Презентація "Архітектура модерну в Україні"

Про матеріал
Презентація "Архітектура модерну в Україні" розаповідає про особливості українського модерну і найвідоміші споруди цього стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура модерну в УкраїніІлюстративний матеріал взято з інтернет-мережі

Номер слайду 2

На Харківщині, Чернігівщині, Полтавщині був поширений український національний модерн, в якому простежувалися традиції української архітектури і орнаментики

Номер слайду 3

Можна сказати, що новий оригінальний український стиль в архітектурі породила… література.

Номер слайду 4

Цікава література, написана українською, стимулювала освічених людей звернути увагу на Україну – з’явились українофіли, в колах інетлігенції розвинулась благородна мода на вивчення української старовини: звичаїв, казок, легенд, пісень, історії, народних ремесел і промислів, музики і архітектури, як побутової народної, так і культової – в дусі візантійства і бароко. Поступово сформувалась ідея відтворення архітектурного надбання народу в новій архітектурі.

Номер слайду 5

Датою народження українського модерну ми можемо вважати 1903 рік - саме тоді архітектор Василь Кричевський представив проект Полтавського губернського земства. Цей стиль тоді не мав назви і відрізнявся від поточних архітектурних тенденцій. Але з легкої руки українського художника Опанаса Сластіона отримав своє ім'я - український стиль, а далі і український модерн. Опанас Сластіон

Номер слайду 6

У Полтаві намітили цілий комплекс подій, пов’язаний як з Енеїдою, так і з письменником. І серед іншого - задумали побудувати новий будинок Полтавського земства. На початку ХХ століття полтавці задумали справити ювілей «Енеїди» уроженця Полтави, що прославив її – Івана Котляревського .

Номер слайду 7

Будівлю споруджено у 1903-1908 рокахза проєктом архітектора і художника Василя Кричевського.

Номер слайду 8

Василь Кричевський – великий майстер малого гербу України. Василь Кричевський – видатний архітектор, етнограф, художник, графік, автор українського герба, патріарх цілої династії видатних митців.

Номер слайду 9

Відродив килимарство, заснував керамічну школу українських мільйонерів і меценатів Ханенків. Мав найбільшу колекцію української старовини (згоріла в пожежі будинку Грушевських у 1918 р). Був першим ректором Академії Мистецтв в Києві. Його картини є в музеях Н’ю-Йорка, Києва, Харкова, Полтави. Радянська влада змусила його каятись в «українському буржуазному націоналізмі», практично закреслювати своє життя… У війну емігрував до Німеччини, а потім до Каракасу, де і помер в 1952 році.

Номер слайду 10

Був людиною ренесансною – тобто практично універсальною: за що не брався – все виходило шедеврально. Він збудував, наприклад, музей Шевченка в Каневі, був художником кіно (оформив «Звенигору» Довженка і ще 11 фільмів).

Номер слайду 11

Будинок Полтавського земства досі є своєрідною іконою стилю - – настільки він досконалий, як з фасаду, так і всередині.

Номер слайду 12

Оздоблення стін, стель, сходових майданчиків, кахлів, меблів, люстр, килимів – усе дихало осучасненою українською традицією.

Номер слайду 13

Дивовижні орнаменти створили для оздоблення цієї споруди українські художники

Номер слайду 14

Номер слайду 15

За цією спорудою пішли інші. Гаслом нового стилю стало: «українізація модерну і модернізація української традиції».

Номер слайду 16

 В Харкові збереглося найбільше пам’яток в цьому стилі – 25 споруд. Харківська державна академія дизайну та мистецтв. 1911-1913 pоки. 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Український архітектурний модерн. Національний банк України. Київ. Багато в Україні і будівель так званого «чистого» модерну європейського зразка. Дніпровський готель “Україна” (будинок Хрєннікова). 1913

Номер слайду 19

Особняк Аршавського Оздоблення будинку Юркевича

Номер слайду 20

Представники цього стилю умисно використовували примхливі, мінливі форми, вигадливі лінії та принципи асиметрії й вільного планування, аби проявити свою відмову від історичних запозичень. Будинок вдови, що плаче

Номер слайду 21

Характерними рисами модерну були плавність, пластичність та декоративність. У декорі застосовували хвилясті лінії, стилізовані квіти, язики полум’я тощо.

Номер слайду 22

Львівська (гуцульська) сецесія – стиль модерну на заході України

Номер слайду 23

Архітектура Львова захоплює, причаровує та заворожує. Львівські вулиці переплітають та поєднують у собі безліч стилів, течій та епох. Одним із найбільш цікавих та незвичних є стиль так званої «гуцульської сецесії»

Номер слайду 24

Будинок архітектора Юзефа Сосновського. Будинок Рімера – єдиний у Львові варіант повністю «килимового» фасаду з майоліки

Номер слайду 25

Львів. Колишня клініка Солецького. 1908 рІвано-Франківськ. монастир сестер-василіанок (УГКЦ). Перехід до модернізму хронологічно збігся з різким зростанням національної свідомості націй і національних меншин у Європі. Творці гуцульської сецесії надихнулись оригінальним народним мистецтвом карпатських горян.

Номер слайду 26

Family. ID=Office_Archive. Torn. Наприклад, гостроверхі дахи нагадують куполи старовинних дерев’яних церков

Номер слайду 27

Будівля товариства «Дністер» у Львові1905-1906 роки

Номер слайду 28

В цій будівлі 28 березня 1909 року вперше на аматорській сцені виступав видатний український актор і режисер Лесь Курбас.

Номер слайду 29

Будівля львівського «Дністра» є одним із найкращих зразків поєднання сецесії з українським національним стилем.

Номер слайду 30

Стіни щедро декоровані орнаментальною ліпниною, майоліковими панно, кутими решітками та різьбленим деревом

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Дякую за увагу. Юлія Онищук. Вчитель Пологівського ліцею «Основа» Пологівської міської ради Пологівського району Запорізької області

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 11 клас, Презентації
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку