Презентація. " 1944 рік. Депортація кримських татар".

Про матеріал
Презентація розкриває причини депортації кримськотатарського населення 18 травня 1944 р.Жорстокість сталінського режиму щодо місцевого корінного населення Криму під час депортації в Середню Азію , боротьбу депортованого населення щодо повернення на свою батьківщину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Депорта́ція кри́мських тата́р — примусове виселення кримськотатарського населення Кримської АРСР, проведене НКВС 18 травня 1944 року. Причини звинувачення в співпраці татар з Третім Рейхом страх місцевого населення перед татарами складність облаштування татар на їх історичній батьківщині. Початок - 18 травня 1944 р. Завершення - 20 травня 1944 р.

Номер слайду 3

Причинизвинувачення в співпраці татар з Третім Рейхом складність облаштування татар на їхній історичній батьківщині страх місцевого населення перед татарами

Номер слайду 4

Весна буяла. Природа ігнорувала війну, яскрава зелень радувала очі, а напоєне пахощами квітів повітря вмикало інстинктивне бажання жити. У цей час – вранці 18 травня 1944 року – у домівки кримських татар прийшли люди зі зброєю. Понад 32 тисячі бійців військ НКВС обходили усі помешкання кримських татар і оголошували ультиматум: у найкоротший час взяти все необхідне, дітей і немічних старих, повантажитися на вантажівки і під конвоєм їхати до залізничних станцій.

Номер слайду 5

Тих, хто чинив опір, за свідченнями очевидців, розстрілювали на місці. Нажаханих людей на залізниці «під зав’язку набивали» у товарні вагони. До четвертої години 20 травня 1944 року кримських татар у Криму не стало.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Спогади очевидців

Номер слайду 9

Однак офіційна причина депортації татар, зазначена сталіською владою (співпраця із німцями ) - це був лише привід. Багато кримських татар воювали в лавах Радянської Червоної Армї. Зокрема, Амет-Хан Султан, відомий льотчик, який став двічі Героем СРСР.

Номер слайду 10

Плакат ,що закликає населення йти на війну СС. Крим. Боєць однієї з частин кримсько-татарської армії. Крим. Літо 1942

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1942 р. Кримські татари на допоміжних військах вермахту. Німецький унтер-офіцер веде кримських татар

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Значна кількість переселенців, виснажених в роки німецької окупації, загинула в місцях висилки від голоду і хвороб у 1944-45 роках. Після депортації кримських татар було перейменовано всі (за винятком Бахчисарая, Джанкоя, Ішуні, Саків та Судака) населенні пункти, які мали кримськотатарське походження Наслідки. Наслідкиза оцінками кримсько-татарських активістівза оцінками різних джерел радянської влади. Людські втрати 15-25%від всього населення до 46% населення

Номер слайду 15

Понад 2/3 із виселених кримських татар були спрямовані в Узбецьку РСР. Географія розселення виглядала наступним чином: Ташкентська - 56 тис. 641, Самаркандська - 31 тис. 604, Андижанська - 19 тис. 773, Ферганська - 16 тис., Наманганська - 13 тис. 431, Кашкадарська - 10тис., Бухарська - 4 тис. осіб . Висилали у Казахстан.

Номер слайду 16

Значну частину кримських татар «передали для трудового використання» на шахтах, заводах та будовах. Більшість з них не мали елементарних умов для життя i праці, багато людей хворіли (від 10 % до 40 %). Станом на 1948 р. у промисловості та сільському господарстві працювало 74 тис. 97 спецпоселенців із кримськотатарського народу.

Номер слайду 17

Повернення додому. У спецпоселеннях і без права повернутися до Криму татари перебували протягом другої половини 50-х, поки не настала доба хрущовської десталінізації. Щоправда, тоді уряд тільки пом'якшив умови життя, але звинувачення в державній зраді все одно залишилося. Татари в 50-ті і 60-ті активно боролися за своє повернення, зокрема за допомогою демонстрацій. Деякі з них було розігнано силою. Проте зусилля не минули дарма, і поступово татарам удалося розширити свої права. При цьому заборона на повернення до Криму все ж діяла - до самого 1989 року.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Пам'ятний символ депортації кримських татар

Номер слайду 21

Фотографії з мітингів 2009, 2010

Номер слайду 22

У 2012 РОЦІ ПРИ ФІНАНСОВІЙ ПІДТРИМЦІ ТЕЛЕКАНАЛУ АTR БУЛО ЗНЯТО ХУДОЖНІЙ ФІЛЬМ «ХАЙТАРМА», СЦЕНАРІЙ ЯКОГО ЗАСНОВАНИЙ НА ПОДІЯХ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР

Номер слайду 23

Монумент в Судаку(Крим)

Номер слайду 24

Пам'ятний знак у Севастополі

Номер слайду 25

Пам'ятник знак жертвам депортації у Міжводному (до 1944 Ярилгач)

Номер слайду 26

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
23 червня 2023
Переглядів
838
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку