Презентація "10 березня - День Державного Гімну України"

Про матеріал
Презентація " 10 березня - День Державного Гімну України". Матеріал для презентації використаний із просторів інтернету. Мета -ознайомити дітей із історією створення Державного Гімну України, а також із початком святкування дня Державного Гімну України; поглиблювати знання дітей про державні символи України; виховувати почуття гордості за те, що ми - українці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 березня- День Державного гімну Україна. Підготувала вчителька початкових класів Голубицького ЗЗСО І-ІІ ступенів. Загоруйко Лідія Федорівна

Номер слайду 2

День святкування затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 7 грудня 2021року

Номер слайду 3

10 березня – для Дня Державного гімну був обраний як день, в який вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла України»

Номер слайду 4

Вербицький Михайло Михайлович(1815-1870)

Номер слайду 5

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського, етнографа, фольклориста та поета, сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню. Чубинському пісня дуже сподобалась і він пішов в іншу кімнату, а через пів години вийшов звідти з готовим текстом пісні «Ще не вмерла Україна»

Номер слайду 6

Приспів: Душу, тіло ми положим. За свою свободуІ покажем, що ми браття. Козацького роду. Гей-гей, браття миле, нумо. Братися за діло!Гей-гей пора встати, пора. Волю добувати!Наливайко, ЗалізнякІ Тарас Трясило. Кличуть нас із-за могил. На святеє діло.Ізгадаймо славну смерть. Лицарства-козацтва,Щоб не втратить марне нам. Своєго юнацтва. Приспів: Ой, Богдане, Богдане,Славний наш гетьмане!Нащо віддав Україну. Москалям поганим?!Щоб вернути її честь,Ляжем головами,Назовемся України. Вірними синами!Приспів. Наші браття слав'яне. Вже за зброю взялись;Не діжде ніхто, щоб ми. Позаду зістались. Поєднаймось разом всі,Братчики-слав'яне: Нехай гинуть вороги,Най воля настане!Приспів. Оригінальний вірш (1862)Ще не вмерла Україна,І слава, і воля!Ще нам, браття-молодці,Усміхнеться доля!Згинуть наші вороги,Як роса на сонці;Запануєм, браття й ми. У своїй сторонці.

Номер слайду 7

Вперше текст вірша П. Чубинського був опублікований у львівському журналі «Мета» у номері №4 за 1863р.

Номер слайду 8

Музику до вірша написав отець Михайло Вербицький, знаний композитор свого часу. Вперше надрукований твір з нотами в 1865 році.

Номер слайду 9

Друг П. Чубинського Микола Лисенко поклав ці вірші на музику. Потім музику створив і Кирило Стеценко. Проте остаточна пісня-гімн утвердилася в свідомості українського народу саме у співавторстві П. Чубинського і М. Вербицького.

Номер слайду 10

10 березня 1865р. У Перемишлі (Польща) вперше публічно виконаний твір як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку.

Номер слайду 11

На платівку вперше записаний у кельнському відділенні «Грамофону» в жовтні 1910р. у виконанні Модеста Менцинського, українського оперного співака-тенора.

Номер слайду 12

«Ще не вмерла Україна» вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917році, але законодавчо не був затверджений. У царській росії пісня вперше була опублікована в 1908 році в антології «Українська муза».

Номер слайду 13

В 1917-1920 р.р. «Ще не вмерла Україна» став одним з державних гімнів УНР і ЗУНР. «Ще не вмерла Україна» Чубинського і Вербицького лунала під час проголошення Акту Злуки.1939 року був затверджений гімном Карпатської України.

Номер слайду 14

Гімн «Ще не вмерла Україна» було вперше публічно заспівано 24 вересня 1989року на головній сцені фестивалю «Червона рута». Почав виконувати Василь Жданкін і до нього приєдналися Віктор Морозов і Едуард Драч.

Номер слайду 15

Виконання гімну «Ще не вмерла Україна» стало визначною подією 9 квітня 1990 року. У Львівській опері перед початком сесії Львівської обласної Ради народних депутатів ХХІІ (першого демократичного) скликання було виконано гімн «Ще не вмерла Україна».

Номер слайду 16

Перше аранжування для оркестру здійснив художній керівник та диригент Галицького симфонічного оркестру Ростислав Демчишин.

Номер слайду 17

15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного гімну України М. Скорика та Є. Станковича, що знайшло своє відображення у Конституції України.

Номер слайду 18

6 березня 2003 року Законом України « Про Державний Гімн України» затверджено текст Державного Гімну України, в основу якого покладено пісню «Ще не вмерла Україна» на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву П. Чубинського. Законопроект запропонував президент України Леонід Кучма.

Номер слайду 19

ЗАКОН УКРАЇНИПро Державний Гімн України(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, № 24, ст.163) Стаття 1. Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького із словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:"Ще не вмерла України і слава, і воля,Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля. Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці. Приспів: Душу й тіло ми положим за нашу свободу,І покажем, що ми, браття, козацького роду". Стаття 2. Встановити, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України. Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів. Стаття 3. Наруга над Державним Гімном України тягне за собою відповідальність, передбачену законом. Стаття 4. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. Президент України Л. КУЧМАм. Київ6 березня 2003 року№ 602-IV

Номер слайду 20

Гімн України набув значної популярності в ході масових протестів 2004 та 2013-2014 років

Номер слайду 21

«Держа́вний Гімн Украї́ни» — срібна ювілейна монета номіналом 10 гривень, випущена Національним банком України, присвячена державному символу і випущено на відзначення 140-ї річниці першого публічного виконання національного Гімну України на музику М. Вербицького (1815—1870) та слова П. Чубинського (1839—1884). Монету введено в обіг 19 серпня 2005 року. Вона належить до серії «Відродження української державності».

Номер слайду 22

Зчіпка із двох марок: «Державний Прапор України» і «Державний Герб України» 2012рік.

Номер слайду 23

Зараз, коли нові герої воюють за територіальну цілісність нашої країни, гімн має особливе значення для всіх і є тою духовною ланкою, що єднає нас із попередніми поколіннями борців за свободу.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Лобач Віталіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гамяніна Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kudryavtseva Nataliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Богославська Тетяна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Литвинець Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
8121
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку