Презентація 8 клас мистецтво, "КИЇВСЬКА РУСЬ"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва у 8 класі допоможе учителю краще донести до учнів тему культури Київської Русі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Київська Русь (кінець І Х- середина ХІІІ ст.) Кочерга Галина Немішаївський ліцей №2

Номер слайду 2

Ки́ївська Русь (у джерелах сучасники називали цю державу Русь або Ру́ська земля́ — середньовічна держава на території Східної Європи з центром у Києві, яка існувала з кінця IX до середини XIII століть і являла собою об'єднання руських князівств під владою династії Рюриковичів. У часи найбільшої могутності простягалася від Балтійського моря на півночі до Чорного моря на півдні, і від верхів'їв Вісли на заході до Таманського півострова на сході.

Номер слайду 3

Історики часто ділять політичну історію руської держави на три періоди. Перший період — швидкого зростання — охоплює майже 100 років — з 882 року, коли на престол у Києві сів Олег, до смерті Святослава I Хороброго 972 року. У цей час було підкорено сусідні східнослов'янські племена, в результаті чого утворилося величезне господарське й політичне об'єднання, здатне кинути виклик основним суперникам у цьому регіоні. Другий період охоплює князювання Володимира Святославича (978-1015 ) та Ярослава I Мудрого (1034-1054), що було добою зміцнення Києвом своїх завоювань і досягнення ним вершини політичної могутності і стабільності, економічного та культурного розквіту. На противагу територіальному зростанню попереднього періоду тут переважає внутрішній розвиток. Було впроваджено християнство, що значною мірою вплинуло на політичне і культурне життя держави, а також вироблено кодекс законів. Останній період характеризується безупинними руйнівними князівськими чварами, зростанням загрози нападів кочових племен та економічним застоєм. Початок цього періоду, за різними оцінками, припадає на час смерті Ярослава I Мудрого 1054 року або кінець князювання останніх успішних правителів Києва — Володимира II Мономаха (1113-1125) та його сина Мстислава I Великого (1125-1132). Після захоплення та розорення Києва суздальським князем Андрієм Боголюбським 1169 року, політичне й економічне значення міста впало. Монгольська навала на Русь 1237—1241 років і руйнування Києва1240 року поклали край існуванню Київської Русі та незалежності давньоруських князівств.

Номер слайду 4

Архітектура Київської Русі

Номер слайду 5

Михайлівський Золотоверхий собор. Визначна пам’ятка архітектури Київської Русі стала жертвою радянської влади. Михайлівський Золотоверхий монастир разом із величним собором існував з 1108 року аж по 1936, коли його підірвали комуністи. Збудував його онук Ярослава Мудрого Святополк Ізяславич. У 17 столітті він набув форм українського бароко. Відбудували його тільки у 2000 році. Зараз це діючий монастир та храм УПЦ КП. Фото 1875р. Фото 2017р.

Номер слайду 6

Києво-Печерська лавра. Одну із головних святинь православних християн, духовний центр українського народу, теж не обійшла сумна доля війни – головний храм лаври зруйнували у 1942 році. Історики по сьогодні шукають винних, чи то радянські війська, чи Вермахт – невідомо. Але храм відновили тільки у 2000 році. Збудували Успенський собор Києво-Печерської лаври 1078 року за часів сина Ярослава Мудрого Святослава Ярославича. Монастир на тому місці існував весь час, аж по сьогодні. Зараз – це одна з основних святинь православних християн, належить УПЦ МП.

Номер слайду 7

Борисо-Глібський собор Кирилівська церква

Номер слайду 8

УСПЕНСЬКИЙ СОБОР ЄЛЕЦЬКОГО МОНАСТИРЯ. ОДИН З НАЙВЕЛИЧНІШИХ ХРАМІВ ЧЕРНІГОВА. БУВ ЗБУДОВАНИЙ У СЕРЕДИНІ 12 СТОЛІТТЯ. ПІД ЧАС ТАТАРО-МОНГОЛЬСЬКОЇ НАВАЛИ БУВ ЧАСТКОВО ЗРУЙНОВАНИЙ, ОДНАК ПОТІМ ВІДНОВЛЕНИЙ. ЯК І БАГАТО ІНШИХ ХРАМІВ, БУВ ПЕРЕБУДОВАНИЙ У СТИЛІ УКРАЇНСЬКОГО БАРОКО, В ЯКОМУ ДІЙШОВ ДО СЬОГОДНІ. В ІНТЕР’ЄРІ СОБОРУ ЗБЕРЕГЛИСЯ НЕВЕЛИКІ ЗАЛИШКИ РОЗПИСІВ ЧАСІВ КИЇВСЬКОЇ РУСІ.

Номер слайду 9

НАЙВЕЛИЧНІШОЮ СПОРУДОЮ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА „СОФІЯ КИЇВСЬКА” Є СОФІЙСЬКИЙ СОБОР – ВСЕСВІТНЬО ВІДОМА ПАМ’ЯТКА АРХІТЕКТУРИ І МОНУМЕНТАЛЬНОГО ЖИВОПИСУ ХІ СТ. У 1990 Р. СОБОР РАЗОМ АНСАМБЛЕМ МОНАСТИРСЬКИХ СПОРУД НА ЙОГО ПОДВІР’Ї ЗАНЕСЕНО ДО СПИСКУ ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО. ЗАСНУВАННЯ СОБОРУ ЗГАДУЄТЬСЯ В ЛІТОПИСАХ ЯК ПІД 1017, ТАК І ПІД 1037 РОКАМИ. БУДІВНИЧИМ СВЯТОЇ СОФІЇ ЛІТОПИСЦІ НАЗИВАЮТЬ ВЕЛИКОГО КИЇВСЬКОГО КНЯЗЯ ЯРОСЛАВА МУДРОГО.

Номер слайду 10

МОЗАЇКА СОФІЇВСЬКОГО СОБОРУ В КИЄВІ. ОРАНТА (БОГОМАТІР)

Номер слайду 11

ЖИВОПИС ТА ІКОНОПИС КИЇВСЬКОЇ РУСІ

Номер слайду 12

КНИЖКОВА МІНІАТЮРА

Номер слайду 13

МІНІАТЮРИ «ОСТРОМИРОВА ЄВАНГЕЛІЯ» (1056-1057РР.)

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

ppt
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 грудня 2022
Переглядів
1007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку