на ставлення людини до об'єкта впливає ставлення до минулих об'єктів (насамперед тих, що оточували її в дитинстві); лібідо - психічна енергія, джерело якої - у несвідомому.

Номер слайду 22

З. Фройд ввів у психологію ряд важливих тем: несвідома мотивація, захисні механізми психіки, вплив дитячих психічних травм на поведінку в зрілому віці тощо. Однак вже його найближчі учні дійшли висновку, що не тільки психічний розвиток особистості визначають переважно, почуття неповноцінності і необхідність компенсувати цей дефект (А. Адлер), або колективне несвідоме (архетипи), які вібрали в себе загальнолюдський досвід (К. Юнг).

Номер слайду 23

Лев Семенович Виготский. Психолог. Автор робіт по педагогіці та вихованню і когнітивному (розумовому) розвитку дитини.

Номер слайду 24

«Як завоювати друзів» - найвідоміша його книга! Раджу до ознайомлення. Дейл Карнеги Американський педагог, лектор, письменник, оратор-мотиватор. Відомий психолог світу, гуру людських взаємин.

Номер слайду 25

Абрахам Маслоу. Віомий американський психолог, засновник гуманістичної психології. Широко відома «Піраміда потреб Маслоу»

Номер слайду 26

Володимир Львович ЛевіПисьменник, лікар-психотерапевт и психолог, автор книг по різноманітним аспектам популярної психології. Вніс важнивий вклад в створення «телефона довіри». Національна гаряча лінія для дітей та молодіНомер лінії 0 800 500 225 (дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України та з мобільних телефонів усіх українських операторів безкоштовні) або 116 111 (безкоштовно з мобільних телефонів усіх українських операторів).

Номер слайду 27

Карл Гу́став Юнг, або Карл Ґу́став Юнґ] (нім. Carl Gustav Jung; 26 липня 1875 — 6 червня 1961) — швейцарський психоаналітик, психолог, філософ культури, родоначальник аналітичної психології.

Номер слайду 28

Когнітивна психологіяЇї представники У. НАЙССЕР, А. ПАЙВІО та інші відводять у поведінці суб’єкта вирішальну роль знанням (з лат. cognito – знання). Основне поняття – “схема”. Вона – те, що є в голові людини: план збору і програма переробки інформації про об’єкти і події.

Номер слайду 29

Гуманістична психологія. Напрям пов'язаний з іменами А. МАСЛОУ (1908-1970), К. РОДЖЕРСА (1902-1987), Г. ОЛЛПОРТА (1897-1967), він укорінений у психотерапевтичній практиці. Головним предметом вважає ОСОБИСТІСТЬ як унікальну цілісну систему, яка являє собою не щось нерухоме, а живу можливість самоактуалі-зації - неповторного вияву в реальному житті індивідуаль-ного потенціалу людського буття, властивого кожній людині.

Номер слайду 30

Коли звертатися до психолога?переживаєте травматичні події і зміни в житті;втратили близьку людину;схильні до тривожних очікувань;є певні психологічні або міжособистісні проблеми;для особистісного зростання.

Номер слайду 31

   ІІ Розвиток вікова психологія: порівняльна: психологія аномального дитяча; - зоопсихологія; розвитку:психол. підлітків; - етологія (псих. - патопсихологія;юності; інстинктивної - олігофренопсихологія;дорослої людини поведінки тварин) - сурдопсихологія; - тифлопсихологія. ІІІ Людина і суспільство соціальна психологія: психологія особистості:психол. груп людей; - характерологія;психол. релігій - типологія індивідуальних відмінностей - професіографія

Номер слайду 32

СТРУКТУРА ПСИХОЛОГІЇІ Конкретна діяльність психологія праці: педагогічна психологія: юридична психологія:інженерна; - навчання; - судова; авіаційна; - виховання; - кримінальнакосмічна. – вчителя.  військова психологія: психол. творчості: медична психологія:псих. ведення бою; - наукової творчості; - нейропсихологія;психол. бійця; - художньої творчості - психопрофілактика;психол. атаки - психотерапія; - психогігієна; - психофармакологія   

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Хто такий психотерапевт?Психотерапевт — фахівець з вищою освітою психологаабо психіатра, який отримавдодаткову освіту в галузі психотерапії. У своїй практиці психотерапевт використовує немедикаментозні методи психологічної допомоги, наприклад, когнітивно- поведінкову терапію, гельштат- терапію, психодраму, психоаналіз тощо. Психотерапевт спеціалізується на лікуванні психічних розладів психологічними методами.

Номер слайду 35

Коли звертатися до психотерапевта?До психотерапевта варто звертатися в разі великих криз у житті, що виводять з рівноваги психічне здоров’я,а також з метою профілактики психічних розладів. Завдяки роботі з психотерапевтом ви зможете:поліпшити психічне здоров’я,змінити патерни поведінки,навчитися краще управляти емоціями та станамиусвідомлювати травматичний досвід та інтегрувати його у сьогодення так, щоб він не заважав жити далі.

Номер слайду 36

Хто такий психіатр?Психіатр займається патологіями психіки. Завжди має вищу медичну освіту, отже, може призначати лікарські препарати, скеровувати на додаткові дослідження, спостерігатиза впливом ліків на стан пацієнта і водночас може застосовувати психотерапевтичні методи.

Номер слайду 37

Коли звертатися до психіатра?емоційні порушення, невротичні стани, зокрема післятравматичного досвіду;розлади настрою (апатія, депресивні розлади);тривала тривога;панічні атаки, фобії;тривалі розлади сну (безсоння, порушення засинання,короткочасний сон);нав’язливі думки;розлади харчової поведінки;слухові або зорові галюцинації;думки про завдання собі або іншим ушкоджень,суїцидальні думки тощо;розлади поведінки;залежність.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПСИХОЛОГІЮ ЛЮДИНИ! Всім нам відомо, що психологія — це наука про сукупність психологічних явищ та поведінку людини, вищих тварин, яка пояснюється на основі цих явищ. Отже, об’єктом науки є людина, істота наділена свідомістю та внутрішнім суб’єктивним світом. Психологію можна віднести до одної з найцікавіших наук. Якщо Вам все ж хочеться дізнатися більше, то цікаві факти про психологію Вам допоможуть.1: Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам’яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не збудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадайте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.2: Людина відчуває себе більш успішною та щасливим тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більш того, сіра речовина не цікавить монотонна робота – мова йде як раз про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.3: Ви не можете не звертати увагу на їжу, на небезпеку. Чи помічали ви, що люди завжди зупиняються, щоб подивитися на сцени нещасних випадків. Насправді ми не можемо не звертати уваги на ситуацію небезпеки. У кожної людини є особлива частина мозку, яка відповідає за виживання та запитує: «Чи можу я це з’їсти? Може це мене вбити?».4: Дослідники довели, що якщо в юності людина вміла відмовлятися від того, чого сильно бажала, їй даються життєві випробування простіше та з мінімальними втратами.

Номер слайду 40

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПСИХОЛОГІЮ ЛЮДИНИ! 5: Для того, щоб до чогось звикнути необхідно трохи більше 2-х місяців, а точніше – 66 днів. Саме такий період знадобиться людині для того, щоб сформувати та довести до автоматизму будь-яку дію. Наприклад, якщо ви хочете перейти на правильне харчування, то вам може знадобитися трохи менше – приблизно 55 днів. А ось до спорту доведеться звикати довше – до 75 днів.6: Якщо ви думаєте, що можете мати безмежну кількість друзів, ви глибоко помиляєтеся. Виявляється, що людина за все своє життя може дружити до 150 разів.7: Бувають випадки, що ви хочете зробити людині приємне, подарувавши подарунок, але не знаєте що їй потрібно. Рішення є! Скажіть їй, що купили подарунок та запропонуйте відгадати, що це. Вона перерахує те, що хоче.8: Якщо вас мучать кошмари по ночах, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт – чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.9: Навіть позитивні події, такі як закінчення університету, вступ у шлюб або нова робота, можуть призвести до депресії.10: Кращим засобом від турбот, тривожності та стресу є читання. Це заняття надає швидший ефект на організм. Дивно, але цей спосіб набагато ефективніше прогулянкам, чаювання або прослуховування музики.11: Звичка формується 10 днів. Посієш звичку – пожнеш характер.12: Кольори сприяють покращенню психологічного стану та настрою… 

Номер слайду 41

Змінюймося на краще разом!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
4 травня 2023
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку