Презентація " Антична література. Митці"

Про матеріал
Матеріал містить перелік основних митців античності та аналіз твору "Прометей прикутий"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антична література. Поняття про античність

Номер слайду 2

Слово «античний» походить від латинського слова «давній». Антична література— література стародавніх греків і римлян, Середземного моря (на Балканському та Апеннінському півостровах та на прилеглих островах і узбережжях). Її письмові пам'ятки, створені на діалектах грецької мови і латинською мовою, належать до 1 тисячоліття до н.е. і початку 1 тисячоліття н. е. Антична література складається з двох національних літератур: давньогрецької та давньоримської. Історично грецька література передувала римській. Антична література має велике багатство жанрових форм і стилістичних засобів, яке згодом успішно засвоїли молоді європейські літератори. З античної літератури беруть свій початок майже всі відомі сьогодні жанри зберігаючи здебільшого і свої античні назви: епос, драма, міф, трагедія і багато інших.

Номер слайду 3

Митці античної культури:● Вергілій● Есхіл● Тіртей● Гомер● Полікрет із Аргоса● Мирон

Номер слайду 4

Література античності● Гомер. “Іліада”. “Одіссея”. ● Гесіод. “Роботи і дні”. “Теогонія” ● «Батрахоміомахія». ● Езоп. Байки. ● Тіртей. Лірика. ● Архілох. Лірика. ● Алкей. Лірика. ● Сапфо. Лірика. ● Алкман. Лірика. ● Анакреонт. Лірика. ● Есхіл. “Прометей прикутий”. ● Софокл. «Едіп-цар». “Антігона” ● Еврипід. “Медея”. ● Арістофан. “Хмари”. “Лісістрата”

Номер слайду 5

Література античності (2 частина) ● Менандр. “Третейський суд”.● Геродот. “Історія”. ● Плутарх. “Порівняльні життєписи”. ● Арістотель. “Поетика”. ● Лонг. “Дафніс і Хлоя” ● Плавт. “Скарб”. ● Теренцій. “Свекруха”. ● Катулл. Лірика. ● Вергілій. “Буколіки”. “Георгіки». «Енеїда”. ● Горацій. «До Пізонів». «До Мельпомени». «До Манлія Торвата». ● Овідій. “Метаморфози”. “Сумні елегії”. ● Петроній. «Сатири» («Сатирикон»). ● Апулей. “Метаморфози” («Золотий віслюк»).

Номер слайду 6

Періоди античної культури ● Егейський або критомікенський (III–II тис. до н. е.); ● Гомерівський (XI–IX ст. до н. е.); ● Архаїчний (VIII–VI ст. до н. е.); ● Класичний (V–IV ст. до н. е.); ● Елліністичний (друга половина IV — середина I ст. до н. е.).

Номер слайду 7

Головна думка твору Есхіла “Прометей прикутий” Література Стародавньої Греції актуальна навіть сьогодні, наприклад, головна ідея трагедії Есхіла – в тому, що необхідно боротися з жорстокою і несправедливою владою, яка лише пригнічує підданих, а стимулює країну до розвитку. Навіть тоді думка про свободу, рівність і братерство не давала спокою творчої інтелігенції. Очевидно, що Прометей – це образ революціонера свого часу, бунтаря, здатного скинути тиранію, нехай і ціною власного життя. Його жертва не пропала даром, він зробив свій внесок в розвиток людства, тобто надихнув пригноблених на боротьбу з гнобителем. На думку автора, іноді для того, щоб досягти цієї високої мети, потрібно пройти через болісні страждання, але в підсумку прогрес завжди перемагає. Головна думка Есхіла полягає в тому, що Зевс, зовні «переміг» Прометея і скинув його в Тартар, в ідейному плані програє нескореному, вірному своїм ідеалам титанові.

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку