Презентація: "Жанр пейзаж. Гризайль"

Про матеріал
У презентації представлені матеріали до уроку мистецтва в 6 класі за підручником Л. Масол
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Жанр пейзаж. Гризайль»Підготувала вчитель мистецтва. Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна : (вивчення поняття «пейзаж», поняття «гризайль», закріпити знання учнів про графіку, природні форми,знаходити кольорові рішення, вчити розуміти мистецькі твори. Розвиваюча: розвивати фантазію, творчу уяву, навички малювання пейзажу, вміння аналізувати твори образотворчого мистецтва, характерні особливості композиції, формувати образне, логічне, просторове мислення, окомір, почуття композиції. Виховна: виховувати почуття краси та гармонії; формувати здатність сприйняття художнього образу;  Розвиток ключових компетентностей (уміння вчитися впродовж життя): самооцінювання досягнень і помилок; організувати своє робоче місце, готовність відшукувати нові шляхи художньо­творчого розвитку; ініціативність: прагнення до творчої самореалізації; відповідальність за особистий результат; розуміння значущості мистецтва для суспільного розвитку; Розвиток міжпредметних компетентностей: розвивати відчуття простору, спостережливість, зорову пам’ять, образне мислення й уяву; міжпредметної естетичної компетентності: вміння давати естетичну оцінку та висловлювати ставлення до творів мистецтва.

Номер слайду 3

Який пейзаж справив на тебе найбільше враження? Хто його автор? Які краєвиди рідного краю ти бажаєш навчитися малювати?Таємничий нічний краєвид і яскравий сонячний день, неприступні гори і нестримні водоспади, бурхливі річки й безкраї моря, лісові стежки і квіткові галявини — все це торкається серця і змушує затамувати подих від захоплення. Краса природи вражає, піднімає настрій, заспокоює — налаштовує людину на певний душевний стан. Гімном природи вважають пейзажі — графічні, живописні, декоративні.1 — Ольга Кваша. Над Україною погожою дниною; 2 — Георгій Нарбут. Сторінка літери «З» («Українська абетка»); 3 — Клод Моне. Тополі на сонціВизнач, який із краєвидів графічний, який — живописний, а який — декоративний. Порівняй лінії горизонту. На якій картині вона висока, а на якій — низька?

Номер слайду 4

Східні народи здавна високо цінували естетичну цінність природи, яку вважали втіленням світобудови. Як самостійний жанр, пейзаж виник у Китаї, згодом поширився в Японії, Кореї тощо. Кацусіка Хокусай (1760-1849) — один із найобдарованіших японських художників, ілюстратор і гравер. Картинам митця притаманні поетичність лінії, ритму малюнка, чистота кольору. Зображення природи в нього рідко є пейзажем у звичному розумінні. Це своєрідні сценки з життя японців — рибалок, ремісників, мандрівників на тлі багатопланових ландшафтів. серії гравюр «36 видів Фудзі», яку К. Хокусай створював десять років, він оспівував улюблену японцями гору, що стала символом цього народу. Гора-образ оточена величними і загадковими стихіями води, землі, неба. Вона виглядає красивим трикутником і на тлі гладі або хвиль океану, й оповита туманом вдалині на обрії, з мотивами квітучої сакури навесні й талого снігу взимку. У пейзажній панорамі розгортається повсякденне життя селян чи городян.

Номер слайду 5

Графічна серія відкривається знаменитою «Великою хвилею в Канагаві». Головною «дійовою особою» на цій гравюрі є хвиля, пінний гребінь якої нагадує фантастичного розгніваного дракона. Вдалині на темному обрії гора Фудзі, а на передньому плані розгортається драматична сцена боротьби людей у човнах зі стихією. Серія гравюр стала вершиною художньої майстерності митця. Він став не лише засновником традицій японського мистецтва, східного пейзажу, а й натхненником художників епохи постмодерну. Широкий спектр настроїв художники-графіки втілювали лаконічними засобами — витонченими лініями, штрихами, тоном.

Номер слайду 6

Мистецька грамота. З давніх часів художники використовували в роботі натуральні матеріали й відповідні техніки. Саме до таких належать крейда, вугілля, сангіна, пастель. У східних країнах традиційно малювали чорною тушшю на рисовому папері, шовку. Антуан Ватто. Пейзаж (сангіна)Вугілля (або «сухий соус») — найдавніший графічний матеріал, виготовлений із деревини. Він буває двох видів: паличка з гілки лози чи верби, спалена в печі, або спресоване вугілля, скріплене восковою речовиною. Малюнок наноситься і на гладку, і на шорстку поверхні. Сангіна («червона крейда») — графічний матеріал, виготовлений переважно у вигляді паличок без оправи в червоно-коричневій гамі. Може бути як самостійній твір в різних відтінках одного кольору («гризайль»), так і начерк, замальовка. Пастель — художні матеріали у вигляді кольорових крейд або олівців без оправи, виготовлених зі стертих у порошок пігментів із додаванням клейковини чи молока.

Номер слайду 7

Ференц Семан. Пейзаж (пастель)Для надання більшої виразності різні графічні матеріали комбінують, наприклад, у композиції поєднують сангіну з вугіллям, додають крейду. Щоб пігмент не осипався, малюють на шорсткому папері, картоні, інколи замшевій чи оксамитовій основі. Застосовують техніки штриховки та розтушовки (розтирання пальцями, ватними паличкам, паперовими серветками тощо). Таким чином змінюютьсявідтінки й фактура, виникають додаткові виразні можливості, зокрема тональні переходи. Для збереження малюнку з недовговічних матеріалів його краще помістити під скло в рамку або нанести спрей-лак або інший фіксатор. Варіант 1. Намалюй краєвид «Лісовий струмок» (гризайль). Застосуй засоби художньої виразності графіки (лінія, пляма, штрих).

Номер слайду 8

Гризáйль (фр. grisaille, від gris — «сірий») — монохромне малярство (живопис одним кольором), картина, повністю виконана сірими відтінками або іншим нейтральним сіруватим кольором. Багато гризайлі включають дещо ширшу колірну гамму. Картини, виконані в коричневому кольорі, називаються брюнайлем, а картини, виконані в зеленому кольорі, називаються вердалью. Грізайль може бути виконаний сам по собі, як підмалюнок для картини олійними фарбами

Номер слайду 9

Мистецька скарбничка. Гризайль (фр. grisaille, від gris — сірий) — монохромне малярство, зображення, виконане повністю у відтінках одного тону, найчастіше сірого або коричневого. Пейзаж (з фр. — країна, місцевість) — жанр образотворчого мистецтва, у якому об’єктом зображення є природа.

Номер слайду 10

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Де виник жанр, присвячений зображенню природи?2. Поміркуй над висловом художника Леонардо да Вінчі: «У наставниці я взяв собі природу, учительку всіх учителів...».3. Яку графічну техніку ти хочеш опанувати?Самостійне дослідження, медіапошук. Досліди , які нетрадиційні графічні техніки поширені у сучасному мистецтві. Фантазую, експериментую, дію. У вільний час потренуйся в техніці гризайль: виконай пейзажні замальовки з десятьох відтінків одного кольору.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Андрієвська Любов Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
9 лютого
Переглядів
804
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку