Презентаці до уроку з географії у 8 класі на тему" Тундра: арктична та альпійська.Основний фактор, що лімітує"

Про матеріал
Презентаці до уроку з географії у 8 класі на тему" Тундра: арктична та альпійська.Основний фактор, що лімітує"Містить у собі: наземні екосистеми(визначення), екоститема(розгалужена таблиця), рельєф поверхнеі тундри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тундра: арктична і альпійська. Основний фактор, що лімітує

Номер слайду 2

Наземні екосистеми - це місце проживання людини. Загальний запас біомаси на біосфери Землі в даний момент оцінюється в 1360 млрд т. Хоча океани покривають близько 70% поверхні нашої планети, більше 99% (1352,2 млрд т) загальнопланетного запасу біомаси зосереджено в екосистемах суші. Екосистеми морів і океанів містять менше одного відсотка сумарної біомаси біосфери Землі. Велика частина біомаси екосистем суші знаходиться в рослинах - 99,2%, що відповідає 1341,3 млрд т. У пелагічних (океанських і морських) екосистемах, навпаки, велика частина біомаси зосереджена в тварин і мікроорганізмів - 93,7%. Основні компоненти наземних екосистем1. Продуценти - вищі рослини2. Гетеротрофи – травоїдні тварини і хижаки, людина3. Редуценти - гриби, грунтові тварини, комахи, мікроорганізми4. Грунт5. Абиотические компоненти Вода Атмосфера Мінеральні речовини грунту

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ТУНДРИЕкосистеми розміщуються, головним чином, у Північній півкулі, на Євро-Азіатському та Північно-Американському континентах в районах, що межують з Північним Льодовитим океаном. Загальна площа у світі = 7 млн. км2 (4,7% площі суходолу). Середня добова t вище 0° С спостерігається протягом 55 - 118 діб у рік. Вегетаційний період починається в червні та закінчується у вересні. Кількість опадів незначна - 200-400 мм на рік, але вологість ґрунту влітку досить висока внаслідок низького випаровування та наявності вічної мерзлоти. Суворість клімату тундри посилюють постійні сильні вітри, в зимовий період під їхнім впливом відмирають всі частини рослин, що розташовуються над поверхнею снігу. Тундри Євразії та Північної Америки дуже подібні між собою. Ареали багатьох видів рослин та тварин тундр охоплюють обидва континенти. Аналогічні кліматичні умови складаються у високогір'ї, де формуються гірські тундрові екосистеми, що схожі на зональні.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ТУНДРА

Номер слайду 7

Рельєф поверхні тундри в основному рівний. Ґрунти слабо розвинуті, торфові та болотисті. Вони погано прогріваються і тому процеси гуміфікації та мінералізації йдуть в них повільно. Ґрунти завжди кислі і вміст гумусу в них не перевищує 1 - 2%. Залежно від географічного положення, тундра підрозділяється на 3 основних типи: арктична, альпійська і антарктична. Арктична тундра покриває значні території північних регіонів Євразії і Північної Америки, де вічна мерзлота і бідні ґрунти, перешкоджає росту більшості видів рослин. Антарктична тундра в основному покрита льодом, і розташована на Південному полюсі, включаючи острова Південна Георгія і Кергелен. Альпійські тундри знаходяться високо в горах по всьому світу, де з-за холодних температур зустрічається лише низькоросла рослинність. Тундру північної півкулі можна розділити на три окремі зони, які відрізняються кліматом, а також видовим складом флори і фауни: Арктична тундра; Середня тундра; Південна тундра.

Номер слайду 8

Рослинний світ. В рослинному покриві переважають низькорослі чагарники - карликова берізка, приземисті види верби, чорниця, лохина та водяниця. Місцями ростуть осоки та пухівка. Основний фон рослинного покриву складають кущисті лишайники та мохи. Широко поширені види лишайників з родів Claclonia та Сеіrаrіа- належить оленячий мох - ягель. Вищі рослини тундр, звичайно, представлені багаторічними видами, що мають потовщені підземні частини з запасами поживних речовин, завдяки яким забезпечується раннє весняне відростання та швидке цвітіння. Ця особливість тундрових рослин дуже важлива в умовах короткого літа. 

Номер слайду 9

Поширення вічної мерзлоти в північній півкуліГелізольний профіль грунту показує цілорічний мерзлий підземний шар (вічна мерзлота) нижче темного горизонту поверхні, багатого органічною речовиною.

Номер слайду 10

1 Лохина2 Брусниця3 Вороніка чорна4 Морошка5 Лойд пізня6 Лук скорода7 Княженіка8 Пухівка піхвова9 Осока мечолистий10 Берізка карликова11 Іва клінолістная

Номер слайду 11

ТВАРИННИЙ СВІТТваринний світ екосистем тундр бідний. Його формування обмежує злиденний запас рослинної їжі та суворість клімату. На зиму більшість мешканців тундри мігрує в лісову зону, птахи відлітають на південь. Постійними зимовими мешканцями тундри є невелика кількість видів: лемінги, деякі ховрахи, песці, полярна сова. Влітку життя тундр оживляє маса водоплавних птахів (гуси, казарки, качки, кулики), але вони включаються в тундрові трофічні ланцюги тільки частково, оскільки харчуються в основному на прибережних водоймах. Однак гуси та качки використовують в їжу до 50 - 80% рослинності тундри в місцях свого гніздування. Постійними мешканцями тундри є північні олені. Але це кочові тварини. Вони залишають тундру на зимові місяці, коли з-під твердого снігового покриву вони не можуть здобувати собі ягель та мох - основну свою їжу. Середину літа північні олені проводять на узбережжі, де достатньо кормів та вітер відганяє кровосисних комах. Такий самий характер мають кочівлі і домашніх північних оленів. У результаті перевипасу оленями мохолишайникові тундри перетворюються в лугові з переважанням на них щучника та тонконога. Хижаки тундри представлені совами, песцями, частково білим ведмедем. У цілому вони нечисленні.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ХАРЧОВІ ВІДНОСИНИ

Номер слайду 14

Чисельність хижаків в різні роки помітно змінюється, повторюючи відповідні зміни чисельності травоїдних тварин, особливо лемінгів. Ґрунтові тварини заселяють тільки поверхневі частини ґрунту. У деструкції органічної речовини в екосистемах тундри перше місце посідають не бактерії, а гриби. У цілому вплив тварин на рослинний покрив тундр досить великий. На прикладі тундр добре помітна взаємозумовленість існування цих двох груп живих організмів. Первинна продуктивність екосистем тундр невелика та складає в середньому 140 г сухої органічної речовини на 1 м2 в рік. Валова біологічна продуктивність в тундрах не перевищує 340 г/м2 у рік. Запаси фітомаси коливаються від 0,1 до 100 тонн на гектар.

Номер слайду 15

Тундрові екосистеми характеризуються крихкістю та вразливістю. Порушення цих екосистем зберігаються досить довго, відновлювальні процеси йдуть поволі. Основні екологічні загрози включають: Танення вічної мерзлоти в результаті глобального потепління здатне радикально змінити місцевий ландшафт і зробити негативний вплив на біорізноманіття. Виснаження озонового шару на Північному і Південному полюсах підсилює ультрафіолетове випромінювання. Забруднення повітря може привести до смогу, забруднюють лишайники, які є важливим джерелом їжі для багатьох тварин. Розвідка нафти, газу, інших корисних копалин, а також будівництво трубопроводів, доріг може викликати фізичні незручності і фрагментацію середовища проживання. Розливи нафти завдають колосальної шкоди дикій природі і екосистемі тундри. Будинки й дороги підвищують температуру і тиск на вічну мерзлоту, змушуючи її танути. Інвазивні види виснажують місцеву флору і зменшують різноманітність рослинного покриву.

Номер слайду 16

pptx
Додано
8 жовтня 2019
Переглядів
2314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку