Презентація 11 клас культура мовлення

Про матеріал
Презентація містить завдання з культури мовлення.: вправи на правильне наголошування слів, редагування речень і тексту, пояснення афоризмів, тестові завдання. Матеріал об'єднано темою " Українські квіти"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говоримо українською. Різниця між правильно і майже правильно сказаним словом- як між блискавкою і світлячком. Марк Твен

Номер слайду 2

Улюблені квіти. Як буде сад, і буде море квітів-Красою дивною прикрашене життя,Тоді поменшає у світі паразитівІ менше буде наглості й сміття.

Номер слайду 3

Хвилинка орфографіїПервоцвіт, мати-й-мачуха (підбіл), незабудка, різнобарвний, вічнозелений, темно-бузковий, яскраво-жовтий, білосніжний.

Номер слайду 4

Анютини глазки- братикимаргаритка-стокроткаодуванчик- кульбабабархатці- чорнобривцігладіолус-косарикроза-трояндагеоргіна-жоржинаноготки-нагідкивасильки-волошкиіриси-півники

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Червоний. Зелений. Синій. Жовтий. Бурштиновий,оливковий, бузковий, блакитний, волошковий, гранатовий, вишневий,бірюзовий,смарагдовий,м”ятний, фісташковий,лазуровий, золотавий, багряний.барвінковий. До поданих кольорів доберіть відтінки, правильно наголошуючи

Номер слайду 8

ДДоберіть синоніми до словосполучення гарний квітник. Славний, мальовничий, вродливий, гожий, красивий, розкішний, чудовий, доладний, прекрасний, файний.

Номер слайду 9

Лексичну помилку допущено в рядку. Дуже гарні;Більш красивіші;Найкращі. Редагування потребує сполука. Ходяча енциклопедія;Лікуючі властивості;Розквітлі троянди.

Номер слайду 10

Немає лексичної помилки у рядку. Цвітуть іриси;Барви осені,Дарити орхідеї. Яке з цих слів не відповідає лексичній норміЛюбитель;Любимий;Улюблений

Номер слайду 11

Утворіть логічний ланцюжок. Дієслово+прикметник+іменник

Номер слайду 12

Відредагувати речення. Люблю і пишаюся своїм квітником. Троянда являється царицею квітів. Саме більше я люблю пахучі білі лілії. Любов до квітів потрібно прививати з дитинства. Очі розкрила конвалія біла.

Номер слайду 13

Відредагувати текст. Перш, ніж визначитися з тими кольорами, які саме більше ви хотіли б бачити на своїх клумбах осінню, потрібно мати уявлення про види цих рослин. Осінні квіти радують око буйством фарб. Більша половина з них цвіте весь вересень, а деякі тримаються до перших заморозків. Знання характерних ознак осінніх квітів допоможе правильно розбити садові клумби. Можна компонувати рослини по колірній гамі або періоду цвітіння. Щоб получився гарний квітник, важливо враховувати висоту рослин. Низькі рослини не повинні заслонятися більш вищими.

Номер слайду 14

Відредагувати текст. Перш, ніж визначитися з тими кольорами, які найбільше ви хотіли б бачити на своїх клумбах восени, потрібно мати уявлення про види цих рослин. Осінні квіти тішать око своїм різнобарв”ям. Більшість з них цвіте весь вересень, а деякі тримаються до перших приморозків. Знання характерних ознак осінніх квітів допоможе правильно розбити садові клумби. Можна компонувати рослини за колірною гамою або за періодом цвітіння. Щоб отримати гарний, розкішний квітник, важливо враховувати висоту рослин. Низькі рослини не повинні закриватися більш високими.

Номер слайду 15

Цитати та афоризми про квіти. Немає жінок, які не люблять квітів. Є чоловіки, які так вважають. Щоб жити, потрібне сонце, свобода і маленька квітка. Г. Х. Андерсен. Там, де вироджуються квіти, не може жити людина. Г. Гегель. Квіти не вирішують усіх проблем, але вони-гарний початок. Квіти часто нам говорять втричі більше, ніж слова. В. Симоненко.

Номер слайду 16

Домашнє завдання Підготувати розповідь про улюблену квітку.

Номер слайду 17

Хай у вашому житті буде багато квітів! Садіть квіти, бережіть їх, милуйтеся ними! І тоді у ваших серцях поселиться доброта, радість, любов. Хай вічно ясніють на клумбах і у наших душах квіти-як пам”ять серця, як ніжна любов і тиха печаль. Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку