Правила загартування дітей

Про матеріал
Правила загартування дітей, Основні ефекти загартування, Засоби загартування .
Перегляд файлу

        Правила загартування дітей

Загартування дітей необхідне для того, щоб підвищити їх стійкість до низьких та високих температур повітря і за рахунок цього попередити часті захворювання.

Основні ефекти загартування:

  • Укріплення нервової системи,
  • Розвиток кісток і м’язів,
  • Покращення роботи внутрішніх органів
  • Активізація обміну речовин
  • Несприйнятливість до дії хвороботворних факторів.

Засоби загартування прості та доступні. Головне відкинути багато укорінених забобонів бабусь та батьків і не кутати дитину та не боятися свіжого повітря.

Під час загартування дітей  треба дотримуватися основних принципів: проводити загартовуючи процедури систематично, збільшувати час впливу загартовую чого фактору поступово, враховувати настрій дитини і проводити процедури у формі гри, починати загартування в будь якому віці. Ніколи не виконувати процедури, якщо дитина замерзла, тобто не допускати переохолодження. Уникати сильних подразників: тривалої дії холодної води або дуже низьких температур повітря, а також перегрівання на сонці. Треба правильно підбирати одяг та взуття дитини: вони повинні відповідати температурі зовнішнього середовища та бути виконані з натуральних тканин та матеріалів. Загартовуватися всією родиною. Загартовуючи процедури поєднувати з фізичними вправами та масажем. Ніколи не палити в приміщенні де знаходиться дитина. 

Основні фактори загартування - природні та  доступні  “Сонце. Повітря і Вода”.

Починати загартування новонародженого можна з 6-7 доби життя після огляду малюка лікарем – педіатром.

Загартовуючі повітряні процедури:

Провітрювання кімнати. Температура повітря в кімнаті малюка має бути від 20до 22 градусів. Провітрювання взимку можна проводити в присутності дитини. За рахунок відкритих кватирок та вікон швидко досягається зниження температури повітря на 1 градус. Повторюють провітрювання взимку 4-5 разів на день, влітку доступ свіжого повітря має бути постійним. Сковзне провітрювання проводять за відсутності малюка в кімнаті.

Прогулянки. Влітку новонароджених можна виносити на вулицю вже з першого тижня життя. Тривалість прогулянок від 20 до 40 хвилин. В нашій кліматичній зоні дітей перших тижнів життя можливо виносити на вулицю за температури повітря не нижче -5 градусів на 15-30 хвилин. Поступово збільшуємо тривалість прогулянок до 1-2 годин. Малюки, старші 3х місяців добре переносять мороз до -10градусів. А діти з 6 місяців можуть гуляти і при морозі -15 градусів. До 2-3 місяців дитину під час прогулянки краще тримати на руках, а не у візку, аби не допустити переохолодження.

Повітряні ванни  під час сповивання. Малюка залишають оголеним на сповивальному столі, краще в положенні лежачі на животі, протягом 2-3 хвилин. Поступово к 6 місячному віку тривалість повітряних ванн слід довести до 15 хвилин, а до віку 1 рік 30 хвилин. Ослаблених дітей привчають до прохолодного повітря поступово: спочатку розкривають лише руки та ніжки, потім тулуб до поясу, а через кілька тижнів – залишають малюка повністю оголеного на декілька хвилин (наприклад, по 5 хвилин 3-4 рази на день). Влітку повітряні ванни слід проводити на відкритому повітрі в тіні дерев.

При перших ознаках переохолодження дитини і появи «гусячої шкіри», посиніння губ, хвилюванні – малюка слід негайно одягти!

Загартування  водой може проводитися як місцеві або загальні процедури.

До місцевих процедур відносять вмивання, обтирання, обливання, ванни.

Загартування лише тоді ефективно, коли холодною водою обливають теплу дитину.

Традиційні  водні процедури:

Для дітей від самого народження: загальні ванни з обливанням. Купають дитину як звичайно при температурі води в ванні близько + 37 градусів. Готують в іншій посуді воду для першого обливання температурою на 10 градусів нижче, ніж у ванні (близько +26 градусів). Виймають малюка з ванночки, тримають його на долоні дорослого спинкою догори і спочатку обливають йому стопи прохолодною підготовленою водою, а потім спинку вздовж хребта до потилиці. Іноді малюки від несподіванки навіть скрикують, або «кряхтять», але потім швидко звикають до процедури. Після обливання дитину обсушують та закутують в просту та байкову пелюшки. Через 15-20 хвилин малюка переодягають. Рекомендують кожні 3-5 днів знижувати температуру води для обливання на 1 градус, поступово доводячи до температури води 18-20 градусів. Діти більш старшого віку, які адаптовані до процедури, самі вимагають обливання більш холодною водою після теплої ванни або душу.

Обливаючи малюка, примовляйте: «з гуски вода, з (ім’я дитини) – худоба!»

Підмивання, вмивання. Тривають 1-2 хвилини. Спочатку їх проводять теплою водою (28 градусів), потім кожні 2-3 дні знижують температури води на 1 градус, поступово доводячи до +22 градусів. Слідкуйте за тим, щоб ніжки малюка перед підмиванням були теплими! Після процедури загортають малюка в пелюшки на 15-20 хвилин. А потім переодягають.

Для дітей з 2-х місяців: загальні вологі обтирання. Спочатку готують шкіру дитини до процедури. Для цього сухою фланелевою пелюшкою або шматком шерстяної тканини щоденно вранці розтирають тулуб, руки та ніжки дитини до рожевого кольору.  Через 7-10 днів можна розпочинати обтирання водою. Рукавичку з махрової тканини або рушник змочують в воді ( 35-36 градусів взимку та 33 -34 градуси влітку), трішки віджимають і обтирають руки – від пальців до плеча, ніжки – від стоп до стегна, грудну клітину, живіт, спину. Таким чином досягається поєднання дія масажа і води. Одразу після обтирання витирають зволожену частину тіла рушником до легкого почервоніння шкіри. Один раз на 5 днів температуру води для обтирання знижують на 1 градус, доводячи її до +28 градусів. Тривалість процедури 3-4 хвилини. Краще проводити її перед денним сном. Для посилення рефлекторного впливу води на шкірі можливо застосовувати розчин солі (1 чайна ложка на стакан води).

Інтенсивні методи загартування

До інтенсивних методів загартування відносять ті методи, за яких відбувається хоча б короткочасний контакт тіла зі снігом, крижаною водою або морозним повітрям. Проміжне місце між традиційним та інтенсивним загартуванням займають контрастні процедури. При хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів у дітей, тонзиліті, аденоїдах краще застосовувати контрастні процедури.

Основні види контрастних загартовуючих процедур:

Контрастні ножні ванни

Контрастне обтирання

Контрастний душ

Сауна

Парна

Контрастне обливання ніжок: 

Ставлять два тази з такою кількістю води, аби рівень її доходив до середини голені. В одному тазу вода має бути гарячою +38+40 градусів, а в іншому при першій процедурі на 3-4 градуси нижче. Дитина спочатку опускає ніжки в гарячу воду на 1-2 хвилини та хлюпає ними у воді, а потім «перескакує» до тазу з прохолодною водою на 15-20 секунд. Так можна змінювати гарячі та холодні ванни 3-6 разів. Кожні 5 днів температуру води в другому тазу знижують на 1 градус, доводячи  до 17-12 градусів. У послаблених дітей процедуру можна закінчувати тазом з гарячою водою, а у здорових – з прохолодною.  Придумайте малюкам свою казку або кумедну історію, аби проводити контрастні процедури у вигляді гри або спектаклю.

Контрастний душ можна використовувати для дітей старше 2х літнього віку. При цьому малюк стоїть під «гарячим дощиком» 1-2 хвилини, а потім під «холодним» 10-20 секунд. Чередувати 5-10 разів.

Багато дітей добре переносять ходіння по снігу босоніж після  адаптації до обливання стоп прохолодною водою. Важливо, аби під снігом була земля, а не бетон чи асфальт. Виходьте з малюком коли випаде чистий сніг, в зручному взутті (валяночки), яке легко знимати і одягати. Побігайте з дитиною. Якщо у дитини будуть червоні щічки, то і ніжки малюка теж теплі. Знімаєте взуття і ставите ніжку на кілька секунд на сніг. Просушуєте її чистим рушником, одягаєте взуття і повторюєте теж саме з іншою ніжкою. Після процедури треба ще трохи побігати або поприсідати.

Робіть ці загартовуючи процедури разом всією родиною! 

 

 

 

docx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
1450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку