Презентація "Амінокислоти" 10 клас

Про матеріал
Презентація до уроку хімії 10 клас (рівень стандарту) з теми: "Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціональні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціональні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. Презентація до уроку хімії10 клас (рівень стандарту)Учитель Камишна С. М.

Номер слайду 2

«Тихе опитування»В чому особливість будови атома Нітрогену?Які нітрогеновмісні сполуки вам відомі?Які в них характеристичні групи?Які нітрогеновмісні сполуки ви розглядали на уроках біології? У зв'язку з чим?Які хімічні властивості надає молекулам органічних речовин аміногрупа?Яка характеристична група входить до складу карбонових кислот?Які хімічні властивості надає молекулам органічних речовин карбоксильна група?

Номер слайду 3

Вважають, що життя на землі зародилось тоді, коли виникли білки. На сьогодні відомо 2·1018 білків, лише в людському організмі їх є 5 млн. Проте всі ці білки побудовані лише з 20 амінокислот. Як таке можливо? Сьогодні ми це і з’ясуємо.

Номер слайду 4

Амінокислоти — похідні вуглеводнів, у молекулах яких одночасно містяться аміно – (- NH2) і карбоксильна (-СООН) групи. Амінокислоти – біфункціональні органічні речовини2

Номер слайду 5

Класифікація

Номер слайду 6

Номенклатура амінокислот. Систематична номенклатура: назва утворюється від назви відповідного алкану (нумерація ланцюжка від атома Карбону карбоксильної групи) додаванням префікса аміно-, суфікса –ова і слова кислота. Традиційна номенклатура: до назви відповідної карбонової кислоти додають префікс аміно-, а місце аміногрупи позначають літерами ά, β, γ, δ тощо. Для амінокислот, що входять до складу білків, використовують тривіальні назви, причому скорочені, в тому числі у латинському написанні.

Номер слайду 7

Номенклатура амінокислот

Номер слайду 8

СН3 – СН – СН2 – СООН NН2 Дайте назви амінокислотам:

Номер слайду 9

Ізомерія амінокислот. Карбонового ланцюга. Положення функціональних груп. Оптична (дзеркальна) ізомерія. До складу всіх білків входять лише  α-амінокислоти – 20 видів амінокислот

Номер слайду 10

Утворення внутрішньої солі (біполярного йона): Нейтральне середовище. Будова

Номер слайду 11

Фізичні властивостіТверді кристалічні речовини. Мають високі температури плавлення. Добре розчиняються у воді. Мають різний смак: солодкий, гіркий або зовсім без смаку; все залежить від радикала – R в молекулі амінокислоти.

Номер слайду 12

Хімічні властивостіNН2 – СН2 – СООН аміноетанова кислота. Як основи. Як кислоти. Між собою

Номер слайду 13

Хімічні властивостіВзаємодіють між собою: пептидний зв’язок. Реакції утворення пептидів з амінокислот відносяться до реакцій поліконденсаціїNH2-CH2-COOH + Н- N-CH2-COOH → Н →NH2-CH2-CO-NH-CH2-COOH +Н2 О

Номер слайду 14

Хімічні властивостіСамостійно напишіть рівняння реакцій аміноетанової кислоти з металами, основними й амфотерними оксидами, основами, солями!

Номер слайду 15

Способи добування. Лабораторний. Промисловий. Оцтова кислота → хлороцтова кислота → амінооцтова кислота. СН3-СООН + Сl2 → СН2-СООН | Cl. СН2-СООН + NH3 → СН2-СООН + НCl | | Сl NH2 гідроліз білка

Номер слайду 16

у медицині,як харчові добавки у твариництві;як вихідні речовини для добування пластмас та штучних волокон. З капронового волокна виготовляють одяг, штучне хутро, парашути, канати, рибальські сітки. З особливо міцного капрону виробляють кордову тканину для авто- та авіапокришок, деталі машин і приладів. Застосування амінокислот

Номер слайду 17

етен → етанол → етанова кислота → хлороцтова кислота →→ амінооцтова кислота → метиловий естер амінооцтової кислоти → аміноетанова кислота → діпептид Глі-Ала. Здійсніть перетворення: Закріплення нового матеріалу

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Світлична Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Куценко Свiтлана
    Дякую. Дуже хороша розробка.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Полуда Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Савєнкова Ольга Євгеніївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Шамрай Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Арсенюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. моліцька алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Паращак Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Білецька Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Шевченко Світлана Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Додано
7 червня 2020
Переглядів
35807
Оцінка розробки
4.9 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку