Презентація "21 грудня - День народження кросворду"

Про матеріал
Презентація до матеріалу про Всесвітній день кросворду розширить уявлення дітей про цікавий вид дозвілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

21 грудня - День народження кросворду

Номер слайду 2

Кросворд (англ. Crossword — перетин слів) — одна з найпоширеніших у світі ігор зі словами. Існує багато періодичних видань, котрі спеціалізуються на кросвордах, їх також часто друкують у неспеціалізованих друкованих ЗМІ.

Номер слайду 3

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він уклав літери в клітини, розмістивши їх у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle". Автор відіслав свій кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де його надрукували 21 грудня 1913 року. З того часу дату 21 грудня вважають Днем народження кросворду.

Номер слайду 4

До речі, розгадувати кросворди - дуже корисно. Це тренує пам'ять. Особливо корисно для старших людей. Зображеннями кросвордів прикрашають одяг, взуття, посуд і навіть будинки. Так, у Львові по вул. Сахарова є цілий будинок-кросворд, де бокову стіну розписано кросвордом із відповідями.

Номер слайду 5

 21 грудня 1913 року журналістом Артуром Уїнном був створений і опублікований у недільному номері газети «New York World»  перший сучасний кросворд (під назвою «ворд-крос», Word-cross). Кросворд Уінна мав 32 слова і  був складений у формі ромба.  Уїнн виконував завдання редактора газети – розробляв сімейну забаву до різдвяних свят. На допомогу прийшли дитячі спогади – «магічні квадрати». Таку головоломку загадував йому дідусь. Саме її модифікацією потішив читачів недільний додаток до газети New York World 21 грудня 1913 року.   Успіх новинка мала приголомшливий: читачі засипали редакцію листами. Його винахід так сподобалася читачам, що вони у своїх численних листах просили газету продовжити друкувати подібні завдання.

Номер слайду 6

На сьогодні перше місце серед укладачів кросвордів займає Роже Боукарт з бельгійського міста Брюгге. Своє 65-річчя він відзначив тим , що запропонував для книги рекордів Гіннесса найбільший у світі кросворд довжиною 31 метр і шириною 53 сантиметри, який містив 50 400 слів. На складання кросворду пішло чотири роки. Тільки питання до нього зайняли 2734 сторінки.

Номер слайду 7

Скандинавський (сканворд)

Номер слайду 8

Японський

Номер слайду 9

Угорський (філворд)

Номер слайду 10

Чайнворд

Номер слайду 11

Кейворд (ключворд)

Номер слайду 12

Американський (кріс-крос)

Номер слайду 13

Естонський

Номер слайду 14

Дуаль

Номер слайду 15

  Розгадування кросвордів  приносить неабияку користь. По-перше, розвиває інтелектульно, по-друге, допомагає удосконалити навички обчислень, перевірити свої знання, зокрема з математики, розширити кругозір. Та й, просто, це цікаве проведення дозвілля.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2019
Переглядів
2777
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку