Презентація "Архітектура конструктивізму і деконструктивізму"

Про матеріал
Пропоную авторські презентації з мистецтва для 11 класу. У презентаціях представлено відомості про митців, подано аналіз їхніх творів через діалог з учнями, зазначено творче завдання до кожного уроку. Матеріал передбачає творчий підхід учителя до викладення тієї чи іншої теми. За бажанням можна додати відеофрагменти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАРХІТЕКТУРІКОНСТРУКТИВИІЗМАрхітектура и дизайн XX ст. Ле Корбюзьє

Номер слайду 2

 Ле Корбюзьє (Шарль Эдуар Жаннере) (1887—1965), швейцарський архітектор

Номер слайду 3

 Головною темою творчості Ле Корбюзьє – будівництво сучасного міста і житла. У 1914 архітектор висунув ідею будинку зі стандартними ячейками. Це був перший в історії проект каркасного будинку для серійного виробництва. Ле Корбюзьє и Пьєр Жаннере, двоюрідний брат Корбюзьє, его "права рука 1935

Номер слайду 4

 Ле Корбюзьє сформулював свої«П’ять принципів сучасної архітектури»  Вілла Савой. Франція. Ле Корбюзьє з макетом вілли Савой

Номер слайду 5

 «П’ять принципів Сучасної архітектури»I. Стовпи-опори. Будинок піднятий над землею на залізобетонних стовпах-опорах, при цьому звільняється місце під житловими приміщеннями для саду або стоянки автомобіля. Вілла Савой

Номер слайду 6

 «П’ять принципів Сучасної архітектури»II. Пласкі дахи-тераси. На плоскому даху-терасі можна було облаштувати невеликий сад або створити місце для відпочинку, засмагання.

Номер слайду 7

 «П’ять принципів сучасної архітектури»III. Вільне планування. Оскільки стіни більше не є опорними (є залізобетонний каркас), то внутрішнє планування можна організувати з набагато більшою ефективністю.

Номер слайду 8

 Ванна кімната і великий салон-вітальня на верхньому поверсі

Номер слайду 9

 «П’ять принципів сучасної архітектури»IV. Стрічкове скління. Завдяки каркасній конструкції вікна можна зробити будь-якої величини і конфігурації, вільно протягнути їх стрічкою уздовж всього фасаду.

Номер слайду 10

 «П’ять принципів сучасної архітектури»V. Вільний фасад. Опори встановлюються всередині будинку. Зовнішні стіни можуть при цьому бути з будь-якого матеріалу — легкого, крихкого або прозорого, і приймати будь-які форми.

Номер слайду 11

 Це містечко з 50-ти двох-триповерхових серійних житлових будинків. У цьому проекті Корбюзьє намагався знайти формулу сучасного будинку за доступними цінами, простого за формою, нескладного в будівництві, із сучасним рівнем комфорту. Селище Фруже, Бордо. Франція

Номер слайду 12

 Будинок, піднятий на стовпи-опори, включав 337 двоповерхових квартир, магазини, готелі, дах із садом, бігову доріжку, басейн, дитячий садок, спортзал. «Марсельский блок». Марсель, Франція

Номер слайду 13

 Дах «Марсельського блока»

Номер слайду 14

 Капелла Нотр-Дам дю О в Роншане. 1955Ідею будівлі підказав архітектору панцир крабика, знайдений на березі океану.

Номер слайду 15

Одна зі стін, розписана за ескізами Ле Корбюзьє

Номер слайду 16

Силует Богоматері у вікні

Номер слайду 17

Гра світла і кольору

Номер слайду 18

Інтер'єр капели

Номер слайду 19

 Про діяльність Ле Корбюзьє сперечалися за його життя і після його смерті. Його називали великим і самим нелюбимим зодчим століття. Він визнавав, що своїм мистецтвом здатний викликати «в одних людей – гнів, в інших — ентузіазм». Він дивився на сучасність немов з майбутнього.

Номер слайду 20

ДЕКОНСТРУКТИВІЗМІсторія сучасної архітектури

Номер слайду 21

Принципи деконструктивізму. Свідоме створення конфлікту між тим, як людина звикла сприймати архітектуру, і тим, що вона бачить. Спроба звільнити архітектуру від краси. Відмова від порядку, внесення хаосу. Зречення від: рівноваги, вертикалей і горизонталей.

Номер слайду 22

ОСНОВНІ РИСИ ДЕКОНСТРУКТИВІЗМУ:велика кількість гострих кутів;порушені зв'язки між горизонталлю і вертикаллю;перекошені вікна;безладний ритм вікон і дверей;опори, які нічого не несуть;відчуття повного безладу.

Номер слайду 23

Френк Гері. Музей Гуггенхейма в Більбао

Номер слайду 24

Будівля музею, побудована зі скла, титану і піщаника. На що схожа будівля?(Має вигляд футуристичного корабля)

Номер слайду 25

«Танцюючий дім» у Празі, Чехія. арх. Френк Гері

Номер слайду 26

Нагадує танцюючу пару, є офісним будинком. Складається з двох циліндричних веж: одна символізує чоловічу фігуру, а друга частина будівлі візуально нагадує жіночу фігуру з тонкою талією, у спідниці, що розвівається в танці. Це архітектурна метафора пари, що зійшла в красивому танці.

Номер слайду 27

Королівський музей провінції Онтаріо в Торонто, Канада

Номер слайду 28

Будівля музею має вигляд кристалів, які були виставлені в одному із залів музею, і стали прообразом будівлі. Перший ескіз реконструкції музею був зроблений на звичайній серветці в одному з ресторанів Нью-Йорка.

Номер слайду 29

Північний імперський військовий музей в Манчестері, Великобританія

Номер слайду 30

Присвячених військовій тематиці, побудований в 2001 на тій території Англії, яка найбільше постраждала від жахів війни. Головним було бажання показати нашу планету, знищену в результаті численних воєн, а потім зібрану по осколках воєдино.

Номер слайду 31

Кінотеатр UFA-Palast в Дрездені. Німеччина

Номер слайду 32

Складається з 8 залів кінотеатру, здатними прийняти одночасно 2600 відвідувачів, і «кристалу» із скляної оболонки, що слугує в якості фойє.

Номер слайду 33

Готель Porta Fira в Барселоні, Іспанія

Номер слайду 34

Фасад створено з алюмінієвих труб червоного і білого кольору. Саме ці металеві елементи служать і в якості жалюзі.

Номер слайду 35

Виставковий центр «Світ BMW» в Мюнхені, Німеччина. Це одночасно і «шоу-рум», і місце для переговорів між представниками Концерну і його клієнтами.

Номер слайду 36

Головною архітектурною фішкою стала величезна воронка, що складається зі скляних блоків. У відвідувачів створюється відчуття, що смерч ніби засмоктує дах у цю воронку.

Номер слайду 37

Френк Генрі. Експериментальний музичний центр. Сіетл, США. 2002 Джерело натхнення для композиції будівлі – електрогітара Fender Stratocaster, яку любив розбивати на своїх концертах американський рок-кумир Джимі Хендрікс.

Номер слайду 38

Багато легендарних гітаристів творили свої незабутні хіти за допомогою гітари Fender Stratocaster, народженої 60 років тому. Тепер вона відтворена у цій будівлі.

Номер слайду 39

Френк Генрі. Концертний зал імені Волта Діснея, Лос-Анжелес 2003 Концертний зал, що перевершує за акустичними якостями найвідоміші майданчики в світі. Має орган, що складається з більш ніж 6100 труб.

Номер слайду 40

Найвідоміша в світі жінка-архітектор, британський архітектор і дизайнер арабського походження, представниця деконструктивізму. Стала першою в історії жінкою-архітектором, нагородженої Прітцкерівської премії (архітектурна премія). Дама-Командор ордена Британської імперії. Заха Хадід (1950-2016)

Номер слайду 41

Пожежна частина компанії-виробника дизайнерських меблів «Вітра», 1993. «Паперовий кораблик»

Номер слайду 42

2012 — Комплекс Galaxy Soho. Пекін, Китай. Проектуючи будинок, З. Хадід надихалася архітектурою старовинних китайських двориків, намагаючись це об'єднати з потребами стрімкого сучасного Пекіна.

Номер слайду 43

2010 — Оперний театр в Гуанчжоу (Китай)Конструкція будівлі відрізняється зламаними лініями внутрішніх приміщень і зовнішнього вигляду театру.

Номер слайду 44

Комплекс «Танцюючі вежі» (третій – зайвий). Дубай, ОАЕ, 2006

Номер слайду 45

Центр Гейдара Алієва (Баку), Заха Хадід

Номер слайду 46

Інститут політики та міжнародних відносин. 2014. Ліван. Бейрут.

Номер слайду 47

Заха Хадід, ВЕЖА ДОРОБАНТИ, Будапешт

Номер слайду 48

Житловий багатоквартирний будинок, 2014, Бразилія, Ріо-де-Жанейро. Будівля має 30 квартир з обслуговуванням рівня 6-зіркового готелю, спа, кінотеатр і басейн на даху.

Номер слайду 49

«Скляний ліс» на кордоні США і Мексики. Газета New York Times звернулася до 13-ти передових американських архітекторів з пропозицією розробити проект паркану на кордоні Мексики і США. Один з найяскравіших варіантів представив Ерік Оуен Мосс.

Номер слайду 50

«Скляний ліс» на кордоні США і Мексики. Президент Буш хотів скоротити потік мігрантів з Мексики. Архітектор же творює конструкцію, яка об'єднує ці дві культури. На кордоні встановлюються високі скляні колони, що світяться в темний час доби. Між ними –коридор мистецтв з виставковими галереями. Проект отримав назву «Скляний ліс» і зібрав величезну кількість позитивних відгуків.

Номер слайду 51

ЕВРЕЙСЬКИЙ МУЗЕЙ У БЕРЛІНЕ. Памятник Голокосту

Номер слайду 52

Музей нагадує ламану лінію, як ніби сповіщає про всі тяготи життя євреїв на німецькій землі. Експонати можна брати в руки. Тут можна побачити єврейський символ родючості – гранатове дерево, єврейський весільний шатер, торбинку мандрівного торговця, фільми та аудіозаписи, які розповідають про життя євреїв. У музеї височіє Чорна вежа Голокосту з шматочком блакитного неба нагорі. Поруч розташований сад виходу з 49 стелами, 48 з яких наповнені берлінської землею (рік утворення Ізраїлю), і 1 – землею, привезеною з Ізраїлю. І на все це глядачі дивляться, долаючи важкий шлях по похилій підлозі знизу вгору.

Номер слайду 53

Фриденсрайх Хундертвассер. «Лісова спираль»

Номер слайду 54

Фриденсрайх Хундертвассер

Номер слайду 55

Це «екологічний будинок». Людина повинна жити в гармонії з природою, навіть у місті. А для цього слід будувати будинки, що вписуються в навколишній ландшафт, і несхожі один на одного – індивідуальні, як і будь-які живі істоти.

Номер слайду 56

ХАЙ-ТЕКУ 70-ті рр. ХХ ст. в Англії виник стиль хай-тек. Орієнтований на широке використання в будівництві скла, пластмас, блискучих поверхонь, металевого технічного антуражу. Хай-тек демонстративно виставляє назовні інженерні елементи, комунікації та пропонує ними милуватися. Ажурна система гвинтових сходів, скляних ліфтів і вентиляційних труб сприймається як декоративний прийом. Річард Роджерс. Будівля фірми Lloyd’s, Лондон, Велика Британія

Номер слайду 57

Біо-тек і еко-тек. Зразки так званої органічної архітектури (часто несиметричної) мають форму яйця, гнізда, печери, дерева, стебла, кокона. Ріенцо Піано. Акваріум, Генуя, Італія. Норман Фостер. Хмарочос Мері Екс («Корнішон»), Лондон, Велика Британія

Номер слайду 58

Європейський принцип «єдністі в розмаїтті»Унікальна пам’ятка об’єднаної Європи — парк «Міні-Європа» у Брюсселі. Тут зібрані макети 350 найвидатніших архітектурних споруд з 80 країн Європи в масштабі 1:25.

Номер слайду 59

Європейський принцип «єдністі в розмаїтті»Відвідувачі мають можливість ознайомитися з Ейфелевою вежею в Парижі, античним Афінським Акрополем, міською ратушею в Брюсселі, британськими знаменитостями — Тауером і Біг-Беном, німецькими Бранденбурзькими воротами, Вільнюським університетом, Копенгагенською біржею, Пізанською вежею із Італії, а також площею Святого Марка й унікальним Палацом Дожів з Венеції. З-поміж них ростуть карликові дерева, дзюркотять фонтани, від вітру крутяться вітряки, течуть річки, по яких пливуть кораблики.

Номер слайду 60

Парк «Міні-Європа», м. Брюссель, Бельгія

Номер слайду 61

Парк «Міні-Європа»

Номер слайду 62

Творче завдання. Намалювати фасад в стилі конструктивізм або декоструктивізм.

Номер слайду 63

Творче завдання. Створити скетч-листівку (це невелика замальовка) із зображенням архітектурних споруд Європи

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Едуардівна Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андруша Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
7570
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку