Презентація "Система "Нуль відходів"

Про матеріал
  1. Навчальна презентація призначена для розкриття теми "Система "Нуль відходів", при викладанні позашкільного гуртка "Відповідальне споживання" на базі КПНЗ "Станція юних натуралістів Тернівського району" КМР.

Автор керівник гуртка Ханченко Дар'я Олегівна.

Ролик зроблено за допомогою сервісу Canva https://www.canva.com/join/btx-zfs-ckd

Перегляд файлу

Zero Waste Living

imageСистема "нуль вдходв"

КПНЗ "Станц я юних натурал ст в

Терн вського району" КМР

Гурток "В дпов дальне споживання" Кер вник гуртка Ханченко Д.О.

image

З чого все почалось?

imageВ 2008 році термін Zero Waste використовувався для опису методів виробництва матеріалів та управління побутовими відходами. Беа Джонсон — американка французського походження, яка мешкає в Каліфорнії, вирішила спробувати ввести цю систему в своєму домі.

imageimageВ 2009 році вона почала ділитися своїм досвідом через популярний блог Zero Waste Home, а в 2010 вже була зроблена публікація в New York Times. Стаття, яка перетворила концепцію Zero Waste в мейнстрім та попри це отримала багато критики від людей.

imageДумка критиків змінилася після опублікованих фотографій родини та їх домашнього інтер'єру в ЗМІ. В 2013 році Джонсон випустила книгу Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste (Дім - нуль відходів. Гід до щасливого життя в сучасному світі без зайвих витрат і сміття). Книга дає просту методологію 5R з детальними практичними порадами по відношенню до відходів у побуті. Бестселер, перекладений 27 мовами, надихнув широку аудиторію однодумців.

Чому zero waste набирає популярнсть?

imageНаш світ переповнений товарами, полиці магазинів ломляться, а маркетинг продовжує стимулювати нас безупинно купувати все нові речі. У світі вже вироблено таку величезну кількість товарів, що їх вистачить на кілька поколінь. Це стосується всього: одягу, предметів побуту, дитячих речей. На момент викидання більшість із них все ще в хорошому стані. Саме тому люди все частіше практикують купівлю та продаж б/у речей або походи в секонд-хенд. Fast fashion швидко виходить з моди, а в багатьох магазинах можна здати непотрібний одяг або упаковку та отримати знижку на наступну купівлю.

Користь такого підходу для планети очевидна, адже чим менше пластику, тим менше забруднених територій і постраждалих від сміття птахів, китів та інших тварин (в першу чергу від сміття страждають саме морські тварини).

imageЗараз цей рух стає все більш популярним, тож світові бренди починають демонструвати свою про-екологічну позицію, те ж саме стосується сфери технологій. Все більше нововведень роблять з оглядом на екологічний стан планети, звідси й пішов термін zero waste tech. Наприклад, стартап Our Next Energy створив батарею без нікелю та кобальту: вона екологічна і у виробництві, і в утилізації. До того ж вона дешевша за попередні аналоги. Її встановлення на автомобілі Тесла має відбутися вже у 2023 році.

А

 Ви знали?

Щороку свт викидає 2,12

imageмльярда тонн

вдходв.

 

Як почати викидати менше?

Проаналізуйте свої звички та зверніть увагу на те, що є основним джерелом вашого сміття: упаковки товарів, стаканчики від кави, бахіли тощо. Після цього вам легше буде зрозуміти, з чого почати. Можна купити zero waste набір, який зазвичай виглядає приблизно так:

imageБагаторазова сумка;

Тканинні або сітчасті багаторазові мішечки для фруктів та овочів;

Пляшка для води;

imageСклянка для кави або термос (якщо ви любите напої «з собою»);

Багаторазовий контейнер для їжі;

Набір тканинних хусток (замість паперових);

Засоби гігієни, які не шкодять природі (наприклад, бамбукові вушні палички замість звичайних).

З часом ви поступово зрозумієте, яким ще одноразовим предметам свого побуту можна знайти заміну.

Для повної адаптації знадобиться від 3 до 6 місяців, за цей час ви зможете обрати для себе оптимальну еко-формулу і зберегти гроші для більш важливих покупок. Головне – чітко розуміти, навіщо ви це робите і для чого.

image

image

 

pdf
Додано
25 квітня 2022
Переглядів
1250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку