Гумор у музиці. Скерцо

Про матеріал
Презентація до уроку Гумор у музиці. Скерцо за програмою НУШ. У презентації позначені всі терміни уроку, відеоматеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГУМОР У МУЗИЦІ. СКЕРЦО

Номер слайду 2

Світ музичного мистецтва нас захоплює, дивує, вражає. Музика, не маючи кольорів, без допомоги слів здатна виражати думки, почуття, настрої. Також вона може викликати посмішку.«ДУЕТ КОТІВ» ДЖ. РОССІНІ — МУЗИЧНУ ПАРОДІЮ НА ОПЕРНИХ СПІВАКІВ, ЯКІ ЗАНАДТО ЗАХОПЛЮЮТЬСЯ ВОКАЛЬНОЮ ТЕХНІКОЮ.

Номер слайду 3

Скерцо (з іт. — жарт) — самостійна музична п’єса або частина сонати, симфонії, квартета у жвавому, стрімкому темпі. СЛОВНИК

Номер слайду 4

Жартівливим п’єсам притаманні дуже швидкий темп і переважно тридольний метр. Коло образів скерцо різноманітне — від веселих і кумедних до фантастичних і химерних.

Номер слайду 5

Скерцо з’явилося як частина сюїти. Наприклад, відоме соло флейти Й. С. Баха з оркестрової сюїти № 2 стало виконуватися у різних обробках і відокремилося у твір «Жарт». СЛОВНИК НАГАДУВАННЯсюїта — це циклічна форма, що складається із самостійних частин, які контрастують між собою, але об'єднані загальним художнім задумом.

Номер слайду 6

поступово скерцо став самостійним твором камерно-інструментальної музики. ПОЛЬСЬКИЙ КОМПОЗИТОР ФРЕДЕРІК ШОПЕН У СВОЇХ СКЕРЦО ВТІЛЮЄ ДАЛЕКО НЕ ТІЛЬКИ СУТО ЖАРТІВЛИВІ МОМЕНТИ. ЦЕ МУЗИКА КОНЦЕРТНОГО ПЛАНУ, СПОВНЕНА БАГАТОЮ ПАЛІТРОЮ НАСТРОЇВ.

Номер слайду 7

Фредерік Шопен. Скерцо для фортепіано № 2.

Номер слайду 8

Жанр скерцо досить широко представлений і в оркестровій музиці. Одним із яскравих зразків є твір «Учень чаклуна» французького композитора Поля Дюка за сюжетом балади Й. В. Гете. В основі його змісту — історія самовпевненого учня мага, який вирішив самостійно поворожити з водою, повторюючи чаклунські дії. До чого це призвело, ми можемо побачити у дотепному мультфільмі «Фантазія» студії Волта Діснея

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Українські композитори В. Косенко, В. Барвінський та інші також створювали скерцо, нерідко називали їх гуморесками, підкреслюючи легку жартівливість. ОРКЕСТРОВУ ГУМОРЕСКУ НАПИСАВ ЮРІЙ ШЕВЧЕНКО. ЇЇ ЯСКРАВА ВІРТУОЗНІСТЬ ЗАРЯДЖАЄ ВЕСЕЛИМ НАСТРОЄМ.

Номер слайду 11

Гумореска (humor — гумор) — стрімка музична п’єса жартівливого характеру, близька до скерцо. СЛОВНИК

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
6 лютого
Переглядів
809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку