Практично-пізнавальне заняття на тему: "Психічне здоров'я"

Про матеріал
Психічне здоров’я — це рівень психологічного благополуччя, який визначається не тільки відсутністю психічних захворювань, а й рядом соціально-економічних, біологічних і тих, що відносяться до навколишнього середовища факторів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’ЯЯК ЙОГО ПІДТРИМУВАТИ?КОЛИ ПОЧИНАТИ ХВИЛЮВАТИСЯ?ЩО ЦЕ? Практично-пізнавальне заняття. Практичний психолог: Хіміч Аліна Миколаївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

! ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА!Психічне здоров’я — це рівень психологічного благополуччя, який визначається не тільки відсутністю психічних захворювань, а й рядом соціально-економічних, біологічних і тих, що відносяться до навколишнього середовища факторів.

Номер слайду 5

За даними ВООЗ, половина всіх психічних недуг починається у віці близько 14 років, але часто-густо ці захворювання не виявляють і не лікують. Депресія є третьою найпоширенішою причиною тягаря хвороб серед підлітків. Самогубство є другою з-поміж головних причин смерті серед людей у віці 15–29 років. Уживання алкоголю і заборонених наркотичних препаратів серед підлітків є великою проблемою в багатьох країнах і може призводити до ризикованої поведінки, такої як небезпечне кермування. Розлади харчової поведінки також є причиною для занепокоєння.

Номер слайду 6

Люди з високим рівнем психологічної рівноваги демонструють: позитивну самооцінку, яка тісно пов’язана зі здатністю керувати своїм життям; послідовність і передбачуваність, що свідчить про сформованість характеру; цілеспрямованість, яка ґрунтується на позитивному баченні майбутнього і потребі у самореалізації; автономність (незалежність), що забезпечується умінням ухвалювати відповідні рішення; відчуття єдності з іншими людьми, що приносить у життя стабільність і наповнює його сенсом.

Номер слайду 7

Психологічно здорова людина – це перш за все людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і така, що пізнає себе і навколишній світ не лише розумом, але і відчуттями, інтуїцією. Вона повністю приймає саму себе і при цьому визнає цінність і унікальність людей, що оточують її. Така людина покладає відповідальність за своє життя перш за все на саму себе і отримує уроки з несприятливих ситуацій. Її життя наповнене сенсом, хоча вона не завжди формулює його для себе. Вона знаходиться в постійному розвитку і, звичайно, сприяє розвитку інших людей. Її життєва дорога може бути не зовсім легкою, а інколи досить важкою, але вона адаптується до умов життя, що швидко змінюються. І що важливе – вміє знаходитися в ситуації невизначеності, довіряючи тому, що буде з нею завтра. Таким чином, можна сказати, що «ключовим» словом для опису психологічного здоров’я є слово «гармонія», або «баланс». І перш за все це гармонія між різними складовими самої людини: емоційними і інтелектуальними, тілесними і психічними тощо. 

Номер слайду 8

Оскільки кінцевим підсумком високорозвиненої особи є психологічне благополуччя, тому для комплексного розвитку потрібно знати основні складові психічного здоров’я і благополуччя. Їх усього шість.1. Першою і найважливішою складовою є прийняття себе як людини, гідного поваги. Це центральний ознака ментального здоров’я людини.2. Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірчі відносини з іншими. Люди з такими якостями мають вищий потенціал до любові і дружнім відносинам.3. Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку оточуючих. Це здатність, завдяки якій людина може не дотримуватися колективних вірувань, забобонів і страхів.4. Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає його психологічним умовам життя.5. Наявність мети в житті – упевненість в наявності мети і сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення цієї мети.6. Самовдосконалення – мало досягти тих характеристик, які були описані вище, важливо розвивати власний потенціал. Тобто повинна бути потреба реалізації себе і власних здібностей. Важливим аспектом ставлення до себе, як до особистості, здатної до самовдосконалення, є також відкритість новому досвіду. 

Номер слайду 9

Міжнародний стандарт психічного здоров’я включає 9 ознак: інтелект, цілеспрямованість, гнучкість, логічність мислення, моральні якості, соціальна поведінка, особливості харчування, емоційність, відношення до свого здоров’я. Для збереження психічного здоров’я важливо уникати скупості, мстивості, заздрощів, лицемірства, гордині, хворобливого самолюбства.

Номер слайду 10

Якщо ви помічаєте, що вас дратують будь-які незначні нестандартні ситуації, сон короткий і неспокійний. Якщо ви часто неадекватно стали діяти — це сигнал. Значить, ваше психічне здоров'я дало тріщину. Як же зберегти психічне здоров'я? Прислухайтеся до даних рекомендацій, можливо, вони допоможуть вам його відновити.

Номер слайду 11

1 крок. Праця  - найкращі ліки для психічного здоров'я. Неважливо, фізична, чи розумова праця, головне, щоб вона займала всю вашу увагу. Урізноманітніть своє життя цікавими для вас  заняттями. Це може бути спорт і хобі. Цікаві заняття допоможуть відчути приємну втому, задоволення і повернуть колишню працездатність.2 крок. Для відновлення психічного здоров'я більше часу приділіть сім'ї, дітям. Відчуйте себе комусь потрібним і улюбленим. Відчуйте сенс життя, стимул до розвитку. Дуже важливо для психічного здоров'я дотримуватися  режиму  дня. Вчасно вставати і лягати спати. Харчуватися здоровою і домашньою їжею, не переїдати.3 крок. Намагайтеся знаходити час для прогулянок на свіжому повітрі, подорожувати. Така різноманітність  життя сприятиме збереженню психічного здоров'я. Не забудьте виключити шкідливі звички. Якщо ви зможете виробити звичку у всьому бачити тільки хороше, це неодмінно сприятиме збереженню психічного здоров'я. Не забувайте, що стрес також може увійти у звичку.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Психологічний тест з картинки: яка насправді у вас самооцінка?

Номер слайду 15

Цифра 7. Такий вибір говорить про вас як про щасливу людину, яка не має жодних комплексів. Ви наповнені оптимізмом, а посмішка не сходить із вашого обличчя. Ви неймовірний друг, якого дуже цінує оточення. При цьому ви відкриті та комунікабельні і завжди не проти нових знайомств. Секрет вашого успіху – це впевненість у собі та стан внутрішнього спокою. Число 13. Якщо ви ясно бачите саме цю цифру, це говорить про вас як про людину з песимістичним типом мислення, яка не вміє справлятися з тиском. Швидше за все ви є інтровертами, які не люблять нових знайомств і гучних компаній. Радимо вам уникати стресу і поступово виходити із зони комфорту та починати більше спілкуватися з людьми. Число 16 . Вибір настільки сильного числа говорить про ваше лідерство, непохитність і іноді навіть агресивність. У вас хороші якості керівника і ви завжди берете всі найскладніші завдання у свої руки. Ви терпляча людина, яка тихо, гнучко, але вперто йде до своїх цілей. Ви любите себе і те, чим займаєтесь, але іноді це може межувати з нарцисизмом. Не дивлячись на те, що вам комфортно у будь-якому суспільстві, ви обираєте не брати участь у дискусіях, а спостерігати за ними. Цифра 8. Якщо ви обрали цю цифру, то це говорить про вас як про мрійливу і творчу людину, яка обожнює мистецтво і має тонкий смак до всього прекрасного. Ви чуйні, проте завжди ставите в пріоритет інтереси іншої людини і можете поступатися своїм бажанням. Саме така здатність придушувати себе говорить про занижену самооцінку — пам'ятайте, що іноді треба чути насамперед себе!Число 12. Ви дуже романтична людина, яка завжди ставить кохання на перше місце. Ви розчиняєтеся у відносинах із вашим партнером: ніхто вам більше не потрібен. Таким чином, ви створюєте межі між вашою парою та суспільством — це говорить про вас як про інтроверта, який боїться втратити свою другу половинку. Можливо, це також свідчить про вашу недовіру до партнера. Подумайте про свої почуття. Цифра 9. Вибір такого числа говорить про вашу сором'язливість. Найбільше ви цінуєте безпеку та не любите гострі відчуття, такі як екстрим. Однак при цьому ви дуже сміливі у спілкуванні з людьми, до яких вже звикли. Ви наполегливі. Вам подобається вчитися, ви обожнюєте нові знання та навички, завдяки цьому ви завжди впевнені у своїй правоті і не маєте проблем для того, щоб постояти за себе.

Номер слайду 16

«Здоров’я – це повнота духовного життя, радість, ясний розум. Твоє здоров’я у твоїх руках…» В. О. Сухомлинський. Бережіть себе! Гарного дня!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку