Предмет «Я досліджую світ» Тема: « Природа рідного краю. Місто Бориспіль.»

Про матеріал
Великий Педагог і Гуманіст Василь Олександрович Сухомлинський майже 30 років тому написав пророчі рядки: "Більше, ніж будь-коли, зараз ми повинні думати про те, що вкладаємо в душу дитини". Усі ми були свідками того, як у перші роки незалежності творчий пошук увінчався ідеєю розбудови національної школи і запровадження системи національного виховання. І таке виховання дитини дасть певні результати, де школяр усвідомлює себе особистістю, у рідному селі чи в місті, у родині, у колі друзів, знайомих і товаришів, у середовищі (природному, економічному, етнокультурному, соціальному) , в якому щодня живе. І для того, щоб процес відбувався успішно, дитина повинна мати знання про село чи місто, де народилася, про адміністративний район, де живе, про навколишнє середовище, яке її оточує, про людей, з якими доводиться щодня спілкуватися, про все, що можна назвати коротко, але вичерпно, - мала Батьківщина.
Перегляд файлу

Предмет «Я досліджую світ»

Тема: « Природа рідного краю. Місто Бориспіль.»

Вчитель Путіліна Л.І.

 

Великий Педагог і Гуманіст Василь Олександрович Сухомлинський майже 30 років тому написав пророчі рядки: "Більше, ніж будь-коли, зараз ми повинні думати про те, що вкладаємо в душу дитини". Усі ми були свідками того, як у перші роки незалежності творчий пошук увінчався ідеєю розбудови національної школи і запровадження системи національного виховання. І таке виховання дитини дасть певні результати, де школяр усвідомлює себе особистістю, у рідному селі чи в місті, у родині, у колі друзів, знайомих і товаришів, у середовищі (природному, економічному, етнокультурному, соціальному) , в якому щодня живе. І для того, щоб процес відбувався успішно, дитина повинна мати знання про село чи місто, де народилася, про адміністративний район, де живе, про навколишнє середовище, яке її оточує, про людей, з якими доводиться щодня спілкуватися, про все, що можна назвати коротко, але вичерпно, - мала Батьківщина.

Для розв’язання цих завдань необхідна чітка система навчальної краєзнавчої роботи. Робота по вивченню свого рідного краю закладена у програмі з природознавства, починаючи з 1 класу у таких темах:

  1.              Де твій рідний край?
  2.              Яка природа у твоєму краї?
  3.              Яка поверхня землі у твоєму краї?
  4.              Які водойми дають воду у твоєму краї?
  5.              Які рослини прикрашають твій рідний край?
  6.              Які дикі тварини живуть у твоєму краї?
  7.              Які культурні рослини вирощують у рідному краї?

 

Вивчення краєзнавства продовжується в 3 класі, де вивчають такі теми:

  1.              Вода.
  2.              Гірські породи.
  3.              Ґрунти.
  4.              Рослини і тварини.

Вивчаючи дані теми з природознавства в першому і третьому класах, необхідно використовувати матеріал про Бориспільщину, щоб розширити знання маленьких школярів про їх маленьку Батьківщину.

 

 

 

 

 

 

Бориспіль єсть! І я цю землю славлю!

Бо честь вона в іменні береже.

 

                           М.Боровко

 

"Людина завжди повинна знати, звідки пішла в життя", - сказав Олександр Довженко. І хоч би куди закинула нас доля, завжди пам’ятаймо свою малу Батьківщину, бо саме наша пам'ять, відлунюючись дзвінкою струною в серці, не дає нам стати черствими, байдужими, безбатченками.

 

 

Твій рідний край

Наша Батьківщина – Бориспільська земля. Вона красива і дуже добра, багата – на таланти і працьовиті руки, гостинна й відкрита серцем до тих, хто має добрі наміри. Бориспільський район, розташований у східній частині Київської області, утворений в 1923 році. Центр району, місто Бориспіль, розташований за 35км від Києва. Населення міста становить 51тисячу чоловік.

Територія сучасного міста Борисполя зустрічається в літописах 1015-2254 рр. тоді на Альті було вбито сина Володимира Великого, князя Бориса. З ім'ям Бориса пов’язана сучасна назва Борисполя. Першими поселенцями стали туту козаки, які жили в хуторах. В 1603 році було засноване містечко Бориспіль.

 

О, земле рідна, ниви і сади,

Тобі навік подарувала доля,

А ще – синів, для котрих житнє поле

Як совість і як спадок – назавжди!

 

                           М. Боровко

 

 

 

Поверхня землі у твоєму краї

Поверхня землі майже рівнинна, інколи хвиляста: добре виражені підвищення чергуються з низинами, що нерідко переходять у болото. Різноманітність поверхні Бориспільщини вносять піщані пасма, зниження часто заповнюються талими водами снігів.

 

 

 

 

Вода

 

 

Крізь мене Альта протікає

Джерелами віків і долі

По берегах – мечів тополі,

І спіє спів у вишняках.

Тримає ранок у руках,

Мов сонце, щит на видноколі.

Крізь мене Альта протікає

Джерелами віків і долі.

Хтось з того берега гука –

І човен поверта поволі.

Я на Борисовому полі –

Довкола трави у вінках.

Крізь мене Альта протікає.

 

                          М.Боровко

 

 

Вода – це один з найпоширеніших компонентів природи. Без води не маже існувати жодна жива істота на Землі. Рослинам, тваринам і людині вона потрібна так само, як їжа, повітря, світло й тепло. Найбільшою річкою, яка протікає по території Бориспільщини є річка Дніпро (2200км її довжина). Вона несе свої води із боліт Валдайської височини і впадає в Чорне море. На території району Дніпро приймає ліві притоки: річкуПавлівку (довжина 31км.) та Трубіж (довжина 113км). На Бориспільщині протікала це одна річка  - Альта. Це права притока Трубіжа. Ця річка була судноплавною. При осушуванні боліт запаси води в річці зменшились і вона зникла, лишилось подекуди тільки її русло. Але на території Бориспільщини є озера і болота. Найбільше озеро - Велике або Новодівич – є в селі Іванків. Воно живиться підземними водами. А також озеро Степанкове, розташоване між селами Вороньків і Глибоке, і озеро Глибока Долина між Борисполем і селом Глибоким.

 

 

 

 

 

 

Ґрунти рідного краю

 

На території Борисполя ґрунти різноманітні. Чорноземи займають найбільшу площу. Головна властивість даного ґрунту – родючість, яка забезпечує рослинам необхідні речовини для їх росту. А також можна зустріти і глинисті ґрунти в селі Нестерівка. В їх складі переважає глина. А в селах Проців, Кийлів в ґрунтах більше піску, тому їх називають пісчаними.

 

 

Корисні копалини

Є в надрах Бориспільщини і корисні копалини. Вони різні за походженням і значенням для виробництва. Промислове значення має природне будівельне каміння: гнейси використовують у вигляді щебеню, граніти – як архітектурно-декоративний камінь. Територія багата різноманітними шпигами яка використовується для виробництва цегли та керамічних блоків. Багато запасів піску, який використовують для бетонних і штукатурних робіт, а також для скляного виробництва.

В селі Дударків розвідане родовище болотного мергелю. Використовують його для вапнування кислих підзолистих ґрунтів. В селі Старе є запаси якісного палива – торфу, а в сільському господарстві – якісні добрива. Торф придатний для брикетування, газифікації, а іноді навіть для коксуван6ня.

 

Рослинний і тваринний світ Бориспільщини

На Бориспільщині є всі умови необхідні для росту і розвитку рослин. Тут поширена лісова, лучна болотна рослинність. Від села Вороньків тягнуться переривчастою смугою хвойні соснові ліси. Зустрічаються широколистяні ліси з дуба, в’яза, граба, осики. Ростуть ліщина, глід, горобина та різноманітні трави серед яких багато лікарських. Багато рослин занесені до Червоної книги. Це – конвалія, сон, ковила пухнастолиста, біле латаття, глечики жовті. Бутони білого латаття спливають із води за кілька хвилин до сходу сонця і закриваються від перших його променів. Площа лісів і лісових насадженьь 14 тисяч гектарів.

Багатий і тваринний світ. На території Бориспільщини є мешканці лісів: козуля, лось, олень плямистий, дикий кабан, лисиця. Біля водойм можна зустріти бобра, ондатру та нутрію. Живуть бобри біля високих берегів річок. Вхід у хатку завжди під водою. Ондатра є цінною твариною завдяки своєму декоративному хутру. Така лісова тварина як борсук веде потайний спосіб життя і полює тільки після заходу сонця. Взимку спить. Його жир дуже цінний і використовується в медицині. Багато в нашій місцевості зайців і  їжаків. Зустрічаються гадюки, вужі, ящірки, жаби.

Дуже багато є птахів. Лелеки живляться жабами, мишами, полівками, комахами. Багато гніздиться ластівок, які живляться комахами і цим рятують сади від шкідників. Дуже багато горобців, ворон, граків і зозуль. У лісах можна зустріти дятла, іволгу, малинівку. Своїми піснями радують нас солов'ї і жайворонки.

Багато у річках і озерах риби: карась, окунь, щука, в’юн, сом, краснопірка, а також судак.

З метою охорони природи створено два заказники, де охороняються птахи. Біля села Проців називається Два острови. Там містяться чайки. А також Урочище в’язове – там можна зустріти рідкісних птахів: сіра чапля, біла чапля, чорний і білий лелеки, чорний коршун.

 

Населення

Населення Борисполя – 51 тисяча чоловік. Національний склад: українці, росіяни, білоруси, поляки, євреї.

 

Вони прославили наш край

Славиться Бориспільщина відомими земляками, які прославили наш край і відомі далеко за її межами. Серед них етнограф, фольклорист Чубинський Павло Платонович, який народився15 січня 1839 року на хуторі Чубинського (тепер це село Нова Олександрівка Бориспільського району). Він очолював етнографічно-статистичні експедиції з вивчення України. Матеріали експедиції було видано за редакцією Чубинського. Це було 7 томів різних матеріалів: казки, пісні, легенди, прислів’я, приказки, загадки. Його записи зроблені і в Борисполі. Він автор гімну "Ще не вмерла Україна". Вулиця у Борисполі, де жила сім`я Чубинських названа його іменем.

Наша землячка Єлизавета Красковська була дивовижною співачкою. В нашому місті жив славетний майстер Петро Верна. В Сошникові народилася народна художниця Єлизавета Миронова. Бориспільщина має своїх письменників і поетів. Це О.Бердник, О.Засенко, В.Швець, П.Засенко. наш край – батьківщина організатора Київського підпілля, Героя Радянського Союзу Івана Кудрі. Одержали це високе звання ще сім наших земляків. Це І.І.Братусь з Рогозова, Кравченко І.Х. з Гнідина, Р.С.Павловський, Ю.М.Головатий та В.Ф.Шкільський з Борисполя, М.П.Прудкий з Дударкова та Н.І.Стасюк з села Велика Стариця. У міському парку цим героям збудовані пам’ятники. До них приходять бориспільці, щоб покласти квіти і віддати їм шану за мирне небо над головою.

 

Господарство та підприємства

Багате і різноманітне господарство нашого краю. Воно має три напрямки: промисловий сільськогосподарський і обслуговуючий.

Підприємство Пенто-Пак – марка відома у світі по виробленню пакувальних матеріалів для м’ясопереробної та сиро виробничої промисловості, завод продтоварів, продукція якого йде за кордон. Концерн "Екон" виробляє і реалізує діабетично-дієтичні продукти. Працює у місті завод залізобетонних виробів, комбікормовий завод виробляє продукцію для свиней і птиці. Є також насіннєва фабрика.

На території нашого району працюють фермерські господарства. Більшість із них -  це овочево-молочний напрямок. Інші вирощують телят, свиней на м'ясо. Відомі держплемптахозаводи Головурівський та Кучаківський. Івано-Франківська фабрика – по виробництву яєць. Окрасою Борисполя є міжнародний аеропорт. Про нього бориспільський поет М.Боровко так говорить у своєму вірші "Бориспільський сонет":

 

В'ється смуга сірого бетону

Під крилом могутнім літака.

І Бориспіль вечоровий тоне

В повені зеленій вишняка.

 

 

Знаючи минуле свого міста, його історію, людей, які його прославили, діти будуть любити своє місто і його звелувачувати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. Боровко М.М. Сповідь. К. Видавництво "Генеза", 1997.
  2. Боровко М.М.  Крізь мене Альта протікає. Видавництво Вадим Карпенко, 2008.
  3. Київський обласний інститут Післядипломної освіти педагогічних кадрів Київщинознавства. К., 2001.
  4. Йова Н.В. Гойда Т.М. Історія рідного краю. Бориспільщина, 2002.
  5. Географічна енциклопедія України Т – 1. К., 1989.

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку