Презентація "Анімалістичний жанр у графіці" Масол 6 клас НУШ

Про матеріал
Презентація "Анімалістичний жанр у графіці" Презентація зроблена на основі підручника Масол 6 клас НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анімалістичний жанр у графіці

Номер слайду 2

У яких книжках тобі траплялися ілюстрації із зображенням тварин? Які з них сподобалися? Яку тварину зображено на Великому гербі України?

Номер слайду 3

Зображення тварин нерідко можна побачити у станкових графічних творах, у тиражній графіці: у книжках, газетах і журналах, на плакатах, марках, календарях тощо. В анімалістичному жанрі працювали художники-графіки різних епох і країн: Альбрехт Дюрер, Ці Бай-ші, українці Георгій Нарбут і Яків Гніздовський та ін.1 — Ці Бай-ші. Креветки; 2 — Великий герб України; 3 — Яків Гніздовський. Їжак; 4 — Альбрехт Дюрер. Носоріг; 5 — марка України із зображенням лелек

Номер слайду 4

Зображення тварин ми можемо спостерігати у творах книжкової графіки, зокрема на ілюстраціях до казок і байок. Казкових героїв часто «олюднюють», тобто наділяють людськими рисами, навіть зображують у костюмах. Художники-ілюстратори відтворюють основні моменти змісту літературного твору, передають зовнішність персонажів. «Портрети» звірів допомагають краще уявити їхні характери, адже головне в цих ілюстраціях — не «подібність», а яскравий і влучний образ.

Номер слайду 5

Австралійський художник-ілюстратор і дизайнер Луіс Еліот створив образи тварин із різних країн. Він використав невичерпні можливості художньої виразності лінії, щоб кожна із тварин виглядала оригінальною і неповторною.

Номер слайду 6

Наші пращури по-особливому ставилися до тварин, приписуючи їм надзвичайні властивості. Їх обожнювали й зображували на посуді, одязі, з часом — на гербах різних країн і міст, які відзеркалюють національні флору і фауну.

Номер слайду 7

Основою композиції герба є щит, який буває різної форми. Зазвичай він повторював обриси бойового щита, а для гербів жінок застосовували форму ромба. На основному полі щита розміщують геральдичні фігури й знаки. Над щитом — корону, що вказувала на положення власника (король, князь, граф тощо). Згодом вона стала чисто декоративною прикрасою. Традиційно на гербах часто зображують птахів і звірів — реальних (лева, ведмедя, слона, орла, лелеку) або фантастичних (дракона, крилатого коня пегаса, єдинорога, птаха фенікса). Вони символізують певні якості або приписувані магічні властивості. Ці символи малюють у полі щита або з боків у ролі щитотримачів. Іноді доповнюють стрічкою з девізом.1 — Герб Англії; 2 - Герб Анни, принцеси англійської; 3 — Герб м. Кропивницького; 4 — Герб Конго

Номер слайду 8

У геральдиці використовується сім кольорів, які мають символічне значення. Геральдичні кольори символізують:золотий (жовтий) — багатство, знатність, могутність, силу;сріблястий (білий чи світло сірий) — благородство, чистоту, правдивість;синій — велич, великодушність, чесність, вірність;червоний — хоробрість, мужність, рішучість, а також кров, пролиту в боротьбі;зелений — надію, достаток, свободу і радість;пурпурний — благочестя, щедрість і верховне панування;чорний — обережність, вченість, іноді також печаль, смуток.

Номер слайду 9

Придумай ідею і намалюй герб міста/села, школи або своєї родини із зображенням символічної тварини. Орієнтуйся на зразки: герби Данії, Польщі, Львова, Чернігова. На них зображені найпопулярніші геральдичні тварини світу.

Номер слайду 10

Творче завдання: намалювати герб родини  • Вибери тварину, яка буде символізувати важливі чесноти, й продумай кольорову символіку герба.• Вибери й намалюй форму щита: трикутного клиноподібного або прямокутного з двома дугами, що переплітаються внизу.• Наміть композицію герба, розміщення основних елементів. Не перевантажуй дрібницями.• Намалюй геральдичну фігуру тварини в центрі поля щита (в профіль), дотримуйся пропорцій тіла, правил стилізації.• Як варіант, можеш зобразити симетрично двох тварин — щитотримачів із обох боків поля щита, які ніби його підтримують лапами.• Гербовий малюнок — двомірний, тож малюй лаконічно, без півтіней і перспективних зображень.• Прикрась композицію декоративними елементами: короною, рослинами, стрічкою з девізом.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Зеленяк Оксана Тадеївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Korobii Julia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3.  Alla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Андрієвська Любов Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
31 січня
Переглядів
1670
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку