Раціональне харчування Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування: помірність, різноманітність і збалансованість. Помірність — вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму. Різноманітність — передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі і фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі). Збалансованість — означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
Щоб визначити, скільки і чого тобі треба їсти щодня, можна скористатися так званою харчовою пірамідою. Вона показує, скільки порцій різних продуктів має бути у денному раціоні підлітка. Так, продуктів з найширшої частини піраміди треба споживати більше, а з вужчих її частин - менше. Раціональне харчування
Якщо таке трапляється не частіш як один раз на тиждень, це не зашкодить твоєму здоров’ю за умови, що ти вживаєш свіжі продукти. Та коли це відбувається регулярно, важливо навчитися правильно підбирати страви. За допомогою блок-схеми, що буде подана на наступному слайді, склади поради для тих, хто часто обідає не вдома. Як правильно обідати, коли ти не вдома
У твоєму віці лише на підтримання дихання та інших функцій організму дівчаток потрібно на добу не менш як 1310 ккал, хлопчиків не менш як 1440 ккал. Помірна активність збільшує потребу приблизно у 1000 ккал, інтенсивні заняття спортом можуть збільшити її у 1,5—2 рази. Так, підліток-баскетболіст у звичайний день витрачає приблизно 2500 ккал, а в день тренування до 4000 ккал. Витрачену енергію можна швидко поновити за рахунок їжі. Визначення калорійності харчового раціону
Підсумки. Більшість харчових звичок люди набувають у дитинстві. Тому важливо вчитись правильно харчуватися. Принципи раціонального харчування — помірність, різноманітність і збалансованість. Харчова піраміда допомагає визначити, скільки і чого треба споживати щодня. Калорійність харчового раціону має відповідати енергетичним витратам твого організму.