Презентація "Арабська народна казка "Синдбад-Мореплавець"

Про матеріал
У презентації зібраний матеріал до уроків з теми "Арабські народні казки. "Синдбад-Мореплавець". ». Ідея дружби, поваги до представників різних країн і народів, любові до батьківщини у казці".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабська народна казка «Синдбад-Мореплавець». Ідея дружби, поваги до представників різних країн і народів, любові до батьківщини у казціАндрусик С.І., вчителька зарубіжної літератури

Номер слайду 2

Народна казка1. Один із головних жанрів фольклору, розповідний твір про вигадані, фантастичні події, які сприймаються і переживаються як реальні, це: а) прислів’я б) приказка в) казка2. Назвіть види казок …3. Які ознаки має казка…4. На які частини поділяється кожна казка? 5. Головним конфліктом народних казок є ...6. Усі герої казок поділяються на ...7. Ім'я героя індійської казки…8. Момотаро звільнив свій край від …9. Прототип українського Хлопчика-мізинчика у японській казці – це…10. Китайська народна казка про мистецтво має назву…11. Сяогуй – героїня казки…12. Ім'я героя, який здійснив 7 подорожей - …

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Композиція циклу казок про «Синдбада-Мореплавця»Обрамлення, в якому зустрічаються Синдбад-Носій та Синдбад-Мореплавець, об'єднує частини циклу в одне ціле. Перша подорож — до острова, що виявився велетенською рибиною. Друга подорож — зустріч з птахом Рухх. Третя подорож— зустріч з велетнем-людожером. Четверта подорож — подорож до Індії та одруження з індускою. П'ята подорож — Синдбад стає рабом злого діда. Шоста подорож — мандрівка до країни крилатих людей. Сьома подорож — остання подорож Синдбада.

Номер слайду 5

Кросворд1 Місто, в якому володарював султан Шахріяр.

Номер слайду 6

1 Місто, в якому володарював султан Шахріяр.відповідь. АБАДГД

Номер слайду 7

2Ім’я злого і жорстокого султана.

Номер слайду 8

2відповідьІм’я злого і жорстокого султана. ШЯХІРАР

Номер слайду 9

3 Посада батька Шахерезади.

Номер слайду 10

3відповідь. Посада батька Шахерезади. ВІЗИР

Номер слайду 11

4 Національність Сіндбада.

Номер слайду 12

4відповідь. Національність Сіндбада. АРБА

Номер слайду 13

5Ім’я героя, який здійснив сім подорожей.

Номер слайду 14

5відповідьІм’я героя, який здійснив сім подорожей. СДИНБАД

Номер слайду 15

Робота над змістом твору. Хто головний герой казок? Що вам про нього відомо? Підтвердіть свої відповіді виразним читанням цитат з тексту. Як дійшли до нас історії про мандрівки Синдбада- Мореплавця? Що дивного ви помітили у формі оповіді? Як ви думаєте, навіщо так багато оповідачів і навіщо потрібен ще й Синдбад-Носій?

Номер слайду 16

Проблемні питання: - Навіщо було створювати такі дивні історії про майже тридцятирічні мандри Синдбада? - Чому читачі в усьому світі так захоплюються ними?

Номер слайду 17

Дослідницька робота1. Як минуло дитинство і юність Синдбада? Чому для нього настали важкі часи? 2. Що зробив Синдбад, щоб не розоритися остаточно? 3. У яку небезпеку потрапили купці на острові-горі? 4. Як капітан корабля пояснив причину того, що рибина пірнула в морську безодню? 5. Розкажіть про порятунок Синдбада. 6. Як поставилися до Синдбада в царстві аль-Міграджана? 7. Як купець Синдбад знову повернувся на батьківщину, у рідний Багдад?

Номер слайду 18

8. На вашу думку, яке реальне явище природи описане в епізоді з велетенською рибиною? 9. З яких причин купець міг загинути під час своєї першої подорожі? 10. Як склалася б доля Синдбада, якби його розумом оволоділи розпач і байдужість до власного майбутнього? 11. Назвіть риси характеру, які допомогли Синдбадові уникнути банкрутства і вижити у складних обставинах. 12. На прикладі історії купця Синдбада поясніть, чому в бізнесі завжди важлива чесність.

Номер слайду 19

Зробіть висновок, наскільки небезпечними були випробування, зображені в першій оповіді про мандрівки Синдбада-Мореплавця. Що саме допомогло героєві вижити? Яку винагороду він отримав? Запишіть свої міркування у зошити.

Номер слайду 20

Характеристика Синдбада-мореплавця. Завдання: Довести, що Синдбад має ці чесноти, спираючись на текст твору. Синдбадмайстер-ність,винахідли-вістькрасномов-ствовміння подолатигоре,відчайстійкість у нещастяхпрагненняпобачитищось новекмітливістьвитривалістьблагочинністьщедрість

Номер слайду 21

Творча робота. Карта-схема «Перша мандрівка Синдбада-Мореплавця"

Номер слайду 22

Схема “Перша мандрівка Синдбада-мореплавця”Відправна точка. Багдад. Мета – мандрівка до Басри, торг. Острів, схожий на райський сад. Ночви пристали до крутого берега невідомого острова До острова приставкорабель, щозагубив Синдбада. Я дивився вслід кораблю, Збагнув – порятунку немає!З-під землі появився якийсь чоловік…конюх царя аль-Міграджана. Аль-Міграджан виявив до мене ласку і повагу . Я став писарем. Повернення дорідного міста –Багдада. Це не острів, а величезнарибина!Жага діяльностіВипробування, нещастя. Горе, відчайкмітливість. Несподівана зустріч. Допомога друзівудача. Радість вдячність царю168745923

Номер слайду 23

Висновок Арабський народ, створивши цикл казок про Синдбада, втілив у художню форму невситиму жагу людства до пізнання навколишнього світу, розширення кордонів знань і можливостей, уславив силу духу й розуму звичайної людини, яка сама є творцем своєї долі. Для цього використана була низка пригод, які розкривають риси вдачі головного героя. Твір містить не тільки елементи фантастики, але й реалістичні описи товарів, що дають найбільший прибуток купцям, країн, з якими торгують араби, правил ввічливості у стосунках між людьми, доброзичливого ставлення до людей, які зазнали лиха.

Номер слайду 24

Аналіз твору. Тема: розповідь про пригоди та подорожі Синдбада відважного купця, мандрівника, відкривача нових земель.Ідея: не треба втрачати розум, якщо потрапив у скрутне становище, потрібно намагатися його виправити, як це зробив Синдбад. Головна думка: прославлення сміливого відкривача нових земель, а в його образі усіх людей, які мають у житті активну позицію, досягають мети та успіху. Головний герой казки – Сіндбад – Мореплавець. Це активна людина, любить мандрувати, пізнавати щось нове, захоплюється красою природи, нових міст, чемний, доброзичливий, прислухається до порад оточуючих його людей, скромний, вміє визнавати свої помилки. Казка вчить бути сміливим у вчинках, витривалим у випробуваннях. Синдбад-мореплавець — сміливий та сильний герой, який народився у багатстві. В молодості він втратив майже все, що залишив йому у спадок батько. Після пережитого Синдбад вирішив знайти свій шлях у житті. На останні гроші він придбав краму та став купцем. Але його цікавили не гроші, а допитливість  та жага до пригод керували героєм.7 подорожей Синдбада — це випробування, з яких герой виходить переможцем. Навіть у найтяжчих ситуаціях він не втратив оптимізму, винахід­ливості, кмітливості. Щораз він вирушає до таємничих островів, населених великими людожерами, величезними птахами, народами з дивовижними звичаями. Герой на власні очі бачив незвичайні дива, але куди б не заносила його доля, він завжди хотів повернутися  на батьківщину.

Номер слайду 25

Домашнє завдання Переказувати першу подорож про Синдбада-Мореплавця. Записати риси характеру Синдбада

pptx
Додано
19 лютого
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку