Правомірна поведінка та правопорушення

Про матеріал
Відкрита виховна година «Правомірна поведінка та правопорушення » в рамках проведення місячника правових знань та правової інформації викладачем соціально-економічних дисциплін Березовською Т.І.
Перегляд файлу

 

 

Виховна година

 

«Правомірна поведінка та правопорушення »

 

 

                                                                                                                           

 

 

Підготувала                                                                                                                             Березовська Т.І.

 

 

 

09.02.2021.


 Метеріали відкритої виховної години

на базі групи Аі-031

«Правомірна поведінка та правопорушення»

Мета:

  • ознайомити студентів із положеннями Кримінального кодексу України;
  • розкрити причини правопорушень та їхні наслідки;
  • розвивати в студентів почуття відповідальності за свої вчинки, дії;
  • ознайомити їх з основами правомірної поведінки.

Запрошені гості:

Присутні:

Обладнання: виставка літератури з цієї теми; висловлювання видатних людей; відео сюжет про неповнолітніх злочинців.

Форма проведення: година-спілкування

                                                                                            Епіграф:

Посійте вчинок - пожнете звичку.

Посійте звичку - пожнете характер.

Посійте характер - і ви пожнете долю.

                                                                                                              В. Теккерей

 «Поведінка - це дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя».

                                                                                                             Й.Гете:

 

 

 

 

Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально всі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати. Це і є метою нашої виховної години.

 

* Як можна назвати дітей, що порушують права інших? (Правопорушник,

злочинець, невихований, поганий…)

* Що таке правопорушення?

Правопорушення – порушення правової норми, заборони, встановленої суспільством. Тобто – це антисуспільне діяння. Держава та її органи мають право за законами карати правопорушників. Отже, правопорушення – це протиправне антисуспільне діяння, що заподіює шкоду суспільству і карається законом. Правопорушенням може бути не лише дія, а й бездіяльність. У деяких випадках бездіяльність буває аморальною, шкідливою суспільству, наприклад, ненадання необхідної допомоги потерпілому, коли можна було її подати.

Отже, з’ясовуються основні правопорушення, поширені серед молоді:

недотримання правил для студентів, порушення дисципліни, бійки,

крадіжки, неслухняність, порушення правил переходу вулиці,

азартні ігри в громадських місцях, бродяжництво, старцювання

(просити гроші на вулиці)., куріння, розпивання алкогольних напоїв, булінг

У булінгу (цькування) можуть бути такі форми (види, прояви):

 

1)  фізичний булінг – наприклад умисні штовхання, стусани, удари, нанесення побоїв, тілесних ушкоджень та ін.;

 

2) економічний булінг – наприклад вимагання (у дитини вимагають гроші, їжу, інші речі, примушують щось вкрасти) або пошкодження та інші дії з майном (пошкодження, викрадення, заховання особистих речей жертви);

 

3) сексуальний булінг – є підвидом фізичного це будь-які систематичні дії сексуального характеру;

 

4) психологічний булінг – насильство, пов'язане з дією на психіку, що наносить психологічну травму шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість наприклад:

- образливе ім'я, з яким постійно звертаються до жертви, обзивання, дражніння, зведення наклепів, поширення образливих чуток та ін.;

- образливі жести або дії наприклад, плювки в жертву або в її напрямку; залякування наприклад використання агресивної мови тіла й інтонації голосу для змушення дитини робити чи не робити щось;

- ізоляція, наприклад, жертва навмисно ізолюється, виганяється чи ігнорується частиною або всім класом;

 

5) кібербулінг – цькування за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв наприклад пересилання двозначних зображень і фотографій, обзивання, зведення наклепів та ін.;

 

Розповідь про правопорушення.

Хоча більшість громадян нашої країни поважають закони,

однак часто їх порушують. Порушення законів бувають різні.

Окремі з них не мають серйозних наслідків. Серйозні правопорушення називають злочинами, а людей, які їх чинять,— злочинцями. Для того щоб розв’язати правові конфлікти, розкривати злочини й визначати міру покарання злочинцям, створені суди. Вони є в кожному районі, місті.

Часто на лаву підсудних сідають неповнолітні. Вони, на жаль, теж можуть бути не тільки правопорушниками, а й злочинцями.

 

Слово інспектору Козію Андрію Степановичу.

 

Як ви гадаєте, чому неповнолітні стають правопорушниками?

Є багато різних чинників, що ведуть до скоєння правопорушення. Найперший — це неблагополучні сім’ї, у яких батьки наркомани чи алкоголіки, неповні сім’ї.  Часто своїх дітей вони примушують жебракувати, красти. Такі діти не ходять до школи, займаються бродяжництвом, полишають свої домівки, їдуть в інші міста, а там скоюють злочини. Це новий тип дітей — «діти вулиці» (особливо у великих містах).

Більшість із них — малолітні злочинці, наркомани, торгівці наркотиками. Часто діти бувають дуже жорстокими, не думають, до чого

може призвести той чи інший необдуманий учинок. Вони можуть

знущатися над тваринами, а пізніше — над людьми, забуваючи

про людяність і мораль.

 

А що таке мораль?

Мораль — це сукупність уявлень людей про те, що добре, а що погано, як треба чинити в тому чи іншому випадку, які людські вчинки заслуговують на повагу, а які — на осуд. Ми вже говорили про моральні якості, а зараз поговоримо про  аморальні, тобто протилежні до моральних.

 

Які наслідки має для людини вчинок?

  • Звичайно, вчинок вчинку не рівний. Одні вчинки в житті людей звичайні, інші - рівня подвигу. Але у вчинку виявляється характер людини.
  • Будь-який вчинок залишаєвідповідальність особи, яка його вчинила.
  • Не завжди вчинок є правомірним, а частіше пов’язаний з порушенням закону.

 

А що ж тоді є правомірною поведінкою?

 

  • правомірна поведінка - це коли людині не спадає на думку порушувати закон.
  • що правомірна поведінка - це коли люди житимуть за законами суспільства, не через страх покарання.

 

Які наслідки має для людини вчинок?

Пограбування, крадіжки, насильство, убивство - це тяжкі злочини, які коять уже сформовані злочинці. Але нерідко буває, що людина чинить злочин не навмисно - через байдужість, незнання або недбалість. Іноді починається,здавалось би, із невинних, не грубих порушень моральних норм, правил, порядку.

 

Скажімо, хлопчаки полюбляють поласувати плодами з чужого саду. Деякі вбачають в цьому своєрідну романтику. А що це крадіжка - не думають?

Або інколи ми є свідками того, як хлоп’яча суперечка переходить у бійку.

  

У країні нині засуджено понад 100 тисяч підлітків, 527 тисяч взято на облік у міліцію. На 10 тисяч неповнолітніх припадає в середньому 129 правопорушень і злочинів. Є все: злісне хуліганство, бійки, грабежі, розбій, крадіжки, вбивства, ґвалтування.

Називаючи вам цю статистику, я хотіла ще раз звернути увагу на епіграф нашої виховної години і на вислів Й.Гете:

«Поведінка - це дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя».

 

Пропоную вашій увазі знайомство з кримінальним законодавством України.

 

Отже, перегорнемо сторінки Кримінального кодексу України...

 

Кримінальній відповідальності і покаранню підлягає лише особа, яка винна у вчиненні злочину, тобто така, що умисно або з необережності вчинила передбачене кодексом суспільно небезпечне діяння. Кримінальне покарання застосовується тільки за вироком суду.

Особи, які вчинили злочин, підлягають відповідальності на підставі цього кодексу.

 

  • Злочином визнається передбачене кримінальним законодавством суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність), що посягає на власність, особу, права громадян, на правопорядок.
  • Тяжкими злочинами визнають умисні діяння, що являють собою підвищену суспільну небезпеку. До тяжких злочинів належать: особливо небезпечні державні злочини, бандитизм, контрабанда, масові безпорядки, виготовлення або збут підроблених грошей, умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, грабіж за обтяжуючих обставин, зґвалтування, одержання хабарів.
  • Злочин вважається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала суспільно небезпечний характер своєї дії або бездіяльності, передбачала її суспільно небезпечні наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків.
  • Злочин визнається вчиненим з необережності, коли особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання небезпечних наслідків своєї дії, але легковажно розраховувала на їх відвернення або не передбачила можливості настання таких наслідків, хоч повинна була і могла їх передбачити.

 

Відео злочини з 14 років

Отже, ми з’ясували, що таке злочин і тепер поговоримо про відповідальність неповнолітніх.

 

Сам факт неповноліття винного у скоєнні злочину враховується судом як пом’якшуюча обставина. Для осіб, що вчинили злочин уперше неповнолітньому віці, передбачено полегшені, порівняно з дорослими злочинцями, умови відбування покарання.

 

Відео види покарань неповнолітніх

Дуже часто для підлітка, що вперше вчинив злочин, замість кримінального покарання застосовують наступні примусові заходи виховного характеру: зобов’язання попросити пробачення, застереження, передача під нагляд, але найбільш суворий захід виховного характеру - направлення до спеціальних навчально-виховних установ (школи, професійні училища соціальної реабілітації для порушників 11-18-річного віку).

 

Студент:Хуліганство – навмисні дії, що грубо порушують громадський порядок. Карається позбавленням волі на строк від 6 місяців.                                         

Студент: Злісне хуліганство — це дії, що визначаються, цинізмом, зухвалістю. Карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Студент: Знищення і руйнування пам’яток культури. Позбавлення волі строком до 3 років.

Студент: Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння. Позбавлення волі на строк до року.

Студент: Угон автотранспортних засобів. Позбавлення волі на строк до 1 року.

Студент: Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, пересилка або збут наркотичних речовин. Позбавлення волі на строк до 10 років.

Студент: Крадіжка - позбавлення волі на строк до 3 років.

Студент: Грабіж - до 5 років позбавлення волі.

 

Тепер перейдемо до реальних прикладів з життя. Я зачитаю вам ситуацію, а ви спробуйте самі визначити міру покарання:

Учень 10 класу займався продажем наркотичних речовин. Чи є це злочином і як карається? (це один з найтяжчих злочинів, карається тривалим позбавленням волі);

 

Відео Ти і поліція

 

Заключне слово

    Закінчуючи наше засідання, хочу наголосити на тому, що наш Основний Закон – Конституція, так як і Загальна декларація прав людини гарантують нам можливість людського життя, ставлять його попереду будь яких чинників нашого буття. Тому ми завжди повинні твердо пам’ятати: «Кожна людина має обов’язки перед суспільством, у якому тільки й можливий повний розвиток її особи». А саме: неухильно додержуватись Конституції та інших законів України; не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей; шанувати і поважати державні символи України; не задавати шкоди природі, історико-культурній спадщині. Відшкодовувати завдані їм збитки. Немає прав без обов’язків, немає обов’язків без прав. І ще одну заповідь повинен запам’ятати кожен із нас: «Шануй батька свого і матір свою». Адже саме батьки дали нам життя, саме вони щоденно переживають за нас, хочуть, щоб ми завжди були здоровими, щасливими.

docx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
1513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку