Прецентація "Практична робота №2: Спостереження явищ дифузії та випаровування"

Про матеріал
Допоміжний матеріал для учнів 5 класів НУШ з курсу "Пізнаємо природу" за модельною програмою Д.Біди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №2 Тема: Спостереження явищ дифузії та випаровування

Номер слайду 2

Мета: дослідити явища дифузії та випаровування, визначити чинники, які впливають на їх швидкість. Обладнання та матеріали: мандаринка, ватні диски, харчовий барвник, піпетка, склянки з холодною та гарячою водою, спирт або парфуми, рідинний термометр, паперові стікери для записів без клею

Номер слайду 3

Хід роботи. Частина 1 Перегляньте відеоhttps://youtu.be/SPs97 Gq_Mzo

Номер слайду 4

Завдання 1 Зніми шкірочку з мандаринки1. Запиши що ти відчуваєш.2. Чи швидко поширюється запах?3. Поясни що відбувається.

Номер слайду 5

Завдання 2 Намалюй на стікері коло радіусом 2-3 см. Ватним диском змочи частину стікеру в середині кола. Поклади у центр кола дрібку харчового барвника.1. Що ти спостерігаєш?2. Чи швидко поширюється барвник?3. Поясни, що відбувається. Висновок: ( Де дифузія відбувається швидше: в газах чи в рідинах?)

Номер слайду 6

Завдання 3 Приготуй 2 склянки з холодною та гарячою водою. Намалюй на стікерах кола радіусом 2-3 см. Змочи один стікер у холодній воді і поклади на склянку з холодною водою, інший – у гарячій і поклади на склянку з гарячою водою. На обидва стікери в центр кола поклади по дрібці харчового барвника.1. У якому випадку дифузія відбувається швидше?Висновок:( Як залежить швидкість дифузії від температури?)

Номер слайду 7

Частина 2 Перегляньте відео https://youtu.be/X_O67 GUFZAI

Номер слайду 8

Завдання 1 Піпеткою нанеси на стікер краплину води і краплину спирту1. Яка крапля випаровується швидше?

Номер слайду 9

Завдання 2 Піпеткою нанеси на стікер дві краплі води. Одну з них розітри тупим кінцем олівця, збільшивши площу вільної поверхні для випаровування.1. Яка краплина випаровується швидше?

Номер слайду 10

Завдання 3 Піпеткою нанеси дві краплі спирту. Одну на стікер, іншу на долоню1. Яка краплина випаровується швидше?Висновок:( Як залежить швидкість випаровування від температури?)

Номер слайду 11

Завдання 4 Піпеткою нанеси 2 краплі спирту на стікери. Одну обдувай листком або долонею1. Яка крапля випаровується швидше?Висновок: ( Від яких чинників залежить швидкість випаровування рідин?)

Номер слайду 12

Завдання 5 За допомогою термометра визнач температуру у кімнаті1. Температура у кімнаті ____________Обгорни ваткою резервуар термометра. Закріпи та промочи ватку. Визнач температуру вологої ватки2. Температура після зволоження ______________Слідкуй за випаровуванням і визнач найнижчу температуру3. Найнижча температура після випаровування ____________Висновок:( Як змінюється температура тіла під час випаровування?)

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Дописати практичну роботу № 2, параграф 13, стор. 52.

pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
3222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку