Презентація." Молодіжний неформальний рух в Україні в 60-80-их рр. ХХ ст"..

Про матеріал
Молодіжний неформальний рух широко поширився в Україні в 60-80 рр. минулого століття. Презентація розкриває причини його поширення та різноманітні форми, які тоді виникали у сферах молодіжного життя та поширювалися в побуті молодіжного середовища, як протест на формальні організації, що були дозволені в радянському суспільствІ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Молодіжний неформальний рух в Україні в середині 1960-середині1980рр.»

Номер слайду 2

ПЛАНВступ. Неформали. Рух комунарів у 1960-х роках. Розвиток руху хіпі у 1970-х роках. Субкультура. Найбільш відомі субкультури. Напрями субкультур, їх характеристика. Як розпізнати субкультуру. Риси субкультур. Рух юних футбольних уболівальників 1979-1982 рр. Висновок

Номер слайду 3

Зміна соціально-політичного фону в країні в середині 1950-х років, пов’язана із лібералізацією режиму та зменшенням репресивного тиску владних органів, сприяла розвитку соціальної ініціативи населення. В цей час створювалися і проводили свою діяльність ряд громадських об’єднань, серед яких і неформальні молодіжні рухи. Це були об’єднання груп молодих людей, між якими встановлювалося співробітництво для здійснення певних суспільних змін, реалізації поставлених цілей та інтересів

Номер слайду 4

НЕФОРМАЛИ -загальна назва представників різних субкультурних молодіжних рухів у СРСР 1960-1980 рр., а також на сучасному пострадянському просторі. Назва «неформали» виникла на противагу «формальним» об’єднанням , які були дозволені владою.

Номер слайду 5

Неформальні молодіжні рухи соціальних ініціатив проводили діяльність у різноманітних сферах життя суспільства. Серед масових рухів слід виділити комунарський рух – у педагогічній сфері, рух студентських дружин охорони природи – у екологічній сфері, рух клубів самодіяльної пісні – у сфері музичної творчості. Основний девіз комунарів був: “Усе – творчо, інакше навіщо?”

Номер слайду 6

У 1960-х рр.виник рух комунарів. Він об’єднував представників молодих робітників та учнів старших класів. КОМУНАРИ- виступали за соціальну справедливість, закликали боротися проти тих, хто заважає будувати комуністичне суспільство. У ці роки з’явилися перші групи хіпі, до яких переважно належало студенство. Ще одним напрямом самодіяльних рухів стала рок-музика, яка тривалий час зберігала популярність серед молоді.

Номер слайду 7

На другу половину 1970 –х рр.припадає розквіт руху хіпі. Його прихильники, не сприймали навколишню дійсність, заявляли, що людина має бути внутрішньо вільною, прагнути миру і вільного кохання, їхній зовнішній вигляд був підкреслено недбалим: довге волосся, джинсовий або брезентовий одяг із вишивкою, налобні стрічки, саморобні прикраси.

Номер слайду 8

У деяких містах України, зокрема в Києві, комсомольські організації намагалися боротися із цим рухом, проте спроби були марними. Більшість тих, хто належав до хіпі, ставши дорослими, самі залишали ці групи.

Номер слайду 9

Субкультура(лат.sub-під і cultura –культура; субкультура) поняття (термін) це спільність людей , чиї переконання, погляди на життя і поведінку відмінні від загальноприйнятих або просто приховані від широкої публіки, що відрізняє їх від більш широкого поняття , відгалуження якої вони є.

Номер слайду 10

Найбільш відомі субкультури. Байкери. Геймери. Готи. Емо. Панки. Скінхеди. ХіпіРепери. Хіп-хоп. Металісти

Номер слайду 11

На початку 1980-х рр.виникли неформальні молодіжні об’єднання, зокрема,прихильників швидкої їзди на мотоциклах, яких тоді називали рокерами. Унаслідок ігнорування правил дорожнього руху в них існувала взаємна неприязнь із міліцією. Боротьба з рокерами відбувалася шляхом покарань і заборон. Так.їм забороняли їздити групами й збиратися в певних місцях.

Номер слайду 12

Напрями субкультур. Музичні субкультури;Іміджеві субкультури;Політичні та світоглядні субкультури;Субкультури засновані на кіно, іграх, літературі, мультиплікації;Хуліганські субкультури;Субкультури за хобі.

Номер слайду 13

Музичні субкультури

Номер слайду 14

Музичні субкультури

Номер слайду 15

Музичні субкультури

Номер слайду 16

Музичні субкультури

Номер слайду 17

Музичні субкультури

Номер слайду 18

Субкультури засновані на кіно, іграх, літературі, мультиплікації

Номер слайду 19

Історичні реконструктори

Номер слайду 20

Історичні реконструктори

Номер слайду 21

Іміджеві субкультури – це субкультури, що виділяються по стилю в одязі і в поведінці

Номер слайду 22

Іміджеві субкультури

Номер слайду 23

Іміджеві субкультури

Номер слайду 24

Політичні та світоглядні субкультури. Це субкультури, що виділяються суспільними переконаннями.

Номер слайду 25

Політичні та світоглядні субкультури

Номер слайду 26

Політичні та світоглядні субкультури

Номер слайду 27

Політичні та світоглядні субкультури

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Як розпізнати субкультуру1)Субкультурам притаманні суворі внутрішні правила і заходи.2) Субкультурам властивий процес навчання, протягом якого кандидати вчаться як стати членами.3) Субкультури формуються навколо добровільних об’єднань.4) Субкультури творять власні норми загалу.5) Субкультурам притаманний дуже виразний ступінь автентичності.

Номер слайду 30

РИСИ СУБКУЛЬТУРПозитивніЗаймаються спортом. Проявляють себе творчо. Люди в пошуках натхнення. Намагання протиставити свій стиль одягу гламуру. Прагнення стати сильнішим і мужнішим. Спокійна і нешкідлива для суспільства культура. Розвиток інтелектуальних здібностей людини. НегативніАгресивний стиль поведінки. Можуть володіти вогнепальною зброєю. Особа визнає себе королем світу. Бунт проти церковної традиційностіЖертвоприношення. Сатанізм. Схильність до суїциду

Номер слайду 31

РИСИ СУБКУЛЬТУРПозитивніВідсутність негативного ставлення до світу. Бажання допомогти оточуючим. Бажання змінити світ на краще. Відкритість до спілкування. Бажання подорожувати. НегативніНапади безпричинної агресіїОсновне заняття-це неробство. Неможливість вплинути на учасника ззовніНадмірне захоплення алкоголем

Номер слайду 32

У 1979-1982 рр. досяг свого піку рух юних футбольних уболівальників. Виникли перші угрупування спортивних фанатів. До них належали підлітки. Групи фанатів існували в Києві, Харкові, Львові, Дніпропетровську й Донецьку. Ознаками належності до спортивних фанатів вважали символіку і кольори їхніх улюблених команд.

Номер слайду 33

ВИСНОВОКМолодіжні субкультури- особлива частина суспільної культури. Молодіжних неформальних рухів багато. Неформальний спосіб життя притаманний людям підліткового віку. А належність до тієї чи іншої субкультури- це своєрідний спосіб продемонструвати дорослим свої власні погляди на життя. Тим більше, що підліткам взагалі характерне протиставлення себе дорослим. Вони виступають проти деяких чинних правил і для цього збираються в групи, створюючи тим самим свою маленьку систему (зі своїм одягом та законами) на противагу великій системі. Кожен має право бути індивідуальним.

Номер слайду 34

Список використаної літератури:Історія України : підруч.для 11 кл.закл.загал.серед.освіти (О. В. Гісем,О. О. Мартинюк. – Харків : Вид-во «Ранок», 2019.-288с. (с.126-127)Стаття «Неформальні молодіжні рухи як форма соціальної ініціативи в 1960-1980-х роках в Україні. Сорока С. В.(2005)https://naurok.com.ua/vihovniy-zahid-subkulturi-77246.html

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
23 червня 2023
Переглядів
1975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку