Презентація " Українська кухня"

Про матеріал
Презентація містить матеріал і завдання з теми "Лексикологія". Дібрано цікавий матеріал з теми 2 Українська кухня " .Може бути використаний на уроках розвитку мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говоримо українською!

Номер слайду 2

А мій милий вареничків хоче!Українська кухня і не тільки…

Номер слайду 3

Скоромовки для дикціїЛра – лро – лру – лре - лри – лріРла – рло - рлу – рле – рли - рлі

Номер слайду 4

Про мову, язик і корову. Дід приїхав із села, ходить по столиці. Має гроші — не мина жодної крамниці. Попросив він:— Покажіть кухлик той, що з краю.— Продавщиця:— Что? Чево? Я нє понімаю.— Кухлик, люба, покажіть, той, що збоку смужка.— Да какой же кухлік здєсь, єслі ето кружка.— Дід у руки кухлик взяв і нахмурив брови:— На Вкраїні живете й не знаєте мови.— Продавщиця теж була гостра та бідова.— У мєня єсть свой язик, ні к чему мнє мова.— І сказав їй мудрий дід:— Цим пишатися не слід,Бо якраз така біда в моєї корови: Має, бідна, язика, а не знає мови…Павло Глазовий

Номер слайду 5

Моя улюблена страва. Слухаємо розповіді, вгадуємо страви!Слідкуємо за мовленням. Записуємо мовні помилки

Номер слайду 6

Кухонне збіжжя

Номер слайду 7

Наваримо смачного червоного борщу

Номер слайду 8

Інгредіє́нти (компоне́нти, скла́дни́ки)2005 1400 г1 1

Номер слайду 9

Інгредіє́нти (компоне́нти, скла́дни́ки)улюбленадрібка2 ст. л. ½за смаком

Номер слайду 10

Рецепт приготування1 Якщо ви використовуєте свіжу квасолю, то попередньо її потрібно замочити на 6-8 годин. При цьому воду потрібно періодично змінювати.2 Наріжте свинину на шматочки та викладіть у каструлю з водою. Туди ж додайте квасолю та поставте варитись. Пінку, яка буде утворюватись, потрібно постійно знімати.3 Картоплю поріжте на невеликі шматочки. Капусту дрібно нашинкуйте. Коли м'ясо та квасоля зваряться, додайте туди картоплю та капусту.4 Цибулю наріжте кубиком, буряк та моркву натріть на тертці. Викладіть на сковороду та обсмажте на олії до готовності. Додайте томатну пасту та протушіть ще кілька хвилин.5 Коли картопля та капуста зваряться, додайте в каструлю томатну заправку та варіть ще 10-15 хвилин. Додайте сіль, перець та зелень за смаком. 

Номер слайду 11

Найкраща їжа українця - то Сало!Прислів' я та приказки про САЛОДурне як сало без хліба!Знає кіт, чиє сало з’їв. Ласий на гроші, як кіт на сало. Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв. Живу добре – сало їм, на салі сплю, салом укриваюсь. Ні сіло, ні впало, дай, бабо, сала.https://jisty.com.ua/yisti-daj-12-najkrashhih-ukrayinskih-zhartivlivih-pisen-pro-yizhu/

Номер слайду 12

Українські страви. Вареники. Вергуни. Галушки. Гарбузова каша. ГолубціГречаники. Деруни. Капусняк. Картопляники. Кисіль. Кльоцки. Ковбаса. Кров'янка. Крученики. Куліш. Локшина. Мамалига. Медівник. МлинціПампушки. Печеня. Пироги. Пундики. Сало. Шинка. Юшки

Номер слайду 13

Відгадай. Ой, смачна вона, духмяна,Рисова, гречана, манна…Ложку в рот – і буде наша. Здогадалися? Це ….(каша)

Номер слайду 14

Відгадай. Місили,місили,Ліпили, ліпили,А тоді — хіп. Та в окріп!А вже на останку –Масло та сметанку,Хто зуміє відгадати. Того будем частувати. (Вареники)

Номер слайду 15

Відгадай. Насушили ми шипшини,Липи цвіт, суниць, малини. Розігріли самовар,Пити будемо … (узвар)

Номер слайду 16

Відгадай. Що за хліб такий святковий. На рушник вмостився новий? (Коровай)

Номер слайду 17

Відгадай. Бурячка і барабольку,Капустину і квасольку. Наварили і їмо!Ще сметани додамо! (борщ)

Номер слайду 18

Відгадай. Виправ помилку. Лавр, укропчик, цибулина,Жменька рису і морквина. Рибки ще вкидаємо,Спеції всипаємо. (юшка)

Номер слайду 19

піца

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Згадаймо пісні, у яких згадуються страви. Домашнє завдання! Записати якнайбільше пісень, у яких згадуються страви

pptx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку