Тема: Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні та структурні формули, систематична номенклатура. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди Хімія 10 клас
Номер слайду 2
В чому особливість будови атома Нітрогену? Які нітрогеновмісні сполуки вам відомі? Які в них характеристичні групи? Які нітрогеновмісні сполуки ви розглядали на уроках біології? У зв'язку з чим? Які хімічні властивості надає молекулам органічних речовин аміногрупа? Яка характеристична група входить до складу карбонових кислот? Які хімічні властивості надає молекулам органічних речовин карбоксильна група?
Номер слайду 3
Вважають, що життя на землі зародилось тоді, коли виникли білки. На сьогодні відомо 2·1018 білків, лише в людському організмі їх є 5 млн. Проте всі ці білки побудовані лише з 20 амінокислот. Як таке можливо? Сьогодні ми це і з’ясуємо.
Номер слайду 4
1. Амінокислоти: склад і будова молекул. 2. Загальні та структурні формули, характеристичні групи, систематична номенклатура амінокислот. 3. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. 4. Пептиди. 5. Значення амінокислот.
Номер слайду 5
Амінокислоти — похідні вуглеводнів, у молекулах яких одночасно містяться аміно – (- NH2) і карбоксильна (-СООН) групи. Амінокислоти – біфункціональні (амфотерні) органічні речовини
Номер слайду 6
Класифікація
Номер слайду 7
Номенклатура амінокислот Систематична номенклатура: назва утворюється від назви відповідного алкану (нумерація ланцюжка від атома Карбону карбоксильної групи) додаванням префікса аміно-, суфікса –ова і слова кислота. Традиційна номенклатура: до назви відповідної карбонової кислоти додають префікс аміно-, а місце аміногрупи позначають літерами ά, β, γ, δ тощо. Для амінокислот, що входять до складу білків, використовують тривіальні назви, причому скорочені, в тому числі у латинському написанні.
Ізомерія амінокислот Карбонового ланцюга Положення функціональних груп Оптична (дзеркальна) ізомерія До складу всіх білків входять лише α-амінокислоти – 20 видів амінокислот
Номер слайду 11
Утворення внутрішньої солі (біполярного йона): Нейтральне середовище Будова
Номер слайду 12
Фізичні властивості Тверді кристалічні речовини. Мають високі температури плавлення. Добре розчиняються у воді. Мають різний смак: солодкий, гіркий або зовсім без смаку; все залежить від радикала – R в молекулі амінокислоти.
Номер слайду 13
Хімічні властивості NН2 – СН2 – СООН аміноетанова кислота Як основи Як кислоти Між собою
Номер слайду 14
Хімічні властивості Взаємодіють між собою: пептидний зв’язок Реакції утворення пептидів з амінокислот відносяться до реакцій поліконденсації NH2-CH2-COOH + Н- N-CH2-COOH → Н →NH2-CH2-CO-NH-CH2-COOH +Н2О
Номер слайду 15
Група атомів –C–N–, яка сполучає окремі ланки ланцюга в такій молекулі, називається пептидною, а зв’язок між атомами Карбону й Нітрогену – пептидний. Такий зв’язок характерний лише для білків. Дипептид, що утворився може реагувати з третьою молекулою амінокислоти з утворенням трипептиду й т. д. Утворена молекула побудована із залишків α-амінокислот називається поліпептидом.
Номер слайду 16
Хімічні властивості ДЗ:Самостійно напишіть рівняння реакцій аміноетанової кислоти з металами, основними й амфотерними оксидами, основами, солями!
у медицині, як харчові добавки у твариництві; як вихідні речовини для добування пластмас та штучних волокон З капронового волокна виготовляють одяг, штучне хутро, парашути, канати, рибальські сітки. З особливо міцного капрону виробляють кордову тканину для авто- та авіапокришок, деталі машин і приладів. Застосування амінокислот
Номер слайду 19
Значення амінокислот 1. Із амінокислот в організмі синтезуються білки органів й тканин, гормони, ферменти та інші біологічно важливі речовини. Амінокислоти використовують як лікувальні засоби при деяких захворюваннях: метіонін – при церозі печінки, після операції на серці, при інфаркті; лізин – харчування для недоношених дітей, для підгодівлі тварин у сільському господарстві; глютамінова кислота – при епілепсії. 2. Для виробництва синтетичних волокон, наприклад, капрону й енанту.
Номер слайду 20
Доповни речення: Амінокислоти – це ___________органічні сполуки, в молекулах яких міститься одночасно _______ й __________. Амінокислоти здатні утворювати ______ як з кислотами, так з основами. Маючи амфотерні властивості, молекули амінокислот здатні реагувати одна з одною утворюючи ____________. Поліпептиди характеризуються наявністю зв’язку -NH-СО- , який називається ____________. Амінокислоти, які синтезуються в організмі тварин й людини, називають __________. Амінокислоти, які не синтезуються в організмі, а надходять з їжею, називають _______.
Номер слайду 21
Домашнє завдання Опрацювати параграф § 28 , відповісти на запитання до нього (усно). 2. Виконати завдання (слайд 17). 3. Переглянути відео фрагменти https://www.youtube.com/watch?v=z4NH8uYzyXY https://www.youtube.com/watch?v=qnJhhI_5SP8 Підручник : Попель П. П., Крикля Л. С. Хімія:Підручник для 10 класу з/о навч. закл. – К.: ВЦ «Академія», 2018
Номер слайду 22
Презентацію підготувала Коструб Ірина Олександрівна вчитель хімії, біології, навколишнього світу Новоград-Волинської ЗОШ I-III ст. №5