Презентаці "Пантеон римських богів"

Про матеріал
Презентація "Пантеон римських богів" складається з 27 слайдів. Доцільно використовувати для пояснення нового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАНТЕОН РИМСЬКИХ БОГІВ

Номер слайду 2

Пантеон —це храм або будівля, присвячена всім богам будь-якої релігії. Пантеон у Стародавньому Римі - визначна пам’ятка архітектури циліндричної забудови, перекрита напівсферичним куполом. Пантеон - група богів, що належать до якоїсь однієї релігії або міфології. Пантеон римських богів — це відображення необхідного для існування імперії. Вони мають три соціальні функції, які поєднують богів у тріади: воєнну, ідеологічну та господарську.

Номер слайду 3

Жителі Давнього Риму були впевнені, що їхнє життя залежить від різних богів. Кожна сфера мала свого певного покровителя. Загалом, пантеон римський богів складався з найбільш значущих постатей і з другорядних божеств і духів.

Номер слайду 4

Римляни споруджували храми і ставили статуї своїх богів, а ще регулярно приносили їм дари і проводили свята.

Номер слайду 5

Юпітер -верховний бог Риму, повелитель грому і блискавки, атрибути: громовий посох і орел. Відповідає грецькому Зевсу

Номер слайду 6

Бог неба і грому, батько всіх богів у релігії і міфології Стародавнього Риму. Був верховним богом римської держави протягом республіканського та імператорського періоду, поки християнство не стало панівною релігією імперії.

Номер слайду 7

Юнона - дружина верховного римського бога Юпітера. Подібно Юпітеру, вона володіла блискавкою і була володаркою Всесвіту; Богиня шлюбу і народження

Номер слайду 8

Під впливом греків Юнона стала ототожнюватися з Герою і стала покровителькою дівчат, шлюбів, сім'ї та породіль. Вона була уособленням римської матрони — ідеальної дружини й матері. Зображалася завжди покрита одягом з ніг до голови, тільки частина шиї і руки оголені; високого зросту, зі спокійними і розміреними рухами; вона завжди радилася зі своєю «правою рукою»  Мінервою, богинею мудрості і мистецтв, а її лівою рукою була богиня Церера.

Номер слайду 9

Нептун - бог морів і потоків, керував морями і океанами. Культ і образ ототожнився і злився з грецьким  Посейдоном

Номер слайду 10

Нептуна шанували люди, які так чи інакше були пов'язані з морем: мореплавці, торговці, рибалки. Цьому богу приписували також заступництво коням.  Зазвичай зображували у вигляді суворого старця з  тризубцем у руках, яким він піднімав морські хвилі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Веста - богиня, покровителька сімейного вогнища і жертовного вогню. Веста - у вузькому сенсі богиня домашнього вогнища, у більш широкому - богиня вогнища всього міста Риму і всієї Римської держави. Міфологічний образ Вести загалом повторює образ Гестії.

Номер слайду 13

 У Римі був храм Вести, його жриці, весталки, обиралися з числа дівчаток 6 -10 років, що належали до знатних родів. В обов'язки жриць Вести входило підтримання вогню, як символу стійкості і надійності. Якщо вогонь згасав, то це вважалося поганим знаком.

Номер слайду 14

Мінерва - богиня мудрості і справедливої ​​війни. Атрибути: спис і змія.

Номер слайду 15

Мінерва разом з Юпітером і Юноною входила у тріаду богів, яким древні римляни віддавали особливі почесті. В її честь у Римі було побудовано кілька храмів. Ототожнена з Афіною . 

Номер слайду 16

Плутон був братом Юпітера і Нептуна. При поділенні між братами Всесвіту Плутону в долю дісталося підземне царство і влада над тінями померлих.

Номер слайду 17

Плутон зображається з двозубцем або жезлом в руці, інколи з рогом достатку. Біля ніг Плутона на одній із скульптурних груп пес Цербер. Плутон - бог підземного світу. Ототожнюється з Аїдом.

Номер слайду 18

Церера –  римська богиня родючості та хліборобства, ототожнювана з грецькою Деметрою. Її зображували прекрасною матроною з фруктами в руках, бо вона вважалася покровителькою родючості.

Номер слайду 19

Богиня врожаю і родючості не могла винести вигляду голодної дитини. Церера піклувалася про осиротілих або кинутих дітей. Міф про Цереру і викрадення її доньки Богиня-мати розшукувала викрадену доньку, у зв’язку з чим не мала можливість виконувати свою функцію — «давати їжу і життя людству». Від печалі Церери природа в’янула. Врешті - решт, побоюючись, що життя на Землі може припинитися, Юпітер наказав Плутону повертати з підземелля Прозерпіну до матері на півроку: тоді починається весна і природа розквітає, а з відходом Прозерпіни — Церера засмучується, настає осінь і природа в’яне.

Номер слайду 20

Марс був богом війни, але на відміну від грецького Ареса, не задля війни, вбивств і грабунку, а задля встановлення порядку. Зокрема він сприяв завоюванням  Апеннінського п-ва, а надалі турбувався про добробут підкорених земель, дбаючи про багаті врожаї на них і захист від недоброзичливих сусідів.

Номер слайду 21

Римський бог лікування Асклепій Асклепій найчастіше представлявся старцем з бородою. Головним і найвідомішим атрибутом був посох, який обвиває змія. Його використовують, як символ медицини і до цього дня.

Номер слайду 22

Аполлон - бог сонця і покровитель мистецтв, часто асоціювався з життєдайною силою неба. Оскільки він був братом богині полювання, його вважали майстерним стрільцем. Хлібороби вважали, що саме Аполлон мав сили, які допомагали дозрівати хлібу. Для моряків він був богом моря, який пересувався верхи на дельфіні.

Номер слайду 23

Богиня краси в Давньому Римі –Венера. Бувши богинею весни, Венера керувала відновленням усього і розквітом сил, в тому числі людських. Зокрема була покровителькою сили кохання, могла запалювати це почуття, наділяла красою і сама вважалася зразком жіночої вроди. Богиня славилася щедрістю у пробудженні між людьми кохання, за що величалася Дарувальницею і З'єднувачкою. Від чар цієї красуні впали Марс, Адоніс, Анхис.

Номер слайду 24

Бог любові в римській міфології Амур, вважався символом невідворотньої любові. Представляв його молодий хлопець чи дитина з кучерявим волоссям золотого кольору. На спині у Амура перебували крила, які допомагали йому пересуватися і з будь-якої зручної позиції вражати людей. Незмінні атрибути бога кохання був лук і стріли, які могли, як подарувати почуття, так і позбавити їх. На деяких зображеннях Амур представлений з зав'язаними очима, а це вказувало, на те, що любов сліпа. Золоті стріли бога любові могли вражати не тільки простих людей, а й богів.

Номер слайду 25

Діана -богиня полювання, родючості, уособлення жіночності і краси. Її прямий обов'язок - охороняти природу, покровительствувати їй, підтримувати рівновагу. 

Номер слайду 26

Фортуна — Богиня щастя, випадку і вдачі. Зображували з рогом достатку і з веслом, як «керманича людського життя», іноді на кулі або колесі (символ мінливості щастя) з пов’язкою на очах.

Номер слайду 27

У житті римського громадянського суспільства велику роль відігравали релігія та звичаї. Кожен громадянин був зобов'язаний брати участь в обрядах своєї фамілії та общини. Римські боги були дуже схожі на грецьких.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семерянін Оксана Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
1988
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку