Правопорушення: поняття, склад, види. Юридична відповідальність.

Про матеріал
Методична розробка - презентація - призначена для використання на уроках правознавства та громадянської освіти. Матеріал буде корисним і під час дистанційного навчання. Розкриваються ключові питання з теми "Правопорушення" : поняття, склад, види. Розглядаються види юридичної відповідальності за певні види правопорушень. Для проведення рефлексії наводяться приклади життєвих ситуацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопорушення: поняття, склад, види. Юридична відповідальність.9клас Підготувала Луцишина Л. В.

Номер слайду 2

В біду потрапляють, неначе в прірву, а до злочину сходять по щаблях…

Номер слайду 3

Правовідносини- це суспільні відносини, що регулюються нормами права. Ознаки правовідносин: - існують тільки в людському суспільстві - регулюються нормами права - брати участь у правовідносинах можуть особи, які мають правоздатність і дієздатність

Номер слайду 4

Склад правовідносин- суб’єкти правовідносин (фізичні і юридичні особи)- об’єкти правовідносин (матеріальні і нематеріальні блага)зміст правовідносин фактичний аспект-дії участників юридичний зміст-юридичні права і обов’язки

Номер слайду 5

Юридичні факти- життєві обставини, унаслідок яких виникають, змінюються або припиняються правовідносини. Події (не залежать від волі особи)-стихійне лихо-народження, хвороба, смерть-настання строку Дії (вчинки особи)-правомірні - неправомірні

Номер слайду 6

Правоздатність- можливість особи мати права і обов’язки. Правоздатність виникає з народження. Дієздатність - можливість своїми діями набувати юридичних прав і обов’язків, самостійно нести юридичну відповідальність. Дієздатність зростає з віком.

Номер слайду 7

Поняття правопорушення та його склад. Правопорушення –це протиправне, винне, суспільно небезпечне діяння (дія чи бездіяльність), яке тягне за собою юридично визначені для правопорушника негативні наслідки.

Номер слайду 8

Причини правопорушення

Номер слайду 9

Ознаки правопорушення

Номер слайду 10

Ознаки правопорушення

Номер слайду 11

Форми вини

Номер слайду 12

Вина — психічне ставлення особи до вчиненого правопорушення та його наслідків. Умисел — одна з форм вини, що полягає в усвідомленні правопорушником протиправного характеру та наслідків свого діяння та у бажанні або свідомому допущенні їх виникнення. Необережність — правопорушник не усвідомлював наслідків діяння. Хоча мусів би це зробити. Приклад умислу : зловмисник наніс удар палицею по голові потерпілого, попередньо вибравши з двох наявних(палиць) важчу. Приклад необережності: водій не вибрав безпечної дистанції при русі в потоці машин, в результаті різкого гальмування пошкодив автомобіль, який рухався попереду.

Номер слайду 13

Практикум. Форми вини. Грабіжник вихопив сумку у жінки. Два мотоцикліста змагалися у швидкості на проїжджій частині дороги. Один з них збив пішохода. Власник комп’ютерного клубу установив у приміщенні надмірну кількість комп’ютерів, що загороджували вихід. Через збільшувальну напругу сталося замикання, виникла пожежа, що призвела до людських жертв. Водій маршрутного таксі перевищив швидкість. Сталася ДТП. Були травмовані пасажири. Лікар не надав своєчасно хворому першу медичну допомогу, внаслідок чого хворий помер. Діти залишилися вдома без догляду батьків, гралися сірниками. Сталася пожежа.

Номер слайду 14

Склад правопорушення: Склад правопорушення – це сукупність передбачених законом об´єктивних і суб´єктивних ознак суспільно небезпечного діяння, за вчинення якого винна особа несе юридичну відповідальність

Номер слайду 15

Елементи складу правопорушення:

Номер слайду 16

Елементи складу правопорушення:

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдання. Визначити склад правопорушення . Учні, намагаючись зірвати контрольну роботу, зателефонували до школи і повідомили, що школа замінована.2. . Громадянин П. під час бійки завдав гр. Д. легких тілесних ушкоджень.

Номер слайду 19

Види правопорушень. За ступенем суспільної небезпечностіПроступки Злочини

Номер слайду 20

Проступки: Порушення державного порядку, конституційної компетенції та повноважень глави держави, уряду та інших органів державної влади. Конституційні Правопорушення, яке посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, суспільні відносини у сфері державного управління тощо. Адміністративні Вчинені у сфері майнових та особистих немайнових відносин. Цивільно-правовіДисциплінарні Завдають шкоди внутрішньому розпорядку діяльності підприємств, установ, організацій.

Номер слайду 21

Практикум: Визначити вид правопорушення. Ситуація 1. Укажіть склад та вид правопорушення: Громадянин П. під час бійки завдав громадянину Д. легких тілесних ушкоджень. Ситуація 2. Укажіть склад та вид правопорушення: Керівництво підприємства протягом трьох місяців не сплачувало робітникам заробітну платню. Ситуація 3. Укажіть склад та вид правопорушення: Студенти одного з навчальних закладів вирішили провести несанкціонований мітинг. Ситуація 4. Укажіть склад та вид правопорушення: 16-річні підлітки спробували вживати спиртні напої під час шкільної дискотеки. Ситуація 5. Укажіть склад та вид правопорушення: Учні, намагаючись зірвати контрольну роботу, зателефонували до школи і повідомили, що школа замінована.

Номер слайду 22

Завдання. Визначити вид правопорушення .1. Керівництво підприємства протягом трьох місяців не сплачувало робітникам заробітну платню.2. Учень спізнився на урок без поважної причини.3. Сім´я, повертаючись пізно увечері з театру, перейшла дорогу у невідповідному місці.

Номер слайду 23

Злочини

Номер слайду 24

1. Визначте суб´єктивну сторону правопорушення:“Багатодітний Микола, не маючи коштів на те, щоб прикрасити домівку до Нового року, зрізав ялинку у сусідньому із селищем лісі”.2 . З´ясуйте форму вини в такій ситуації:“Водій маршрутного таксі, намагаючись обігнати вантажівку, яка повільно рухалась трасою, не розрахував відстань до зустрічного автомобіля, що призвело до аварії”. Рефлексія

Номер слайду 25

Юридична відповідальність Юридична відповідальність- це обов’язок правопорушника перетерпіти певні негативні наслідки (санкції) за скоєнне правопорушення, які визначаються в установленному законом порядку. Санкції- наслідки за порушення норм права Підстави юридичної відповідальності:-Фактична (наявність у діянні складу правопорушення)-Юридична (наявність рішення про притягнення до відповідальності)

Номер слайду 26

Ознаки юридичної відповідальностіє наслідком порушення норм правасанкції має право накласти лише державний органпорядок притягнення до відповідальності має бути визначений закономделікоздатність особи (здатність особи нести юридичну відповідальність певного виду)

Номер слайду 27

Види юридичної відповідальності. Дисциплінарна. Адміністративна. Цивільно-правова. Матеріальна. Конституційна. Кримінальна

Номер слайду 28

Види юридичної відповідальності: 1. Кримінальна (за скоєння злочинів, передбачених ККУ у вигляді різних видів кримінальних покарань) 2. Адміністративна(за порушення громадського порядку та спокою,прав і свобод людини у вигляді адміністративних стягнень)3. Цивільно-правова( за порушення майнових та невиконання договірних забов’язень, нанесення шкоди здоров’ю особі у вигляді пені, штрафу, комперсації збитків)

Номер слайду 29

4. Дисциплінарна (за порушення навчальної, військової чи трудової дисципліни у вигляді застосування дисциплінарних стягнень) 5. Матеріальна (за нанесення матеріальних збитків юридичній особі) 6. Конституційна (для посадових осіб за порушення норм Конституції України) Особа притягується до певного виду юридичної відповідальності залежно від свого віку.

Номер слайду 30

Юридична відповідальність неповнолітніх осіб{26770 DC2-B569-42 DA-B8 FD-538930 CA3341} Вік особи. Обсяг юридичної відповідальності До 14 років Юридичної відповідальності немає, застосовуються лише виховні заходи (відповідають батьки неповнолітнього) 14 років Часткова кримінальна відповідальність 15 років Часткова кримінальна, обмежена цивільна відповідальність 16-17 років Обмежена цивільна, повна адміністративна та кримінальна відповідальність 18 років Повна юридична відповідальність

Номер слайду 31

Приклади правопорушень Кримінальне: вбивство, насильство, крадіжка Адміністративне: порушення правил пожежної безпеки, правил поведінки у лісі, вчасно не вклеєне фото у паспорт із настанням 16, 25,45 років Цивільно – правове: розбити вікно, пошкодити автомобіль (розбити скло) Дисциплінарне: невиконання трудових обов’язків Матеріальне: пошкоджено транспорт, зіпсовано якусь деталь Конституційне: незаконні дії, невиконання передбачених законом обов’язків

Номер слайду 32

Функції юридичної відповідальностіКаральна (штрафна)-покарання правопорушника. Виховна-виховання поваги до прав людини. Правопоновлююча (компенсаційна)-відновлення порушених прав. Превентивна- запобігання скоєнню нових злочинів

Номер слайду 33

Не знання закону - не знімає відповідальності за його порушення…

Номер слайду 34

Презу́мпція невинува́тостіПрезу́мпція невинува́тості або презу́мпція неви́нності (презумпція — лат. praesumptio, від praesumo — «передбачаю», «угадую») — правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, припускається невинність до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду, який набрав законної сили.

Номер слайду 35

ч. 1 ст. 62 Конституції України: особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. статті 11 Загальної декларації прав людини від 1948 та пунктом 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 1950: Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Номер слайду 36

1. Управління автомобілем у нетверезому стані.2. Неявка працівника на роботу без поважної причини.3. Крадіжка товару із супермаркету.4. Пошкодження учнем підручника, отриманого в бібліотеці.5. Хлопець переліз через паркан сусіда й розтоптав рідкісні квіти..6. Хибне повідомлення неповнолітнім в міліцію про замінування школи.7. Скоєння ДТП водієм, який перебував у нетверезому стані. Завдання. Визначити вид юридичої відповідальності

Номер слайду 37

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника ст. 47- 52. Виконати завдання Слайд № 36 презентації.3. Знайти на сторінках газет чи інших джерел ситуації, які містять інформацію про правопорушення, та проаналізувати з точки зору норм права.

pptx
Додано
14 грудня 2022
Переглядів
1821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку