Презентація "Александрійська бібліотека"

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати при вивчені теми "Культура елліністичних держав" для ілюстрації розповіді вчителя. Презентація містить інформацію та зображення за заявленою темою
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Александрійська бібліотека

Номер слайду 2

Александрійська бібліотека. Александрійська бібліотека — найбільша і найвідоміша бібліотека в період еллінізму, була заснована та діяла при Александрійському музеї (музейоні) в Єгипті. Заснована близько 290 до н. е. за часів родоначальників грецької династії царів Єгипту Птолемеїв

Номер слайду 3

У фондах Александрійської бібліотеки були зібрані праці мислителів античності, твори римської, грецької, індійської, єгипетської та інших літератур. Серед авторів — Гесіод, Гомер, Демосфен, Еврипід, Есхіл, Софокл та ін. Зберігалося близько 700 тис. папірусних і пергаментних манускриптів, кам’яних і вощених табличок із клинописом та ієрогліфами. За традицією, бібліотеку очолював керівник Александрійського музею — філософ, поет або вчений, який відповідав за придбання книг і виконував обов’язки з виховання царського спадкоємця. 

Номер слайду 4

Бібліотека мала великий штат працівників. Серед них: спеціальні кур’єри, які купували книги в усіх містах Середземномор’я та Малої Азії; переписувачі, перекладачі . Для допоміжних робіт долучалися письменні раби. Місцеві чиновники вилучали для фонду бібліотеки всі ввезені до країни грецькі пергаменти, вертаючи натомість копії За свідченнями сучасників, бібліотеку щодня відвідували понад 400 осіб.

Номер слайду 5

Книжковий фонд Александрійської бібліотеки складався з грецької та східної літератури (про кількість книжок відомо різне: від 50 до 700 тисяч, що на той час було найбільшою колекцією у світі). Навколо Александрійської бібліотеки виникло те, що прийнято порівнювати з університетом Вважається, що основний фонд  Александрійської бібліотеки загинув в пожежі 47 до н. е. під час облоги Александрії Юлієм Цезарем. Значна частина колекції, згоріла коли вогонь, що охопив флот, перекинувся на бібліотечні склади.

Номер слайду 6

В кінці четвертого століття християнськими правителями проводилась боротьба з язичництвом як відповідь на римські гоніння християн у попередні століття. У 391 римський імператор видав указ про знищення язичницьких храмів. Чи при цьому могли загинути і книги — в історичній науці не вистачає конкретних доказів цього. Більшу частину бібліотеки було знищено в 415 р. Остаточно книжкові багатства Александрійської бібліотеки загинули в 7—8 століттях від рук арабів.

Номер слайду 7

2002 р на імовірному місці розташування Александрійської бібліотеки зведено сучасну публічну Бібліотеку Александріна.

Номер слайду 8

Запитання Де знаходилась Александрійська бібліотека ?Що сталося з бібліотекою в 47 р.до.н.е ?Скільки книжок зберігалось у бібліотеці ?В якому році було зведено сучасну бібліотеку ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Василькова Ірина
    Дякую за наданий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костюкєвич Тетяна Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
5911
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку