Презентація "5. Закономірності формування клімату"

Про матеріал
5. Закономірності формування клімату. Тема на повторення. Розроблена для онлайн груп до 5 осіб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закономірності формування клімату

Номер слайду 2

Згадуємо попередній урок1. Які бувають форми рельєфу?2. Чого більше : гір чи рівнин?3. В якій геологічній ері ми проживаємо?4. Як позначається вугілля, газ, нафта та залізо на картах?5. В якій геологічній ері жили динозаври?

Номер слайду 3

Клімат – це багаторічний режим погоди. Погода — стан нижнього шару атмосфери у певній місцевості в конкретний час або протягом тривалого часу (година, доба, декада, місяць). Характеризується рядом метеорологічних елементів, таких як вітер, температура, тиск, вологість, видимість та ін. Словник :

Номер слайду 4

Людина здавна цікавилася особливостями кліматичних умов і погоди, прагнучи передбачити стихійні лиха та запобігти їх негативним наслідкам. Основними причинами, від яких залежить клімат певної місцевості, тобто кліматотвірними чинниками, є кількість сонячної радіації, циркуляція атмосфери й підстильна земна поверхня.

Номер слайду 5

Сонячна радіація. Найважливіший чинник – сонячна радіація Кількість сонячної радіації залежить від кута падіння променів на поверхню, тобто від висоти сонця над горизонтом, яка, у свою чергу, залежить від географічної широти місцевості. Найбільше сонячного тепла надходить у район екватора, тому що кут падіння променів сонця тут майже постійно дорівнює 90°. Найменше сонячної енергії отримують райони за Полярним колом, де кут падіння сонячних променів менший за 24°. Отже, загальна закономірність температурного режиму полягає в зниженні показників температури від екватора до полюсів. Це можна простежити за кліматичною картою світу. Для зображення температури повітря використовують спеціальні лінії — ізотерми.

Номер слайду 6

Ізотерми січня у Європі.Ізотерми — це уявні лінії, що з’єднують точки земної поверхні з однаковою температурою повітря

Номер слайду 7

Підстильна поверхня. Нагрівання поверхні Землі залежить від характеру поверхні, що нагрівається, тобто підстильної поверхні. Світла поверхня відбиває сонячні промені, а чорна, навпаки, їх поглинає. Так, сніг відбиває майже 90 % сонячних променів, а чорне зоране поле — усього 4 %. Звичайно, чим більше поверхня вбирає сонячних променів, тим краще вона нагрівається й нагріває повітря над собою. Кліматичні умови суходолу залежать також від рельєфу місцевості та наближеності до океану.

Номер слайду 8

На що впливає підстильна поверхня : Вдень у пустелі спекотно, а вночі холодно. Вода в морі вдень та вночі має майже однакову температуру. Снігам Антарктиди важко розтанути через білий колір снігу. І ГОЛОВНЕ!!! Не носіть чорний одяг літом, адже буде дууужжже спекотно.

Номер слайду 9

Циркуляція атмосфери. Циркуляція атмосфери. Земна поверхня нагрівається нерівномірно. Над ділянками, що менше нагріваються, повітря прохолодніше, воно важче за тепле повітря, тому опускається та створює більший тиск, ніж над ділянками, що нагріваються добре. Різний атмосферний тиск на окремих ділянках поверхні Землі спричинює рух повітря, тобто циркуляцію атмосфери Оскільки повітря завжди пересувається лише з області високого до області низького тиску, на Землі формуються вітри, які весь час дмуть в одному й тому самому напрямку. їх називають постійними вітрами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Запам’ятайІснує 3 типи постійних вітрів :1. Пасати – від тропіків до екватора2. Західне перенесення – від тропіків до помірних широт3. Стокові, східні – із полюсів до помірних широт В Україні домінує західне перенесення. Цей вітер приносить опади від Атлантичного океану. Що це?

Номер слайду 12

Сезонні вітри. Крім постійних, на земній кулі існують і сезонні вітри, які змінюють свій напрямок двічі на рік. Вони виникають на узбережжях материків, де великі площі суходолу межують з велетенськими океанічними просторами. Ці вітри називають мусонами (з араб. пора року). Формування таких потоків повітря на межі материка й океану пов’язане із сезонними коливаннями тиску над суходолом і водою через неоднакову швидкість їх нагрівання.

Номер слайду 13

Одна гора у сезон дощів та посухи

Номер слайду 14

Мусони. Літній мусон дме з океану на материк і приносить вологу погоду. Це пояснюється тим, що влітку, коли материк швидко нагрівається, тепле розширене повітря над ним піднімається вгору й формується область низького тиску. Над океаном, який нагрівається повільніше, прохолодне повітря осідає, сильно тиснучи на поверхню. Отже, вітер прямує з океану на материк. Зимовий мусон, який дме з материка в бік океану, зумовлює посушливу погоду. Такий напрямок вітру пояснюється тим, що в цю пору року над охолодженим материком повітря опускається й виникає область високого тиску. Звідси вітер дме на більш теплий океан, над яким атмосферний тиск нижчий у зв’язку з висхідними потоками теплого розширеного повітря.

Номер слайду 15

Все складне - просто. А давайте погляно погоду у м. Токіо. Який у них зараз мусон? Зимовий чи літній?

Номер слайду 16

Розподіл опадів1. Більше опадів випадає, де є зони низького тиску – екватор, помірні широти і навпаки у зонах високого тиску – тропіки, полюси2. Чим менше сонячної радіації – тим менше опадів. Це розподіл по широті 3. Чим далі від океану у глибину континенту, тим менше опадів. Яку країну називають туманним Альбіоном? І чому?

Номер слайду 17

Повітряні маси — це значні об’єми повітря з однорідними властивостями: температурою, тиском, вологістю, прозорістю тощо. Повітряні маси можуть бути теплими або холодними, вологими або сухими. Залежно від того, у яких теплових поясах вони формуються, виокремлюють чотири основні типи повітряних мас: екваторіальні (теплі й вологі), тропічні (теплі й сухі), помірні (з температурою повітря, що різко змінюється за сезонами, переважно вологі), арктичні й антарктичні (холодні й сухі). Характер погоди визначає повітряна маса, яка панує над певною територією. Згадайте, як часто ми спостерігаємо раптову зміну погоди. Наприклад, узимку після тривалої відлиги можуть настати сильні морози або після спекотної та сухої погоди влітку йде різке похолодання, випадають холодні дощі. Усі ці зміни спричинені переміщенням повітряних мас із різними властивостями.

Номер слайду 18

pptx
Додано
2 вересня 2022
Переглядів
2354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку