Презентація § 7. Профілактика йододефіциту і діабету. 6 клас

Про матеріал
до підручника Основи здоров'я. 6 клас . Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко,С.В. Василенко та ін. — К. : Генеза, 2014.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 7. Профілактика йододефіциту і діабету. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У яких продуктах міститься Йоду найбільше?Пригадай. Дізнаєшся про профілактику йододефіциту в організмі людини; Як не захворіти на діабет; Як обирати якісні продукти; Як попередити харчові отруєння і надати допомогу потерпілому. У цьому параграфі:

Номер слайду 3

Йод необхідний для повноцінного фізичного та інтелектуального розвитку людини. Для профілактики йододефіциту слід обов’язково вживати продукти, що містять Йод, і заправляти страви йодованою чи морською сіллю. За все життя людина вживає лише 5-6 г чистого Йоду. Це приблизно 1 чайна ложка. Добову ж норму — мільйонну частину грама — можна отримати саме з йодованої кухонної солі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перш ніж купити продукт, звертай увагу на маркування — певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку. Коли купуєш продукти без упаковки, оцінюй свіжість і якість продуктів за їх виглядом і запахом.

Номер слайду 6

Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Не можна купувати продукти, якщо:на упаковці не зазначено обов’язкових відомостей про продукт і виробника;продукти мають неприємний запах, непривабливий вигляд;термін придатності продукту закінчився;упаковка зім’ята або пошкоджена;

Номер слайду 7

Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Продукти можуть стати шкідливими для здоров’я, якщо порушено правила їх обробки і зберігання. Тому слід:ретельно мити сирі продукти, овочі, фруктидодержуватися правил зберігання продукту, зазначених на упаковцікип’ятити сиру воду, молоко. Готові страви, відкриті рибні консерви, молочні, рибні, м’ясні продукти, зберігати в холодильнику; продукти тривалого зберігання класти у морозильну камеру. Різати на окремих дощечках продукти, що їдять сирими, і ті, що піддіють тепловій обробці

Номер слайду 8

Перша допомога при харчових отруєннях. Перші ознаки харчового отруєнняслабкістьпідвищення температуриблюваннянудотапроносбіль у животіПерші ознаки харчового отруєння з’являються через 2-4 години після вживання зіпсованого продукту.

Номер слайду 9

Перша допомога при харчових отруєннях3. Після цього дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму.1. При перших симптомах отруєння — викликати «швидку допомогу» або лікаря.2. До приїзду лікаря дати хворому випити 5-6 склянок підсоленої кип’яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з’явиться вода без домішок їжі.4. Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки). Першу допомогу при харчовому отруєнні надають так:

Номер слайду 10

ПІДСУМКИДля профілактики йододефіциту в організмі слід вживати продукти, що містять Йод, користуватися йодованою чи морською сіллю. Для профілактики діабету не зловживати солодощами. Купуючи продукти, уважно перевіряти маркування упаковок з основними відомостями про продукт. При харчовому отруєнні обов’язково викликати «швидку допомогу» або звернутися до лікаря. До приїзду лікаря надавати посильну допомогу собі і потерпілому.

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитайте § 7. Профілактика йододефіциту і діабету. Перша допомога у разі харчових отруєнь.2. Робота у зошиті: - Яку додаткову інформацію можна отримати про продукти, розглядаючи спеціальні знаки маркування? Скористайся додатком 5 та запишить у зошит.3. Виконайте тест за посиланням

pptx
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку