Презентація "Алгоритм рятування людей під час пожежі "

Про матеріал
Презентація створена на допомогу вачителю для проведення уроку Основ здоровя в 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритм рятування людей з пожежі, з-під завалів. Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом.

Номер слайду 2

Диспут. Щороку на дим і попіл перетворюються матеріальні цінності на мільярди гривень, гине значна кількість людей, зокрема й дітей.— Може, не варто учням говорити про пожежі щороку на уроках основ здоров’я?— Як ви гадаєте, чи стануть у пригоді сучасному підлітку навички рятування людей під час пожежі?

Номер слайду 3

Пожежаце некероване горіння поза межами спеціального вогнища, що поширюється в часі й просторі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Порядок (алгоритм) дій y разі виникнення пожеж. Під час пожежі (ознаки горіння: полум'я, дим, запах диму, характерне для горіння потріскування тощо) кожний громадянин зобов'язаний:негайно повідомити про це пожежну охорону. Для виклику державної пожежної охорони в автоматичній телефонній мережі встановлено єдиний номер — 101. Потрібно назвати точну адресу об'єкта, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку, яка склалася, указати наявність людей, а також повідомити своє прізвище;ужити (по можливості) заходи для евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;якщо пожежа виникла в школі, повідомити вчителя, керівників навчального закладу, чергового по об'єкту;у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

Номер слайду 8

Алгоритм рятування людей під час пожежіРятуючи потерпілих з будинків, які горять, треба пам'ятати:перш ніж увійти до приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким вологим одягом чи щільною тканиною;двері в задимлене приміщення відкривайте обережно, щоб уникнути займання від великого притоку свіжого повітря;у дуже задимленому приміщенні рухайтеся поповзом або пригинаючись;для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину;насамперед рятуйте дітей, інвалідів і літніх людей;зверніть увагу, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, у шафу або в куток кімнати;виходьте з осередку пожежі в той бік, звідки віє вітер;

Номер слайду 9

Алгоритм рятування людей під час пожежіякщо на людині горить одяг, покладіть її на підлогу й швидко накиньте на неї пальто, плащ або будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла;якщо загорівся ваш одяг, ляжте на підлогу й перевертайтеся, щоб збити полум'я, у жодному разі не біжіть — це призведе до збільшення полум'я;для гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, а також воду, пісок, землю, ковдри й інші засоби, пристосовані для гасіння вогню (пригадайте вивчене раніше);бензин, гас, органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки за допомогою вогнегасників, засипайте піском або ґрунтом, а якщо осередок пожежі невеликий, накрийте його брезентовим покривалом, зволоженою тканиною чи одягом;якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні запобіжники, а потім починайте гасити вогонь.

Номер слайду 10

Перша медична допомога при отруєнні чадним газом. При отруєнні чадним газом, потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс. Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню. Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку. На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки. Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю. При втраченій свідомості, дають нюхати змочену нашатирним спиртом вату, але обережно, щоб не завдати опіків. Якщо потерпілий не дихає, або дихання швидко погіршується, потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання за методом "рот в рот", або "рот в ніс". Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.4
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Курганська Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Курганська Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Поляк Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. S Julia
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Максименко Наталія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Боровець Юлія
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
15 жовтня 2022
Переглядів
10735
Оцінка розробки
4.6 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку