Прес-конференція "Вплив куріння на здоров'я"

Про матеріал
Прес-конференція "Вплив куріння на здоров'я" дає можливість в цікавій формі дослідити як куріння впливає на здоров’я, розкрити його шкідливість для здоров'я. Мета заходу:розвивати бажання вести здоровий спосіб життя. Виховувати уміння чинити розсудливо в різних життєвих ситуаціях; здатність протистояти шкідливим звичкам.
Перегляд файлу

Тема. Вплив куріння на здоров’я.

Мета:дослідити як куріння впливає на здоров’я, розкрити його шкідливість для здоров'я. Розвивати бажання вести здоровий спосіб життя. Виховувати уміння чинити розсудливо в різних життєвих ситуаціях; здатність протистояти  шкідливим звичкам.

Обладнання: інтерактивна дошка, карточки - завдання для групової роботи малюнки дітей, плакати, виставка книжок.

Хід уроку

  1.                Організація класу.
  2.             Повідомлення теми і завдань уроку.

 Вчитель. Найдорожчий, безцінний скарб, що має людина — це здоров'я.

Народна мудрість так і говорить: «Здоров'я — всьому голова». Але часто людина забуває про це, а інколи навіть і не здогадується, що своїми діями завдає шкоди не тільки своєму здоров'ю, а й здоров'ю оточуючих. А що ж шкодить нашому здоров'ю? Які шкідливі звички ви можете назвати? (Відповіді учнів).

Інтерактивна дошка « Шкідливі звички»

Шкідливі звички, мовби тінь,

Все ходять за тобою,

І так чекають на ту мить,

Щоб потягнуть з собою.

Наркотики і цигарки, спиртне —

Це просто страх,

Як подружитися із ними —

Здоров'ю буде крах.

Для того, щоб проінформувати вас про ту шкоду, яку завдають собі й оточуючим люди-курці, ми скликали прес-конференцію, в якій беруть участь кореспонденти, біолог, лікар, соціолог, історики, еколог, історичні постаті і ви, учні 4 класу. Спробуємо подивитися на цю проблему по-дорослому і дамо відповіді на запитання: Чи варто курити?

  1.          Сприймання та усвідомлення навчального матеріалу

Надаємо слово кореспонденту.

Кореспондент 1 (соціологу). В мене питання до соціолога. Чому паління вважається соціальною проблемою?

Інтерактивна дошка. Соціологія - наука про закономірності виникнення розвитку різних соціальних утворень людей.

Соціолог. Паління, дійсно, соціальна проблема. Адже суспільство можна умовно поділити на дві частини: ті, хто палить і ті, хто не палить. Перша частина шкодить своєму здоров’ю і здоров’ю іншої частини, так званих «пасивних курців». Адже в кожному місті на вулиці, в парку, на зупинках можна зустріти курців. Дим, який вдихають оточуючі їх люди, таїть у собі небезпеку. Один курить – десять людей страждають.

"Цигарка" (учениця). А чому це мене не запросили на конференцію? Як ви можете говорити про мене без мене?

Звусь я просто – Сигарета.

Я красива, сильна, дужа.

Як цукерка, як монета

Дуже всім потрібна, друже.

Їдким димом пробираюсь

І отруюю людину.

Серце й мозок задурманю,

Аж забудуть час і днину.

Сильних я сама боюсь

І до них не підступлюсь.

Підманюю слабаків,

Особливо дітлахів.

В них я сили набираюсь,

Щоб прожити сотні літ.

Всіх згубити постараюсь –

Ось такий мій вам привіт!

Кореспондент 2. Яка самовпевненість! І чому це вона говорить, що живе сотні літ? Звідки й коли прийшло до нас це лихо?

Ведучий. А лихо прийшло до нас наприкінці XV століття. Про це нам може розповісти Христофор Колумб. Інтерактивна дошка

Надаємо слово першовідкривачу Америки Христофору Колумбу.

Христофор Колумб: 12 жовтня 1492 року я плив океаном разом зі своєю командою на кораблі "Санта Марія" і приплив до невідомої землі. Тоді ми ще не знали, що відкриємо новий материк, який пізніше назвуть Америкою». Ми пристали до одного з Багамських островів.

Інтерактивна дошка( острів з пальмами)

Місцеві жителі зустріли нас дуже привітно. Ми звернули увагу на те, що аборигени туго скручують сухі листки якоїсь рослини, підпалюють їх і вдихають дим, який утворюється при цьому. Ми з подивом і огидою дивились на дивний звичай. Як потім з'ясувалось, цей дим вважався святим. Ми всі мали викурите "трубочки миру". Від цього смердючого диму паморочилась голова і навіть можна було зомліти. Та поступово матроси звикли до куріння. Тому, коли експедиції повернулася додому, то серед дивовижних подарунків було і листя тютюну.

Насіння тютюну мандрівники привезли в Іспанію, де і виникли перші в Європі тютюнові плантації. (Інтерактивна дошка)

Вчитель. Прошу історика додати інформації.

Історик. Спочатку рослини використовували як декоративні. (Інтерактивна дошка) Далі тютюн подорожує по Європі і йому приписують чудодійні, лікувальні властивості. Але скоро це захоплення змінилось на яскраве розчарування.

Адже, якщо спочатку-тютюн викликає сон, знімає втому, полегшує дихання, заспокоює біль, то пізніше з'ясувалося, що він шкідливий і навіть небезпечний.

Кореспондент 3. В мене питання до біолога.

Так в чому ж шкідливість тютюну ?

 

 

Біолог. Тютюн належить до тієї родини що і картопля та перець. Особлива властивість цієї рослини - вміст нікотину, однієї з найсильніших рослинних отрут. Дуже чутливі до нікотину тварини. Недарма говорять, що крапля нікотину вбиває коня. Якщо голуба помістити під скляний ковпак і впустити туди дим від однієї сигарети, через кілька хвилин він загине.

Інтерактивна дошка (Якщо капнути на дзьоб пташки одну краплю чистого нікотину, вона загине; для собаки — це 2 краплі; для коня — 3-6 крапель. Най більш вразливі із тварин — кролі. Вони гинуть від-1/4- краплі. Сигарета вагою 1г вміщує 12-15 мг нікотину)

Кореспондент 4( історику) Але хотілося б у історика дізнатися, як тютюн потрапив до нас?.

Історик. На територію Росії, до складу якої входила Україна, тютюн був масово завезений англійцями й німцями в XVII ст. Та палити категорично заборонялося. Курців прилюдно сікли на майданах і навічно засилали до Сибіру. Тютюн завозився контрабандним шляхом, бо приносив величезні прибутки.

Тоді цар Михайло Романов заборонив продавати й купувати тютюн. У ті часи через необережне поводження курців виникали часті пожежі. За указом 1663 року до порушників застосовувалась смертна кара.

Сигарета.

Чого ж це вони так чинили зі мною,

Красунею такою?

Та прийшов і мій зірковий час,

Цар Петро видав указ.

Інтерактивна дошка

Виходить цар Петро І.

Кореспондент 5 Поясніть, будь ласка, Ваша Величносте, чому це Сигарета Вам так зраділа?

Цар Петро І. Так, вона каже правду. Адже я зняв заборону мого діда, навпаки, заохочував куріння і цим дав поштовх до його швидкого розповсюдження Щоб наслідувати європейців, я змусив поголити бороди, носити камзоли і наказав усім курити.

Сигарета Спасибі Вам, Ваше Величносте!

Цар Петро І Почекай дякувати, послухай, що було далі. Скільки я сам втягнув у себе тютюнового диму, скільки отрути! І за це дорого заплатив! Підірвав своє здоров'я, особливо органи дихання. І вони настільки ослабли, що коли я постояв у крижаній воді, знімаючи з обмілини човна, то захворів на запалення легенів.

Кореспондент І. Дякуємо за інформацію, Ваше Величносте! Як говорить народна мудрість: "З лікарем дружи, та не май в ньому потреби". (До лікаря). Хотілося б у лікаря дізнатися чому сильні, здорові люди стають безпомічними й хворими через цю звичку?

Лікар. Нині відомо 4200 речовин, що входять до складу тютюнового диму. Більшість із них отруйні, серед яких жовто - масляниста речовина, з пекучим смаком - нікотин. Нікотин всмоктується в усі органи при втягуванні диму, а також через шкіру і підшкірну клітину в м'язи.

Кореспондент . Цікаво, як паління впливає на дитячий організм?

Ведучий. До нас завітав відомий герой книги Марка Твена Том Сойєр. Він вам розповість, що з ним сталося. Інтерактивна дошка

Том Сойєр. Ви читали друзі, про мої пригоди, моє життя? Я вам пригадаю один випадок. Я часто спостерігав, як курить мій товариш Гек і мені захотілось спробувати разом зі своїм другом Джо. Ми набили трубки тютюном і почали потихеньку втягувати дим. Він був неприємний на смак і нас почало нудити. Ми продовжували втягувати дим і розмовляти. Але розмова не клеїлась, бо ми почала себе дивно почувати. Ми почали плюватися, сльози капали з очей і кожен раз нас нудило. Ми перестали розмовляти. Руки наші ослабли, трубки випали з рук. Нас знайшов мій друг Гек. Ми були дуже бліді і спали. Ввечері ми все ще себе погане почували. Після того ми ніколи не курили.

Ведучий.

Для здоров'я він шкідливий,

Тютюновий дим незримий.

А його син — нікотин —

Страшний жах номер один.

Він вбиває птицю й звіра,

А в людей іще зневіра,

Що і їх він убиває,

І здоров'я забирає.

Як же їх переконати,

Щоб цигарку цю здолати?

Послухаємо лікаря.

Лікар. Скільки хвороб, спричинених тютюнопалінням! Але хоч би як старалися лікарі, хоч би які новітні технології використовували, ніщо не допоможе тому, хто забув, що запалена цигарка — це ціла хімічна фабрика. Тому, якщо людина викурює більше трьох пачок цигарок за день — втрачає 8 років життя якщо одну — 6 років, якщо менше пачки — 3 роки. Перебуваючи в кімнаті, де курять, людина вдихає стільки диму, ніби викурила дві сигарети, а одна викурена сигарета забирає 15 хвилин життя. Тому Міністерство охорони здоров’я на кожній пачці сигарет попереджує про шкідливість куріння. (Інтерактивна дошка)

Кореспондент. Є ще люди, які твердо переконані, що, незважаючи на згубну дію тютюну, організму ніщо не загрожує. А що думає сам організм?

(виходить організм)

Очі. Ми необхідно важливий орган людини. Поступово ми втрачаємо блиск, наші білки червоніють. Якщо наш господар не кине курити, у нього може розвинутися « куряча сліпота»., бо погано засвоюється вітамін А.

Рот. Аміак, що міститься в тютюновому диму, викликає захворювання зу­бів і ясен. Під час куріння псується емаль. Розвивається карієс. З’являється неприємний запах із рота.

Шкіра. Я починаю передчасно старіти, я починаю блищати і вкриватись зморшками. Мій господар ще молодий, але має вигляд старої людини.

Мозок. Як тільки людина закурює цигарку, нікотин через легені потрапляє у кров і вже через 8 секунд впливає на мене, головний мозок. У мого господаря погіршується пам'ять і з’являється нікотинова залежність.

Серце. Я найважливіший в організмі орган, я відчуваю утруднення і при­скорено перекачую кров. Мені потрібно більше кисню, але частину кисню в кров замінено чадним газом. Тому я перенапружуюсь. У курця ризик серцевих нападів збільшується у сім раз.

Легені. Разом з нікотином до нас потрапляє смола - клейка речовина, що осідає на наших стінках. Курець «їсть смолу ложками». Якщо людина випалює пачку цигарок у день, за рік вона з’їдає майже 1 літр смоли. Нам важко дихати виникає «кашель курця» Може розвинутися така страшна хвороба, як рак легенів. Інтерактивна дошка ( Зображено легені здорової людини і людини - курця)

Еколог. Дозвольте і мені сказати слово. (Дані на інтерактивній дошці).

Щорічно в атмосферу Землі виділяється 720 тонн найсильнішої отрути синильної кислоти, 384 тис. тонн аміаку, 108 тис. тонн нікотину, 500 тис. тонн чадного газу. І це далеко не повний перелік шкоди тютюнопаління для планети.

Щороку від хвороб, спричинених курінням, помирає 1,5 млн. людей.

Ведучий.

Лиходійка затремтіла,

Бо погане робить діло.

Скільки хвороб з нею є,

Лікарям роботи додає.( сигарета зі словами: «Мені тут не місце», відходить до дверей)

Ведучий. Всяку біду легше подолати, якщо взятися за неї дружно. Що ж потрібно зробити, щоб люди перестали труїти себе й інших? Як упоратися з цією проблемою? Щоб відповісти на ці питання, прошу попрацювати в групах.

 

І Економісти. Розв’яжіть задачу.

Одна пачка сигарет коштує 5 грн. 50 к. Скільки гривень витрачає батько на куріння за 1 місяць ( 30 днів), якщо буде викурювати по 1 пачці сигарет в день?

Подумайте, як ці гроші можна було б використати, якби татко кинув курити?

II Редактори.

Відредагуйте речення, доповнюючи словами для довідки.

Вплив куріння на здоров'я

Вдихання повітря,……………………..………………………………………………

згубно діє на…………………………………………………………………………...

Якщо курять у…………………………………………………………………………

ти вдихаєш……………………………….. і стаєш…………………………………..

Курець стає…………………………від………………………………………………

Ця шкідлива звичка шкодить……………………………………………………….

затримує.....................................і……………………………………………………...

Слова для довідки: насиченого тютюновим димом; організм людини, особливо дитини; твоїй присутності; тютюновий дим, «пасивним курцем»; залежним, тютюнокуріння; здоров’ю; фізичний, психічний розвиток дитини.

III. Науковці Знайдіть корисні пропозиції.

  1. Пропонуємо скоротити посіви тютюну.

2. Хочемо дати пораду всім: втікай від цигарки!

3. Слід сказати: « Ні!» шкідливій звичці.

4.Кожен повинен поставити перед собою питання: «Курити чи жити?»

5.Пропонуємо закрити всі тютюнові фабрики.

6.Пропонуємо заборонити рекламу цигарок.

          7.Треба курити дорогі сигарети, тоді куріння буде безпечним.

          8.Куріть більше, щоб заспокоїтися.

          9.Пропонуємо посадити як можна більше тютюну.

         10.Відкривати побільше тютюнових фабрик.

 

IV Шифрувальники. Розшифруйте речення і повідомте, який вибір нам треба зробити.

 

3

ри

18

ро

10

би

11

ти

2

ку

14

на

4

ти

16

ристь

19

в’я.

13

бір

8

чить

17

здо

1

Не

15

ко

9

зро

7

зна

6

це

12

ви

5

-

 

 

 

Не курити - це значить зробити вибір на користь здоров’я.

 

Читачі:

Хто здоровий, той сміється.

Все йому в житті вдається,

Він долає всі вершини,

Це ж чудово для людини!

 

Хто здоровий, той не плаче.

Жде його в житті удача,

Він уміє працювати.

Вчитись і відпочивати.

 

Хто здоровий - не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде,

Й за собою всіх веде.

 

Ведучий . Аутотренінг:

Я дотримуюся здорового способу життя.

І тому моє серце працює на повну потужність,

легені дихають на повні груди.

Моє тіло співає і радіє від життя,

насолоджується кожною миттю.

Ведучий Годинник швидко виміряв час нашого спілкування. Завтра на нас чекають інші справи, будні і свята. Тож хочеться побажати і вам, і всім присутнім «Зробимо життєвий вибір на користь здоров’я!»

1

 

docx
Додано
19 жовтня 2019
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку