Презентація "Африка"

Про матеріал
Презентація "Африка"Презентація "Африка"Презентація "Африка"Презентація "Африка"Презентація "Африка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

А Ф Р И К А

Номер слайду 2

План. АФРИКА - НАЙСПЕКОТНІШИЙ МАТЕРИК ЗЕМЛІРОСЛИННИЙ СВІТ АФРИКИТВАРИННИЙ СВІТ АФРИКИ

Номер слайду 3

Африка - другий за величиною після Євразії материк земної кулі. Майже посередині Африку перетинає лінія екватора. Таке розміщення сприяє надвисоким температурам упродовж усього року. Тому материк Африка - найспекотніший. На південному сході материка розміщений великий острів - Мадагаскар.

Номер слайду 4

Поверхня материка - переважно рівнинна. Є і гори. Природа Африки

Номер слайду 5

Найвища точка Африки - гора Кіліманджаро.

Номер слайду 6

Африка багата на корисні копалини. Тут є великі запаси золота, платини, алмазів, нафти і газу.

Номер слайду 7

У центральній частині Африки, біля екватора, упродовж року випадає велика кількість опадів. На північ і південь від нього розміщуються тропіки. Тут зона саван, яку змінюють пустелі.

Номер слайду 8

Води Африки Материк Африка з усіх боків омивається водами Атлантичного та Індійського океанів, а також Середземного моря.

Номер слайду 9

Ніл - одна з найдовших річок у світі.

Номер слайду 10

Біля екватора протікає повноводна річка Конго.

Номер слайду 11

Найбільшою прісною водоймою в Африці є озеро Вікторія.

Номер слайду 12

Населення Африки. Значна частина населення Африки має темний колір шкіри. Основна частина населення займається сільським господарством. На території Африки розміщено понад 50 держав.

Номер слайду 13

Найбільш спекотна й суха область не тільки Африки, а й усієї Землі - пустеля Сахара. Рослинність Сахари вкрай бідна, а подекуди вона зовсім відсутня. Де-не-де ростуть кущики трав і колючічагарники. Біля джерел і в долинах річок, де ґрунтові води підступають близько до поверхні, розвивається багата рослинність. Такі місця називають оазисами. Найпоширеніша рослина оазисів - фінікова пальма.

Номер слайду 14

Тропічний ліс. Ліси дуже густі. Ростуть фікуси й різні види пальм, ебенове (чорне), червоне, залізне дерева з дуже міцною деревиною, а також хлібне, кавове, мускатне дерева і дерево какао. Під деревами розташувалися деревоподібні папороті, різноманітні чагарники, повзучі трав’янисті рослини та мохи.

Номер слайду 15

Більшість тварин пристосувалася до життя на деревах. Серед них - мартишки, шимпанзе.

Номер слайду 16

Поширені птахи: різні види папуг, дятли, бананоїди, фруктові голуби.

Номер слайду 17

На землі водяться свині китицевухі, олені африканські. На узліссі та на берегах водойм трапляються окапі (карликові жирафи), карликові бегемоти.

Номер слайду 18

Мешкає хижак тропічних лісів - леопард. У важкопрохідних хащах є горили.

Номер слайду 19

У лісі дуже багато комах. Водяться змії, різні ящірки.

Номер слайду 20

В Африці величезні території (майже 40 % площі) займають савани. Це безкраї трав’янисті території, подібні до наших степів.

Номер слайду 21

Тут височіють величезні баобаби і ростуть зонтичні акації, у яких крона має вигляд величезної парасольки, мімози та деякі види пальм. У найпосушли - віших місцях трапляються алое та молочай - деревоподібні рослини з м’ясистими стеблами, позбавленими листя і вкритими колючками.

Номер слайду 22

Великих травоїдні тварин: різноманітні антилопи, зебри, а також жирафи. Водяться в савані й інші великі травоїдні тварини - слони, буйволи, носороги. На берегах річок і озер трапляються бегемоти.

Номер слайду 23

Серед хижих найсильніший і найгрізніший - лев, а також гепарди, шакали, гієни.

Номер слайду 24

У саванах Африки велике різноманіття птахів. Найбільший птах на Землі - африканський страус, який утратив здатність літати.

Номер слайду 25

Узагальнення знань. Найспекотніший материк Землі має назву … . Пустеля Сахара – Острів Мадагаскар – Річка Ніл –Річка Конго – Озеро Вікторія –Оазис –Савана –Африканський птах, який утратив здатність літати – Якими водами омивається Африка?

Номер слайду 26

ВідповідіАфрика. Найбільш спекотна й суха область Африки. Великий острів на південному сході материка. Одна з найдовших річок у світі. Повноводна річка біля екватора. Найбільша прісна водойма в Африці. Розташований біля природної водойми острівець рослинності посеред пустелі. Безкраї трав’янисті території, подібні до наших степів. Страус. Водами Атлантичного та Індійського океанів.

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
1916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку