Презентація "Англія в XVI-XVII ст."

Про матеріал
Презентація "Англія в XVI-XVII ст." містить завдання на повторення за посиланням, основні відомості з теми, портрети історичних постатей, схему за методом "Фішбоун", талиці та завдання на закріплення нового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 14

Номер слайду 2

Що таке «Реформація»?рух, спрямований на боротьбу з католицькою церквою. Пригадай!

Номер слайду 3

Пригадай!Якими були основні причини Реформації? боротьба за «здешевлення» церкви

Номер слайду 4

Подумай!Що спільного між цими зображеннями?

Номер слайду 5

Англія в XVI-XVII ст.

Номер слайду 6

План. Обгороджування. Реформації «по-англійськи»Правління Єлизавети ІРеволюція в Англії

Номер слайду 7

1. Англія у XVI ст. У XVI ст. в селах і містечках невеликої Англії відбувалися помітні зміни:монархіявелику роль в політичному житті країни відігравав парламентшвидкий розвиток капіталістичних відносинперетворення Англії на колоніальну державуперша аграрна реформа (вилучення у селян землі на користь власників - обгороджування) зародження мануфактурного виробництварозвиток торгівлі (особливо морська)

Номер слайду 8

2. Реформація «по-англійськи»Генріх VIII Тюдор (1509-1547 рр.)Династія Тюдорівстав королем у віці сімнадцяти роківочолив Реформацію в Англіїбув 6 разів одруженийангло-французька війнаприйняв закони «про бродяжництво» - «криваве законодавство»приєднав до Англії сусідні ірландські земліпоява «нового дворянства»

Номер слайду 9

Реформація «по-англійськи»:ініціював король Генріх VIII, не отримавши дозвіл Папи римького на розлучення; король - глава англійської церкви;католиків оголосили єретиками, зачиняли монастирі , проводилася секуляризація церковних земель

Номер слайду 10

Марія І Тюдор («кривава Мері»)(1553-1558 рр.)затята католичкажорстко протистояла пуританам (місцевим кальвіністам). наказала спалити на вогнищі 287 протестантів, серед них і високопосадовцівздійснила фінансову реформу, дбала про флот, намагалася розширити володіння в Північній Америціодружилася з Філіпом II іспанськимоголосила війну Франції, програла і втратила порт Кале«Королева — мати нації»

Номер слайду 11

3. Єлизавета Івідновила англіканську церквуувійшла в історію як королева-дівадбала про політичну стабільність, господарський, культурний розквіт«золотий вік» у друкуванні, науках, літературі (Френсіс Бекон, Волтер Релі, Вільям Шекспіріспансько-англійська морська війна (розбили «Непереможну армаду»)навколосвітня подорож Френсіса Дрейка(1558-1603 рр.)

Номер слайду 12

Установіть відповідність між історичними постатями та твердженнями, що їх характеризують.1) затята католичка2) закони «про бродяжництво» 3) увійшла в історію як королева-діва4) навколосвітня подорож Френсіса Дрейка5) поява «нового дворянства»6) наказала спалити на вогнищі 287 протестантів, серед них і високопосадовців7) одружилася з Філіпом II іспанським8) «золотий вік» у друкуванні, науках, літературі 9) шість шлюбів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Генріх VIII Тюдор Марія І Тюдор Єлизавета І Тюдор

Номер слайду 13

Стюарти спиралися на феод. знать; феод. порядки; втрата владою авторитету у населення; необмежена влада Стюартів; розпуск англ. парламенту. Соціально– економічні4. Революція в АнгліїПричини революціїЗавдання революціїПолітичнібезправ’я селян;невдоволення феодальними порядками і монархією; податки;панщина, десятина; оброкліквідація феодальних порядків.

Номер слайду 14

Передумови. Карл І розпочав активне переслідування пуритан, посягаючи на їхні права. Цим особливо обурилися шотландці, які повстали проти свавільця.

Номер слайду 15

Робота з таблицею«Перебіг Англійської революції»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}датаподіянаслідки1642 р. Карл І зажадав, щоб йому видали ватажків палати громад. Повстанці у відповідь зібрали військо, тож король оголосив їм війну. У першій битві король переміг. Повстанці на чолі з Олівером Кромвелем створили армію «нового зразка». червень 1645 р.в битві біля села Нейзбі армія Кромвеля перемогла Карла І заарештували, звинуватили в державній зраді і 30 січня 1649 р. стратили. 19 травня 1649 р. парламент проголосив Англію республікою. Проти виступили Ірландія з Шотландією. Повстання приборкав Олівер Кромвель: десятки тисяч повстанців скарали чи заслали до Америки як рабів. 1653 р.встановлення диктатури— протекторату, проголосивши Олівера Кромвеля лордом-протектором республіки. Одноосібне правління Олівера Кромвеля Англією, Шотландією та Ірландією. По смерті його заступив син Річард, який невдовзі зрікся влади.1660 р. Відновлення монархіїРеставрація Стюартів.

Номер слайду 16

Результат революції: Наприкінці 1688 р. Внаслідок «славної революції» Вільгельм III Оранський зайняв престол, погодився на обмеження королівського статусу та підписав у жовтні 1689 р. «Білль про права». Так в Англії встановилася парламентська монархія та утвердилися капіталістичні ранньомодерні відносини.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}корольполітика. Карл II Відновлення абсолютизмучотири рази розпускав депутатів. Яків IIВідродження католицизму

Номер слайду 17

Бесіда за запитаннями: Яку політику проводили королі династії Стюартів? В чому виявилося невдоволення різних верств населення династією Стюартів? Назвіть основні сторони конфлікту. Що сталося з королем Карлом Першим? Хто командував військами парламенту?Чим завершилася революція в Англії?

Номер слайду 18

Опрацювати § 12 «Англія в XVI-XVII ст.»Накресліть у зошиті й заповніть таблицю «Причини та наслідки революції в Англії». {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Причини. Основні події революціїНаслідки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гук Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
8349
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку