Презентація : "6 капелюхів Едварда де Боно"

Про матеріал
Технологія "6 капелюхів мислення" Едварда де Боно сприяє розвитку мислення дітей та вмінню вести дискусію. Розширює світогляд. Має форму групової діяльності учнів на уроці, де діти стають активними учасниками навчального процесу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шість капелюшків мислення Едварда де Боно. Підготувала вчитель початкових класів. Венька Світлана Дмитрівна

Номер слайду 2

Едвард де Боно – відомий у світі психолог, викладач Кембриджського університету, автор 45 книг «мислення про мислення». В основі його методу лежить ідея паралельного мислення, при якому різні точки зору не стикаються, а співіснують.

Номер слайду 3

Метод «шести капелюхів» – це простий і практичний спосіб розділення процесу мислення на шість різних режимів, кожен з яких представлений метафоричним капелюхом певного кольору: білого, чорного, жовтого, червоного, зеленого і синього. Ми можемо навчитися оперувати різними аспектами нашого мислення по черзі, а потім зібрати ці аспекти разом і утворити «повнокольорове мислення»

Номер слайду 4

Білий капелюх наводить на думку про папір. Білий капелюх зв'язаний із інформацією. Одягаючи білий капелюх, ми запитуємо: «Яка інформація у нас є?»; «Яка інформація нам потрібна?»; «Якої інформації нам не вистачає?»; «Як нам одержати відсутню інформацію?»; «Які питання ми повинні задати?» Білий капелюх використовується для того, щоб спрямувати увагу на наявну чи відсутню інформацію.

Номер слайду 5

Чорний капелюх: Це, можливо, найкорисніший капелюх. І він, безсумніву, найчастіше викорисовується. Чорний означає обережність. Чорний капелюх не дає нам зробити що-небудь небезпечне. Чорний капелюх вказує на ризик і говорить, чому щось може не вийти. Однак чорним капелюхом не можна зловживати, тому що зловживання небезпечне саме по собі.

Номер слайду 6

Жовтий капелюх: жовтий колір наводить на думку про сонце й оптимізм. Під жовтим капелюхом ми робимо пряме зусилля знайти переваги пропозиції: «Що в цьому гарного?» Навіть якщо ідея нам не подобається, жовтий капелюх просить нас знайти в ній гарні сторони. «Які переваги?»; «Кому це вигідно?»; «Відкіля з’являться переваги?»; «Які цінності?»

Номер слайду 7

Червоний капелюх: червоний наводить на думку про вогонь і тепло. Червоний капелюх зв’язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями. Ви можете не усвідомлювати, чому вам щось подобається, чи чому не подобається. Коли використовується червоний капелюх, у вас з’являється можливість описати свої почуття й інтуїцію, без будь-яких пояснень. Ваші почуття існують, і червоний капелюх дає можливість їх викласти.

Номер слайду 8

Зелений капелюх: зелений нагадує про рослини, ріст, енергію, життя Зелений капелюх – капелюх енергії, творчості. Під зеленим капелюхом ми вносимо пропозиції й обговорюємо нові ідеї й альтернативи. Під зеленим капелюхом ми говоримо про модифікації й варіації існуючих ідей. Зелений капелюх дозволяє думати про можливості. Коли використовується зелений капелюх, кожний прикладає творчі зусилля.

Номер слайду 9

Синій капелюх: використовується для розгляду самого процесу мислення: «Що нам робити далі?»; «Чого ми досягли на даний момент?». Синій капелюх використовується або на початку обговорень, щоб вирішити, чого ми хочемо досягти в результаті мислення, або його можна використовувати, щоб упорядкувати послідовність застосовуваних капелюхів і підсумувати досягнуте.  

Номер слайду 10

Переваги методу «шести капелюхів»Зазвичай розумову працю уявляють нудною та абстрактною. «Шість капелюхів» дозволяють зробити її яскравим і захопливим засобом керування своїм мисленням.2. Кольорові капелюхи – це метафора, яка добре запам’ятовується, яку легко застосувати.3. Метод «шести капелюхів» можна використовувати на будь-якому рівні складності, від дитячого садка до ради директорів.4. Завдяки конструюванню роботи та відміні безплідних дискусій мислення стає більш сфокусованим, конструктивним і продуктивним.5. Метафора капелюхів є свого роду рольовою мовою, якою легко обговорювати і переключати мислення, відволікаючись від особистісних переваг і нікого не ображаючи.6. Метод дозволяє уникнути плутанини в груповій роботі, оскільки вся група використовує тільки один тип мислення в певний проміжок часу.7. Метод визначає значимість усіх компонентів роботи над завданням (проектом) – емоцій, фактів, критики, нових ідей – і включає їх у роботу в потрібний момент.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зеленюк Сергій Вікторович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 жовтня 2021
Переглядів
1164
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку