Презентація "10 найвідоміших картин українських художників"

Про матеріал
Українці – дуже талановита нація. Попри війну та усі труднощі ми піклуємося про культуру та намагаємося зберегти її здобутки. Пропоную добірку з десяти картин українських художників. Це лише маленька частина національної художньої творчості, проте гарний привід ознайомитися з найвпізнаванішими роботами українських митців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 відомих картин українських художників

Номер слайду 2

Алла Горська «Козак Мамай»

Номер слайду 3

Алла Горська (1929 – 1970) українська художниця, дисидентка, авангардистка, діячка правозахисного руху 1960-х років. Вона була сміливою людиною, яка жорстоко заплатила за право вільно мислити. Художницю вбили органи КДБ, у тому числі за те, що вона оприлюднила факти масових розстрілів киян у Биківнянському лісі. Картину «Козак Мамай» мисткиня написала у 1963 році. Художниця поєднала «традиційного» персонажа з авангардним стилем, який став її впізнаваною фішкою.

Номер слайду 4

Іван Марчук «Пробудження»

Номер слайду 5

Живописець, народний художник України, взірець української ідентичності Іван Марчук народився у 1936 році. Це людина, яка уособлює геніальність та визнаність українців за кордоном. Британська The Daily Telegraph внесла його у свій перелік геніїв сучасності – Britains Top 100 Living Geniuses. Художник створив свій власний унікальний стиль – «пльонтанізм». До речі, він мав проблеми з КГБ та мусив емігрувати через переслідування та невизнаність. У 1991 році, вже кілька років перебуваючи у Нью-Йорку, Іван Марчук дізнався про розпад Радянського. Союзу і проголошення незалежностіУкраїни. На високому емоційному піднесенні у 1992 році у Нью-Йорку він створює картину «Пробудження», яка зберігається там і надалі.

Номер слайду 6

Марія Примаченко « Квіти виросли коло четвертого енергоблоку»

Номер слайду 7

Ця українська художниця є представником «наївного» мистецтва. В Україні, мабуть, вже немає людини, яка б не бачила її картин. Марія Примаченко (1909 – 1997) створила понад 800 картин, більшість з яких зберігається в Національному музеї українського народного декоратив-ного мистецтва. А ось картину « Квіти виросли коло четвертого енергоблоку», яку художниця намалювала у 1990 році, продали на аукціоні Благодійного фонду Сергія Притули за 500 тисяч доларів. Усі гроші з про-дажу передали на потреби ЗСУ. Картина присвячена Чорнобильській трагедії, її передала сім’я колекціонера Ігоря Понамарчука та історика мистецтва Дар’ї Добріян.

Номер слайду 8

Катерина Білокур «Цар-Колос»

Номер слайду 9

Українська художниця, яка сама навчилася малювати попри заборони батьків та глузування односельців. Катерина Білокур (1900 – 1961) творила у жанрі «наївного мистецтва» та отримала визнання при житті. Їй навіть пропонували намалювати портрет Сталіна. Але художниця, зазнавши усі жахи Голодомору та війни, звичайно, відмовилась. У 1954 році картини Білокур, а саме «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» взяли участь у паризькій виставці, де їх Побачив Пабло Пікасо, який був вражений талантом українки.

Номер слайду 10

Тарас Шевченко «Катерина»

Номер слайду 11

В основу картини українського письменника та художника Тараса Шевченка (1814 – 1861) «Катерина» лягла однойменна поема. За сюжетом молода українка покохала російського офіцера Івана та завагітніла від нього. Проте він її покинув та поїхав воювати з Османською імперією. Родичі Катерини відвернулися від неї, але вона, народивши сина, пішла шукати Івана. А коли знайшла, він удав, що не знає, хто вона. Дівчина у роз-пачі залишила сина на подвір’ї, а сама втопилася. «Кохайтеся чорнобриві та й не з москалями», - пише Тарас Шевченко. Наразі картина зберігається в Національному музеї ім. Тараса Григоровича Шевченка у Києві.

Номер слайду 12

Казимир Малевич «Чорний Квадрат»

Номер слайду 13

Казимир Малевич (1879 – 1935) був українцем. Він народився в Києві, писав листи українською, надихався українським народним мистецтвом та, найголовніше, вважав себе українцем. Митець ніколи не приховував, що заснувати «супрематизм» його надихнув розпис української хати. Його найвідоміша картина «Чорний Квадрат» створена у 1915 році. До речі, «Чорних Квадратів» взагалі-то чотири, але, нажаль, вони усі знаходяться у росії.

Номер слайду 14

Михайло Бойчук «Українка»

Номер слайду 15

Український художник, маляр-монументаліст, засновник самобутньої школи українського мистецтва «бойчукізм» Михайло Бойчук (1882 – 1937) був представником «Розстріляного відродження». Митець був патріотом України, мріяв про відродження її державності та світове визнання вітчизняної культури. Доля художника трагічна – у 1937 році його разом з учнями розстріляли органи НКВС. Картину «Українка» він створив у 1910-х роках у візантійській манері. Спрощені риси обличчя, колір та усі деталі нагадують іконописну манеру.

Номер слайду 16

Анатолій Криволап «Кінь. Вечір»

Номер слайду 17

Анатолій Криволап (1946) рекордсмен з продажів українського мистецтва на світовому арт-ринку. Його роботи продаються за десятки тисяч доларів, а сам він вважається майстром українського нефігуративного живопису. Художник став відомим з кінця 80-х років ХХ століття та успішно продавав свої роботи у Німеччині. Але серце митця сумувало за рідною землею, тому митець повернувся до Яготина, місто під Києвом. Саме там художник набув нового стилю, який приніс йому та українському мистецтву славу та гроші. У 2013 році його робота «Кінь. Вечір» пішла з молотка на торгах сучасного мистецтва Phillips за 122,5 тисяч фунтів стерлінгів (це понад 186 тис. доларів США).

Номер слайду 18

Микола Пимоненко «Святочне ворожіння»

Номер слайду 19

Український художник-живописець Микола Пимоненко (1862-1912) зробив багато картин на сільську та міську тематику. Він народився та навчався в Києві, брав участь у розписах Володимирського собору. На його картинах українці зображені під час праці, весілля чи свят. Художник відтворював у своїх роботах традиційні обряди, вбрання та українську природу. Його робота «Святочне ворожіння» створена у 1888 році. На ній можна побачити двох дівчат в інтер’єрі ук-раїнської хати під час ворожіння. Колір та тіні надають картині особливої загадковості.

Номер слайду 20

Олександр Ройтбурд «Прощавай Караваджо»

Номер слайду 21

Олександр Ройтбурд (1961-2021) один з найвидатніших представників української «нової хвилі», які створювали свій стиль наприкінці 1980-х років. Як представник постмодернізму, він зробив українське мистецтво більш «живим» та дуже опікувався молодими художниками. Митець був найкращим куратором Одеського художнього музею, брав участь у Ре-волюції Гідності та виставлявся у Мистецькому арсеналі, Pinchuk. Art. Centre та інших інституційних арт установах. Найдорожчу картину Ройтбурда «Прощавай Караваджо» продали у Лондоні за 97 200 доларів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Німич Анна
    Цікава презентація, яку можуть використовувати як вчителі, так і діти при підготовці до уроку мистецтва.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Чумак Олена
Додано
16 жовтня
Переглядів
38
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку