Презентація: "Анімалістичний жанр у графіці"

Про матеріал
У презентації представлені матеріали до теми уроку: "Анімалістичний жанр у графіці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анімалістичний жанр у графіціВчитель мистецтва. Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: ознайомити учнів з анімалістичним жанром, професією художника-анімаліста, формувати композиційні вміння відтворювати рівновагу, цілісність, вміння передавати характерні риси тварин, особливості форми їхнього тіла, пропорції частин тіла; Розвивальна: розвивати відчуття ритму, гармонії, інтерес до творчості художників-анімалістів, спостережливість, концентрацію уваги;Виховна: виховувати любов до оточуючої природи, повагу і розуміння культури інших народів.

Номер слайду 3

“Картини живуть своїм власним життям, народженим душею художника” Вінсент Ван Гог

Номер слайду 4

 У яких книжках тобі траплялися ілюстрації із зображенням тварин? Які з них сподобалися? Яку тварину зображено на Великому гербі України?Зображення тварин нерідко можна побачити у станкових графічних творах, у тиражній графіці: у книжках, газетах і журналах, на плакатах, марках, календарях тощо. В анімалістичному жанрі працювали художники-графіки різних епох і країн: Альбрехт Дюрер, Ці Бай-ші, українці Георгій Нарбут і Яків Гніздовський та ін.1 — Ці Бай-ші. Креветки; 2 — Великий герб України; 3 — Яків Гніздовський. Їжак; 4 — Альбрехт Дюрер. Носоріг; 5 — марка України із зображенням лелек

Номер слайду 5

До портретної галереїАвтопортрет, написаний у 13 років (1484)Альбрехт Дюрер (1471-1528) — видатний німецький художник доби Відродження, який у своїй різнобічній творчій діяльності поєднував науку і мистецтво. Він створював картини, гравюри, екслібриси, склав перший у Європі так званий магічний квадрат, який зобразив у своїй гравюрі «Меланхолія І». Митець одним із перших німецьких художників почав застосовувати у своїх графічних роботах мікс різних матеріалів.

Номер слайду 6

Пригадай, що таке книжкова ілюстрація, заставка, буквиця. До якого виду образотворчого мистецтва вони належать?Зображення тварин ми можемо спостерігати у творах книжкової графіки, зокрема на ілюстраціях до казок і байок. Казкових героїв часто «олюднюють», тобто наділяють людськими рисами, навіть зображують у костюмах. Художники-ілюстратори відтворюють основні моменти змісту літературного твору, передають зовнішність персонажів. «Портрети» звірів допомагають краще уявити їхні характери, адже головне в цих ілюстраціях — не «подібність», а яскравий і влучний образ. Геннадій Глікман. Роберт Інгпен. З ілюстрації до книжки «Мауглі» Р. Кіплінга

Номер слайду 7

Порівняй ілюстрації двох художників до одного літературного твору. Австралійський художник-ілюстратор і дизайнер Луіс Еліот створив образи тварин із різних країн. Він використав невичерпні можливості художньої виразності лінії, щоб кожна із тварин виглядала оригінальною і неповторною. Якими прийомами стилізації форми користується художник? Проаналізуй композиції, характер ліній, декор. Як змінюється природне середовище персонажів — дракона й верблюда — відповідно до країни: Китаю, Єгипту?

Номер слайду 8

Наші пращури по-особливому ставилися до тварин, приписуючи їм надзвичайні властивості. Їх обожнювали й зображували на посуді, одязі, з часом — на гербах різних країн і міст, які відзеркалюють національні флору і фауну. Основою композиції герба є щит, який буває різної форми. Зазвичай він повторював обриси бойового щита, а для гербів жінок застосовували форму ромба. На основному полі щита розміщують геральдичні фігури й знаки. Над щитом — корону, що вказувала на положення власника (король, князь, граф тощо). Згодом вона стала чисто декоративною прикрасою. Традиційно на гербах часто зображують птахів і звірів — реальних (лева, ведмедя, слона, орла, лелеку) або фантастичних (дракона, крилатого коня пегаса, єдинорога, птаха фенікса). Вони символізують певні якості або приписувані магічні властивості. Ці символи малюють у полі щита або з боків у ролі щитотримачів. Іноді доповнюють стрічкою з девізом.1 — Герб Англії; 2 - Герб Анни, принцеси англійської; 3 — Герб м. Кропивницького; 4 — Герб Конго

Номер слайду 9

Візуальна грамота. У геральдиці використовується сім кольорів, які мають символічне значення. Візуальна грамота. Геральдичні кольори символізують:золотий (жовтий) — багатство, знатність, могутність, силу;сріблястий (білий чи світло сірий) — благородство, чистоту, правдивість;синій — велич, великодушність, чесність, вірність;червоний — хоробрість, мужність, рішучість, а також кров, пролиту в боротьбі;зелений — надію, достаток, свободу і радість;пурпурний — благочестя, щедрість і верховне панування;чорний — обережність, вченість, іноді також печаль, смуток.

Номер слайду 10

Придумай ідею і намалюй герб села, школи або своєї родини із зображенням символічної тварини. Орієнтуйся на зразки: герби Данії, Польщі, Львова, Чернігова. На них зображені найпопулярніші геральдичні тварини світу.

Номер слайду 11

Мистецькі поради Вибери тварину, яка буде символізувати важливі чесноти, й продумай кольорову символіку герба. Вибери й намалюй форму щита: трикутного клиноподібного або прямокутного з двома дугами, що переплітаються внизу. Наміть композицію герба, розміщення основних елементів. Не перевантажуй дрібницями. Намалюй геральдичну фігуру тварини в центрі поля щита (в профіль), дотримуйся пропорцій тіла, правил стилізації.к варіант, можеш зобразити симетрично двох тварин — щитотримачів із обох боків поля щита, які ніби його підтримують лапами. Гербовий малюнок — двомірний, тож малюй лаконічно, без півтіней і перспективних зображень.прикрась композицію декоративними елементами: короною, рослинами, стрічкою з девізом.

Номер слайду 12

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. У яких різновидах графіки зображують птахів і тварин?2. Поміркуй, яка роль ілюстрацій у книжках про тварин. Порівняй художню літературу (зокрема казки про тварин) і підручник з курсу «Пізнаємо природу». Наведи приклади.3. Заверши речення: «На уроках з теми, присвяченій анімалістичному жанру, я навчилась/навчився..., зрозуміла/зрозумів..., я відчув/відчула, було цікаво..., було важко..., мені сподобалося..., я можу... я спробую...».

Номер слайду 13

Самостійне дослідження, медіапошук. Поцікався, які тварини й птахи зображені на гербах українських міст, і що вони символізують. Дізнайся, які рідкісні тварини України занесені до Європейського Червоного списку, і яка з них називається ім’ям античного бога Аполона — покровителя мистецтва. Фантазую, експериментую, дію. Узагальни тему у вигляді інтелект-карти до теми «Мистецька анімалістика» (як варіант — на комп’ютері). Визнач, яку ще інформацію з цієї теми тобі варто опанувати самостійно.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
31 січня
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку