Презентація "Кліматичні пояси Землі"

Про матеріал
Кліматичні пояси Землі розглядаємо на карті які вони існують, вивчаємо їх особливості, частково переходимо до природніх зон
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кліматичні пояси Землі

Номер слайду 2

Згадуємо попередній урок1. Що таке клімат?2. Назви три кліматичні чинники?3. Що таке ізотерми? Де їх можна побачити?4. Які існують постійні вітри? (їх 3)5. Що таке мусон? Яка його особливість?6. Чи скрізь на планеті випадає однакова кількість опадів?

Номер слайду 3

Словник. Кліматичний пояс — територія, у межах якої основні показники клімату майже не змінюються.

Номер слайду 4

Там, де протягом року переважає вплив одного типу повітряних мас, сформувались основні кліматичні пояси. Вони дзеркально повторюються від екватора в бік полюсів. Усього основних кліматичних поясів сім: екваторіальний, два тропічні, два помірні, арктичний і антарктичний. Кожному з них притаманний відповідний тип клімату.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Основні кліматичні пояси. В екваторіальному кліматичному поясі протягом усього року панують знижений атмосферний тиск та екваторіальні повітряні маси. Сонце тут знаходиться високо над горизонтом, що зумовлює високу температуру повітря. Завдяки переважанню висхідних повітряних потоків і впливу вологих океанічних повітряних мас, що надходять з вітрами, у цьому поясі випадає багато опадів (1000-3500 мм на рік).

Номер слайду 7

Так, як в екваторіальному поясі випадає багато опадів, то тут сформувалися густі ліси

Номер слайду 8

Тропічний пояс. У тропічних поясах панують тропічні повітряні маси з високим тиском і низхідними повітряними потоками. Тропічні повітряні маси завжди сухі, адже повітря, що надходить з екватора в тропіки на висоті 10 - 12 км, містить мало вологи. Опускаючись, повітря нагрівається й стає ще сухішим. Тому дощі тут випадають нечасто. Температура повітря висока. Такі кліматичні умови сприяли утворенню зони тропічних пустель і напівпустель.

Номер слайду 9

Помірний пояс. Помірні кліматичні пояси зазнають впливу західних вітрів і помірних повітряних мас. Тут чітко виявлені чотири пори року. На кількість опадів впливає віддаленість території від океану. Найбільше опадів у західних частинах Євразії, їх приносять з океану західні вітри. Чим далі на схід, тим опадів менше, тобто посилюється континентальність клімату. На крайньому сході під впливом океану кількість опадів знову зростає.

Номер слайду 10

Арктичний та антарктичний кліматичні пояси формуються під впливом холодних і сухих арктичних та антарктичних повітряних мас. Це області високого тиску. Температура повітря рідко піднімається вище 0 °С. Опадів випадає мало — менше 200 мм на рік. Гренландський тюлень. Шукаємо на карті Гренландію.

Номер слайду 11

Основні кліматичні пояси1. Екваторіальний2. Тропічний3. Помірний4. Арктичний та антарктичний

Номер слайду 12

Перехідні кліматичні пояси. Території, де повітряні маси змінюються за сезонами двічі на рік, належать до перехідних кліматичних поясів. У назвах перехідних поясів з’являється префікс суб-, що означає «під», тобто «під основним поясом». Таких поясів усього шість: два субекваторіальні, два субтропічні, субарктичний і субантарктичний. Перехідні кліматичні пояси розташовані між основними поясами, з яких до них надходять відповідні повітряні маси. У липні всі повітряні маси переміщуються на північ, у січні — на південь.

Номер слайду 13

Субекваторіальні кліматичні пояси знаходяться між екваторіальним і тропічними поясами обох півкуль. Тому вони перебувають улітку під впливом теплих і вологих екваторіальних повітряних мас, а взимку — теплих і сухих тропічних. Отже, протягом року тут панує тепла погода, однак є літній сезон дощів і зимовий сезон посухи. В Африці в субекваторіальному кліматі сформувалась савана. Місце життя слонів, антилоп, левів, жирафів та багатьох інших

Номер слайду 14

Субтропічні кліматичні пояси — перехідні між тропічними та помірними. Улітку сюди надходять теплі й сухі тропічні повітряні маси, тому погода спекотна й посушлива. Узимку ж у субтропіках панують прохолодні й вологі помірні повітряні маси, що зумовлює відповідну Погоду. В Європі у субтропічному поясі розташована Греція, Іспанія, Італія, Португалія. Чи правда, що в цих країнах тепліше взимку ніж у нас?

Номер слайду 15

Субарктичний і субантарктичний кліматичні пояси розміщені між арктичним (або антарктичним) і помірним поясами. Улітку до них надходять порівняно теплі й вологі помірні повітряні маси, узимку — холодні й сухі арктичні (антарктичні). Тому клімат цих поясів улітку подібний до помірного клімату, а взимку — до клімату арктичного (антарктичного) поясу. Субарктичний клімат формує тундру. Місце де домінують мохи та лишайники. В таких умовах живуть північні олені

Номер слайду 16

Перехідні кліматичні пояси1. Субекватор2. Субтропіки3. Субарктика та субантарктика

Номер слайду 17

Розміщення кліматичних поясів на Землі. Кліматичні пояси розміщуються зонально, тобто повторюються від екватора до полюсів. Це передусім пов’язано з впливом сонячної радіації. Так само зонально змінюються на Землі типи клімату. Під типом клімату розуміють сталу сукупність кліматичних показників, характерних для певного періоду часу й певної території. Розглянувши карту кліматичних поясів в атласі, ви побачите, що межі кліматичних поясів не завжди збігаються з напрямком паралелей. Подекуди вони значно відхиляються на північ або південь. Це пов’язано насамперед із характером підстильної земної поверхні. Тому в межах одного кліматичного поясу можуть сформуватися різні типи клімату. Наприклад, у помірному поясі Північної Америки виокремлюють морський, континентальний і мусонний клімат.

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малий Родион
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
15584
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку