Презентація "Академічна доброчесність на уроках зарубіжної літератури"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал щодо принципів академічної доброчесності у школі, практичні поради та ідеї роботи з учнями 5- 9 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Академічна доброчесність на уроках зарубіжної літератури Підготувала: вчитель зарубіжної літератури Чудінович Валентина Федорівна

Номер слайду 2

Академічна доброчесність- це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень. Закон України Про освіту ст. від 05.09.2017 № 2145-VIII

Номер слайду 3

Академічна доброчесність залежить від усіх учасників освітнього процесу. Прийнятий у 2020 році Закон України «Про повну загальну середню освіту » чітко визначає, що кожен учасник освітнього процесу зобов’язаний дотримуватися академічної доброчесності ( частина 1 статті 43 вказаного закону). Іноді саме батьки підштовхують дитину до недоброчесної поведінки, купуючи їй книжку готових домашній завдань, виконуючи замість дитини поробки або інші завдання. Таким чином дитина звикає, що будь-яке завдання можна виконати не самостійно, порушує авторські права та знецінює роботу тих, хто працює самостійно. Педагоги повинні наголошувати батькам про академічну доброчесність дитини. Але найважливіше те, що про академічну доброчесність важливо не просто говорити, а й учитися жити доброчесно на практиці та виховувати своє право на справедливе доброчесне освітнє середовище.

Номер слайду 4

Академічна доброчесність базується на чесності, довірі, мужності, повазі, відповідальності. Мужність полягає у вмінні сказати собі «ні», коли є можливість списати чи піти легшим шляхом. «Жити – означає зіштовхуватися з проблемами, а вміти вирішувати їх – рости інтелектуально»,- вважав Конфуцій

Номер слайду 5

Необхідність академічної доброчесностіКорисна, бо дозволяє взяти максимум від навчання. Допомагає засвоїти якомога більше знань. Допомагає навчитися вчитися. Фокусує увагу на результаті навчання ,а не на формальних оцінках. Передбачає здобуття власних знань і розвиток власних здібностей. Забезпечує довіру до результатів навчання.

Номер слайду 6

Основні принципи академічної доброчесності здобувачів освіти

Номер слайду 7

Бути чесним означає бути відкритим, довіряти та бути достойним довіри. Коли люди чесні, можна бути впевненим, що вони не обмануть, не вкрадуть, та не шахраюватимуть. Коли навколо всі чесні, то ти впевнений, що речі є саме такими якими здаються. Учням треба наголошувати, що коли вони списують чи дають списати комусь- розвиток неможливий. Здобувачі освіти повинні знати: якщо вони виконали чесно свою роботу, вклали сили, то їх працю обов’язково оцінять. А натомість, робота їхніх однокласників, які списали, не буде добре оцінюватись. Зараз світ глобалізований, щоб навчатися за кордоном, потрібно дотримуватися академічної доброчесності.

Номер слайду 8

Поняття «академічна доброчесність» є всеохоплюючим. Воно стосується не лише загальної культури навчального закладу, а й внутрішньої культури особистості. За порушення академічної доброчесності здобувачі освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності: повторне проходження оцінювання (контрольна робота, залік, іспит).

Номер слайду 9

Академічна доброчесність Відповідальність. Чесність. Точність. Справедливість. Прозорість. Гуманність

Номер слайду 10

Бути доброчесним означає відстоювати те, у що віриш, що є правильним, що є найвищою цінністю. Це означає бути чесним та щирим з іншими та собою. Ти є доброчесною людиною, коли твої слова відповідають твоїм вчинкам. Тільки, коли в суспільстві з’явиться поняття, що бути доброчесним – нормально або навіть модно, відбудуться зміни на всіх рівнях освіти. Це залежить не тільки від моєї волі, це залежить від політиків, від публічного контексту. Це - величезна спільна робота.

Номер слайду 11

Практичні поради академічної доброчесності на уроках зарубіжної літератури

Номер слайду 12

5 клас До теми. Художня література- духовна скарбниця людства. Скарби народної фантазії. Фольклор, його характерні ознаки(прислів’я, приказки). Слово вчителя. Прислів’я та приказки. Це ніби духовний заповіт предків нащадкам: зробити життя людства щасливим, мудрим і справедливим. Усе прекрасне створено людською працею. Про любов до роботи і зневагу до лінощів говорить народна мудрість. Діло майстра величає. Більше робити, менше говорити. Бджола мала, а й та працюєБез діла слабіє сила. Не одяг красить людину, а добрі діла. Лінивому жити весело, та їсти нічого. Лінь чоловіка не годує, а тільки здоров’я жує. Прислів’я та приказки навчають людину гідно переносити невдачі, бути готовим до падінь і знаходити сили виправляти власні помилки.

Номер слайду 13

До теми. Індійська народна казка “Фарбований шакал”. Викриття в образах тварин негативних людських якостей. Повчальний зміст казки. Тема казки: розповідь про те, як шакал хотів ошукати звірів.Ідея: все таємне і приховане завжди з‘ясовується. Отож, казка “Фарбований шакал” вчить ніколи не обманювати, бо все таємне і приховане завжди з’ясовується; не бути надміру гордим, бо через це легко можна втратити в халепу; ніколи не довіряти першому враженню, бо в переважній більшості випадків воно не є правильним; багато не вихвалятися і не обіцяти зробити те, чого не можеш.

Номер слайду 14

До теми. Моральні цінності в казці “Пані Метелиця” Якова і Вільгельма Грінна. Метод “Кола Вена”. Характеристика пасербниці та ледащиці. Пасербниця: нерідна- донька, сирота, гарна, стрибнула в колодязь за наказом мачухи, привітна, працьовита, чесна, чесна, любить свій дім. Винагорода-золото. Рідна дочка: негарна, опинилась в криниці, адже бажала отримати золото, непривітна, ледача, брехлива, претендує на незаслужене, нічого не любить, заслужила покарання. Винагорода- казан смоли. Спільне: дівчата та сама пригода. Чого навчає казка. Казка навчає сучасних хлопчиків і дівчаток бути працьовитими, щирими та доброзичливими, щоб мати успіх. І хоч сучасні дівчата і хлопчики- не казковіперсонажі, їм добре було б замислитись над поведінкою казкових персонажів ісвоєю також.... Адже в кожного з нас є вибір- на який бік стати, бути добримчи злим, чемним чи грубим, ніжним чи жорстоким, працьовитим чи лінивим.

Номер слайду 15

6 клас До теми. Езоп- легендарний поет, засновник жанру байки. “Лисиця і виноград”Проблемне запитання. Прикладом якої життєвої позиції є поведінка Лисиці? Пасивної. Людина, яка не може чогось досягти, завжди шукатиме привід виправдати себе, не розуміючи, що потрібно просто наполегливо працювати. Як ви гадаєте, у байці йдеться лише про лисицю, якій не вдалосяскуштувати виноград?(Про кожного, хто відмовляється від поставленої мети). Твори Езопа – це розсудливі спостереження над життям. Деякі висновки байкаря настільки точні, що стали афоризмами й органічно увійшли в народну мову. Наприклад: скарб для людей- це набуте працею.

Номер слайду 16

До теми. А. П. Чехов “Хамалеон” Викриття пристосуванства, підлабузництва в оповіданні А. П. Чехова. Метод “Обміркуйте. Об’єднайтесь в пари. Обміняйтесь думками.”Цікаво почути ваші думки, чому поліцейський наглядач мов хамелеон, пристосовується до обставин і змінює свої погляди? Чехов викриває хворобу Очумєлова — пристосуванство (до одних людей ставиться презирливо, зверхньо, перед іншими плазує, відсутність власної позиції, продажність, хабарництво, нечесність, зневажливе ставлення до своїх обов’язків. Письменник висміює чиношанування й лукавість чиновників, які навіть не замислюються над справедливістю.

Номер слайду 17

До теми. В. Г. Короленко. «Сліпий музикант». Шлях до щастя Петра Попельського. Прийом «Дружня порада» Щастя кожен із нас розуміє по-своєму. Для головного героя повісті В. Короленка «Сліпий музикант» Петра Попельського щастя полягає в тому, що він найшов себе: став музикантом. До свого першого концерту він пройшов тяжкий шлях, на якому були розчарування у собі, горе, сльози, душевна криза. Але він працював над собою, знайшов сили перебороти себе, здолати обставини, пов’язані з сліпотою. Герой прозрів, тому що працював багато, побачив реальний світ, пізнав його і зміг подарувати своє мистецтво людям. Від імені Петра Попельського дайте своїм друзям поради, які були б важливими у їхньому житті.1. Багато працювати над собою.2. Нічого не боятися.3. Вірити в себе.4.Іти до поставленої мети.5. Ніколи не здаватися.6. Допомагати тим, хто потребує допомоги.

Номер слайду 18

7 клас До теми. Джеймс Олдрідж «Останній дюйм». Віра у внутрішні можливості людини, подолання нею життєвих випробувань, здатність до порозуміння. Уявне створення кадрів фільму. Слово вчителя. Бен і Деві в літаку після приземлення, після подолання останнього дюйму відстані до землі. Уявіть обличчя Бена, звернене до сина. Що виражає воно?(Подив, здивування, захоплення, радість, гордість за сина). Які почуття виражає обличчя Деві в цей момент?(На його очах знову сльози. Але це не сльози відчаю, розпачу, образи, як на першому кадрі, а сльози радості). Тільки спільна справа, дуже серйозна, яка потребує напруження всіх сил, великої праці, здатна зблизити людей і покаже хто є хто. Віра у себе, у свої сили, бажання жити, бо життя – це найголовніше, що є у людини. Ось вам і рецепт досягнення успіху у житті.

Номер слайду 19

До теми. Проблема духовного випробування людини та її моральної стійкості у вірші Р. Кіплінга «Якщо…» Сприйняття й засвоєння нового навчального матеріалу. Слово вчителя. І як справжня людина Кіплінг не міг не залишити нам заповіт вічних моральних цінностей, яким є вірш «Якщо…». Цікаво, що в 1995 році радіостанція Бі-бі-сі попросила своїх слухачів назвати на їх погляд, кращі вірші англійських поетів. Відгукнулися тисячі людей і на основі цього опитування, побачив світ збірник «Улюблені вірші нації». Книжку відкривала поезія Р. Кіплінга «Якщо…». Головні мотиви вірша.1. Знайти свій сенс буття.2. Залишатися собою.3. Допомагати людям.4. Не втрачати віри у житті.5. Викорінювати ненависть.6. Не втрачати честь і совість. Життя нам дається один раз, тому треба насолоджуватися ним, радіти з того, що воно нам дає, звертати більше уваги на красу, що оточує нас. Давайте проживемо життя щасливо і гідно!

Номер слайду 20

8 клас До теми. Поети – голос епохи. Публій Овідій Назон «Метаморфози». Рефлексія. Антична література є джерелом багатьох афоризмів. Афоризми Овідія.1. Сказано – зроблено.2. Навчатися дозволено й у ворога.3. Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю. Інтерактивний прийом « На одну букву» дозволяє кожному учню висловити свою думку. Левечко Анастасія написала так. Метаморфози містять містику. Мистецтво може мандрувати. Митець – майстер мистецтва, мабуть має магію. Мальовнича метаморфоза майже мурує місто – мегаполіс, маючи міжзоряну міфологію.

Номер слайду 21

До теми. Мольєр «Міщанин – шляхтич». Тематика і проблематика твору, його загальнолюдське значення. Формування вмінь і навичок. Мудрі висновки після прочитання твору.1. Сміх викликає не саме навчання Журдена, а ганебне плазування, лакейське приниження героя перед придворними знаннями і титулами, кумедні спроби зрівнятися з аристократами.2. Лицемірне викриття моралі аристократії, уособленої в образах графа Доранта і маркізи Дорімени. Драматург стверджує гуманістичні ідеї: людина має бути сама собою, виховувати в собі внутрішню шляхетність, здобувати знання і досвід, не поступаючись своєю гідністю. Водночас проголошує цінність особистості незалежно від її соціального і майнового стану.

Номер слайду 22

9 клас До теми. Розвиток мовлення. Засідання клубу книголюбів. Узагальнення вивченого матеріалу. Сьогодні ми провели урок у формі засідання клубу книголюбів, на якому ви презентувала прочитані твори та схарактеризували їхні жанрові й стильові особливості. Бесіда. Про яких авторів ви дізналися вперше на уроці?Що ви дізналися про індивідуальний стиль відомих вам авторів?Які з презентованих однокласниками творів ви захотіли прочитати? Чим вони вас зацікавили?Чия доповідь (презентація, буктрейлер) вам сподобалися найбільше? Чим саме? Слово вчителя. Тільки уміння правильно презентувати власні ідеї, грамотно використовуючи доцільні мовні засоби допомагають досягти високих результатів.

Номер слайду 23

До теми. Джонатан Свіфт «Мандри Лемюеля Гуллівера». Просвітницькі ідеї у творі. Застосування знань, умінь і навичок. Прийом «Мікрофон»Які проблеми підняв Свіфт, детально зображаючи різні сфери суспільного життя Ліліпутії?Навіщо Свіфт зробив мешканців Ліліпутії крихітними?Пригадайте провідні ідеї Просвітництва? Заключне слово вчителя У романі «Мандри Лемюеля Гуллівера» Свіфт гнівно викриває суперечності і недуги англійського суспільства, особисті вади людей. Але завдання письменника- не тільки засуджувати, а ще й утвердити високі ідеї, які він сповідував як просвітник. Це ідеї про великі можливості людини, її здатність досліджувати і змінювати світ, багато працювати і долати складні обставини, керуючись розумом. Гуллівер завжди перемагає складнощі, а ліліпути підкорюють велетня, виявивши сміливість і наполегливість. Письменник приділив значну увагу проблемі освіти в Ліліпутії, що свідчить про велике значення для нього освіти як запоруки суспільного добробуту й особистого щастя.

Номер слайду 24

Поради академічної доброчесності для школярів.1. Навчайтесь старанно і сумлінно!2. Ведіть здоровий спосіб життя!3. Розвивайте свої здібності!4. Поважайте інших, їхні ідеї!5. Уважно слухайте, коли інші говорять!6. Будьте стриманими!7. Не бійтесь визнавати свої помилки!8. Уникайте образ!9. Цінуйте час! Пам'ятайте! Ваші знання – ваш капітал!

pptx
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку