Презентація "14 жовтня. Козацькі забави"

Про матеріал
Презентацію "14 жовтня. Козацькі забави" можна використати при проведені години спілкування з елементами змагань в 5 класі. В ній використані матеріали для ознайомлення учнів з історією свята Покрови Пресвятої Богородиці, з традиціями і звичаями відзначення Дня українського козацтва, значенням Пресвятої Богородиці у житті козацтва та українського народу. Завдання для змагань взяті із інтернет-ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацькі забави Година спілкування з елементами змагання 5 клас Підгірненська ЗОШ І-ІІІ ступенів Новомиколаївського району Запорізької області Класний керівник : Бейдик Н. І. До 14 жовтня

Номер слайду 2

Моя Україна – це пісенька мами, Розлогі лани колосяться хлібами, Вишневі садочки, лелеки на хаті. Купають ставочки хмарки пелехаті. Л. Савчук

Номер слайду 3

Починаючи з 2014 року, 14 жовтня українці святкують День захисника Вітчизни. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

День Покрови – одне зі знаменних християнських свят. Народилося це свято ще дуже-дуже давно в Греції. На столицю цієї країни – місто Константинополь напали вороги, жорстокі воїни. Відчувши небезпеку, жителі міста заховалися від нападників у церкві і щиро благали Божу Матір про допомогу. Тоді у високості з’явилася Пречиста Діва. Вона тримала у руках свій Покров, яким вкрила християн.

Номер слайду 6

 Покрова має свою дохристиянську природу, тісно пов’язану з сільськогосподарським календарем. Адже саме від роботи на землі залежало тодішнє життя селян. Вважалось, що до Покрови слід завершити усі польові роботи, адже саме в цей день земля вкривається першим снігом. Казали, що 14 жовтня осінь зустрічається з зимою.

Номер слайду 7

Народні прикмети на Покрову Якщо погода на Покрову сонячна і ясна, то і зима буде м’якою і не дуже морозною. На Покров до обіду осінь, а після обіду зима-зима Випав сніг, чекай суворої і холодної зими. На Покрову останній збір плодів. На Покрову не можна просити чи давати гроші в борг. Якщо дітей на Покров облити водою через сито, вони менше будуть хворіти.

Номер слайду 8

Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня (за старим календарем 1 жовтня) відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік. День козацтва

Номер слайду 9

Присутні на нашому святі нащадки славних козаків покажуть свої знання з історії козацтва та продемонструють фізичну міць та силу. Козацькі розваги

Номер слайду 10

1 конкурс «Козацька спритність» 2 конкурс "Забави кашоварів" 3 конкурс "Приготування кулешу" 4 конкурс «Козацька допомога».

Номер слайду 11

5 конкурс «Козацька кмітливість» Кого називали козаком? Хто стояв на чолі козацького війська? Як називали хати, в яких жили козаки? Де розташовувались козацькі табори? Про яку деталь козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». Як називалась козацька зачіска? З ким вели війни козаки за незалежність? (Вільну людину). (Гетьман). (Курінь). (Запорізька Січ). (Шаровари). (Оселедець). ( З Туреччиною, Польщею).

Номер слайду 12

8. Які імена козацьких гетьманів вам відомі? 9. А чи знаєте ви ім`я дивовижного гетьмана – силача, який легко міг зламати руками підкову? 10. Що таке булава? 11. Як називали козацький човен завдовжки близько 20 м? 12. Звідки прийшло слово «козак»?  13. Хто становив основу козацьких полків?  14. Який стан посідав привілейоване становище в Гетьманщині?  (Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Полуботок...) (Іван Підкова). (Кулясте потовщення на кінці палиці, символ влади кошового отамана) (Чайка) (Зі сходу) (Піхота) (Козаки)

Номер слайду 13

6 конкурс «Козацька мова». Скороговорки. Був бик тупогуб, Тупогубенький бичок, У бика губа була тупа. Варка варила вареники, Василь взяв вареника, Варка Василя варехою, Василь Варку вареником. Ґава всілася на ґанку І сиділа там до ранку. Вранці гуси пробігали, Ґаву з ґанку проганяли.

Номер слайду 14

Залізне зубрило залізо любило. Зубило в залізо залізно залізло. Карл у Клари украв корали, А Клара у Карл а украла кларнет. Міла милом тигра мила, Міла мило упустила. Упустила Міла мило, Тигра милом не домила.

Номер слайду 15

7 конкурс «Козацька пам’ ять». Багато снігу —… Без труда… Більше діла,… Гарна птиця пером, а… Дім без книги — день… Що посієш, те… Життя прожити — не… З книгою жити — з… Книга — твій друг, без неї… (багато хлібу) (нема плода) (менше слів) (чоловік розумом) (без сонця) (пожнеш) (поле перейти) (добром дружити) (як без рук)

Номер слайду 16

8 конкурс «Козацька довіра» «Вірите чи не вірите». Слово «січ» означає укріплення з дерева, хмизу і глини Осавул відав артилерією, займався компетенцією війська За відсутності гетьмана його обов’язки виконував воєнний суддя Для того, щоб понизити температуру тіла при гарячці, козаки вживали горілку з порохом Слово «клейноди» прийшло в укр. мову з польської і означає «коштовності» 6. Д.Вишневецький 1569р. потрапив у полон в Молдавії, звідки був переданий туркам (-, обозний) (+) (+) (+) (+) (-, з нім.)

Номер слайду 17

7. Д.Вишневецький походив із великокнязівського роду Гедиміновичів 8. Нова січ була розташована на р. Кам’янка 9. Ознака влади кошового отамана – булава – була довжиною 50-70 см 10. Слово «гетьман» має тюркське походження 11. Перша письмова згадка про укр. козаків зустрічається у книзі Мартина Бєльського «Хроніка Польщі» 12. Осавул очолював канцелярію, вів документацію, листування (+) (+) (+) (-, Підпільна) (-, з нім.) (-, писар)

Номер слайду 18

9 конкурс на козацьку витривалість. 1.За допомогою 2-х аркушів паперу переправитись на інший кінець залу, жодного разу не ступивши на підлогу. 2. «Козацький амреслінг». Підведення підсумків. Слово журі.

Номер слайду 19

*

Номер слайду 20

До зустрічі! Сайт Підгірненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новомиколаївського району Запорізької області https://sites.google.com/a/podschool.com.ua/pidgirnenska-skola/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 жовтня 2019
Переглядів
2907
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку