Презентація "8 найколоритніших племен Землі"

Про матеріал
Презентація до уроку в 10 класі. І розділ. Африканський культурний регіон. Мистецтво 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вісім найколоритніших племен Землі

Номер слайду 2

У джунглях, серед гір і на тропічних островах живуть люди, чиї традиції злякають і здивують тебе. Вони захищені від глобалізації дрімучими джунглями, безлюдними пустелями або височенними горами. Читай про народи, у яких немає свого домену та футбольної збірної.

Номер слайду 3

Хулі, Папуа — Нова Гвінея. Серед папуаських народностей хулі сміливо можна назвати найбільш колоритною та цікавою з точки зору культури. Важливо, що плем'я, що проживає в провінції Сатерн-Хайлендс, активно контактує зі сторонніми людьми, привітно ставиться до туристів і бере участь у різних святах та фестивалях. Зараз налічується близько 150 тисяч хулійців. Настільки велике, за мірками острова, плем'я має свій унікальний устрій: люди в ньому розділені на клани і підклани. Відрізнити представників племені хулі від інших народностей нескладно — однією з їхніх головних прикрас залишаються барвисті перуки.

Номер слайду 4

Догони, Західна Африка. Догони проживають в Західній Африці, на південному сході республіки Малі. На початку XX століття дослідникам, які гостювали в племені, показали незвичайний артефакт — настінні розписи. Вік деяких із них перевищує 700 років. Малюнки та легенди показують, що в давнину плем’я було знайоме з астрономією. Проте зараз догони заробляють танцями перед туристичними групами, продажем ритуальних масок, а також збиранням зі скельних стін посліду голубів і кажанів, що вважається афродизіаком.

Номер слайду 5

Чімбу, Папуа — Нова Гвінея. До 1930-х років глибинні області Папуа — Нової Гвінеї були практично недосліджені. Останнє на нашій планеті плем'я, чий спосіб життя не змінився з кам'яної доби, було виявлено в тих джунглях лише в 1980 році. Входження папуасів в сучасний світ пройшло не без проблем. Звичаї, що століттями передавалися з покоління в покоління, швидко змінюються. Навколо виростають міста, багато аборигенів залишають свій дім і забувають традиції. Одне з найбільш колоритних племен, яке досі протистоїть глобалізації — чімбу. Страх і подив викликає їхня племінна церемонія за участю «Духів», також відомих як «Скелети». Під час церемонії папуаси атакують лісового демона, що носить ім'я Омо Масалаі.

Номер слайду 6

Ненці, Сибір. Півострів Ямал (мовою корінного населення означає «кінець світу») — це безкраї заболочені території, що омиваються Карським морем і тягнуться далеко за Полярне коло. Простори Ямалу впродовж тисяч років були домом для ненців. Сьогодні їхній традиційний кочовий спосіб життя перебуває під загрозою через кліматичні зміни і видобуток найбільших розвіданих у світі запасів природного газу. Але навіть у наш час ненецькі пастухи женуть оленів на нове стійбище взимку, коли температура падає до -50 ℃.

Номер слайду 7

Грязьові люди асаро, Папуа — Нова Гвінея. Асаро — одне з найвідоміших племен Папуа — Нової Гвінеї. Їхня особливість — зроблені з глини страшні маски. Племінна легенда свідчить, що колись асаро були переможені ворожим плем'ям, бігли до річки Асаро і сховалися у воді. Коли настали сутінки, втікачі вийшли з води, а їхні вороги прийняли вимазаних річковим мулом людей за привидів і втекли зі страху. Переможені повернулися у своє село і, щоб відлякувати нових ворогів, виготовили страшні маски з глини.

Номер слайду 8

Хімба, Намібія. На півночі Намібії проживає унікальний народ хімба — древнє плем'я напівкочових пастухів. Всупереч війнам і засухам, їхній побут не зазнав за століття майже ніяких змін. Племінна структура допомагає хімба вижити в екстремальних природних умовах, подібних яким на Землі майже немає. Кожен член племені належить двом кланам: батьківському і материнському. Шлюби укладаються так, щоб багатство розподілялося в рівних частках. Зовнішня атрибутика відіграє життєво важливу роль, вказуючи на становище в групі і фази життя. Староста — як правило, дід — встановлює правила для всього племені і стежить за їх дотриманням.

Номер слайду 9

Монгольські казахи, Монголія. Нащадки тюркських, монгольських та індоіранських племен, які населяли територію між Сибіром і Чорним морем. Це напівкочовий народ, представники якого кочують зі своїми стадами по горах і долинах Західної Монголії. Вони дотримуються доісламских культів неба, предків, вогню, і вірять у надприродні сили та духів. Орлине полювання — традиційне мистецтво монгольських казахів. Щороку відзначається свято орла, на яке приїжджають учасники і глядачі з усіх аймаків країни.

pptx
Додано
2 березня 2020
Переглядів
1566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку