Презентація, 10 клас Мистецтво далекосхідного культурного регіону. Китай

Про матеріал
Презентація за темою " Мистецтво далекосхідного культурного регіону. Китай." 10 клас Підручник Л.М Масол МИстецтво 10-11 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура і мистецтво Китаю. Вчитель мистецтва ОдеськоЇ ЗОШ №130 Кудінова Марина Олександрівна

Номер слайду 2

Китай – це колиска давньої цивілізації, яка дала світу шовкові тканини, папір, чавун, сталь, порцеляну, компас, порох, паперові гроші та багато інших речей.

Номер слайду 3

Китай, офіційна назва Китайська Народна Республіка, скорочено КНР- держава в Східній Азії, найбільше за чисельністю населення держава світу (понад 1 млрд.300млн. Чол.), Займає третє місце за розмірами території в світі. Китай розташований у Центральній і Східній Азії, на західному узбережжі Тихого океану. КНР омивається Бохайвань, Жовтим, Східно - Китайським і Південно - Китайським морями. У прибережній зоні налічується більше 5000 островів, серед яких найбільші - Тайвань і тропічний острів - Хайнань.

Номер слайду 4

Протягом декількох тисячоліть на території Китаю розвивалася яскрава і самобутня культура, яка подарувала людству видатні твори архітектури і образотворчого мистецтва, літератури і філософії, музики і театру. На культуру Китаю істотно вплинуло ставлення до природи як органічному цілому, живе за своїми законами. Життя людини в Китаї постійно порівнювалася з життям природи, її циклами, ритмами, станами. Людина в китайському мистецтві лише мала частка природи.

Номер слайду 5

Міфологічним символом Китаю є дракон, який в Піднебесній, був істотою добрим, благодатним, милостивим до людей. За це китайці своїх драконів любили і віддавали їм високі почесті. Навіть імператорський трон іменувався "драконівським престолом". На гербі держави також красувався дракон.

Номер слайду 6

Дракон - культурний символ китайського народу

Номер слайду 7

Китай - багатонаціональна держава. Офіційно в Китаї налічується 56 національностей. Китай займає 1-е місце в світі за чисельністю населення (понад 1 млрд 300млн чол.) Це країна з відносно низькою народжуваністю, низькою смертністю, низьким природним приростом. За етнічним складом більшість населення Китаю складають китайці (самоназва - "хань") В китайській мові 7 основних діалектів, відмінності між ними настільки великі, що при розмові жителі північних і південних провінцій насилу розуміють один одного. Для пояснення вони користуються єдиної писемністю, яка доступна китайцям, що говорять на різних діалектах.

Номер слайду 8

Китайська ієрогліфічна писемність налічує 50 тис. Знаків, в тому числі найбільш уживаних 7 тис. Що закінчуються початкову школу повинен знати 3,5 тис. Ієрогліфів; кількість рисок в кожному з них може доходити до 30. Кожен ієрогліф китайської мови вимовляється під певним музичним тоном. При цьому в залежності від тону багато слова, вимовлені за допомогою одних і тих же звуків, можуть мати абсолютно різні значення. Склад "ма", виголошений першим тоном, означає "мама", другим -"кінь", третім - "лаяти"

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Архітектура стародавнього Китаю може бути представлена ​​такими видатними зразками, як храм Неба, палац Гугун, пекінський парк Іхеюань і багатьма іншими. Види споруд (палаци, храми, житла) і їх зовнішній вигляд (урочисті, витончені, вишукані) об'єднують естетичні устремління і будівельні ідеї, які були притаманні тільки китайської нації. Архітектура головний тягар в конструкціях будівель стародавнього Китаю лягала на стовпи каркаса, що притримують дах, а не на стіни. Секрет незвичайного враження, яке справляє китайська архітектура, полягає в ретельно продуманому розташуванні будівель на тлі природи, в умінні зодчих знайти для них найбільш мальовниче і в той же час природне місце

Номер слайду 11

Храм Неба в Пекіні

Номер слайду 12

Пекінський парк Іхеюань

Номер слайду 13

Велика кітайська стінарозділова стіна довжиною майже 9000 км, побудована в стародавньому Китаї. Найбільший пам'ятник архітектури.

Номер слайду 14

Долина радонових джерел Сінлун

Номер слайду 15

Пагода Даяньта Велика пагода диких гусей. Сувора, майже позбавлена ​​прикрас 64-метрова пагода Даяньта один з кращих зразків китайського стилю в архітектурі. Назва пагоди пов'язано з легендою про знаменитого паломників, якому під час мандрівок з Індії в Китай допомогли знайти шлях дикі гуси. Вони і вказали місце будівництва пагоди. Сім поверхів, відокремлених один від одного карнизами, звужуються до вершини пагоди, підкреслюючи її спрямованість до неба.

Номер слайду 16

Пагода Сун'юеси - IV ст. «Залізна пагода» поблизу Кайфина - X - XIII ст

Номер слайду 17

Найбільший центр буддизму Нань Шань

Номер слайду 18

Печерні храми Незвичайним явищем в китайському архітектурі стали буддійські печерні храми, розташовані у важкодоступних горах. До шедеврів світової архітектури відноситься монастир Юньган. Майже на 2 км тягнеться скеля висотою в 60 м, в якій на висоті знаходиться понад 20 печер.

Номер слайду 19

Печерні храми

Номер слайду 20

Кожна з печер присвячена певному буддійському божеству. Всередині вони заповнені безліччю скульптурних зображень святих і рельєфами на теми буддійських сказань і легенд. Зовні скеля прикрашена барельєфами і колосальними статуями Будди, зображеного в стані самозаглибленості і спокою. Статуя Будди в печерному храмі Юньган. V - VI ст

Номер слайду 21

Скульптура Китаю Скульптура завжди користувалася особливою популярністю в Китаї. Ще в III в. до н.е., коли склалося держава Цинь, скульптура висловлювала ідею його могутності і необмеженої влади. під час археологічних розкопок в провінції Шеньсі в підземних коридорах поховальних комплексів було виявлено 10-тисячне військо, виконане з теракоти. Солдати і офіцери, лучники і піхотинці, колісничних і вершники в натуральну величину, з повним військовим спорядженням, демонстрували могутність імператора, який створив першу централізовану китайську державу.

Номер слайду 22

Скульптура Китаю: «Теракотове військо», династія Цинь, III ст. до н.е. Так називають поховання, яке містить в собі більш восьми тисяч статуї китайських воїнів, виконаних з глини в повний зріст, їх коней і бойових колісниць. Ця армія була покликана захищати першого імператора Китаю Цинь Шихуанді в потойбічному світ

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Характерною рисою китайської скульптури є її тісний зв'язок з буддійської релігією. Ось чому значна частина творів пластики збереглися саме в буддійських храмах. Головну увагу привертають монументальні зображення самого Будди. Однією з найдосконаліших скульптур є 25-метрова статуя Будди Вайрочани (Владики Космічного Світу), висічена високо в горах в печерному монастирі Лунмень. Нерухомо сидить він у величній позі, злегка прикривши великі мигдалеподібні очі.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 25

Жанри китайського живопису Блискучого розквіту досягла середньовічна китайська живопис, що представляє собою одне з найяскравіших явищ в історії світової культури. З надзвичайною переконливістю китайські матера зуміли втілити поетичну красу природу, свої уявлення про досконалої гармонії і величі Всесвіту.«Горы-воды»«Квіти-птиці»Живопис Бамбуку. Анімалістична

Номер слайду 26

Китайська національна живопис з'явився в далекій давнині і отримала повний свій розквіт в епоху середньовіччя. Вона відрізняється великою своєрідністю і абсолютно відмінна за матеріалом, техніці і художнім засобам від європейського живопису. Китайські картини пишуться тушшю. Мінеральними і рослинними фарбами типу акварелі на шовку (іноді на бавовняної тканини або прядив'яної). Художники користуються китицями різних розмірів, від дуже тонких до дуже товстих (від 5 міліметрів до 5 сантиметрів). Штрих може бути легким, як хмара, або потужним, як дракон. Малюнки зазвичай доповнюються китайськими ієрогліфами.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Китай - батьківщина багатьох винаходів. У Китаї понад тисячу років тому були винайдені - компас, порох, папір, фарфор, шовк. Великий шовковий шлях - караванна дорога, що з'єднувала Східну Азію із Середземномор'ям в давнину і в середні віки. В першу чергу використовувався для вивезення шовку з Китаю, з чим і пов'язане його назву. Шлях був прокладений в II столітті до н.

Номер слайду 32

Китай-батьківщина порцеляні. Китай по-англійськи – China – Чайна – що означає також і порцеляні. Порцеляні є вершиною традиційного прикладного мистецтва Китаю. Історія порцеляні налічує більше 3 тисяч років. Початок виробництва відноситься приблизно до VI–VII століття, коли шляхом удосконалення технологій і підбору вихідних компонентів стали отримувати вироби, що відрізняються білизною і тонкістю черепка. Виробництво порцеляни – трудомісткий процес. Щоб з необробленої глини вийшло виріб, над ним працювали до 80 стародавніх майстрів. Малюнки по порцеляні, особливо ті, в яких відтворена природа Китаю, його флора, дуже життєздатні. Серед художників фарфору були блискучі майстри малювати троянди, півонії, лотоси, хризантеми, орхідеї, гілки квітучої сливи або вишні, стебла бамбука.

Номер слайду 33

Папір, книгодрукування. Порох. Компас

Номер слайду 34

Ханьфу (漢 服) - традиційні костюми Китаю. Однак в самому Китаї, надівається тільки під час урочистих церемоній або використовуються в історичних фільмах. Чоловічий варіант називається «Шеньі» (深 衣) або «Чжіцзюй» (直 裾), а жіночий «Цюйцзюй» (曲 裾). Саме цей костюм і послужив прототипом японського кімоно.

Номер слайду 35

Талію обгортали шматком тканини "шан". Шан закріплювався на талії поясом - матерчаті ( "ню") або шкіряним ( "Геда"), а збоку або ззаду до нього прикріплювали "шоу" - кольорові шнури з нефритовими прикрасами, пов'язані в сітку. У стародавні часи пояс вважався найважливішим атрибутом китайського національного костюма. Кольори в костюмі, регламентувалися по чинам: імператорського прізвища - жовтий, воїнів - білий, червоний; молодих воїнів - блакитний, сановників - коричневий.

Номер слайду 36

Історія китайського одягу бере свої витоки спочатку появи китайської цивілізації. Кожна історична віха Китаю ознаменована славним правлінням династій, які залишили незабутній слід в історії великого держави. Панування тієї чи іншої династії мало вплив не тільки на державний лад, традиції і культуру Піднебесної. Навіть в національний костюм жителів Китаю вводилися деякі зміни у вигляді переважної забарвлення і особливостей декору.

Номер слайду 37

Чоловічий костюм часів династії Хань. Жіночий костюм часів династії Хань

Номер слайду 38

Жіноче вбрання часів династії Мін. Жіноче вбрання часів династії Цинь

Номер слайду 39

Традиційний китайський наряд може коштує великих грошей, проте виглядає такий костюм дуже оригінально

Номер слайду 40

Традиції Китаю

Номер слайду 41

У кожній країні світу є свої особливі звичаї, традиції, певний уклад життя. Китай - країна багатої культури незвичайних традицій, звичаїв, красивих церемоній. Чайна церемонія Чайна церемонія в життя китайського народу займає особливе місце. Для них чаювання означає не просто вживання даного напою, а набагато більше - це спосіб досягнення внутрішньої гармонії і блаженства. Слово «чай» означає «наймудріше зі всіх рослин», а саме дійство звучить як «Гун Фу Ча» (вища майстерність чаювання). Для того щоб повністю розкрити смак і аромат чаю, використовуються певні способи його заварювання, а також настрій і особлива атмосфера: ніжна мелодійна музика, затишна обстановка, витончена маленька посуд.

Номер слайду 42

Кулінарне мистецтво Китаю удосконалювалося протягом століть. За 3 тисячі років свого існування воно придбало і, що важливо, зберегло всі ті цінні знання та навички, що дозволяють китайським блюдам вважатися одними з найбільш корисних і смачних. З незапам'ятних часів в Китаї прийнято їсти за допомогою паличок. По-перше, це зручно: мандрівникові не потрібно було носити з собою столові прибори, оскільки палички легко вирізалися з будь-якого дерева. По-друге, корисно: паличками не можна взяти їжі більше, ніж можна прожувати

Номер слайду 43

Повага до старших - основа китайської сім'ї Повага до старших прищеплюється в китайській родині буквально з пелюшок. Люди похилого віку - носії мудрості і традицій, тому їм необхідно віддавати почесті, і всіляко прислухатися до їхніх порад. Будь прийом їжі починається з того, що першим приступити до їжі може найстарший з сім'ї, а інші приступають до трапези після нього. Скільки б страв не було за столом, ви повинні спробувати все, інакше господарі дуже образяться.

Номер слайду 44

Знайомство з будь-якою країною починається з вітання, і для китайців воно вкрай важно. Нізкій уклін зі складеними долонями означає добрі наміри і відсутність зброї. Чим нижче уклін, тим більше поваги людина надає гостю.

Номер слайду 45

У Китаї свят, які відзначаються з великим розмахом, набагато більше, ніж в нашій країні. Тут обов'язково зазначають: Китайський Новий рік. День зимового сонцестояння. День посадки дерев. Свято човнів-драконів. День середини осені. День поминання покійних. Міжнародний жіночий день. Всі традиційні свята в Китаї відзначають тільки за місячним календарем

Номер слайду 46

Дякую за увагу))

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Неллі Івануна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Супрун Ірина Миколаївна
    Дякую за цікавий матервал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мпатвійчук Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
17172
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку