Презентація "Акмеологія. Рефреймінг. Емпатія"

Про матеріал
Акмеологія, рефреймінг та емпатія - це нові поняття про звичні речі. Часто ми губимось у вирі інформації та нових технологій, презентація стане в нагоді будь-якому педагогу, який працює з обдарованими дітьми, розвиває їхню унікальність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Країна не буде цивілізованою до тієї пори,доки ми не почнемо витрачати на літературубільше, ніж на жуйки» Елберд Хаббард АкмеологіЯ РЕФРеймІНГЕМПАТІЯSveta_Halii

Номер слайду 2

Акмеологічний підхід у формуванні лідерських якостей майбутніх громадян нашої країни. Провідні вершинні характеристики “акме” дослідники (Н. Кузьміна, О. Бодальов, В. Бранський, Ю. Гагін, А. Деркач та інші) розглядають у вигляді сутності, яка розуміється як внутрішнє, загальне, відносно стійке, пізнаване мисленням підґрунтя явищ, і характеризується основною вершинною ознакою, що проявляється у наступних властивостях, які розкривають сутність визначення акме: вищий ступінь будь-чого; вищий ступінь розвитку; вершина, квітуча сила, досконалість; вершина як зрілість усього; вершина досконалості у людині; вершина, розквіт здібностей людини; вершина як фізична, особистісна і суб’єктивна зрілість людини; вершина в обраній професійній діяльності; вершина як результат діяльності; вершина як реалізація творчих здібностей; вершина досконалості і могутності.

Номер слайду 3

Акмеологія (від давньогрецького акме – квітуюча сила, вершина) – наука про досягнення людиною найвищих вершин у життєдіяльності та самореалізації творчого потенціалу, який є основою загальнолюдських потенційних можливостей. У вітчизняній психолого-педагогічній науці акмеологію визначають як галузь психологічної науки, що виникла на перехресті природничих, суспільних і гуманітарних дисциплін та вивчає феноменологію, закономірності та механізми розвитку людини на щаблі зрілості, особливо за досягнення нею високого рівня в цьому розвитку. ТЕРМІН АКМЕОЛОГІЯ

Номер слайду 4

АКМЕОЛОГІЧНЕ ШКІЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

Номер слайду 5

ЧОТИРИ ОСНОВНІ ІДЕЇ АКМЕОЛОГІЇ

Номер слайду 6

Цілісний розвиток підростаючої людини і поетапне формування її зрілості можливе за певних психолого-педагогічних умов:побудови змісту освіти не як наукознавства, а як людинознавства, як відображення в освітніх областях системи відношень людини зі світом, включаючи сферу „людина-людина", яка відсутня в базовому навчальному плані середньої школи;• спрямування виховного процесу на формування життєвої стратегії стійкого розвитку особистості та індивідуальності у нестабільних умовах суспільства, на вирішення життєвих проблем учня у ході його взаємодії з педагогом;• застосування технологій навчання якісно нового, акмеологічного рівня, який забезпечує успіх і високі досягнення у навчанні кожного учня;• створення у школі акмеологічного освітнього середовища, середовища устремління до успіху, творчості, високих результатів, коли престижно якісно вчитися і якісно працювати, дотримуючись морально-правових норм взаємодії педагогів і дитини і т.д.

Номер слайду 7

ПРОФЕСІОНАЛІЗМПрофесіоналізм – головна категорія не лише педагогічної, а й загальної акмеології. У визначенні акмеолога О. Бодальова професіонал – це „...суб'єкт діяльності, який володіє такими характеристиками розуму, волі, почуттів, які являють собою стійку структуру і дозволяють йому на високому рівні продуктивності виконувати ту діяльність, у якій він зарекомендував себе як справжній фахівець”. Загальні акмеологічні інваріанти професіоналізму в підструктурі професіоналізму діяльності виступають як ефективні спеціальні вміння здійснювати надійні і точні прогнози – основу планування і реалізації будь-якої діяльності, умінь приймати відповідальні й ефективні рішення, зокрема в екстремальних та нестандартних ситуаціях, уміння здійснювати самоконтроль і саморегуляцію на високому рівні.

Номер слайду 8

Емоційний інтелект як ключ до успіху сучасного школяра. Упродовж багатьох років вчені докладали максимум зусиль до вивчення певних складових інтелекту, а саме: логічне мислення, математичні та просторові знання, будування аналогій, вербальні навички. Але з часом виявилось досить дивним, що у цих вимірах чогось бракувало, адже як можна пояснити, що ті, хто має пречудові результати з IQ не досягають великого успіху у житті. Раніше емоційний інтелект не вважався настільки важливим як IQ (Intelligenсе Quality), особливо при прийнятті на роботу. Цінилась якість виконання роботи, наскільки добре виконуються накази. Тобто єдине, що важило для працівників — це стандартизований стиль поведінки. Але часи змінились, і ми вже бачимо емоційний інтелект як незамінну якість креативного працівника, і це стосується як особистого, так і професійного росту.

Номер слайду 9

КОМПЛЕКС ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ Самоусвідомлення. Людина, що має таку якість, завжди знає, що вона відчуває сама і що ці почуття значать, так само як і те, як її почуття впливають на інших в її оточенні. Дуже важливо знати про свої сильні та слабкі якості, використовувати їх адекватно. Мотивація. Досить цікавим є те, що люди з високим рівнем емоційного інтелекту досить успішні в мотивуванні самих себе, про це свідчить їхній успіх в самореалізації. Також вони є успішними лідерами, незважаючи на середній рівень IQ. Емпатія. Це особлива якість - співпереживання. Це здібність поставити себе на місце іншого, зрозуміти його точку зору, знайти рішення, яке не буде входити у конфронтацію з його поглядами. Емпатія відіграє одну з важливих ролей у вирішенні конфліктів, допомагає побачити картину з іншої сторони, сторони постраждалого. Соціальні навички. Це вміння долати перешкоди, враховуючи як негативні емоції, так і позитивні. Розглядати негативні коментарі і відгуки як не особисту поразку, а як можливість стати набагато краще.

Номер слайду 10

РЕФРЕЙМІНГ

Номер слайду 11

РЕФРЕЙМІНГРефреймінг (re-пере-, framing - обрамлення), що в перекладі з англійської мови означає «переобрамлення» або «зміна рамки». Суть рефреймінгу полягає в новому погляді на стару проблему. Плюс слово «проблема» треба замінити на слово «можливість». Якщо ти пройшов певний шлях на досягнення певної мети, то ти вже отримав хороший досвід, незважаючи на отриманий результат.  Створюючи піраміду потреб у 1940 році, Абрагам Маслоу, намагався пояснити, що в людини є різні потреби, і для задоволення потреб вищого рівня, людина має бути задоволена фізіологічно. Піраміда цих потреб актуальна і по сьогодні. Кожен індивід має певні потреби і повинен їх задовольняти щодня. Різниця полягає лише в тому, що більшість зупиняється лише трьох нижчих потребах: фізіологічній, безпеці та соціальній. А от потреба в повазі та самовираження задоволена не повністю і на це впливає ряд причин. Досить часто на це впливає наше емоційне самопочуття. Відсутність рефреймінгу та саморегуляціції унеможливлюють перехід до задоволення найвищої потреби – самовираження. І саме завдяки урокам з предмету «Основи здоров’я» та залученню учнів до позакласної діяльності 5 рівень піраміди А. Маслоу є реальним. Вчителю важливо розвивати їхній емоційний інтелект, вчити користуватися рефреймінгом і застосовувати його у повсякденному житті, створювати ситуацію успіху на кожному уроці і допомагати долати негативні емоції. ПІРАМІДА ПОТРЕБ АБРАГАМА МАСЛОУ

Номер слайду 12

ВИСНОВКИПричинами низької соціальної адаптації випускників загальноосвітніх навчальних закладів окрім невідповідних поки-що соціально-економічних умов для підтримки автентичної самоорганізації юнаків та дівчат є відсутність загальновизнаних методик та технологій розвитку життєорганізуючого рефлексу цілі кожного учня з урахуванням його здібностей, задатків та внутрішньо-інтенційної спрямованості; перевага репродуктивних технологій навчання за умови нестачі орієнтованих на розвиток творчого мислення та дії; непідготовленість педагогів до роботи з учнями „крайніх полюсів": відстаючими і обдарованими.

Номер слайду 13

СПИСОК ДЖЕРЕЛ:1. Єрмаков І. Педагогіка життєтворчості: орієнтири для ХХІ століття / І. Єрмаков // Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство : наук.-метод. збірн. / [ред. кол. Н. Софій (голова), І. Єрмаков (кер. авт. кол-ву і наук. ред.) та ін.]. – К. : Контекст, 2000. – С. 19.2. Єрмола А. Проектування соціального розвитку особистості учнів (результати всеукраїнського експерименту) / А. Єрмола // Освіта і управління. – 2007. – № 3–4. – С. 75–84.3. Завалевський Ю. Інноваційні педагогічні технології в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу / Ю. Завалевський // Пед. пошук. – 2008. – № 1. – С. 16–18.4. Закон України «Про освіту» № 1060 – ХІІ, із змінами від 11 червня 2008 [Ел. ресурс] / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – Режим доступу: http//www.osvita.org.ua/pravo/law/aw_00/ – Заголовок з екрану. – Мова укр.

pptx
Додано
6 квітня 2022
Переглядів
421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку