Презентація 9 клас Мистецтво "Дива постмодернізму. Ентоні Гормли"

Про матеріал

У презентації представлені факти творчої біографії Ентоні Гормли, його найпопулярніші незвичайні скульптурні композиції, стислий опис цих скульптур, а також роботи послідовника художньої манери відомого митця.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас ДИВА ПОСТМОДЕРНІЗМУ Ентоні Гормли та його незвичайні творіння ПРЕЗЕНТАЦІЯ УЧИТЕЛЯ ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ Березанської зош і-ііі ст. толкачової о.в.

Номер слайду 2

Ентоні Гормли (30 серпня, 1950 року, Лондон, Великобританія) - один з відомих сучасних британських скульпторів-монументалістів, що НАМАГАЄТЬСЯ ДОСЛІДЖУВАТИ ЛЮДСЬКУ ПРИРОДУ, ПРОСЛАВИВСЯ ЗАВДЯКИ МАСШТАБНИМ ІНСТАЛЯЦІЯМ ІЗ СКУЛЬПТУРАМИ ЛЮДЕЙ.

Номер слайду 3

Творчість Ентоні Гормли, класика сучасного британського мистецтва, давно набула світової популярності. Сьогодні він – один з затребуваних художників. Щорічно в різних країнах світу відкривається 5-10 нових виставок його скульптурних робіт, включаючи масштабні проекти просто неба. У Англії на постійній основі експонується цілий ряд його творів.

Номер слайду 4

*Ентоні Гормли народився в 1950 році в Лондоні. За освітою археолог, антрополог і історик мистецтв. *У сімдесятих подорожував по Індії і Шри-Ланці, вивчаючи буддизм, а потім остаточно захопився мистецтвом. *Перша персональна виставка Ентоні Гормли відбулася в 1981 році. *У подальші роки його роботи виставлялися по всьому світу, а сам він створював масштабні скульптури в основному в Англії і США. *Головний об'єкт творчості британця - людське тіло, його дослідження як області трансформації і пам'яті, його взаємовідношенню з простором і часом. *Більш ніж за 30 років своєї діяльності Гормли створив близько 500 скульптур.

Номер слайду 5

Його розуміння суті скульптури грунтоване на безперервному діалозі з попередньою традицією, і цей діалог охоплює три магістральні теми: - зображення людського тіла - матеріальне і ефемерне в художньому об'єкті - взаємодія твору з його оточенням і глядачем.

Номер слайду 6

" Квантова хмара" - скульптура,розташована на півострові Грінвіч в Лондоні поряд з Куполом тисячоліття. Скульптура досягає 30 м у висоту і є найвищою роботою Гормли. Скульптура була завершена в 1999 році. Ідея Квантової хмари прийшла з коментаря про алгебру, зробленого Безілом Хайли, квантовим фізиком

Номер слайду 7

“Ангел Півночи" являє собою сталеву скульптуру заввишки 20 метрів, з розмахом крил 54 метри і вагою 208 тонн, що більше, ніж Статуя Свободи. Вважається найбільшою статуєю ангела у світі. Крила скульптури нахилені під кутом 3,5 градуса вперед, Ентоні Гормли заявив, що він хотів створити "відчуття обіймів".

Номер слайду 8

Робота з підготовки проекту почалася в 1994 році, загальна вартість наблизилася до 1 мільйона фунтів стерлінгів. У зв'язку зі своїм розташуванням скульптура повинна витримувати вітер понад 160 км/год. Було використано 165 тонн бетону, щоб створити свайний фундамент, який закріплює 20-метрову скульптуру в грунті. Будівництво Ангела було завершене до 16 лютого 1998 року. Коли він був встановлений, “Ангел Півночи” викликав суперечки серед місцевих жителів і у британських газетах, але зараз розглядається як пам'ятку Північно-східної Англії. Іноді його з любов'ю називають "Гейтсхедский маяк"

Номер слайду 9

“Інше місце “- сучасна ландшафтна інсталяція, що складається з чавунних скульптур заввишки в людський зріст і вагою 650 кілограмів кожна. Створена Ентоні Гормли і встановлена на пляжах Кросби на північ від Ліверпуля в 2006 році. Композиція складається з 100 чавунних фігур, що спрямовані обличчям до моря. Розташовані вони на ділянці прибережної лінії довжиною 3,2 кілометри (2 милі). Висота кожної статуї 189 сантиметрів, вага близько 650 кілограмів. При приливах статуї, деякі частково, деякі повністю занурюються в море. Спочатку проект "Інше місце" був створений в 1997 році і подорожував по Європі. В різний час статуї встановлювалися на пляжах Європи. "Інше Місце" перетворило пляжі Кросби на популярну пам'ятку.

Номер слайду 10

Кожна із скульптур була зроблена за образом і подобою самого Ентоні Гормли, зберігаючи пропорції його тіла. До речі, у інсталяції є і своєрідний " месидж", який автор хоче донести людям : скульптури втілюють емігрантів, що залишають із сумом свою країну, але що сподіваються на світле майбутнє на новій землі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Сто чавунних людей у натуральну величину розставлені в 2010 році на висоті більше 2000 метрів в Австрійських Альпах на площі 150 квадратних кілометрів. Це перший арт-проект в історії Альп, і найбільший лэнд-арт в Австрії.

Номер слайду 24

У 1990-і роки, не зраджуючи своїй головній темі, майстер звернувся до вивчення засобами мистецтва проблем колективної спільності, що народжується зі взаємодії індивідуальностей . Гормли вивчає взаємозв'язок між особистим і громадським у великомасштабних інсталяціях. В роботах останнього десятиліття увага скульптора до маси і об'єму поступово поступається місцем пошукам пластичного і візуального втілення ідеї енергетичних полів, систем і вектору, що виникають в результаті взаємодія окремий частина ціле.

Номер слайду 25

Саме до цього періоду відноситься задум проекту "Поле тяжіння", реалізованого в 2003 році. Інсталяція "Поле тяжіння" показана в 2009 році, полягає із понад двохсот скульптур, виконаних по зліпках, знятих з жителів одного англійського містечка у віці від 2 до 85 років, запрошених прийняти долі в проекті Гормли . Не випадково ця інсталяція - одна з самих видовищних і новаторських робіт майстра. - В експозиційному просторі, обмеженому по периметру білими стінами, Ентоні Гормли розмістив зображення людей. Всього для інсталяції було створено 287 фігур у натуральну величину. У кожної є реальний прототип.

Номер слайду 26

Скульптура " Поле" уперше представлена в 1991 році, складається з 35 тисяч глиняних фігурок, що не повторюються, розміром від 8 до 26 сантиметрів. Фігурки стоять на підлозі, і усі вони особою звернені до наглядача. Зроблені вони були в Мексиці шістдесяти членами сім'ї-виробників цеглини під керівництвом художника. "Полі" виставлялося в декількох найбільших світових галереях.

Номер слайду 27

Гормли створює скульптури, фіксуючиі самі різні, - іноді химерні і "тяжко незручні" - положення антропоморфних фігур. Масштабно порівнянні з глядачем об'єкти, розміщені в просторі інтер'єру або на відкритому повітрі, виступають алегоріями стихій, часу доби, спокою або руху, різних емоційних станів.

Номер слайду 28

"Сміттєва людина" – велетенська двадцятипя’тиметрова фігура, зібрана з домашнього сміття, генерованого товариством споживачів ,створена в 2006р. Близько 30 тонн таких предметів як ліжка, столи, стільці, сидіння для туалетів, піаніно і тому подібне були використані для цієї скульптури. Шість тижнів пішло на створення фігури, яка була урочисто спалена при величезній аудиторії за 32 хвилини.

Номер слайду 29

Здатність робіт Гормли взаємодіяти з глядачем - найважливіша складова загального враження. Його фігури, будучи статичними, проте активно"спілкуються " з аудиторією, долаючи класичну дистанцію між предметом мистецтва і людиною, що сприймає його.   Усе приклади свідчать про те, що різноманітні експерименти Ентоні Гормли з пластичною формою - не що інше, як спроби художника виявити і продемонструвати той слід, який людина залишає після себе в просторі. Цей слід потрібний і для розуміння самих скульптур Гормли, адже вони нічого не означають самі по собі і набувають сенсу тільки в процесі взаимодії з глядачем. Отже, матеріальний об'єкт не такий важливий, він можети зовсім бути відсутнім.

Номер слайду 30

. Апогеєм цих пошуків скульптора став проект "Сліпе світло" ( 2007). У галереї був споруджений напівпрозорий куб, усередині якого кліматична установка генерувала надзвичайно густий туман. Потрапляючи всередину, глядач сам ставав предметом мистецтва, який намагалися розгледіти люди, що залишились зовні. Перетворившись на експонат, відвідувач виставки міг випробувати на собі ефект " зникнення" об'єкту : "Витягніть руку перед собою, і ви не побачите своїх пальців; подивіться вниз, і ви не побачите своїх ступень. Тепер ви - лише свідомість без предмета; ви вільні від вимірюваного життя“. Чиста свідомість без всякої зовнішньої оболонки - це і є той темний простір усередині тіла, яке Энтони Гормли прагне явити у своїх роботах.

Номер слайду 31

Ентоні Гормли став володарем премії Тернера в 1994 році і призу South Bank у сфері візуальних мистецтв в 1999 році. Він удостоївся звання офіцера ордену Британської імперії в 1997 році і був нагороджений премією Бернхарда Хейлигера в області скульптури в 2007 році. Художник є почесним членом Королівського Інституту британських архітекторів, коледжів Тринити і Ісуса .

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Перевір свої знання: Хто такий Ентоні Гормли ? Назвіть його відомі твори. Що є головним об*єктом творчості Гормли? Які матеріали використовує Гормли для створення своїх скульптур? У яких роботах засобами мистецтва відображається проблема колективної спільності ,що народжується з взаємодії індивідуальностей? Яка ідея втілена в прозорих, зорово невагомих , позбавлених матеріальної щільності фігурах інсталяції « Поле тяжіння» ? Що у творчості Гормли надає йому права стверджувати, що"твір, який не можна побачити або пережити фізично, не має ні цінності, ні мети. Але як тільки воно входить у взаємодію з динамікою людей, йому передається їх енергія". Які ознаки постмодернізму можна прослідкувати у творчості Ентоні Гормли?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
1 березня 2018
Переглядів
3497
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку