Презентація "Альтернативна енергетика"

Про матеріал
Альтернативна енергетика — сукупність перспективних способів здобуття, передачі і використання енергії, які поширені не так широко, як традиційні, проте представляють інтерес із-за вигідності їх використання і, як правило, низькому ризику спричинення шкоди довкіллю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Альтернативна енергетика. РОЗРОБИВ викладач фізики ДНЗ ДТр. ЕК Крісан Є. А.

Номер слайду 2

Альтернативна енергетика — сукупність перспективних способів здобуття, передачі і використання енергії, які поширені не так широко, як традиційні, проте представляють інтерес із-за вигідності їх використання і, як правило, низькому ризику спричинення шкоди довкіллю.

Номер слайду 3

Альтернативне джерело енергіїОсновним напрямом альтернативної енергетики є пошук і використання альтернативних (нетрадиційних) джерел енергії. Джерела енергії — речовини, що «зустрічаються в природі, і процеси, які дозволяють людині отримати необхідну для існування енергію». Альтернативне джерело енергії є поновлюваним ресурсом, він замінює собою традиційні джерела енергії, що функціонують на нафті, природному газі, що добувається, і вугіллі, які при згоранні виділяють в атмосферу вуглекислий газ, сприяючий зростанню парникового ефекту і глобальному потеплінню. Причина пошуку альтернативних джерел енергії — потреба отримувати її з енергії поновлюваних або практично невичерпних природних ресурсів і явищ. До уваги може братися також екологічність і економічність.

Номер слайду 4

Класифікація джерел{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Джерела енергії, використовувані людиною. Спосіб використання. Енергія, використовувана людиною. Первинне природне джерело. Сонячні електростанціїЕлектромагнітне випромінювання Сонця. Сонячний ядерний синтез. Вітряні електростанціїКінетична енергія вітру Сонячний ядерний синтез, Рухи Землі і Луни. Традиційні ГЕС Малі ГЕСРух води в річках. Сонячний ядерний синтез. Приливні електростанціїРух води в океанах і морях. Рухи Землі і Луни. Хвилеві електростанціїЕнергія хвиль Морея і океанів. Сонячний ядерний синтез, Рухи Землі і Луни. Геотермальні станціїТеплова енергія гарячих джерел планети. Внутрішня енергія ЗемліСпалювання викопного палива. Хімічна енергія викопного палива. Сонячний ядерний синтез у минулому. Атомні електростанціїТепло, що виділяється при ядерному розпадіЯдерний розпад

Номер слайду 5

Альтернативні джерела енергіїБез енергії життя людства немислиме. Всі ми звиклися використовувати як джерела енергії органічне паливо – вугілля, газ, нафту. Проте їх запаси в природі, як відомо, обмежені. І рано чи пізно настане день, коли вони вичерпаються. На питання «що робити напередодні енергетичної кризи?» вже давно знайдена відповідь: треба шукати інші джерела енергії – альтернативні, нетрадиційні, поновлювані. Основними джерелами енергії є: Сонячна енергія. Вітряна енергія. Геотермальна енергія

Номер слайду 6

Сонячна енергія. Всілякі геліоустановки використовують сонячне випромінювання як альтернативне джерело енергії. Випромінювання Сонця можна використовувати як для потреб теплопостачання, так і для здобуття електрики (використовуючи фотоелектричні елементи). До переваг сонячної енергії можна віднести поновлюваність даного джерела енергії, безшумність, відсутність шкідливих викидів в атмосферу при переробці сонячного випромінювання в інші види енергії. Недоліками сонячної енергії є залежність інтенсивності сонячного випромінювання від добового і сезонного ритму, а також, необхідність великих площ для будівництва сонячних електростанцій.

Номер слайду 7

Вітряна енергія. Одним з перспективних джерел енергії є вітер. Принцип роботи ветрогенератора елементарний. Сила вітру, використовується для того, щоб привести в рух вітряне колесо. Це обертання у свою чергу передається ротору електричного генератора. Перевагою вітряного генератора є, перш за все, те, що у вітряних місцях, вітер можна вважати невичерпним джерелом енергії. Крім того, ветрогенератори, виробляючи енергію, не забруднюють атмосферу шкідливими викидами. До недоліків пристроїв по виробництву вітряної енергії можна віднести непостійність сили вітру і малу потужність одиничного ветрогенератора. Також ветрогенератори відомі тим, що чинять багато шуму, унаслідок чого їх прагнуть будувати далеко від місць мешкання людей.

Номер слайду 8

Геотермальна енергія. Величезна кількість теплової енергії зберігається в глибинах Землі. Це обумовлено тим, що температура ядра Землі надзвичайно висока. У деяких місцях земної кулі відбувається прямий вихід високотемпературної магми на поверхню Землі: вулканічні області, гарячі джерела води або пари. Енергію цих геотермальних джерел і пропонують використовувати як альтернативне джерело прибічники геотермальної енергетики. Використовують геотермальні джерела по-різному. Одні джерела служать для теплопостачання, інші – для здобуття електрики з теплової енергії. До переваг геотермальних джерел енергії можна віднести невичерпність і незалежність від часу доби і пори року. До негативних сторін можна віднести той факт, що термальні води сильно мінералізовані, а частенько ще і насищени токсичними з'єднаннями. Це робить неможливим скидання відпрацьованих термальних вод в поверхневі водоймища. Тому для відпрацьовану воду необхідно закачувати назад в підземний водоносний горизонт. Крім того, деякі учені-сейсмологи виступають проти будь-якого втручання в глибокі шари Землі, стверджуючи, що це може спровокувати землетруси.

Номер слайду 9

Використання сонячної енергіїСонце є головним джерелом енергії для нашої планети. Воно гріє всю Землю, приводить в рух річки і повідомляє силу вітру. Для людства поважно навчитися використовувати цю енергію. Не лише влітку, але навіть в холодну пору весни і осені в сонячну погоду можна забезпечити будинок гарячою водою без витрат палива. Для цього досить встановити водонагрівач, що уловлює енергію Сонця. Чим південніше місцевість, тим більше доцільно використовувати такі нагрівачі. Дуже широко вони застосовуються, наприклад, в Ізраїлі, де більше 90% будинків оснащено подібним устаткуванням. Проте енергію Сонця можна перетворювати на електроенергію і безпосередньо, використовуючи «сонячні батареї». Їх можна встановити на даху автомобіля, на крилах космічних кораблів і навіть літаків. У голландському містечку Херхюговард створений район «Місто Сонця». Дахи будинків тут покриті сонячними панелями. Такі будинки самі забезпечують себе електроенергією. Сонце можна використовувати і як джерело енергії для транспортних засобів. Всі космічні апарати під час автономного польоту повністю забезпечують себе електроенергією за рахунок енергії Сонця. У Австралії вже 19 років проводяться щорічні гонки на сонячних електромобілях на трасі між містами Дарвін і Аделаїда (3000 км.). У Нью-Йорку сонячну енергію використовують навіть сміттярі, щоб трамбувати вміст сміттєвозів. Енергія, що згенерувала на основі сонячного випромінювання, зможе до 2050 року забезпечити більше 20% потреб людства в електриці і, що важливо, скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Номер слайду 10

Використання вітрової енергіїДо початку 2015 років загальна встановлена потужність всіх ветрогенераторов склала 369 гігават. Середнє збільшення суми потужностей всіх ветрогенераторов в світі, починаючи з 2009 року, складає 38-40 гігават за рік і обумовлено бурхливим розвитком вітроенергетики в США, Індії, КНР і ФРНУ всьому світі в 2008 році в індустрії вітроенергетики було зайнято більше 400 тисяч чоловік. У 2008 році світовий ринок устаткування для вітроенергетики виріс до 36,5 мільярдів євро, або близько 46,8 мільярдів американських доларів. У 2010 році в Європі було сконцентровано 44 % встановлених вітряних електростанцій, в Азії — 31 %, у Північній Америці — 22 %. У 2014 році 39 % електроенергії в Данії вироблялося з енергії вітру. У 2014 році вітряні електростанції Німеччини виробили 8,6 % від всієї виробленої в Германії електроенергії. У 2009 році в Китаї вітряні електростанції виробляли близько 1,3 % електроенергії країни. У КНР з 2006 року діє закон про поновлювані джерела енергії. Передбачається, що до 2020 року потужності вітроенергетики досягнутий 80-100 ГВт. У грудні 2014 року вітроенергетика забезпечила 164 % електрики, споживаної домогосподарствами Шотландії . 28 жовтня 2013 ветрогенератори Данії виробили 122 відсотки від споживаної електрики. Португалія і Іспанія в деякі дні 2007 років з енергії вітру виробили близько 20 % електроенергії. 22 березня 2008 року в Іспанії з енергії вітру було вироблено 40,8 % всій електроенергії країни

Номер слайду 11

Використання геотермальної енергіїСьогодні вже в 80 країнах світу в тій або іншій мірі використовується геотермальне тепло. У більшій частині з них, а саме в 70 країнах, утилізація цього вигляду природного тепла досягла розвитку на рівні будівництва теплиць, басейнів, використання в лікувальній меті і так далі А геотермальні електростанції є приблизно в 25 країнах. Як це працює?Підземні гарячі породи нагрівають воду, внаслідок чого виділяється пара. Отвір свердлиться до гарячої області, пара піднімається вгору і використовується для запуску турбін, які у свою чергу запускають в роботу генератори. Перша геотермальна електростанція була побудована в Ландрелло, в Італії, а друга у Вайреке в Новій Зеландії. Останні знаходяться в Ісландії, Японії, на Філіппінах і в Сполучених Штатах. У Ісландії, геотермальне тепло використовується для обігріву будинків, а також для вироблення електроенергії. Якщо породи не є досить гарячими для виробництва пари, то енергію можна як і раніше використовувати.

Номер слайду 12

КРОСВОРД «Альтернативна енергетика»

Номер слайду 13

По горизонталі: Головне джерело енергії нашої планети. Для чого використовують геотермальні джерела. Одне з перспективних джерел енергіїДе була побудована перша геотермальна електростанція Де була побудована друга геотермальна електростанція Один з недоліків пристроїв по виробництву вітряної енергіїПо вертикалі: Як називається енергетика, заснована на виробництві електричної енергії за рахунок енергії, що міститься в надрах земліЦе машина, яка використовує силу вітру і перетворює її на енергію. Один з лідерів в світовому виробленні електрики за допомогою вітру. Одна з переваг сонячної енергії

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
3839
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку