Презентація "Алгоритм рятування людей під час пожежі, з-під завалів. Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом."

Про матеріал
Презентація "Алгоритм рятування людей під час пожежі, з-під завалів. Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом" стане в нагоді при проведенні уроку з основ здоров'я у 8 класі. Презентація відповідає оновленій програмі 2022року
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритм рятування людей під час пожежі, з-під завалів. Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом.

Номер слайду 2

Вправа «Істинне чи хибне твердження?» Пожежа – це некероване горіння поза межами спеціального вогнища, що розповсюджується у часі й просторі. Вогонь не є однією з найгрізніших природних стихій. Пожежі відбуваються не тільки в природі, але й на виробництві, в організаціях, помешканнях громадян. Горять будівлі, лісовий фонд, а хлібні масиви вогню не піддаються. Серйозну небезпеку для природного середовища, економіки і людини являють собою масові лісові, степові і торф'яні пожежі.

Номер слайду 3

Диспут. Щороку на дим і попіл перетворюються матеріальні цінності на мільярди гривень, гине значна кількість людей, у тому числі й дітей. Може, не варто учням 8 класу говорити про пожежі щороку на уроках основ здоров'я? Як ви гадаєте, чи стануть у нагоді сучасному підлітку навички рятування людей під час пожежі?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Алгоритм рятування людей під час пожежі, з-під завалів.

Номер слайду 10

Під час пожежі (ознаки горіння: полум'я, дим, запах диму, характерне для горіння потріскування тощо) кожний громадянин зобов'язаний:негайно повідомити про це пожежну охорону. Для виклику державної пожежної охорони в автоматичній телефонній мережі встановлено єдиний номер — 101. Потрібно назвати точну адресу об’єкта, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку, яка склалася, указати наявність людей, а також повідомити своє прізвище;ужити (но можливості) заходи для евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей; у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувал ьну тощо). У всіх випадках, якщо ви можете, зателефонуйте «101»і викличте пожежну команду. Не панікуйте!

Номер слайду 11

Алгоритм рятування людей під час пожежіРятуючи потерпілих з будинків, які горять, треба пам'ятати:перед тим як увійти в приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким вологим одягом чи щільною тканиною; двері в задимлене приміщення відкривайте обережно, щоб уникнути займання від великого притоку свіжого повітря;у дуже задимленому приміщенні рухайтеся поповзом або пригинаючись;для захисту від чаднот газу необхідно дихати через зволожену тканину; насамперед рятуйте дітей, інвалідів і літніх людей; зверніть увагу, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, у шафу або в куток кімнати;виходьте з осередку пожежі в той бік, звідки віє вітер;

Номер слайду 12

якщо на людині горить одяг, покладіть її на підлогу й швидко накиньте на неї пальто, плащ або будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла; якщо загорівся ваш одяг, надайте на підлогу й перевертайтеся, щоб вбити полум’я, у жодному разі не біжіть — це ще більше роздуває вогонь; для гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, а також воду, пісок, землю, ковдри й інші засоби, пристосовані для гасіння вогню (пригадайте ішачте раніше)', бензин, гас, органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки за допомогою вогнегасників, засипайте піском або фунтом, а якщо осередок пожежі невеликий, накрийте його брезентовим покривалом, зволоженою тканиною чи одягом; якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Якщо пожежа настала нас у приміщенні, потрібно дотримуватися таких правил: якщо ви прокинулися від шуму пожежі й запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього на підлогу; до дверей приміщення треба повзти, не відчиняйте двері відразу; обережно доторкніться до дверей тильним боком долоні, якщо двері не гарячі, то відчиніть їх і швидко виходьте; якщо двері гарячі, не відчиняйте їх — дим і полум'я не дадуть вам вийти

Номер слайду 15

щільно закрийте двері, а всі щілини й отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальпюіх) проникнення диму. Повертайтеся поповзом у глибину приміщення й вживайте заходи щодо порятунку; присядьте та глибоко вдихніть повітря, відкрийте вікно, спробуйте викликати допомогу; якщо ви не в змозі відкрити вікно, розбийте вікон не скло твердим предметом і зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду; якщо ви вибралися через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтеся до виходу з приміщення; обов’язково зачиняйте за собою всі двері; зверніть увагу, що під час пожежі заборонено користуватися ліфтами

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ступені термічних опіків. Від відкритого вогню і високої температури у людей виникають опіки дихальних шляхів, слизових оболонок та шкіри. Опіки бувають різних ступенів. Тяжкість термічних опіків залежить від температури й тривалості перебування людини в зоні пожежі. Шкірні покриви руйнуються, й потерпілі дуже страждають від болю. Якщо вражено велику площу шкіри й опіки значні, потерпілі погано орієнтуються у ситуації, намагаються втікати, перебувають у шоковому стані, не контролюють себе. Необхідно вміти розрізняти ступені опіків, адже від цього залежить вибір типу обробки місця опіку чи рани та спосіб надання допомоги

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домедична допомога потерпілому в пожежі та при термічних опіках1. Потерпілого швидко винести із небезпечної зони, погасити на ньому одяг вогнегасником, водою чи підручними засобами: цупкою тканиною, брезентом, ковдрою, пальтом тощо.2. Видалити після припинення горіння залишки тліючого одягу. Одяг, що місцями прилип до тіла, залишити, обрізати тканину навколо. Якщо одяг не заважає надавати домедичну допомогу, повністю роздягати потерпілого не варто, щоб не сталось переохолодження.3. Максимально забезпечити потерпілому до приїзду лікарів нерухоме перебування.4. У разі опіків 1-го чи 2-го ступенів охолодити уражені ділянки, зануривши в посудину з холодною водою чи прикладаючи холодні примочки до місця опіку. Уражені ділянки шкіри у разі опіків 1-го ступеня можна протерти спиртом і залишити у спокої до загоювання.

Номер слайду 22

5. У разі опіків 3-го і 4-го ступенів на рани накласти стерильні марлеві пов’язки. Якщо пошкоджена велика площа шкіри, можна використовувати простирадло, хустину, пелюшку. Також прикласти щось холодне, наприклад, пакети зі снігом, льодом чи холодною водою, поверх стерильної пов’язки.6. Забезпечити доступ свіжого повітря, запропонувати пити воду, особливо якщо пошкоджена слизова оболонка дихальних шляхів.7. Викликати швидку допомогу.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

При сильних опіках не можна: обробляти шкіру спиртом, одеколоном (це викликає сильні печію та біль); проколювати пухирі, що утворилися (вони захищають рану від інфекції); змащувати шкіру жиром, розчином брильянтовим зеленим, міцним розчином марганцевокислого калію, засипати порошками (це перешкоджає подальшому лікуванню); зривати прилиплі до місця опіку частини одягу, доторкатися до нього руками (може потрапити інфекція); дозволяти потерпілому самостійно пересуватися (можливий шок); поливати пухирі й обвуглену шкіру водою.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Моделювання. Рятування людей під час пожежіПроаналізуйте описану ситуацію. Дайте відповіді на запитання та виконайте завдання. Пожежники приїхали на виклик до гуртожитку міського коледжу. Вони побачили вогонь із вікон 2-го поверху й сильне задимлення на всіх поверхах. Пожежники евакуювали з 3-го та 4-го поверхів 50 мешканців гуртожитку через аварійні виходи за допомогою драбини. З’ясувалося, що займання виникло в кімнаті на 2-му поверсі. Через використання електроплитки загорівся дерев’яний стіл, потім — штори. За годину вогнеборці ліквідували пожежу. Четверо студентів отруїлися продуктами горіння, а одна дівчина отримала опіки рук, коли намагалася зірвати з вікна палаючі штори. Усі потерпілі студенти госпіталізовані бригадами швидкої допомоги до обласної лікарні.

Номер слайду 28

1. Що спричинило пожежу?2. Чи можна було уникнути пожежі?3. Чому дівчина отримала опіки рук?4. Спрогнозуйте правильні дії студентів коледжу, завдяки яким можна було б мінімізувати наслідки пожежі.5. Що мали б робити студенти, якби пожежники затримались?

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хохлова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дудко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гирун Людмила Олександрівна
    Дякую! Миру і перемоги! Щоб дані знання не довелось використовувати!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
11693
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку